8 edycja- pytania

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Rothand
Chuck Norris
Kontakt:

Re: 8 edycja- pytania

Post autor: Rothand »

Tak jak Azgaroth napisał...

Co do hord to:

Niestety wszystko w Wochu ma duze podstawki.

Ja nie jestem za robieniem hordy gdzie na stole znajduje sie k6 + 4 terenow... nie mowiac juz o wylosowaniu np battle for the pass - no gora 1dna... ale trudno tym manewrowac - zwlaszcza z duzymi podstawkami a i taki wielki oddzial ogranicza manewrowane innym jednostkom - wjazd od flanki konczy sie przewaznie zblokowaniem oddzialu i powolnym go wybijaniu...

Kreon
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Kreon »

Co do Pandemonium to faqu do wochu jasno określa :

Page 108 – The Lore of Tzeentch – Pandaemonium
Change the last sentence to “Furthermore, all enemy Wizards
must roll on the Miscast table on any roll of a double (but will
only cast a spell with irresistible force on a roll of double 6).”

Tak więc irresistible force idzie tylko na podwójną 6-óstkę w każdym innym przypadku tylko miscast.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Kreon pisze:Co do Pandemonium to faqu do wochu jasno określa :

Page 108 – The Lore of Tzeentch – Pandaemonium
Change the last sentence to “Furthermore, all enemy Wizards
must roll on the Miscast table on any roll of a double (but will
only cast a spell with irresistible force on a roll of double 6).”

Tak więc irresistible force idzie tylko na podwójną 6-óstkę w każdym innym przypadku tylko miscast.
a przy BoH w FAQ masz napisane ze każdy dublet to IF, a tylko na dwóch szóstkach masz misscast. I co Ty na to? :)

Chcesz to to dalej roztrząsać, czy uznasz interpretację taką samą jaka została przyjęta przy Hotek vs BoH?
Obrazek

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

Ten zapis odnosi się dla każdego maga. Chodzi o to, że ma miscast bez ifki mimo tego, że w 8 ed to równoznaczne.
BoH działa normalnie, bo jego zapis jest nadrzędny w tym wypadku.
Każdy dublet przy BoH to miscast i if. Chyba, że mag siedzi w oddziale z BotWD, wtedy pandemonium nei działa.
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Kreon

Post autor: Kreon »

Jeżeli mogę to ośmielę się z szacownym gronem nie zgodzić. Pogrubiłem istotny fragment. Jeżeli byłoby napisane że zaklęcia działają tylko przy rzucaniu ich z nieodpartą siłą to bym się zgodził w 100%. Jednak jest dodane:

"on a roll of double 6"

które, przy waszej interpretacji jest CAŁKOWICIE zbędne w tym zdaniu. Bo nic nie wnosi. A tak jasno do zrozumienia daje, że nieodparta siła w przypadku pandemonium może lecieć tylko na podwójną 6-óstkę. Właśnie ten pogrubiony fragment to wymusza.

Awatar użytkownika
DOC

Post autor: DOC »

Opis czaru mówi o normalnym przypadku. Kreon sorry ale roztrząsanie tego jest bez sensowne bo już była kiedyś dyskusja na ten temat. Pandemonium powoduje miscast na dubletach, BoH powoduje IF na dubletach, co w tym przypadku się łączy.
Szczur22 pisze:Bez BSB to jak bez wacka do burdelu. Napijesz się drinka, ale akcji nie bedzie bo spanikujesz.

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

Sam gram Wochem i chyba bym własnej armii nie osłabiał. Pogrubiłeś zapis, nie czytając zapisu z BOH.
Nie ma się co nie zgadzać i tego roztrząsać. BoH + Pandemonium = Miscast & IF na kazdym dublecie
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Awatar użytkownika
Morti
Mudżahedin

Post autor: Morti »

Czy mógłby mi ktoś podać cytat mówiący o tym że jednostki muszą brać LD od generała? Miałem w ręku Polski rulebook i było tam napisane że może dawać Ld ,jednak zdaje mi się że w ang. wersji jest inaczej.

