Dyskusja o balancing patchu

Rozwój i dyskusje na temat rozwiązań przywracających grze balans.

Moderator: Barbarossa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Re: Dyskusja o balancing patchu

Post autor: bigpasiak »

Barbarossa pisze:A Bless - Ty się chyba z choinki urwałeś. Ja z działek DoW poluję na bloodthirstery, czołgi, abomki itp. szajs. Owszem, można je "schować", ale o to właśnie chodzi - schowane nie zagrażają mojej armii. Na pewno nie biorę dział DoW by polować na Twoje nieobecne w rozpiskach rydwany lub polować na pojedyncze modele z regimentów - z tym moja armia radzi sobie dobrze sama. Zresztą wystawisz parę razy, zobaczysz, że rydwany nie obsysają przez działa, ale przez ilość jednostek unbrejkable/stubborn i monsterów na stołach, radosne zasady uciekania itp. "problemy".

Bez dział LT może sobie zaparkować gdziekolwiek bądź, zyskując dodatkową przewagę nad armią przeciwnika.
Nic dodać nic ująć.
Dokładnie o to mi chodzi.
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Tandor92
Chuck Norris

Post autor: Tandor92 »

Barbarossa pisze:Mówimy w praktyce o napisaniu nowych Ravening Hordes do 8 ed.
HAHA, a wiec mój pomysł(no może nie tylko mój, kiedyś już o tym czytałem, ale szybko ludzie zapomnieli) może wejść w życie!
Barbarossa pisze:Może by się przyjęły, może nie - to zależy głównie od jakości tych zasad i zaangażowania sensownych ludzi w ich tworzenie. Mi się już zasady by GW znudziły, są dla 12-latków - i sądzę, że nie jestem sam.
No tak, napewno jest wiele rzeczy które nalezy zmienić, tylko jest problem, bo każdy widzi co innego, i nigdy by nie doszło do porozumienia, skoro jedni uważają że kawalerie trzeba posłabić, a drudzy polepszyć, to co? Ma zostać w miejscu? Sam rekoszt jednostek jest lepszy i mniej dyskusyjny, jeśli pan A ma staty człowieka i kosztuje 5 pkt. a pan B ma o 1 więcej siły, to oczywiste jest że powiniem kosztować 6 pkt.(zakładając, że zasady armije obu panów są podobne) ew. 5,5 jesli dopuścilibyśmy połówki, trochę gorzej jest z potworami i jednostkami o dziwnych i orginalnych zasadach, ale to też powinno być do ustalenia.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Formuła LS, gdzie połowa członków w zasadzie nie jest w ogóle przekonana do idei BP i dąży do rozwiązań minimalistycznych, a głosowania idą przez forum, jest wysoce nieskuteczna.
Nie zapominaj o tym, jaki mamy mandat. Chętnie popuściłbym wodze wyobraźni i napisał fajny zbalansowany patch do WoCH, DE czy HE. Ale nie kojarzę, żeby LL dała nam pozwolenie na zmianę wszystkich kodeksów w celu ich ugrywalnienia. Miały się skończyć masowe zwycięstwa dwóch armii
Ty się chyba z choinki urwałeś. Ja z działek DoW poluję na bloodthirstery, czołgi, abomki itp. szajs. Owszem, można je "schować", ale o to właśnie chodzi - schowane nie zagrażają mojej armii.
Ja w takim razie chyba też. Bo mam wyjebane na to, ile small cannonów jest po drugiej stronie i gram, jak by ich nie było.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

symek
Chuck Norris

Post autor: symek »

i do chodzimy co setna powoli dlaczego potrzebne są armatki DoW

ogólnie większośc armii poradzi sobie z większością LT ale pojawia się problem gdy na stół wchodzi LT który LATA i ma pierdylion ataków (smoki, blodzie itp) ja w ograch nigdy nie miałem problemu z normalnymi LT ale z latającymi to była porażka bo co z tego że mam tyranta który w szarży mógł zjeść każdego LT skoro takiego LATAJĄCEGO nie złapie a przyjęcie szarzy takiego to pewna śmierć

