Ranking Ligi WFB 2008/2009

Moderator: swieta_barbara

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Re: Ranking Ligi WFB 2008/2009

Post autor: Scimitar »

Jeśli będzie taka potrzeba to w takim wypadku zdecyduje głosowanie w gronie 3 moderatorów, chyba że ktoś sam się wycofa. Heh - Ziemko mnie ubiegł :D

Rzuciłem propozycję - teraz zbieramy kandydatury, głosowanie zaraz po świętach więc tak do 19go kwietnia, ew. potem 2ga tura do 26go kwietnia, zostaje ewentualny czas do maja na dodatkowe debaty, może już nad składem nawet.

W międzyczasie może się zmieni też skład moderatorski, ale jeśli dalej w nim będę to postaram się mniej więcej takich terminów dotrzymać +/- 1-2 dni. Niech w maju skład już se ćwiczy a nie się wybiera :D
Draconis - FOR EVER !!!

Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

z calym szacunkiem dla szanowanych moderatorow LL, ale moim zdaniem jest to sredni pomysl, Ziemko czy Szmaja gracie ostatnio po 3 turnieje na rok, Scimi niewiele wiecej...
rispekt za to co robicie, ale ja juz predzej bym widzial rozwiazanie ze jesli po 2 rundzie bedzie 10-10 glos oddaje 21 osoba w rankignu

ew. mozna by zmienic regulamin wyboru tak ze przechodzi nie osoba z 11 glosami, tylko po prostu osoba z max iloscia glosow w 1 turze, bez zadnej 2 rundy

ew. jeszcze np moze cos takiego ze w przypadku remisue 10-10 w 2 rundzie, przechodzi osoba z najwieksza iloscia glosow w 1szej rundzie? to wydaje mi sie najsensowniejsze!

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Xet »

A co jeśli głosy rozłożą się tak już w pierwszej rudzie :
kandydat A 10
kandydat B 0
kandydat C 0
kandydat D 10
Runda 2 bedzie taka sama najprawdopodobniej #-o

Może by zrobić tak, że top 20 nie wybiera jednego, tylko daje odpowiednią ilość punktów każdemu np.
kandydat A - 4
kandydat B - 1
kandydat C - 3
kandydat D - 2
Liczba punktów równa ilości kandydatur. Znacznie mniejsza szansa na remis.

Później tak jak napisał Thurion.

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

thurion pisze:z calym szacunkiem dla szanowanych moderatorow LL, ale moim zdaniem jest to sredni pomysl, Ziemko czy Szmaja gracie ostatnio po 3 turnieje na rok, Scimi niewiele wiecej...
rispekt za to co robicie, ale ja juz predzej bym widzial rozwiazanie ze jesli po 2 rundzie bedzie 10-10 glos oddaje 21 osoba w rankignu

ew. mozna by zmienic regulamin wyboru tak ze przechodzi nie osoba z 11 glosami, tylko po prostu osoba z max iloscia glosow w 1 turze, bez zadnej 2 rundy

ew. jeszcze np moze cos takiego ze w przypadku remisue 10-10 w 2 rundzie, przechodzi osoba z najwieksza iloscia glosow w 1szej rundzie? to wydaje mi sie najsensowniejsze!
Nie martw się Thurion - będzie dobrze. Poza tym szansa by stało się to jak piszesz jest niewielka.

Jakby zrobić, że wygrywa osoba, która ma najwięcej głosów to:
1. 6 głosów
2. 5 głosów
3. 4 głosy
4. 3 głosy
5. 2 głosy
przy np. 5 kandydatach. Uważasz, że w takim wypadku sprawiedliwie by było, że kapitanem będzie osoba która zdobyła 6/20 głosów ??

A jeśli odpukać doszłoby do potrzeby wskazania kapitana przez Modów, to czy uważasz, że wskazalibyśmy przypadkową osobę ?? Też gramy - czasem mniej, czasem więcej, ale jakieś pojęcie co się dzieje w naszym światku mamy. Gorzej jakbym miał wskazywać kapitana dla Wh40k :D

BTW - chyba zagrałem w tym sezonie podobną ilość turniejów co ty Thurion ?? ;) Nie wiem jak Ziemko :D
Draconis - FOR EVER !!!

