Rozpiski
- wind_sower
- Masakrator
Przeglądałem RB i nie mogę znaleźć tego zapisu, mógłby ktoś poratować?Dębek pisze:W 3''. Pegazów musi być minimum 5 nie wliczając championa, czyli de facto 6.
Maluję dla Perfectly Painted Studio!
https://www.facebook.com/PerfectlyPaintedStudio/
perfectlypaintedstudio@gmail.com
https://www.facebook.com/PerfectlyPaintedStudio/
perfectlypaintedstudio@gmail.com
Bretoński Bloker, wersja 3.0
Po ostatniej grze z imperium (Która skończyła się tak, że po obu stronach zostało tylko po kilka modeli) wchodzą następujące zmiany. Wylatuje jeden oddział łuczników. Damselka dostaje 2 lvl i zwiększam liczbę zbrojnych z 41 do 48.
Zapytacie "Cholera, Matis co ty widzisz w tej jednostce?!" Odpowiedź jest prosta, to genialny bloker i może nam wygrać grę, jeżeli tylko dobrze nim zagramy. Ja najbardziej lubię nimi przyjmować na klatę duże kloce kawalerii (zmiękczone wcześniej magią i strzelaniem), które stoją w tych zbrojnych ze 2-4 tury.
Zapraszam.
Lords 1066
The Fay Enchantress 545 Life
Bretonnian Lord( Questing vow, Virtue of Heroism, Dragon helm, Sword of swift slaying,
dawnstone, shield, Royal Pegasus) General 275pkt
Bretonnian Lord (Questing vow, Trickster's helm, Sword of the quest, shield, koń) 246pkt
Heroes 260
BSB (Knights vow, Warhorse, shield, Gromril Great Helm, Sword of Might, lance) 130 pkt
Damselka (Prayer Icon, lvl 2. Life) 130 pkt
Rare 180
2xField Trebuchet 180pkt
Specjal 350
2x3 Pegasus Knights (Musician) 2x175pkt
Core 640
11 Knights of the Realms (FCG, Standard of Discipline) 303 pkt
48 Men at Arms (FCG, halberd) 267pkt
10 Bowmen (Musician, braziers, defensive stakes) 70pkt
total 2496
Po ostatniej grze z imperium (Która skończyła się tak, że po obu stronach zostało tylko po kilka modeli) wchodzą następujące zmiany. Wylatuje jeden oddział łuczników. Damselka dostaje 2 lvl i zwiększam liczbę zbrojnych z 41 do 48.
Zapytacie "Cholera, Matis co ty widzisz w tej jednostce?!" Odpowiedź jest prosta, to genialny bloker i może nam wygrać grę, jeżeli tylko dobrze nim zagramy. Ja najbardziej lubię nimi przyjmować na klatę duże kloce kawalerii (zmiękczone wcześniej magią i strzelaniem), które stoją w tych zbrojnych ze 2-4 tury.
Zapraszam.
Lords 1066
The Fay Enchantress 545 Life
Bretonnian Lord( Questing vow, Virtue of Heroism, Dragon helm, Sword of swift slaying,
dawnstone, shield, Royal Pegasus) General 275pkt
Bretonnian Lord (Questing vow, Trickster's helm, Sword of the quest, shield, koń) 246pkt
Heroes 260
BSB (Knights vow, Warhorse, shield, Gromril Great Helm, Sword of Might, lance) 130 pkt
Damselka (Prayer Icon, lvl 2. Life) 130 pkt
Rare 180
2xField Trebuchet 180pkt
Specjal 350
2x3 Pegasus Knights (Musician) 2x175pkt
Core 640
11 Knights of the Realms (FCG, Standard of Discipline) 303 pkt
48 Men at Arms (FCG, halberd) 267pkt
10 Bowmen (Musician, braziers, defensive stakes) 70pkt
total 2496
Ostatnio zmieniony 3 mar 2015, o 10:04 przez Matis, łącznie zmieniany 1 raz.
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów
Kurde, Matis, ta rozpiska nigdy nie będzie blokerem. Ma za mało jednostek. Co z tego, że m@a mają blokować, skoro ich samych głupi fast może trzymać.
Jeśli masz tylko 2 oddziały pegazów to zrezygnuj z jednego i wywal pegaza spod lorda. Wstaw np. jołmenów czy dodatkowego paladyna na odginanie. Można też wstawić kolejną lancę.
Złożenie kolejnego lorda też pozostawia dużo do życzenia. Nie dość, że jest nielegalny (nie ma QV, a masz Sword of Quest) to nic tak naprawdę nic konketnego nie robi. Ataki zwrotne dwurakowe z S6+ robią z niego totalną miazgę. Gauntlet byłby dla niego ciekawą opcją, a on nie ma nawet głupiego luckstona. IMO cały lord jest do przemyślenia.
Pjona!
Jeśli masz tylko 2 oddziały pegazów to zrezygnuj z jednego i wywal pegaza spod lorda. Wstaw np. jołmenów czy dodatkowego paladyna na odginanie. Można też wstawić kolejną lancę.
Złożenie kolejnego lorda też pozostawia dużo do życzenia. Nie dość, że jest nielegalny (nie ma QV, a masz Sword of Quest) to nic tak naprawdę nic konketnego nie robi. Ataki zwrotne dwurakowe z S6+ robią z niego totalną miazgę. Gauntlet byłby dla niego ciekawą opcją, a on nie ma nawet głupiego luckstona. IMO cały lord jest do przemyślenia.
Pjona!
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.
Snot Fanpage <<--- , klikać!
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.

