8 edycja- pytania
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
chyba, że KB jest jednocześnie ognistym atakiem, gosh co tu kminić
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Mam 2 pytania. Chyba padły jakiś czas temu na forum, ale nikt jednoznacznie nie odpowiedział:
1. Jak traktowane są Rhinoxy i Bull Rhinoxy ? Rhinoxy to Monstrous Cavalry, a Bull Rhinoxy to Monstery ?
2. Czy talizman Crimson Amulet z Empire trzymany przez lektora na ołtarzu powoduje, że ołtarz też zdaje wszystkie testy, czy tylko lektor (np. przy pitce) ?
1. Jak traktowane są Rhinoxy i Bull Rhinoxy ? Rhinoxy to Monstrous Cavalry, a Bull Rhinoxy to Monstery ?
2. Czy talizman Crimson Amulet z Empire trzymany przez lektora na ołtarzu powoduje, że ołtarz też zdaje wszystkie testy, czy tylko lektor (np. przy pitce) ?
- gerald_tarrant
- Masakrator
czy jeśli unit traktuje wszystkie tereny jak open ground, to czy musi rzucać na mystic tereny?
Vanguard - czy najpierw rzucamy kto zaczyna grę a potem ruszamy jednostki z Vanguarda czy na odwrót?
Czy jednostka, która ruszyła się z Vanguard liczy się jako ruszona w swojej pierwszej turze ruchu dla potrzeb strzelania?
Czy jednostka, która ruszyła się z Vanguard liczy się jako ruszona w swojej pierwszej turze ruchu dla potrzeb strzelania?
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!
najpier ruch vang potem rzut (FAQ), nie pamietam, zeby w vang byl jakis zapisek dot. czy liczy sie jak ruszona. wiec uwazam, ze nie liczy sie jak ruszona w 1 turze bo sie w niej nie ruszala
gdzieś zostało to wyjaśnione (bodajże też w FAQ), że ruch z vanguarda jest przed bitwą, więc w pierwszej turze oddział nie liczy się jako ruszony.
Już mi się wszystko poprzestawiało po wczorajszej bitwie z moim oponentem, zwłaszcza po wertowaniu różnych zapisków z rulebooka, wymianie zdań, analizach itd. Ale do rzeczy:
Mamy multicombat (po 2 oddziały po obu stronach, powiedzmy A i AA oraz po drugiej B i BB). Jednostka A zostaje zniszczona, natomiast jeden z oddziałów przeciwnika (BB) nie ma już nikogo w base contact'cie. I teraz czy dostawiamy tą jednostkę do walczących (AA i B) tak aby jak najmniej wpływać na losy bitwy, czy też jednostki, które w taki sposób "wypadły" z walki stają się niezależne i w swojej turze mogą się poruszać, szarżować itd.
I jeszcze sytuacja analogiczna (taki sam multicombat), tyle że A się łamie i ucieka, czy np. BB może gonić?? Lub jeśli zniszczy oddział overrunować?? (AA i B oczywiście z tego multi dalej walczą).
Niby proste i esencja battla, ale już nie mam siły i wszystko mi się pomiąchało.
Wielkie dzięki za pomoc i pozdrawiam serdecznie,
Mamy multicombat (po 2 oddziały po obu stronach, powiedzmy A i AA oraz po drugiej B i BB). Jednostka A zostaje zniszczona, natomiast jeden z oddziałów przeciwnika (BB) nie ma już nikogo w base contact'cie. I teraz czy dostawiamy tą jednostkę do walczących (AA i B) tak aby jak najmniej wpływać na losy bitwy, czy też jednostki, które w taki sposób "wypadły" z walki stają się niezależne i w swojej turze mogą się poruszać, szarżować itd.
I jeszcze sytuacja analogiczna (taki sam multicombat), tyle że A się łamie i ucieka, czy np. BB może gonić?? Lub jeśli zniszczy oddział overrunować?? (AA i B oczywiście z tego multi dalej walczą).
Niby proste i esencja battla, ale już nie mam siły i wszystko mi się pomiąchało.
Wielkie dzięki za pomoc i pozdrawiam serdecznie,
Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę, wybrali hańbę, a wojnę będą mieli także.
Shino: "Rb strona67 jakbys szukal zrodla"
Żaba: "raczej 65 jeśli już"
I love this game...
Shino: "Rb strona67 jakbys szukal zrodla"
Żaba: "raczej 65 jeśli już"
I love this game...
Nie dostawia się oddziałów jeżeli im się cały wróg skończył. Goni się tylko jednostkami których wróg ucieka i które nie walczą już z nikim.
Pytanie o vanguard. Nie jest ruszony w pierwszej turze, nie może szarżować jak zacznie.
Pytanie o mysticale. Moim zdaniem kulasz bo wchodzisz w niego, ale ignorujesz teren bo traktujesz go jako open.
Pytanie o ogry. Nie wiem czemu któryś miałby być ridden monster, obydwa są monstrous cavalery, mają jeźdźca, mają częściowo wspólny profil (więc nie mogą być ridden monsterem, nie można zabić jeźdźca), są ewidentnie większe od kawalerii. Jedyne co to za large target w VLOS mają rozmiar 3.
Pytanie o ołtarz. W wordingu jest wearer. Czyli testy idące w gościa zdaje z automatu, testy za ołtarz kulasz normalnie.
