CompScore by Furion
Ok, dzięki serdeczne za odpowiedź Furion, to sporo rozjaśnia ;-] Dla pewności- w obliczaniu PD i DD nie brałbyś pełnych możliwości rod of power pod uwagę tylko uzależnił jego użytecznośc od tego co mam w rozpisce, tak?
A teraz mam pytanie co się stanie jak ustalimy, że do limitów nie liczą się power stony, dispel scrolle i inne takie? Co się stanie, jeśli za limit będziemy uważac tylko kości generowane z armii+z postaci (w przypadku PD z poziomów magów czy wbudowanych bound spelli, nie do końca wiem jak liczyc bound spelle z przedmiotów)? Czyżby wtedy branie power stonów czy przedmiotów jak imperialny rod of power miało sens? Oczywiście pytam czysto teoretycznie, nie z zamiarem żebrania o względy dla jakiejś armii.
A teraz mam pytanie co się stanie jak ustalimy, że do limitów nie liczą się power stony, dispel scrolle i inne takie? Co się stanie, jeśli za limit będziemy uważac tylko kości generowane z armii+z postaci (w przypadku PD z poziomów magów czy wbudowanych bound spelli, nie do końca wiem jak liczyc bound spelle z przedmiotów)? Czyżby wtedy branie power stonów czy przedmiotów jak imperialny rod of power miało sens? Oczywiście pytam czysto teoretycznie, nie z zamiarem żebrania o względy dla jakiejś armii.
Mi sie podoba tylko na tych bohaterów tak z 800 przynajmniej...
Prosze wszystkich o ustosunkowanie sie do pytania co do corowej, rankowej, niestrzelajacej piechoty:
czy jest sens, aby pozwolic skavenom wystawic 4+4 klockow piechoty co jest w przypadku tej armii realne i namacalne w imie czysto teoretycznej mozliwosci wystawienia 4 klockow orc boyzow ?
czy jest sens, aby pozwolic skavenom wystawic 4+4 klockow piechoty co jest w przypadku tej armii realne i namacalne w imie czysto teoretycznej mozliwosci wystawienia 4 klockow orc boyzow ?
co masz na mysli?Barbarossa pisze:Wygląda to niezwykle sensownie. Główna moja obawa dotyczy stopnia skomplikowania - może warto byłoby niektóre rzeczy jaśniej napisać, żeby było to w miarę łatwo zrozumieć...
zapis co do tego "co jest roznym core unitem" jest dziurawy i niebawem zostanie zmieniony, szukam inspiracji. moze masz jakas propozycje co do tego?
IMO nieFurion pisze:Prosze wszystkich o ustosunkowanie sie do pytania co do corowej, rankowej, niestrzelajacej piechoty:
O ile na poczatku bylem dosc scpetycznie nastawiony do proby zlozenia kolejnego z CS'a ktory pewnie nic znaczacego nie wniesie, o tyle wraz z uplywem czasu i udoskonalen zaczal mi sie podobac.
Zmienilbym tylko nastepujace rzeczy:
- zniosl limit na rankowa piechote (jak skavy chca niech sobie wystawia 4 klocki clanratow i slavow o ile bedzie ograniczenie weapon teamow (np 2+1) )
- zwiekszyl limit PD do 10-11 - niektore armie sa magiczne z natury wiec niech maja opcje pomagowania a limit max 2 takich samych hero zabezpiecza i tak przed 4 magami)
- dodal zapis ze kosci power'a pochodzace z magicznych przedmiotow jednorazowego uzytku (powet stone'y) nie wliczaja sie do puli kostek zuzytych w danej turze - jak do tej pory wysypu magow z 4 PS'ami kazdy nie bylo raczej.
- co do HE wystarczy dodac zapis ze max 2 takie same sloty rare i opcja "przeniesienia" podwojnego slota z core do special.
EDIT:
na bohaterow imo lepszym rozwiazaniem byloby 750 pts, ale to jeszcze wyjdzie w praniu ile dokladnie powinno byc
Zmienilbym tylko nastepujace rzeczy:
- zniosl limit na rankowa piechote (jak skavy chca niech sobie wystawia 4 klocki clanratow i slavow o ile bedzie ograniczenie weapon teamow (np 2+1) )
- zwiekszyl limit PD do 10-11 - niektore armie sa magiczne z natury wiec niech maja opcje pomagowania a limit max 2 takich samych hero zabezpiecza i tak przed 4 magami)
- dodal zapis ze kosci power'a pochodzace z magicznych przedmiotow jednorazowego uzytku (powet stone'y) nie wliczaja sie do puli kostek zuzytych w danej turze - jak do tej pory wysypu magow z 4 PS'ami kazdy nie bylo raczej.
- co do HE wystarczy dodac zapis ze max 2 takie same sloty rare i opcja "przeniesienia" podwojnego slota z core do special.