wystarczy ze taki sobie poleci nawet cal za mojego tyranta i ja moge tylko siąść i płakać bo on go nie widzi i nie zaszarżuje

oczywiście ja staram się radzić sobie bez DoW (wystawiłem je 2 razy podczas 3 lat gry) ale w obecnej dobie smoków i blodzi (oraz abominacji) po prostu nie mam co zrobić z niektórymi LT (hydra to nie problem bo da się ją w pułapke wprowadzić, ze ST też można sobie poradzić jak dostanie dwóch maneaterów, tak samo stedzie nie stanowią dla mnie problemu- akurat w lizakach bardziej boje sie skinków niż stedzi) ale LATACZE to dla wielu armii bariera niedoprzekroczenia bo sa za szybkie i zbyt mobilne żeby nawet te kilkadziesiąt łuczników coś zrobiło

emiel_regis
Oszukista

Post autor: emiel_regis »

Fajnie, działka DOW idealnym rozwiązaniem problemu balansu. Ciekawe, że przede wszystkim w lizakach, które mają znacznie droższe Rare...
@ Pasiak: a jak ja grając Bretonnia mam łapać LT WOGÓLE bez działek i co gorsza Mengili? Owszem, są trebki - ale na smoka/bloodzia mają max turę strzelania, bo potem ścierwo już się kitra między moimi lancami i mogę mu conajwyżej pomachać. Owszem, mogę sobie złożyć lorda, który teoretycznie ma 60% szans na zabicie dowolnego LT w szarży. Tyle że: WE mogą się kitrać w lesie, mają świetnych łuczników, można kombinować pułapki - od czego są skirmishe? A takiego Altera z ASL dla przeciwnika to już się trzeba bać - jasne, najpierw trzeba te 2 woundy wklepać, ale mało jest u WE strzelania? może pora zacząć używać prawie zapomnianego fasta, do odginania co podlejszych badziewi? Sorry ale jakiś tani zestaw do polowania na LT w bretce kosztuje ponad 440 pkt, w tym slot lord, hero i rare wtopionych kompletnie (poza trebką) przy braku LT we wrogiej armii, i nadal ogarnięty gracz nie da się tym zabić - tyle że nie będzie sobie podłym terroryzującym ścierwem latał wszędzie i nie rozpieprzy mi całej armii nim... Jak dla mnie: rozumiem, że wykonanie boosta dla wszystkich słabszych armii przekracza zarówno kompetencje jak i możliwości techniczne LS, a szkoda...
I szkoda jeszcze jednego: że nadal żadnego ograniczenia nie doczekały się szczury... Owszem, nie jest konieczne poważne obostrzenie, ale jakieś lekkie przycięcie najprostszego standardu by się przydało :roll:
I jeszcze jedno: jestem naprawdę wdzięczny LS za ich niewdzięczną robotę, bo podjęli się walki z wiatrakami, udało się, i przynajmniej trochę można dzięki temu w tym kraju pograć w battla. Ciekawe gdzie byłby wasz WOCH, WE, itp. gdyby nie BP? poza tym, przypomnę, że ktoś za ten twór odpowiada - i jak na razie większość zmian idzie w dobrą stronę - Owszem, szkoda że nie wyrównano paru rzeczy bardziej, ale mówi się trudno - ktoś tu poświęca wolny czas nie po to żeby przesuwać swoje laleczki, tylko żebyśmy wszyscy nie musieli sprzedawać figurek tej p********** firmy, albo przynajmniej - zrezygnowac z kompletnie z turniejow. Więc dajcie spokoj - macie sugestie do LS, to piszcie na PW czy coś, a nie robcie burdel

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: JaceK »

emiel_regis pisze:@ Pasiak: a jak ja grając Bretonnia mam łapać LT WOGÓLE bez działek i co gorsza Mengili?
Przy pomocy Falcon Horn'a.
Ruchy ograniczasz Trebuszem, łapiesz Graalami, dzięki Falconowi.
Na latające LT, oczywiście.