Taka prośba. Mega ułatwia odpowiedzi na pytania wklejanie cytatów, szczególnie w takich sytuacjach jak pytanie o magiczny przedmiot czy rhinoxy.
Pytanie o vanguard. Nie jest ruszony w pierwszej turze, nie może szarżować jak zacznie.
Pytanie o mysticale. Moim zdaniem kulasz bo wchodzisz w niego, ale ignorujesz teren bo traktujesz go jako open.
Pytanie o ogry. Nie wiem czemu któryś miałby być ridden monster, obydwa są monstrous cavalery, mają jeźdźca, mają częściowo wspólny profil (więc nie mogą być ridden monsterem, nie można zabić jeźdźca), są ewidentnie większe od kawalerii. Jedyne co to za large target w VLOS mają rozmiar 3.
Pytanie o ołtarz. W wordingu jest wearer. Czyli testy idące w gościa zdaje z automatu, testy za ołtarz kulasz normalnie.
Taka prośba. Mega ułatwia odpowiedzi na pytania wklejanie cytatów, szczególnie w takich sytuacjach jak pytanie o magiczny przedmiot czy rhinoxy.
mam dwa pytanka odnosnie 6 beasta - transformation of khadon:
1) mam szamana na rydwanie. w momencie zamiany w smoka jest stawiany:
- z lewej/prawej/tylu/przodu,
- zastepuje rydwan,
- transformacja jest niemozliwa.
(takie podobne pytanie juz zdaje sie bylo ale nie moge go nigdzie znalezc)
2) oddzial stoi cal od flanki przeciwnika. w tym momencie szaman sam wyszarzowuje z oddzialu w przseciwnika i sie zamienia w smoka czy inne badziewie:
.....
..
.....
zamieniajac sie, odstawiamy oddzialy tak by, to w co sie zamienilismy, sie zmiescilo? jesli tak to czy po powrocie do normalnej formy oddzialy wracaja na swoja stara pozycje czy nie.
czy transformacja jest niemozliwa (tak samo jak dokrzeszanie w VC, jak nie ma miejsca to wiecej nieumarlych sie nie stworzy).
--- edit ---
@down
o kurde :/
dzieki wielkie. tych zdan brakowalo w spisie czarow zrobionym przez zembola.
1) mam szamana na rydwanie. w momencie zamiany w smoka jest stawiany:
- z lewej/prawej/tylu/przodu,
- zastepuje rydwan,
- transformacja jest niemozliwa.
(takie podobne pytanie juz zdaje sie bylo ale nie moge go nigdzie znalezc)
2) oddzial stoi cal od flanki przeciwnika. w tym momencie szaman sam wyszarzowuje z oddzialu w przseciwnika i sie zamienia w smoka czy inne badziewie:
.....
..
.....
zamieniajac sie, odstawiamy oddzialy tak by, to w co sie zamienilismy, sie zmiescilo? jesli tak to czy po powrocie do normalnej formy oddzialy wracaja na swoja stara pozycje czy nie.
czy transformacja jest niemozliwa (tak samo jak dokrzeszanie w VC, jak nie ma miejsca to wiecej nieumarlych sie nie stworzy).
--- edit ---
@down
o kurde :/
dzieki wielkie. tych zdan brakowalo w spisie czarow zrobionym przez zembola.
Ostatnio zmieniony 2 gru 2010, o 13:29 przez Morsereg, łącznie zmieniany 3 razy.
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
Czy przy rzucaniu bound spella moge sobie dorzucic darmowa spoza puli kostke z umiejetnosci slanna?
w świetle nowych uściśleń możesz. BS rzucasz nie używając żadnych modyfikatorów, itemów, poziomów. więc slann dorzuca kostki, a delfy mogą użyć sztylet, bo uznaliśmy, że modyfikatorami one nie są.
Dziekuje za odpowiedz.
Cieszy mnie to niezmiernie
Cieszy mnie to niezmiernie
-
- Mudżahedin
Pytanie odnosnie kolejnosci atakow.
Sytuacja a)
ja mam GW, rywal ma GW. Moja inicjatywa to 4, rywala 3. ja bije pierwszy czy nadrzedna jest zasada always strike last obu broni i bijemy sie razem (ostatni)?
b)
Mamy oddział Gravów z wampirem BSB z Drakenhoffem. Rzucamy czelendz BSBkowi no i wiadomo ze ma on inicjatywe wieksza niz oddział (gwoli scisłosci ja i mój cały oddział mamy znowu GW) i teraz co sie dzieje - najpierw bije wampir, potem GG a na koncu moi i bohater w challange'u czy najpierw rozpatrywany jest challange jako całosc?
Sytuacja a)
ja mam GW, rywal ma GW. Moja inicjatywa to 4, rywala 3. ja bije pierwszy czy nadrzedna jest zasada always strike last obu broni i bijemy sie razem (ostatni)?
b)
Mamy oddział Gravów z wampirem BSB z Drakenhoffem. Rzucamy czelendz BSBkowi no i wiadomo ze ma on inicjatywe wieksza niz oddział (gwoli scisłosci ja i mój cały oddział mamy znowu GW) i teraz co sie dzieje - najpierw bije wampir, potem GG a na koncu moi i bohater w challange'u czy najpierw rozpatrywany jest challange jako całosc?
GW powoduje, że bijesz zawsze ostatni razem z innymi modelami posiadającymi GW, niezależnie od inicjatywy.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.