EDIT:
na bohaterow imo lepszym rozwiazaniem byloby 750 pts, ale to jeszcze wyjdzie w praniu ile dokladnie powinno byc
@Charki
bardzo dziekuje za celne uwagi
co do PS masz na pewno racje, reszta - do rozważania.
idt: wlasnie pomyslalem o VC PS... dorozwazenia.
niemniej cenne uwagi.
bardzo dziekuje za celne uwagi
co do PS masz na pewno racje, reszta - do rozważania.
idt: wlasnie pomyslalem o VC PS... dorozwazenia.
niemniej cenne uwagi.
Imo, tak.Furion pisze:Prosze wszystkich o ustosunkowanie sie do pytania co do corowej, rankowej, niestrzelajacej piechoty:
Zgadzam sie z tym zapisem jest on jak najbardziej słuszny, tak samo jak zapis ze MR nie wlicza sie do DD.dodal zapis ze kosci power'a pochodzace z magicznych przedmiotow jednorazowego uzytku (powet stone'y) nie wliczaja sie do puli kostek zuzytych w danej turze - jak do tej pory wysypu magow z 4 PS'ami kazdy nie bylo raczej.
Nie 700 jest to liczba odpowiednia na 2250pts.Mi sie podoba tylko na tych bohaterów tak z 800 przynajmniej...
Teraz nalezało by zadac sobie pytanie o ile, i co ile zwiększaja sie poszczególne limity na większe punkty aka 2500, 2800pts? Czy ustalaja to juz indywidualnie organizatorzy, którzy za podstawe brali by tego Cs`a ( imo jak i w wiekszości uzytkowników najlepszy z spośród zaprezentowanych).
Oraz kiedy najblizszy turniej w Krakowie i jego okolicach na polCSie? ^^ I wanna try it.
@Myth
mozesz generaowac 234 power dice na tury oraz 7803 dispel dice, ale uzyc mozesz tylko 9PD / 10 DD (w tym odpowiednio wliczone skrole) na ture
mozesz generaowac 234 power dice na tury oraz 7803 dispel dice, ale uzyc mozesz tylko 9PD / 10 DD (w tym odpowiednio wliczone skrole) na ture
CS jest najbardziej optymalny dla 2150-2300. nie bede sie teaz bawil w robienie dziurawych wersji na inne punkty... bedzie gotowa ta, pogadamy o reszcieGremlin pisze: Teraz nalezało by zadac sobie pytanie o ile, i co ile zwiększaja sie poszczególne limity na większe punkty aka 2500, 2800pts? Czy ustalaja to juz indywidualnie organizatorzy, którzy za podstawe brali by tego Cs`a ( imo jak i w wiekszości uzytkowników najlepszy z spośród zaprezentowanych).
FCSieGremlin pisze: Oraz kiedy najblizszy turniej w Krakowie i jego okolicach na polCSie? ^^ I wanna try it.
joke
Furionie uwaga taka mała: Skinki z plujkami/javelinami, to powinien być ten sam core. W końcu to i to jest skinkiem, to i to jest skirmishem, no i to i to strzela. (javelins- missile weapon)Sens jednostki całkowicie ten sam.
btw.
Podoba mi się ten Cs. I chyba nic bym w nim już nie zmieniał.
btw.
Podoba mi się ten Cs. I chyba nic bym w nim już nie zmieniał.
Znioslbym limit na czarowanie, Jak ktos chce czarowac, niech czaruje, jak ktos do zwary ma rozpe, niech bije w CC. chyba nie o to chodzi by limitowac potencjal w danej fazie konkretnej armii, tylko by armie byly roznorodne.
Imo brak ograniczen na PD/DD a za to jakis zapisek o nie dublowaniu typow characterow. Wyeliminuje to duzy shaman i 3x maly u o and G i 4x elektronik u skavenow.
Imo brak ograniczen na PD/DD a za to jakis zapisek o nie dublowaniu typow characterow. Wyeliminuje to duzy shaman i 3x maly u o and G i 4x elektronik u skavenow.
W OnG się da. Orc great shaman, night goblin shaman, goblins shaman i orc shamanNarożny pisze:Imo brak ograniczen na PD/DD a za to jakis zapisek o nie dublowaniu typow characterow. Wyeliminuje to duzy shaman i 3x maly u o and G i 4x elektronik u skavenow.
no i co z tego skoro jest ogranieczenie do uzywanych PD?Pocisk pisze:W OnG się da. Orc great shaman, night goblin shaman, goblins shaman i orc shamanNarożny pisze:Imo brak ograniczen na PD/DD a za to jakis zapisek o nie dublowaniu typow characterow. Wyeliminuje to duzy shaman i 3x maly u o and G i 4x elektronik u skavenow.
2 statystow?...tzn statystuja tez z nazwy bo nie beda miec ani za dobrych przedmiotow ani parametrow ani LD
super
- swieta_barbara
- habydysz
O tak, nie moge sie doczekac skavenskiej elektrowni z dzwonkiem, 2 elektrykami i BSB. I 8 klocami piechoty. Zdecydowanie nie dla znoszenia limitu kostek oraz drugie nie dla zniesienia limitu corow.
