Kilka pytań początkującego v 2.0

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Re: Kilka pytań początkującego v 2.0

Post autor: Furion »

Morsereg pisze:
Jednostka może - a jak tylko bohater wyszedł a oddział się nie ruszył to nawet nie ma kary -1 to hit za ruch
skad taka informacja?
bo jak dla mnie to przez wychodzacego herosa unit zmienia formacje.
co wiecej ruch bohatera w unicie sprawia, ze cala jednostka liczy sie jako ruszona. wyjscie z unitu, po czesci tez jest ruchem w unicie.
Podręcznik, sekcja o character joining units + FAQ do RB.

Heros opuszcza oddział -> jednostka NIE jest traktowana jako ruszona.
Heros dołącza do oddziału -> jednostka NIE jest traktowana jak ruszona
Heros zmienia pozycję wewnątrz oddziału -> jednostka JEST traktowana jako ruszona.

Awatar użytkownika
DarkAngel
Oszukista

Post autor: DarkAngel »

Furion pisze:
Morsereg pisze:
Jednostka może - a jak tylko bohater wyszedł a oddział się nie ruszył to nawet nie ma kary -1 to hit za ruch

Heros opuszcza oddział -> jednostka NIE jest traktowana jako ruszona.
Heros dołącza do oddziału -> jednostka NIE jest traktowana jak ruszona
Heros zmienia pozycję wewnątrz oddziału -> jednostka JEST traktowana jako ruszona.
No ja właśnie to napisałem
"Nie może być kompromisu między wolnością a nadzorem ze strony rządu. Zgoda choćby na niewielki nadzór jest rezygnacją z zasady niezbywalnych praw jednostki i podstawieniem na jej miejsce zasady nieograniczonej, arbitralnej władzy rządu." - Ayn Rand

Awatar użytkownika
Da Big Stabba !
Pseudoklimaciarz

Post autor: Da Big Stabba ! »

hej, krótkie pytanko:

Czy jeżeli mag jest w jednostce, która auktualnie walczy, może rzucać czary - np. direct damage w inną jednostkę, która nie jest zaangażowana w walkę ?

Awatar użytkownika
DarkAngel
Oszukista

Było już - może. DD można rzucać z combatu, nie można do combatu.
"Nie może być kompromisu między wolnością a nadzorem ze strony rządu. Zgoda choćby na niewielki nadzór jest rezygnacją z zasady niezbywalnych praw jednostki i podstawieniem na jej miejsce zasady nieograniczonej, arbitralnej władzy rządu." - Ayn Rand

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

nie można magic missiles z combatu rzucać tylko
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
Odoamar
Wodzirej

Post autor: Odoamar »

czy mogę naraz korzystać z zasad: Inspirująca obecność generała oraz determinacja ?
Obrazek

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

tak.

Awatar użytkownika
sly
Chuck Norris

Post autor: sly »

czy jeśli postać wykona szarżę z jednostki to jednostka może zadeklarować własną szarżę czy tylko się ruszyć??
Oya, Oya, Oya !!!

Awatar użytkownika
Leoh
Wodzirej

Post autor: Leoh »

ss-sly pisze:czy jeśli postać wykona szarżę z jednostki to jednostka może zadeklarować własną szarżę czy tylko się ruszyć??
tylko sie ruszyc

Relosu
Kretozord

Post autor: Relosu »

czy postac po wykonaniu fast reforma moze wyjsc z oddzialu ?
Gniewko pisze:
Zarost zarostem, ale kolory inne - u mnie kudły jednolicie czarne, u Jagala ciemny łeb, a zarost (tu cytując Kubę) "z jakimiś idiotycznymi rudawymi akcentami", co w połączeniu z niebieskimi oczami jest bzdurne i podniecające zarazem.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Relosu pisze:czy postac po wykonaniu fast reforma moze wyjsc z oddzialu ?
uściślenia sędziowskie.