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

moim zdaniem nie po to robilo sie szopke z top 20 zeby decydujacy glos mialo LL, team euro nie ma nic wspolnego z LL, moim zdaniem wybor nie powinien byc dokonywany przez wladze LL, zadnych osobistych antypatii po prostu moje zdanie

zgadzam sie ze sytuacja jest malo prawdopoobna, ale mimo wszystko mozliwa, warto to rozwiazac wczesniej, robiac np dodatkowe glosowanie na LL niz zastanawiac sie jak bedzie musztarda po obiedzie i 10-10 w 2 rundzie...bo takie autorytarne 'jak bedzie 10-10 to decyduja modzi LL' tez jest chyba nie na miejscu...

pzdr

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Scimitar pisze: A jeśli odpukać doszłoby do potrzeby wskazania kapitana przez Modów, to czy uważasz, że wskazalibyśmy przypadkową osobę ?? Też gramy - czasem mniej, czasem więcej, ale jakieś pojęcie co się dzieje w naszym światku mamy. Gorzej jakbym miał wskazywać kapitana dla Wh40k :D

BTW - chyba zagrałem w tym sezonie podobną ilość turniejów co ty Thurion ?? ;) Nie wiem jak Ziemko :D
Mi tam ryba czy kapitanem będzie Robson czy Barbarossa (zresztą obaj i tak będą w składzie i obaj to duże chłopaki i się dogadają) Ale to co Ty Scimi proponujesz to jakaś maniana jest...

Akurat ze wszystkich zaproponowanych rozwiązań uważam rozwiązanie z modami za najsłabsze, bo premiujące osoby najmniej kompetentne do podjęcia tej decyzji.

No offence, ale wymyślcie coś lepszego.

pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

póki co sa nastepujace propozycje:

1. Przy 10-10 w drugim glosowaniu glos decydujacy ma 21 osoba z rankingu. Propozycja moja.
2. Jest tylko 1 runda, przechodzi osoba z najwieksza iloscia glosow. Propozycja moja.
3. Przy 10-10 w drugim glosowaniu wybieraja moderatorzy LL. Propozycja wysunieta przez moderatorow LL.
4. Eurowizja, propozycja Xeta.

Moja 3cia zostala dosc skutecznie zakwestionowana przez Xeta.

@ Co do propozycji 2, Scimi, co za roznica czy wygra os z 6 glosami w pierwszej rundize czy 11 w drugiej :D ? Nie czaje troche...

Jack Skwarrow
Mudżahedin

Post autor: Jack Skwarrow »

Powiem Wam, ze Eurowizja to juz jest. Za duzo tych glosowan i glosowan w sprawie glosowan. Skoro tak sie stalo, ze niestety przeszla opcja z top20. Wystarczy zmienic na top21 i zrobic dwie tury. Ale do tego tez pewnie potrzebne jest glosowanie. I ciekaw jestem czy jak juz po 10 glosowaniach bedzie kapitan to czy dacie mu wolna reke w wyborze druzyny. Bo mnie sie wydaje, ze wtedy to sie dopiero zacznie...
A tak BTW ile bylo juz glosowan w sprawie Euro?? Chyba ze trzy juz byly...

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Regulamin Ligi pozwala stosować takie rozwiązania. Zresztą kiedyś mnie Szafa jeszcze uświadamiał, że jak trzeba to możemy, a nawet powinniśmy stosować tego typu rozwiązania.

Po prostu - teraz zrobić głosowanie w sprawie głosowania, potem głosowanie hipotetyczne jak będzie sytuacja taka a nie inna.

Mógłbym zaproponować głos decydujący zwycięzcy Ligi co by było nawet fair, ale ...... tu znowu kolejne ALE - jeśli byłby sędzią w swojej własnej sprawie to co?? Kolejne głosowanie czy X może głosować na siebie ?? A co jeśli proponowana 21 osoba będzie kandydatem ?? A co jeśli by głosowało 21, ale 1 osoba się wstrzyma i też mamy remis ?? Naprawdę starajmy się nie szukać jakiś nieprawdopodobnych scenariuszy. Będzie problem, to rozwiążemy go jedną szybką i skuteczną decyzją bez wikłania się w jakieś długotrwałe głosowania. Demokracja ma to do siebie, że lubi zawodzić w decydujących momentach.