QW było wliczane w koszt punktowy, musiałem widocznie nie dopisać go przy nim, już poprawiam.
Lorda na koniu będę jeszcze testował, jak na razie sprawdzał się doskonale. Przetestuje go jeszcze w jednej grze i najwyżej go pozmieniam na jakiegoś szermierza z insygniami lub coś w tym stylu. Gdy go tworzyłem, miałem wizję gościa, który ma kroić puszki w przedłużającym się combacie no i to robi bardzo dobrze jak na razie.
@Jagal bloker w moim zamyśle, to defensywna rozpa, która może przyjąć na klatę każdy niewygodny paring i wyciągnąć minimum 10:10 (I ma w niej być klocek zbrojnych!
)

Lorda na koniu będę jeszcze testował, jak na razie sprawdzał się doskonale. Przetestuje go jeszcze w jednej grze i najwyżej go pozmieniam na jakiegoś szermierza z insygniami lub coś w tym stylu. Gdy go tworzyłem, miałem wizję gościa, który ma kroić puszki w przedłużającym się combacie no i to robi bardzo dobrze jak na razie.
@Jagal bloker w moim zamyśle, to defensywna rozpa, która może przyjąć na klatę każdy niewygodny paring i wyciągnąć minimum 10:10 (I ma w niej być klocek zbrojnych!

Nie boli Cię brak scrolla/zwierciadła? Zamiast Prayer Icon możesz polegać na zerówce z Life'a. Poza tym weź sobie do serca rady Jagala.
Str 99, akapit "Shooting".wind_sower pisze:Przeglądałem RB i nie mogę znaleźć tego zapisu, mógłby ktoś poratować?Dębek pisze:W 3''. Pegazów musi być minimum 5 nie wliczając championa, czyli de facto 6.
Lenar pisze:Nie boli Cię brak scrolla/zwierciadła? Zamiast Prayer Icon możesz polegać na zerówce z Life'a. Poza tym weź sobie do serca rady Jagala.Str 99, akapit "Shooting".wind_sower pisze:Przeglądałem RB i nie mogę znaleźć tego zapisu, mógłby ktoś poratować?Dębek pisze:W 3''. Pegazów musi być minimum 5 nie wliczając championa, czyli de facto 6.
Zazwyczaj w każdej grze, miałem tyle samo kostek dispella co przeciwnik do casta (+1 z baby i chanele) Więc nie było problemu. Generalnie wszystkie magiczne tury były pod moją kontrolą (jeżeli Panienka żyje)
@Lenar
Biorę sobie do serca wszystkie rady, zresztą widać to po zmianach jakie weszły od pierwszej wersji rozpiski. W 3 wersji wchodzi część zmian zasugerowanych przez Dębka. Dalej będę testował i zobaczę jak to wygląda. Jeżeli będzie mi się dobrze tym grało, to na pewno przetestuje rozpiskę z lustrem na małej czarodziejce. (0wkę będzie miała raczej Damselka, więc minusem tego rozwiązania jest poświęcenie 2-3 kości, by na 99% wrzucić regenerację na chłopów we właściwym momencie, a może na to zabraknąć kostek itp... a wtedy plan się sypie)
Kolejnej lancy rycerzy nie wstawię, bo wtedy znika z rozpy klocek zbrojnych, a założenie jest takie, że on musi być!