@Jasiu

Ja oczywiście wiem, że Beasty nie wymiatają. Grać nie muszę, żeby pewne rzeczy samemu rozumieć. Mądry chłopiec jestem :P
A z tymi Ungorami to było tak symbolicznie, wiesz - że pseudo-bestie, gdzie Mengile grają główne skrzypce.

Ja po prostu osobiście nie czaję bazy.
Narzekanie graczy Lizardmenów jest raczej z lenistwa. No bo Skinki z poisonem wciąż są dostępne w armii. Parę chmurek więcej i smok nie będzie wiedział gdzie tyłek posadzić. A Slaan z Beast Cowers też niczym nowym nie jest.

WoCh jestem od biedy w stanie zrozumieć. Z naciskiem na "od biedy". Bo przecież Hellenki są, magia też... lekko nie jest, ale bezbronni to nie są. Są armie, które mają znacznie gorzej.
Bestie mają Cygory.

Ja rozumiem, że zaraz usłyszę, że są drogie i w ogóle.
No cóż. High Elfy wydają 400 punktów, żeby mieć swoją obronę strzelecką.
Ogry nie mają żadnej.
Bretka ma Trebusza i na latacze Falcon Horne'a. Też niby bez szału.

Ogólnie moja konkluzja jest taka.

Rzeczywiście LS wylało dziecko z kąpielą.
Bo z jednej strony zauważyło, że ograniczenia Wriathów czy DoC ogólnie ścinają przy okazji niepotrzebnie jednostki gorsze (jak Beasty Nurgle'a czy Varghulfa).
Z drugiej ograniczyła DoW tak, że decyzja polega na wyborze - mój Rare czy armata/Mengile. A to nie jest dobry wybór.

Ale jednocześnie...zdecydowało się LS słusznie na ograniczenie armat/Mengili w ogóle.
Bardzo słusznie.
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

emiel_regis pisze: I szkoda jeszcze jednego: że nadal żadnego ograniczenia nie doczekały się szczury... Owszem, nie jest konieczne poważne obostrzenie, ale jakieś lekkie przycięcie najprostszego standardu by się przydało :roll:
bo ciezko mowic o problemie, ktory nie istnieje. Szczury jakos obecnie nie miazdza konkurencji. Samymi abominacjami nie z kazdym sie da wygrac (bo z niektorymi na pewno) a i szurow w ogolnych topach tez nie ma az tyle zeby przycinac ta armie imo

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

Z drugiej ograniczyła DoW tak, że decyzja polega na wyborze - mój Rare czy armata/Mengile. A to nie jest dobry wybór.
bardzo łatwy wybór
pseudo-bestie, gdzie Mengile grają główne skrzypce.
challenge
Bestie mają Cygory.
:)
WoCh jestem od biedy w stanie zrozumieć. Z naciskiem na "od biedy". Bo przecież Hellenki są, magia też... lekko nie jest, ale bezbronni to nie są. Są armie, które mają znacznie gorzej.
więc chcemy przycinać woch i armie które mają jeszcze gorzej czy nie chcemy ?

Bretka ma genialnych łuczników
Obrazek
T

Awatar użytkownika
Crane
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Crane »

Jasiuu, cóż Cię tak rozbawiło w stwierdzeniu, że bestie mają Cygory?

Awatar użytkownika
Jasiuuu

cztery sprawy

pierwsza -
Bestie mają cygory
no właśnie z mojej rospy poleciał

druga - porównanie
cygorów=2x LT 5T bez sv/warda/regenki 5w za 550pkt
z 4 ema bolcami HE za 400

bez brania pod uwagę kontekstu reszty armii jest po prostu złe.