@ Thurion - Różnica między tym czy wygra osoba z 6cioma czy z 11 głosami jest oczywista. 11/20 a 6/20 to taka różnica, że w pierwszym wypadku osoba ta ma poparcie bezwzględnej większości. To tak jakbyś chciał by np. prezydentem Polski została osoba, która dostała 30% głosów. Tam mimo wszystko jest jeszcze bardziej zawiły system :(

@Furion - a co wspólnego z kopetencjami ma miejsce w Lidze ?? W tym sezonie może jesteś w TOP 20 a np. 2 sezony temu to który byłeś ?? A który był 2 sezony temu Ziemko ?? Takie stawianie sprawy nie ma sensu i bawienie się w takie wyliczanki jest głupie.

---
W proponowanych wcześniej rozwiązaniach starałem się naprawdę brać pod uwagę różne drażliwe kwestie oraz wyeliminować konflikty interesów i inne zagrożenia. Postarałem się by system był prosty i klarowny. Chcemy mieć skład jak najszybciej a nie w lipcu dajmy na to. Takie były założenia.
Poza tym - dlaczego teraz jest podnoszony temat a nie 2 miesiące temu, kiedy jakoś nikt nie miał uwag co do zaproponowanych rozwiązań ?? Wypowiedziały się wtedy bodajże całe 3 osoby - Dalmar, Morrok i Marek Golan. Może jeszcze ktoś więcej. Czemu nie wzięliście udziału w dyskusji wtedy ??
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 6&start=80
Draconis - FOR EVER !!!

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Bo mnie sie wydaje, ze wtedy to sie dopiero zacznie...
Wtedy to będzie tylko realizacja obietnic przedwyborczych (jakoś trzeba przekonać top 20, by wybrało akurat Ciebie) i nie będzie żadnych wątpliwości.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Jack Skwarrow pisze:Powiem Wam, ze Eurowizja to juz jest. Za duzo tych glosowan i glosowan w sprawie glosowan. Skoro tak sie stalo, ze niestety przeszla opcja z top20. Wystarczy zmienic na top21 i zrobic dwie tury. Ale do tego tez pewnie potrzebne jest glosowanie. I ciekaw jestem czy jak juz po 10 glosowaniach bedzie kapitan to czy dacie mu wolna reke w wyborze druzyny. Bo mnie sie wydaje, ze wtedy to sie dopiero zacznie...
A tak BTW ile bylo juz glosowan w sprawie Euro?? Chyba ze trzy juz byly...
Wtedy się zaczną głosowania:
- czy X jest godny gry w reprezentacji, czy może jednak powinien grać zamiast jego Y
- czy Bretonnia powinna się znaleźć w składzie czy lepie żeby były Wood Elfy

Na prawdę - podniesiony przypadek to nie jest jakiś powód do ogólnonarodowej debaty. Takich sytuacji można wyliczać masę. Jak bedziemy się bawić w masowe głosowania to nie wybierzemy składu szybko i sprawnie.
Draconis - FOR EVER !!!

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Scimitar pisze:Czemu nie wzięliście udziału w dyskusji wtedy ??
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 6&start=80
moze dlatego ze nie jestesmy na LL :)

dla mnie wybor moderatorski smierdzi, faktycznie za duzo tych glosowan, ale moim zdaniem inaczej sie tego nie rozwiaze, a sytuacja musi byc jasna przed rozpaczeniem glosowania a nie rozwiazywac sie w jego trakcie

pzdr

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Xet »

Można do 2 propozycji dodać zapisek, że przechodzi kandydat z największą ilością głosów już w pierwszej rudzie o ile ma 50% (zaokrąglane w górę) więcej głosów od osoby z drugiego miejsca.