Ladies & Babies! Mam kaprys zagrać czymś naprawdę niecodziennym. Przyznam, że nie miałem pomysłu jak złożyć te hipogryfy, żeby były sensowne, a jednocześnie użyć trochę innych przedmiotów niż zwykle. Myślałem o Armour of Midsummer sun na generale, ale wtedy kiepską broń łapie
Co sądzicie
?
Hipopotamy 2500 Pts - Bretonnia Army
1 Bretonnian Lord @ 398.0 Pts
Shield
Gauntlet of the Duel [10.0]
Dragonhelm [10.0]
Dawnstone [25.0]
Ogre Blade [40.0]
1 Hippogryph @ [200.0] Pts
1 Bretonnian Lord @ 395.0 Pts
Birth-Sword of Carcassone [35.0]
Enchanted Shield [10.0]
Luckstone [5.0]
Crown of Command [35.0]
1 Prophetess of the Lady @ 325.0 Pts
Magic Level 4; Lore of Heaven
The Silver Mirror [40.0]
Falcon Horn of Fredemund [45.0]
Warhorse
1 Paladin @ 155.0 Pts
Wyrmlance [20.0]
Charmed Shield [5.0]
Potion of Toughness [20.0]
Royal Pegasus @ [50.0] Pts
1 * Paladin BSB @ 130.0 Pts
Lance;Shield
Gromril Great Helm [30.0]
Sword of Might [20.0]
Warhorse
12 Knights of the Realm @ 327.0 Pts
FCG
Standard of Discipline [15.0]
12 Knights of the Realm @ 337.0 Pts
FCG
War Banner [25.0]
3 Pegasus Knights @ 175.0 Pts
Musician
5 Mounted Yeomen @ 75.0 Pts
1 Field Trebuchet @ 90.0 Pts
Models in Army: 37
Total Army Cost: 2497.0

Hipopotamy 2500 Pts - Bretonnia Army
1 Bretonnian Lord @ 398.0 Pts
Shield
Gauntlet of the Duel [10.0]
Dragonhelm [10.0]
Dawnstone [25.0]
Ogre Blade [40.0]
1 Bretonnian Lord @ 395.0 Pts
Enchanted Shield [10.0]
Luckstone [5.0]
Crown of Command [35.0]
1 Prophetess of the Lady @ 325.0 Pts
Magic Level 4; Lore of Heaven
The Silver Mirror [40.0]
Falcon Horn of Fredemund [45.0]
Warhorse
1 Paladin @ 155.0 Pts
Wyrmlance [20.0]
Charmed Shield [5.0]
Potion of Toughness [20.0]
Royal Pegasus @ [50.0] Pts
1 * Paladin BSB @ 130.0 Pts
Lance;Shield
Gromril Great Helm [30.0]
Sword of Might [20.0]
Warhorse
12 Knights of the Realm @ 327.0 Pts
FCG
Standard of Discipline [15.0]
12 Knights of the Realm @ 337.0 Pts
FCG
War Banner [25.0]
3 Pegasus Knights @ 175.0 Pts
Musician
5 Mounted Yeomen @ 75.0 Pts
Models in Army: 37
Total Army Cost: 2497.0
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.

