Pytania i odpowiedzi
Moderator: #helion#
- Martin von Carstein
- Kradziej
Re: Pytania i odpowiedzi
Kolejne pytania, dotyczące zasad podstawowych:
1. Która jednostka uderza pierwsza, jeżeli obie dysponują Wielką Bronią? Ta z wyższą inicjatywą?
2. Czar The Speed of Light. Rzucamy na oddział taki GS. Super, udaje się mamy WS 10 i I 10... czy ten czas, rzucony na GS, pozwala zignorować zasady ich broni - czyli to my teraz nawalamy pierwsi?
1. Która jednostka uderza pierwsza, jeżeli obie dysponują Wielką Bronią? Ta z wyższą inicjatywą?
2. Czar The Speed of Light. Rzucamy na oddział taki GS. Super, udaje się mamy WS 10 i I 10... czy ten czas, rzucony na GS, pozwala zignorować zasady ich broni - czyli to my teraz nawalamy pierwsi?
Wrzuć jeszczę brionkę i gra gitara ;]
- Martin von Carstein
- Kradziej
Bironka na włóczników i 80 szalonych ataków
Póki co to badam te domeny,i staram się wybrać odpowiednią dla mych głównych jednostek CC, czyli czwórki demigryfów i regimentu GS. Przyznaję, TSoL i Bironka = 60 ataków WS +10 i S+5, wyprowadzonych przed uderzeniem przeciwnika wygląda kusząco i niszczycielsko. O ile oczywiście uda mi się wbić zaklęcia...
Póki co to badam te domeny,i staram się wybrać odpowiednią dla mych głównych jednostek CC, czyli czwórki demigryfów i regimentu GS. Przyznaję, TSoL i Bironka = 60 ataków WS +10 i S+5, wyprowadzonych przed uderzeniem przeciwnika wygląda kusząco i niszczycielsko. O ile oczywiście uda mi się wbić zaklęcia...
Martin von Carstein pisze:Bironka na włóczników i 80 szalonych ataków
Marne szansce na wbicie takiego comba. Po drugie jak wyliczyłeś 80 ataków. Tylko pierwszy szereg może wypłacić wszystkie ataki. Z pozostałych rzędów bijesz suporty, czyli po jednym ataku.
- Martin von Carstein
- Kradziej
Co tutaj jest do tłumaczenia? Skoro w Imperialnym Ab pisze iż SF z jednostki głównej przechodzi na DT to tak jest i już. Trzeba się z tym pogodzić.
Czyli Bironka co najwyżej, ale na demigryfy...
tak, wszystkie mają Innate Ability, ale o ile przy magowozach nie ma notki "Enchanted Item" to przy furmance księdza jest ten zapisek, czyli de facto można zniszczyć gryfa z Altara jakimś czarem/przedmiotem
Nie ma żadnego wskazania. W magicznych wózkach jest zapis Innate bound spell (power level 4). W wózku światła jest to magic missle, a w niebios direct damage.Shino pisze:cz jest jakies wskazanie czy boundy niszcza te przedmioty?
bo w rb dzieli sie to na innate ability i magic items.
- Martin von Carstein
- Kradziej
I że co 1 model będzie potem moją hordę trzymał na SF
Chociaż to pytanie retoryczne - potwierdzam.
i co z tego, jeżeli masz przedmiot/zdolność/czar niszczącą magiczne itemy, to możesz normalnie zniszczyć tego bounda z gryfa; w rulebooku jest podana zasada oraz wyjątek od niej, który nazywa się innate ability a dla przykładu podany warrior priest; nigdzie w rulebooku nie znalazłem informacji, że przedmiot nie może mieć innate ability; uważać musisz tylko na jedną rzecz, luminark i hurricanum nie mają zasady enchanted item, jest po prostu napisane innate bound spell; rzucają dosłownie tak samo jak kapłani; niszczarki krasnoludzkie normalnie działają na bound spelle więc i na to teżShino pisze:cz jest jakies wskazanie czy boundy niszcza te przedmioty?
bo w rb dzieli sie to na innate ability i magic items.
to jak wyglasdaja miscasty z itemow i z innate ability to 2 rozne podpunkty z bound spelli i nie naklada to sie na siebie.
Dodatkowo wskazuje to na to, ze jesli gryf sie miscastuje to magic item sie sypie (1 podpunkt) a kaplan nie moze czarowac (2gi podpunkt)
Dodatkowo wskazuje to na to, ze jesli gryf sie miscastuje to magic item sie sypie (1 podpunkt) a kaplan nie moze czarowac (2gi podpunkt)
masz innate ability, więc co ma się sypać?? tam jest wyraźnie napisane, jeżeli posiadasz tą cechę to miscast nic ci nie robi, po prostu kapłan nie czaruje już i tyle; bez tej właściwości normalnie by się niszczył
NiekoniecznieMartin von Carstein pisze:Co tutaj jest do tłumaczenia? Skoro w Imperialnym Ab pisze iż SF z jednostki głównej przechodzi na DT to tak jest i już. Trzeba się z tym pogodzić.
Dalej pierwszy szereg ma +1A, więc 50 walnięć to nie mało.
Bijesz pierwszy, a przy równej/wyższej Inicjatywie, będziesz re-roll na hit
What happens when a bound spell is miscast depends on the nature of the bound spellShino pisze:item
pokaz mi fragment gdzie jest apisane, ze nic ci nie robi
- If the bound spell is contained within a magic item of some kind... niszczy się
- If the bound spell is 'innate' ability - ... cannot cast further bound spell during that phase.
str. 37
Mam pytanie dot steadfasta. Jeżeli tylko detachment jest w combacie to czy ma on zasadę steadfast jeżeli jego jednostka macierzysta ma więcej szeregów niż przeciwnik detki? Czy też obie jednostki muszą być w walce w myśl rozumowania, że zasadę steadfast oddział uzyskuję będąc w walce w której ma więcej szeregów niż przeciwnik?
-
- Chuck Norris
Trudno powiedzieć o ile się to potwierdziLazur pisze: Mam pytanie dot steadfasta. Jeżeli tylko detachment jest w combacie to czy ma on zasadę steadfast jeżeli jego jednostka macierzysta ma więcej szeregów niż przeciwnik detki? Czy też obie jednostki muszą być w walce w myśl rozumowania, że zasadę steadfast oddział uzyskuję będąc w walce w której ma więcej szeregów niż przeciwnik?
http://warhammer-empire.com/theforum/in ... ic=41785.0
to działa tylko jak walczy oddział macierzysty