8 edycja- pytania

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Waldi
Masakrator

Re: 8 edycja- pytania

Post autor: Waldi »

Rothand pisze: Mogłbys podac strone gdzie jest wzmianka ze hero poslogujacy sie magiczna bronia nie moze dostac flamingow ze sztandaru? - bede wdzieczny bo nie moge tego igdzie znalesc.
str. 69. rulebooka
ostatnie danie zasady "flaming attack" (to w nawiasie)

Awatar użytkownika
krejzihed
Chuck Norris

Post autor: krejzihed »

ale boosty z czarow (brzytwa, z metalu itp.) nie znosza flaminga? czynia je magicznymy, a zasada tyczy sie tylko magicznych broni, a nie atakow?

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

nie znoszą

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

lohost pisze:wbilo mi sie w glowe ze jak mam banner ten z RB z flamingami to oddzial ma tez magiczne ataki, ale jak szukam jakiegos potwierdzenia tego to nie moge tego znalezc...ma te magiczne planace? czy sobie cos ubzduralem z tymi magicznymi? a jesli ma to jakie jest uzasadnienie tego?
Nie ma.

Wampiry mają tylko sztandar (zresztą w tej samej cenie), który daje im i płonące i magiczne ataki.

Kraggo
Chuck Norris

Post autor: Kraggo »

Czy mógłby ktoś opisać mi krok po kroku jak wygląda teraz szarża, pościg i ucieczka jednostek latających (a konkretnie chodzi mi o harpie)? W księdze wyczytałem, że jednostka może szarżować tak pieszo, jak i "lotniczo". Co w sytuacji, gdy przeciwnik stoi na wprost paręnaście cali i nie dzieli nas żadna przeszkoda - czy muszę wtedy atakować pieszo, czy mogę skorzystać z lotu, by powiększyć zasięg szarży (wtedy będę miał podstawę ruchu na 10 cali)? Jakoś tego nie czuję :) Prosiłbym o wyjaśnienie.

Druga sprawa - jak jest z hydrą mrocznych elfów? Czy może zionąć tylko raz na całą grę, czy też może to czynić co rundę? Aha - co z poganiaczami. Gdzieś wyczytałem, że mogą wykonywać ataki, jeśli potwór styka się z wrogiem. Czy włącza się ich do walki, czy też stoją gdzieś z tyłu (zawsze poza zasięgiem wroga w walce wręcz), a mimo to wyprowadzają swoje ataki? Czy przeciwnik w sytuacji, w której poganiacze stykaliby się z jego jednostkami (nie wiem czy teraz jest możliwa taka sytuacja), a nie stykali się z bestią, mogą bić po poganiaczach?

Dziękuję za odpowiedzi :)

Cibi
Mudżahedin

Post autor: Cibi »

Latacze szarżują używając 10" glide'a jako podstawy swojego ruchu. Myślę, że nie ma przeciwwskazań przed szarżą po ziemi, ale to raczej nie ma sensu.
Gonią i uciekają zawsze po ziemi, przy czym mają zasadę swiftsride - a więc i na ucieczkę i na pogoń rzucają 3K6 i wybierają dwa wyższe wyniki.

Hydra, jak każdy inny model z breath weapon może tegoż użyć tylko raz na bitwę.
To, jak działają poganiacze opisuje akapit 'Monsters and handlers' na stronie 73 rulebooka, daruję sobie opisywanie tego tutaj ;]

Kraggo
Chuck Norris

Post autor: Kraggo »

Cibi pisze:Hydra, jak każdy inny model z breath weapon może tegoż użyć tylko raz na bitwę.
To, jak działają poganiacze opisuje akapit 'Monsters and handlers' na stronie 73 rulebooka, daruję sobie opisywanie tego tutaj ;]
Okej, ale czy:
-dostawiam ich do walki wręcz
-czy mogę wyprowadzać ich ataki, jeśli jednostka styka się z hydrą (w przypadku twierdzącej odpowiedzi na pierwsze pytanie, odpowiedź na drugie zdaje się być oczywista)

:)

Cibi
Mudżahedin

Handlersi mogą atakować wszystko, co może atakować hydra.
Figurki handlersów nie mają w grze żadnego znaczenia - równie dobrze można ich nie używać.

Awatar użytkownika
Manco
Mudżahedin

Post autor: Manco »

no to taka sytuacja sloneczko z smierci wchodzi na dziala organki bolce czy inne cholerstwo xD i moje pytanie czy w takiej sytuacji rzuca sie za kazdego czlonka tej machiny na inicjatywe czy tylko po najwyzszej inicjatywie 1 rzut i dowidzenia machina?
Strzyg, wiwern, endriag i wilkołaków wkrótce nie będzie na świecie. A skurwysyny będą zawsze.

Nowo Powstałe forum o tematyce fantasy zapraszam http://www.fantasylib.pl/forum

Awatar użytkownika
gerald_tarrant
Masakrator

Post autor: gerald_tarrant »

słońce zabija maszyny automatycznie

Awatar użytkownika
X.Maciek
Falubaz

Post autor: X.Maciek »

Maszyny z automatu oblewają wszystkie testy oprócz Ld i T.

Awatar użytkownika
Manco
Mudżahedin

Post autor: Manco »

no to ladnie xD :) xDDD na turnieju bym mial dobre 4-5pkt wiecej ;/ zamiast remisu z kraskami bo weszlo mi sloneczko w 4 machiny xD i rzucal ziomek za kazdego obsluganta na inicjatywe.....no coz na przyszlosc bede wiedzial :D
Strzyg, wiwern, endriag i wilkołaków wkrótce nie będzie na świecie. A skurwysyny będą zawsze.

Nowo Powstałe forum o tematyce fantasy zapraszam http://www.fantasylib.pl/forum

Gerald
Mudżahedin

Post autor: Gerald »

jakie jednostki posiadają zdolność devastating charge ?
''Three things make The Empire great – faith, steel and gunpowder!"

Legionowski Klub Miłośników Fantastyki

http://www.facebook.com/pages/Legionows ... 0549447769

wertex
Chuck Norris

Post autor: wertex »

żadne ;P
EAT SLEEP CONQUER REPEAT

Gerald
Mudżahedin

Post autor: Gerald »

czyli tylko potion to daje narazie?
''Three things make The Empire great – faith, steel and gunpowder!"

Legionowski Klub Miłośników Fantastyki

http://www.facebook.com/pages/Legionows ... 0549447769

wertex
Chuck Norris

Post autor: wertex »

Ja gram na domowych zasadach, że ciężka kawaleria ma tę zdolność np. DP u HE
EAT SLEEP CONQUER REPEAT

Awatar użytkownika
Aron_Banalny
Masakrator

Post autor: Aron_Banalny »

czy atakując pojedynczy model dostawiam się jak chcę?

Awatar użytkownika
Młody Pajak
Kradziej

Post autor: Młody Pajak »

Nie. Ten pojedynczy model ma w tej edycji takie same strefy jak każda inna jednostka.

Cibi
Mudżahedin

Dostawiasz się tak, żeby jak najwięcej Twoich modeli było w bace contact z tym pojedynczym modelem.

Awatar użytkownika
Młody Pajak
Kradziej

Post autor: Młody Pajak »

Nie o to zapewne chodziło Cibi ;)

Zablokowany