Jagal narkotyzuj się stopniowo.
Najpierw 1 hipek. Potem zobaczysz czy potrzeba CI więcej.
Grałem na Hipciu w zeszym roku we Włocławku i było super, tyle że ja miałem lorda na pegazie, 3x pedzie i hipcia Eko.
Hipcio eko bierze lancę, ench schielda i gaundlet of duel i nic więcej mu nie trza. Jest mega słaby, ale jak doleci do klocka z pieszymi bohaterami, to może nawet się spłaci.
Każdy pkt na takim lordzie łatwo przeinwestować, bo umówmy się, w tej grze będzie chodziło tylko o to, by jakoś, gdzieś dolecieć.
Jak dorzucisz do tego pegaza + 3x3 pedzie, to szanse hipka wzrosną.
Najpierw 1 hipek. Potem zobaczysz czy potrzeba CI więcej.

Grałem na Hipciu w zeszym roku we Włocławku i było super, tyle że ja miałem lorda na pegazie, 3x pedzie i hipcia Eko.
Hipcio eko bierze lancę, ench schielda i gaundlet of duel i nic więcej mu nie trza. Jest mega słaby, ale jak doleci do klocka z pieszymi bohaterami, to może nawet się spłaci.

Każdy pkt na takim lordzie łatwo przeinwestować, bo umówmy się, w tej grze będzie chodziło tylko o to, by jakoś, gdzieś dolecieć.

Jak dorzucisz do tego pegaza + 3x3 pedzie, to szanse hipka wzrosną.

No jasne, że eko hipek tak złożony + lord na pedziu i 3x3 jest duuuużo lepsze.
Staram się przetrzeć szlak bretońskiego Monster trucka
Wchodzi nawet 3ci hipogryf jakby się uprzeć, ale nie chce mi się kleić i pinować kolejnego 
Może masz jakieś pomysły na inne złożenie bohaterów w tej konfiguracji armii?
Pjjjona!
Jagal
Staram się przetrzeć szlak bretońskiego Monster trucka

Może masz jakieś pomysły na inne złożenie bohaterów w tej konfiguracji armii?
Pjjjona!
Jagal
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.

GGhelm, morningstar of francase, potion of speed, hkb1 Bretonnian Lord @ 395.0 Pts
Enchanted Shield [10.0]
Luckstone [5.0]
Crown of Command [35.0]
Dobre złożenie IMO. Sytuacyjne, ale bardzo skuteczne.
Wpadasz w klocek ze strzygą, lordem he/de, runfangiem, fellblade itp. i masz plan minimum oraz plan maksimum.
- plan minimum to zniszczyć kosę, która zagraża i lordowi i hipkowi, zyskać w ten sposób dużo czasu na wsadzenie mu HKB lub zabicie w konwencjonalny sposób
- plan maximum to urwać typowi łeb za pierwszym podejściem.
Drugi bierze to co zostało czyli dragonhelm, dawnstone, gaundlet of duel + coś do bicia (ASF+Potka siły, ogreblade, sword of the quest).

Ciekawe złożenie, ale nie pokusiłbym się wrzucenia czegoś takiego w turniejową rozpę. Strasznie sytuacyjne.
Przetestuje na tym hipopotamie. Zobaczymy jak to wyjdzie w praniu
Pjona!
Jagal
Przetestuje na tym hipopotamie. Zobaczymy jak to wyjdzie w praniu

Pjona!
Jagal
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.

Tak sytuacyjne - ale na wiele sytuacji, z którymi mamy akurat niemal nierozwiązywalny problem.Jagal pisze:Ciekawe złożenie, ale nie pokusiłbym się wrzucenia czegoś takiego w turniejową rozpę. Strasznie sytuacyjne.

Strzyga z siłą 5 nie brzmi już strasznie.