Czyli:
Jeżeli drugi kandydat dostaje 5 głosów to pierwszy musi dostać 8 żeby wygrał w 1 turze.
Jeżeli 6 to 9, jeżeli 7 to 11.

Można jednak zmienić 50% na inna liczbę.

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Jest możliwość zabrania głosu w dyskusji na otwartym forum jako komentarz - tak jak się komentuje prace LS czy LL. Mod może wkleić też twój PM na forum LL. Lub przedstawiciel twojego klubu. Opcji jest wiele.

Jak się zrobi kolejne głosowanie to wybór się znowu opóźni. Potem będzie kwestia czy głosowanie ma trwać tydzień, czy dwa, bo znowu ktoś może nie zdąrzyć zagłosować.

A może od razu zrobić głosowanie nad zmianą sposobu wyboru kapitana ?? No bo jak to - LL może wszystko :wink:
Draconis - FOR EVER !!!

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Scimitar pisze: @Furion - a co wspólnego z kopetencjami ma miejsce w Lidze ?? W tym sezonie może jesteś w TOP 20 a np. 2 sezony temu to który byłeś ?? A który był 2 sezony temu Ziemko ?? Takie stawianie sprawy nie ma sensu i bawienie się w takie wyliczanki jest głupie.
1. Miejsce w lidze nie ma nic do rzeczy do kompetnecji, podobnie jak bycie moderatorem LL.
2. Dopiero w tym sezonie mam możliwości zająć się tym hobby na poważnie.

Proponuję kolejną opcję. Jak będzie remis, to niech Karabin wybierze kapitana ;-)

pozdraiwam i pamiętajcie, że "chuj ma jaja" ;-)
Furion

Jack Skwarrow
Mudżahedin

Post autor: Jack Skwarrow »

Ja akurat agitowalem, zeby glosowano na opcje kapita=zwyciezca ligi. Nie robilem tego na forum LL bo nie mam tam glosu. Opcja niestety nie przeszla.
Jakby przeszla to sprawa bylaby juz zalatwiona i pewnie druzyna tez juz by byla. Ale jak widac w naszym malym swiatku battlowym mamy duzo biurokratow...

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Furion - chuj ma jaja :]

edit: a tak na marginesie, to Xet ma chyba spoko pomysl. Mozna w przypadku remisu w 2giej rundzie zrobic tak, ze wygrywa osoba, ktora miala najwiecej glosu w 1szej rundzie. To dosc demokratyczne. Chociaz podejrzewam, ze Kondziu wtedy nie przejdzie ^^

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Jack Skwarrow pisze:Ja akurat agitowalem, zeby glosowano na opcje kapita=zwyciezca ligi. Nie robilem tego na forum LL bo nie mam tam glosu. Opcja niestety nie przeszla.
Jakby przeszla to sprawa bylaby juz zalatwiona i pewnie druzyna tez juz by byla. Ale jak widac w naszym malym swiatku battlowym mamy duzo biurokratow...
Pełne poparcie. Demokracja ssie.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

I tak w ogóle, to kazdy kto zagłosował na "tak" w głosowaniu czy zmiana systemu wyboru ósemki jest potrzebna, bo "drugie miejsce to porażka" powinien się walnąć teraz głową w ścianę.

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

swieta_barbara pisze:Furion - chuj ma jaja :]

edit: a tak na marginesie, to Xet ma chyba spoko pomysl. Mozna w przypadku remisu w 2giej rundzie zrobic tak, ze wygrywa osoba, ktora miala najwiecej glosu w 1szej rundzie. To dosc demokratyczne. Chociaz podejrzewam, ze Kondziu wtedy nie przejdzie ^^
A jeśli w 1szej rundzie 2 osoby zdobędą po 10 głosów ??

Można mnożyć takich przykładów w każdej zaproponowanej opcji.

W przypadku propozycji Xeta - na jakiej podstawie mamy głosować na 2-3 kandydatów jak mamy wybrać 1go ?? Co innego jak wybieramy np. 5ciu sędziów LS, czy 3ech modów, a nie jak 1 osobę.
Draconis - FOR EVER !!!

ODPOWIEDZ