trzecia - 'Ogry nie mają żadnej.' - podczas gdy wystawia się właśnie armatki DoW w nich i chyba Jacek też wystawia

to coś jakby gracz gobliński który teraz ma 2 slot- charioty , zbalansowaną animozję, nowe przedmioty, więcej slotów
burmoszył się że beastmeni nie potrafią ugrać nic bez DoW ;) i namawiał do banowania ich w tych armiach

czwarta- Cygory nie służą do tego samego do czego służą mengile - nie da się na Cygorach oprzeć taktyki bo są zbyt losowe. Cygor i Mengile razem tworzą skuteczne wsparcie ale sami bitwy nie wygrywają bynajmniej.Gdy trzeba coś wywalić wywalam Cygora bo jest bardziej losowy. i tak wracamy do cytatu z początku i dlaczego jest śmieszny.
Obrazek
T

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Fajnie, ze tak chcecie powrotu tych dzialek do BP - zaden turniej, ktorego bede glownym organizatorem ich nie dopusci, niezaleznie od BP czy czegokolwiek. Choc rozwiazanie LS uwazam za nietrafione, faktycznie mozna bylo wprowadzic bardziej precyzyjne ciecia.

Pasiak - przeszkadzaja Ci LT? Zmien armie.

Awatar użytkownika
Oni No Maćko
Chuck Norris

Post autor: Oni No Maćko »

Z wypowiedzi niektórych osób wynika, że BP zniknie zaraz po pojawieniu się 8 edycji. Ale ta edycja niczego nie uzdrowi z przegiętymi lub zbyt sąłbymi bookami. Bo co niby mają poprawić te jedyne potwierdzone doniesienia jakie mamy na temat 8 edycji ? Fear nie powoduje auto breake'a tylko daje bonusy do CR. Ogry/stworzenia tego rozmiaru dostają osobną kategorię "rozmiarową". Modele piechoty w 2 rzędzie będą też odgrywać jakąś rolę w walce. Absurdalnie wielkie klocki piechoty dostaną bliżej nieokreślony jeszcze bonus. Każdy model będzie mógł wykonać tylko jeden rodzaj testu przy save'ie (albo word albo armor, nie wiadomo jak regeneracja). Ja jakoś nie widzę by takie zmiany miały nagle spowodować brak zapotrzebowania na BP
Jasiuuu pisze:trzecia - 'Ogry nie mają żadnej.' - podczas gdy wystawia się właśnie armatki DoW w nich i chyba Jacek też wystawia
na pewno jest to dla naszej armii olbrzymie potencjalne wzmocnienie z racji kiepskich rarek. Jedyna szansa na konktre wobec latających LT. Teraz znikła.
swieta_barbara pisze:Pasiak - przeszkadzaja Ci LT? Zmien armie.
świadomie wsadzasz kij w przysłowiowe mrowisko ;)
Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów.
— Stanisław Lem

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

swieta_barbara pisze: Pasiak - przeszkadzaja Ci LT? Zmien armie.

może rozszerze - gracze WE - przeszkadzają wam LT? Zmieńcie armie.

Awatar użytkownika
Crane
Szef Wszystkich Szefów

Bestie mają cygory
no właśnie z mojej rospy poleciał

druga - porównanie
cygorów=2x LT 5T bez sv/warda/regenki 5w za 550pkt
z 4 ema bolcami HE za 400

bez brania pod uwagę kontekstu reszty armii jest po prostu złe.

trzecia - 'Ogry nie mają żadnej.' - podczas gdy wystawia się właśnie armatki DoW w nich i chyba Jacek też wystawia

to coś jakby gracz gobliński który teraz ma 2 slot- charioty , zbalansowaną animozję, nowe przedmioty, więcej slotów
burmoszył się że beastmeni nie potrafią ugrać nic bez DoW i namawiał do banowania ich w tych armiach

czwarta- Cygory nie służą do tego samego do czego służą mengile - nie da się na Cygorach oprzeć taktyki bo są zbyt losowe. Cygor i Mengile razem tworzą skuteczne wsparcie ale sami bitwy nie wygrywają bynajmniej.Gdy trzeba coś wywalić wywalam Cygora bo jest bardziej losowy. i tak wracamy do cytatu z początku i dlaczego jest śmieszny.
No i tu się ze sobą nie zgadzamy. IMo, Cygory " nie są zbyt losowe", powiem więcej- to precyzyjni snajperzy i nie ma tu cienia ironii żadnej. Namawiam do przeczytania dokładnego ich zasad.