Wpadasz niszczysz mu kosę, a od następnej tury cały klocek jest już w dupie.
Rzucasz challenge i kto przyjmie:
a) baśka - zabijasz lordem
b) necro - poprostu zabijasz
c) vampir z siłą 5 na twoje 4 ataki z hkb, 4 ataki s5 hipcia i thunderstompa też ma ciepło

Sęk w tym, że Wampir ma ASF więc możemy nie przetrwać pierwszej tury. Mało tego, potkę wypija się na początku tury więc przyjmą pojedynek nekrosem/czempionem/baską i ciągle wąpierz przerzuty mieć będzie.
Poza tym gauntlet też jest niezbędny przy takim złożeniu - inaczej ataki z małą siłą zabiją nam hipcia a potem bez thunderstompa i nawet bez kosy wampier rozwala lorda jak gnój po polu.
Poza tym gauntlet też jest niezbędny przy takim złożeniu - inaczej ataki z małą siłą zabiją nam hipcia a potem bez thunderstompa i nawet bez kosy wampier rozwala lorda jak gnój po polu.
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.

Sęk w tym, że coraz częściej nie ma.
Buildy na Lore of Death w zasadzie wykluczają wzięcie vampira z LD 10, bo wtedy nie wchodzą 2 baśki i red fury.
W rozpach pojawia się coraz częściej strzyga z bazowym eternal hate, któremu nie dają ASFa, gdyż i bez tego ma co turę rerol to hit.
Więc Ty z Potką bijesz przed nim, fellbladem, Karlem Francem i całą masą innych cieciów z bardziej niż wypasionymi kosami.
W starciu z elfem blokujesz rerol to hit w pierwszej turze, więc długouchy musi zadowolić się okładanim po nerach twojej skrzydlatej bestii. Hipcio powinien to ze 2 fazy walki wytrzymać, zwłaszcza że lord elfów bez miecza (podobnie jak większość wymienionych kozaków) macha już tylko z siłą 4. Zostaje więc jego s4 vs twoja s4 z HKB. Jest to chyba dość dobry układ dla pana dosiadajacego meteora zagłady. Pytanie jak długo będzie go w takim starciu dosiadał?
Tak czy siak myślę, że lepiej dać jednego lorda na Hipciu, a drugiego na pegazie.
Dla Ciebie Jagal to będzie, jak na początek, już całkiem duży powiew świeżości.
Buildy na Lore of Death w zasadzie wykluczają wzięcie vampira z LD 10, bo wtedy nie wchodzą 2 baśki i red fury.
W rozpach pojawia się coraz częściej strzyga z bazowym eternal hate, któremu nie dają ASFa, gdyż i bez tego ma co turę rerol to hit.
Więc Ty z Potką bijesz przed nim, fellbladem, Karlem Francem i całą masą innych cieciów z bardziej niż wypasionymi kosami.
W starciu z elfem blokujesz rerol to hit w pierwszej turze, więc długouchy musi zadowolić się okładanim po nerach twojej skrzydlatej bestii. Hipcio powinien to ze 2 fazy walki wytrzymać, zwłaszcza że lord elfów bez miecza (podobnie jak większość wymienionych kozaków) macha już tylko z siłą 4. Zostaje więc jego s4 vs twoja s4 z HKB. Jest to chyba dość dobry układ dla pana dosiadajacego meteora zagłady. Pytanie jak długo będzie go w takim starciu dosiadał?
Tak czy siak myślę, że lepiej dać jednego lorda na Hipciu, a drugiego na pegazie.
Dla Ciebie Jagal to będzie, jak na początek, już całkiem duży powiew świeżości.

-
- Falubaz
Sęk w tym, że VC teraz pewnie będą grały w ogóle bez blendera
Zobaczycie po następnym masterze
Co do rozpy Jagal - Te złożenia zaproponowane przez Dębka lepsze, aczkolwiek ja poprzestałbym na jednym hipciu. Btw Ja zaczynam testować mały (2lvl) life - korzystny i dla Lorda na pedziu i dla GK 

Widać wszystko zależy od regionu.Sęk w tym, że VC teraz pewnie będą grały w ogóle bez blendera![]()

Jeśli tak będzie to my akurat jesteśmy w domu.
Moje problemy z VC zaczynają się i w zasadzie kończą na vampirze z red fury. Z całą resztą można spokojnie sobie poradzić.

-
- Falubaz
Odziały morghastów też są problemem. Te minusy do sypania są bardzo dobre na Brete, ciężko je wyklepać w cc, a tu jeszcze static nam ucinają