Co zmieni się w 9 edycji? (Podsumowanie link w 1 poscie)

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

Zablokowany
Awatar użytkownika
Loizok
Falubaz

Re: Co zmieni się w 9 edycji?

Post autor: Loizok »

tomk81 pisze:Podstawki tych dwóch ostatnich są identycznej wielkości, więc może Ci Sygmaryci będą na podstawkach 40 mm

Jeszcze uzupełnię cenę do ogłoszenia

25 zł za kilogram malowanych figurek i 18 zł za kilogram niemalowanych :)
Jeśli armie do warhammera staną się OOP, to ich wartość z czasem będzie tylko wzrastać na rynku wtórnym (patrz modele do starych, nieistniejących już systemów GW, czy ogólnie wycofane figsy jak np chadeki)

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

True

Poza tym to modele wyglądają fajnie, liczę, ze orki będą w tym klimacie
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Warhammer: Age of Duplo.

A firmy obsługujące battlowców nie zginą, tylko zrobią większe modele. Albo kontynuują radośnie sprzedaż istniejących, jeśli ktoś (KOW2?) stworzy mechanikę na tyle dobrą, że obsłuży klockowy system regimentowy i przeciągnie graczy. Ze strony GW jest to rzut kośćmi, zobaczymy, na ile udany. Chciałbym tylko podkreślić, że ta firma od dekady nie osiągnęła żadnym działaniem istotnego wzrostu - szamoczą się w miejscu przy realnie spadających przychodach (bo inflacja), spadającej bazie graczy (bo wzrost cen) oraz ciągłej redukcji kosztów.

Nawet zakładając, że jedynym sensownym biznesowo kierunkiem dla GW są wielkie figsy dla podbazy, to robią to źle. Bo ten target chce mieć zabawki gotowe "z pudełka". Więc figsy powinny być pomalowane, z opcją wymiany wyposażenia (dokupienia nowego?) czy innej prostej transformacji bezklejowej.

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Post autor: Bearded Unclean 'Un »

X-wing opiera sie na modelach gotowych do gry po wyjęciu z blistera, ale nie zauważyłem, zeby średnia wieku wsród graczy była niższa niż w przypadku sceny WFB.
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

Obrazek

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Widzisz, uwzględniając znane mi osoby, to średnia wieku gracza WFB = co najmniej 22 lata.

Ale GW uważa, że ich głównym klientem są dzieci. Mają pewnie lepsze podstawy, by to oceniać, bo widzą, kto kupuje figurki w sklepach. Ale może się mylą, nie wiem. Ja tylko napisałem, że przyjmując to założenie - powinni wydać inny produkt.

I jeśli to założenie jest fałszywe, to również powinni wydać inny produkt.

A wydali Age of Duplo, które z perspektywy obu grup ma wady. Tyle.

Awatar użytkownika
wind_sower
Masakrator

Post autor: wind_sower »

Ja zawsze się zastanawiam skąd Wy macie takie zajebiste dane odnośnie klientów GW. Rzucacie wnioskami na tym forum (odnośnie grupy docelowej), za które firmy consultingowe biorą gruby hajs. A prawda jest taka, że GW utrzymuje się na powierzchni 3 dekady, gdy inne firmy toną jak papierowe statki. Świat się zmienia, a wy się starzejecie. Mnie, niektóre figurki z 4 - 5 ed. odrzucają tak samo jak niektóre nowe kosmiczne twory. Każdy mówi, że najlepsze czasy były kiedyś (najpewniej jak zaczynał grę lub był w nią dobry i osiągał najlepsze wyniki - bo wtedy przeżywał największą ekscytację) Może młodzież ma mokro na widok nowych Sigmarinsów, tak jak Wy mieliście mokro na 5 ed figurki. Wtedy to Wy byliście dzieciarnia, a starsi ludzie patrzyli na was jak na chorych psychicznie. Także, hold your horses i skończe ludzie proszę w tym dziale wysnuwać wnioski o kondycji finansowej GW, a zajmijcie komentowaniem pacynków.

tomk81
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: tomk81 »

wind_sower pisze:Ja zawsze się zastanawiam skąd Wy macie takie zajebiste dane odnośnie klientów GW. Rzucacie wnioskami na tym forum (odnośnie grupy docelowej), za które firmy consultingowe biorą gruby hajs. A prawda jest taka, że GW utrzymuje się na powierzchni 3 dekady, gdy inne firmy toną jak papierowe statki. Świat się zmienia, a wy się starzejecie. Mnie, niektóre figurki z 4 - 5 ed. odrzucają tak samo jak niektóre nowe kosmiczne twory. Każdy mówi, że najlepsze czasy były kiedyś (najpewniej jak zaczynał grę lub był w nią dobry i osiągał najlepsze wyniki - bo wtedy przeżywał największą ekscytację) Może młodzież ma mokro na widok nowych Sigmarinsów, tak jak Wy mieliście mokro na 5 ed figurki. Wtedy to Wy byliście dzieciarnia, a starsi ludzie patrzyli na was jak na chorych psychicznie. Także, hold your horses i skończe ludzie proszę w tym dziale wysnuwać wnioski o kondycji finansowej GW, a zajmijcie komentowaniem pacynków.

No i kopem z półobrotu zakończyliśmy dyskusję

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

Post autor: BOGINS »

Ja tylko dodam do przedmówcy słówko, że pamiętajmy koledzy, że gra ma już swoje lata, do jakiegoś stopnia silnik może jest wyczerpany.
W wh40k poprzez wprowadzenie detachmentów umożliwiono tworzenie formacji, sojuszników itd.
Z racji tego, że jako środowisko, zamknęliśmy się w WFB na nowe rzeczy, to wszelka nowość nas przeraża.
Chociaż patrząc egoistycznie, to wizja znikających CHaos Dwarfów, których ledwo co zacząłem kompletować, też jest qrcze bolesna.

Awatar użytkownika
Sasomir
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Sasomir »

wind_sower pisze:