I jeszcze jedna sprawa: dla ustandaryzowania tego CSa na inne wartosci punktowe proponuje limit bohaterow oprzec o rozmiar armii. Te ktore wedlug mnie wchodza w gre to:
- 30% - czyli 675 pts w armii na 2250, ale juz 750 w armi na 2500
- 35% - czyli 787 pts w armii na 2250, ale juz 875 w armii na 2500
Przychylam sie do drugiej wartosci - zreszta podobne glosy pojawily sie juz wczesniej w tej dyskusji.
Czemu? Uwazam, ze nalezy dac troche wieksza szanse smokowi chaosu, tzn. dorzucic mu caddego na zwykly format.
Inna sprawa, ze jak slusznie zauwazyl Izo wampir lord z ksiazka i 8 kostkami + wight king z DB mieszcza sie w tych punktach na styk (bodajze 695). Nekromanta kosztuje 105 pts, wiec sie akurat nie miesci.
W przypadku demonow dorzucilbym zapis o tym, ze GD jest dodatkowym slotem rare - wszak dzialanie w walce ma lepsze niz winged nightmare czy wiwerna. W efekcie, wydaje mi sie, ze te 87 pts da boosta paru armiom, a nie podniesie w znaczacy sposob efektywnosci demonow ani VC.
I jeszcze jedna sprawa: dla ustandaryzowania tego CSa na inne wartosci punktowe proponuje limit bohaterow oprzec o rozmiar armii. Te ktore wedlug mnie wchodza w gre to:
Przychylam sie do drugiej wartosci - zreszta podobne glosy pojawily sie juz wczesniej w tej dyskusji.
Czemu? Uwazam, ze nalezy dac troche wieksza szanse smokowi chaosu, tzn. dorzucic mu caddego na zwykly format.
Inna sprawa, ze jak slusznie zauwazyl Izo wampir lord z ksiazka i 8 kostkami + wight king z DB mieszcza sie w tych punktach na styk (bodajze 695). Nekromanta kosztuje 105 pts, wiec sie akurat nie miesci.
W przypadku demonow dorzucilbym zapis o tym, ze GD jest dodatkowym slotem rare - wszak dzialanie w walce ma lepsze niz winged nightmare czy wiwerna. W efekcie, wydaje mi sie, ze te 87 pts da boosta paru armiom, a nie podniesie w znaczacy sposob efektywnosci demonow ani VC.
IMO 32% wystarczy - czyli 720 pts na 2250, oraz 800pts na 2500.swieta_barbara pisze:
Badź juz totalny maX 33% - 743 pts/2250 oraz 825pts/2500.
Myślałem nad obcięciem tych wampirów jakoś i wpadł mi do głowy całkowicie luźny pomysł:
Każdy bohater może wziąść max 2 magiczne przedmioty. Dispel Scrolle/Power Stony nie wliczają się do limitu (podobnie jak grzybki i spaczeń skaveński). W przypadku wampirów jest podział: Max 2 vampire powers i max 2 items. Lizardmeni - max 2 spawningi. Marki, kindredy nie wliczają się do tego limitu.
To by rozpuściło troszkę napakowanego przedmiotami lorda VC i obniżyło skuteczność Blood Thirstera. Ponadto upadłoby wiele kombinacji standardowych dla niektórych armii i zostałby położony mniejszy nacisk na Lordów. Rzecz w tym, że pomysł ma pewnie wiele dziur, tak na szybko rzucam coś ^^
EDIT: Można wprowadzić zapis, że dla rankowej, niestrzelającej piechoty slot 0-3 staje się 1+. Dalej zostają maks 2x slavy i max 2x ratlingi.
Każdy bohater może wziąść max 2 magiczne przedmioty. Dispel Scrolle/Power Stony nie wliczają się do limitu (podobnie jak grzybki i spaczeń skaveński). W przypadku wampirów jest podział: Max 2 vampire powers i max 2 items. Lizardmeni - max 2 spawningi. Marki, kindredy nie wliczają się do tego limitu.
To by rozpuściło troszkę napakowanego przedmiotami lorda VC i obniżyło skuteczność Blood Thirstera. Ponadto upadłoby wiele kombinacji standardowych dla niektórych armii i zostałby położony mniejszy nacisk na Lordów. Rzecz w tym, że pomysł ma pewnie wiele dziur, tak na szybko rzucam coś ^^
EDIT: Można wprowadzić zapis, że dla rankowej, niestrzelającej piechoty slot 0-3 staje się 1+. Dalej zostają maks 2x slavy i max 2x ratlingi.
@okurdemol]
tak, wiem juz mam inny zapis, zaraz mienie
tak, wiem juz mam inny zapis, zaraz mienie