Awatar użytkownika
Danrakh
Falubaz

Post autor: Danrakh »

Witam, mam pytanie: czy w przypadku dwóch zasad działających "at start of the turn" (np Greater Locus of Change i rzut na wychodzenie Minersów) decyduje gracz, którego tura jest właśnie rozgrywana czy roll off?

Edit:
W sumie nie ma to (w przypadku podanym powyżej) większego znaczenia ale ciekaw jestem czy problem zasad działających równocześnie został w jakiś sposób ujednolicony.
Zniosę wszystko pod warunkiem, że to komplement.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Danrakh pisze:Witam, mam pytanie: czy w przypadku dwóch zasad działających "at start of the turn" (np Greater Locus of Change i rzut na wychodzenie Minersów) decyduje gracz, którego tura jest właśnie rozgrywana czy roll off?

Edit:
W sumie nie ma to (w przypadku podanym powyżej) większego znaczenia ale ciekaw jestem czy problem zasad działających równocześnie został w jakiś sposób ujednolicony.
Podręcznik, general principles czy jakoś tak. Na początku. Jak występuje coś równocześnie, to gracz, którego jest tura wybiera.

Dreef
Falubaz

Post autor: Dreef »

Czy czar " Złote Ogary Gehenny" (nr 4 z Metalu) można rzucić na czołg?

Jak będzie się raniło white lionów, korsarzy itp modele, które mają save lepszy na strzelanie/magię, rzucając w nich sygnaturę z Metalu? W przypadku korsarzy będzie to 4+ czy 5+?
Obrazek

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Post autor: Gokish »

Dreef pisze:Czy czar " Złote Ogary Gehenny" (nr 4 z Metalu) można rzucić na czołg?

Jak będzie się raniło white lionów, korsarzy itp modele, które mają save lepszy na strzelanie/magię, rzucając w nich sygnaturę z Metalu? W przypadku korsarzy będzie to 4+ czy 5+?

Ad 1:
Choose a single enemy model within range - it suffers D6 hits
Czołg jest modelem więc można.

Ad 2:

WL z sygnaturki wg mnie powinni być ranieni na 5+
Q: Do Lion Cloaks provide any form of protection against magic
missiles (or other forms of direct damage magic)? (p58)
A: No.
Co do korsarzy nie jestem pewny ale mają bonus na te wszystkie zasięgowe ataki więc sygnaturka powinna ich ranić z bonusem +2 do save'a.
LICZNIK: W/D/L od 2012
Brettonia 23/1/13
Lizardmen 1/0/0 <-------- FTW :D
Fumijako pisze: Przepraszam bardzo, ale mag Khorna na dysku jest rzeczą , którą nie nazwałbym , że jest dla słabych

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator

Post autor: Okoń »

Witam,

czy w przypadku uzyskania na tabelce miscastów wyniku 2-4, i następnie wyrzuceniu na magu 1-3, to czy jeśli jest nim szary prorok na dzwonie, lub mag dosiadający monstera, to czy mounty zostają także wessane?
Obrazek

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

opis mówi "Wizard"
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
DarkAngel
Oszukista

Dreef pisze:Czy czar " Złote Ogary Gehenny" (nr 4 z Metalu) można rzucić na czołg?

Korsarzy na 4+

Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

Post autor: FAZIK »

Ponadto warto wspomnieć że w FAQ do Skavenów jest opis że furmanka i dzwon działają samodzielnie po utracie kierującego.
Więc jak stracą jeźdźca to dalej działają normalnie (jak monster mounty, chociaż bez tabelki reakcji).
Life's a game with save and load features disabled.

kuczol
"Nie jestem powergamerem"
Kontakt:

Post autor: kuczol »

Sytuacja: 6 ostatnia tura rozpędzona nadwątlona już konnica mojego przeciwnika szarżuje na moją jednostkę a następnie goni ją za krawędź stołu i następuje koniec gry. Czy konnica traktowana jest jako zniszczona bo nie wróciła już na stół, czy punkty zwycięstwa są za nią liczone?
Zapraszam do mojego studia szukaj na FB Kuczolpaintlab

ODPOWIEDZ