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Zasada inspirnig presence, przy rozbieżności zasad ang>pol.

Awatar użytkownika
Romendakil
Mudżahedin

Post autor: Romendakil »

..Providing that the General is not fleeing, all friendly units within 12" use his Leadership instead of their own...

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Czy po overrunie i zniszczeniu kolejnej jednostki można zrobić kolejny overrun?

Awatar użytkownika
Jorge

Post autor: Jorge »

nie można.
Można zrobić tylko jednego overruna

Awatar użytkownika
Rothand
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Rothand »

Pytanko...
Czy w takiej sytuacji oddzial A jest w stanie zaszarzowac oddział C ? ....W podreczniku jest tylko opisana sytuacja kiedy nie mozna "domknac drzwi" ... wtedy oddzial szarzowany dostawia sie do szarzujacego.... ale co w takim wypadku? ...jesli nie moze to jest to troche debilne bo 1 zolniezyk nie moze wykonac wila to caly oddzial nie moze zaszarzowac? ... inna sprawa ze jest to dosc nieczyste zagranie wykozystujace absurdy zasad.

Obrazek

Awatar użytkownika
gerald_tarrant
Masakrator

Post autor: gerald_tarrant »

Rothand pisze:Pytanko...
Czy w takiej sytuacji oddzial A jest w stanie zaszarzowac oddział C ? ....W podreczniku jest tylko opisana sytuacja kiedy nie mozna "domknac drzwi" ... wtedy oddzial szarzowany dostawia sie do szarzujacego.... ale co w takim wypadku? ...jesli nie moze to jest to troche debilne bo 1 zolniezyk nie moze wykonac wila to caly oddzial nie moze zaszarzowac? ... inna sprawa ze jest to dosc nieczyste zagranie wykozystujace absurdy zasad.

Obrazek
nie można

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Możesz zrobić to tak:
Obrazek

Awatar użytkownika
Manco
Mudżahedin

Post autor: Manco »

mam pytanie w domenie metalu 3 czar to blyszczaca oponcza
ktora daje luskowa skore na 5+ czy ta ochrona dodaje sie do innej ochrony pancerza tz jak ktos mial tarcze i lekka zbroje czyli ochrone na 5+ i rzuce na niego ten czar to jego ochrona pancerza wzrosnie do 3+?
Strzyg, wiwern, endriag i wilkołaków wkrótce nie będzie na świecie. A skurwysyny będą zawsze.

Nowo Powstałe forum o tematyce fantasy zapraszam http://www.fantasylib.pl/forum

Awatar użytkownika
gerald_tarrant
Masakrator

Post autor: gerald_tarrant »

Lidder pisze:Możesz zrobić to tak:
Obrazek
tak może zrobić tylko o ile ma szansę dotknąć oddziału C
Manco pisze:mam pytanie w domenie metalu 3 czar to blyszczaca oponcza
ktora daje luskowa skore na 5+ czy ta ochrona dodaje sie do innej ochrony pancerza tz jak ktos mial tarcze i lekka zbroje czyli ochrone na 5+ i rzuce na niego ten czar to jego ochrona pancerza wzrosnie do 3+?
scaly skin dodaje się do innych ochron

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

gerald_tarrant pisze:tak może zrobić tylko o ile ma szansę dotknąć oddziału C
No właśnie pokazałem, że może :)

katerek
Masakrator

Post autor: katerek »

Lidder pisze:
gerald_tarrant pisze:tak może zrobić tylko o ile ma szansę dotknąć oddziału C
No właśnie pokazałem, że może :)
No właśnie nie pokazałeś.
Pokazałeś że oddział C może dotknąć oddziału a to różnica.
Zasady mówią że zaszarżowany oddział wyjątkowo może się dostawić (domknąć drzwi i tylko ten ruch) wtedy gdy szarżujący "go dotknął" ale nie może się dostawić.
W tej sytuacji szarża jest niemożliwa.
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

"A" robi wheel wokół lewego rogu. styka się z odziałem "C", nie może domknąć. oddział "C" domyka. co w tej sekwencji jest nielegalne?

Zablokowany