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

swieta_barbara pisze:... zaden turniej, ktorego bede glownym organizatorem ich nie dopusci, niezaleznie od BP czy czegokolwiek.
Żaden problem. Będziecie mieli mniej ludzi na turniejach, mniej problemów na głowie. Będziecie mogli sobie grać ze sobą bez zbędnych plewnych armii z plewnymi właścicielami... Tak ! To właściwe podejście do tematu...

Awatar użytkownika
Jasiuuu

Crane: stone trower bez przeżutu niczego nie jest losowy ? To jak to precyzyjny snajper to katapka dwarfów to co jest ?
Helki mają sejwa 4+ +1T i załogę która pozwala przetrwać ostrzał znacznie dłużej : ]

napewno bardziej losowy niż wsparcie kusznicze i napewno nie snajper

Edit: Kacper was podpuszcza : ]
Obrazek
T

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Grolshek pisze:Żaden problem. Będziecie mieli mniej ludzi na turniejach, mniej problemów na głowie. Będziecie mogli sobie grać ze sobą bez zbędnych plewnych armii z plewnymi właścicielami... Tak ! To właściwe podejście do tematu...
Zupelnie nie boje sie o frekwencje na naszych turniejach. Serio. Ktos tam sobie marudzi, smęci, ale z powodu jednej armaty nie zrezygnuje z imprezy. Jesli zrezygnuje to jest slaby i tyle.
Grolshek, wykazujesz stopien umeczenia i udreczenia zaprawde godny wiekszych spraw.
Obrazek

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Staram się 8)

Kasztan de True
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Kasztan de True »

przeszkadzaja Ci LT? Zmien armie.
ciekawe czy dojdzie do tego ze na calym masterze 80% armii bedzie tymi sposrod top4...
Zupelnie nie boje sie o frekwencje na naszych turniejach. Serio. Ktos tam sobie marudzi, smęci, ale z powodu jednej armaty nie zrezygnuje z imprezy. Jesli zrezygnuje to jest slaby i tyle.
albo zrezygnuje albo zmieni, jak wiekszosc pg armie na top1 czy 2, albo na inne ustrojstwo krolujace w twojej piaskownicy w danym tygodniu.

Grolshek daj spokoj, 8 edycja wyjdzie to moze bedzie sie chcialo przyjsc na turnieje, narazie niech sie wyrzynaja kolesie z cisnieniem na pg i z podejsciem- "niepodoba sie albo masz zdupy ab lub masz armie sprzed 8 lat to jestes slaby lub zmien armie na top1 i badz kolejnym klonem".
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2010, o 10:35 przez Kasztan de True, łącznie zmieniany 1 raz.
najważniejsze by najważniejsze było najważniejsze

Awatar użytkownika
Crane
Szef Wszystkich Szefów

Crane: stone trower bez przeżutu niczego nie jest losowy ? To jak to precyzyjny snajper to katapka dwarfów to co jest ?
Wcale się nie dziwię, że nie ma przerzutu. Gdyby miał już dawno byłby zbanowany.

Wyobraźmy sobie taką hipotetyczną sytuację: gramy na duże punkty, ja mam 2 Cygory, mój przeciwnik ma Wronę.Jestem zazwyczaj w stanie tak je rozstawic, że gdzie by wrona nie poleciala ,jednego bedzie widziec (no chyba ze siedzi za lasem, ale mi taki układ pasi) a skoro widzi choć jednego, to musi zmierzyc dystans do nich i tym samym znam oboma Cygorami dystans do niej. Czy taka opcja nie czyni ich najlepszych snajperów w grze?

A że ne maja przerzutu scattera? No, takie rzeczy tylko w Erze.

Armie nie grajace na magii? Ok, ja mam 3 shamanow beastmenskich w tym jednego duzego 8) .

ODPOWIEDZ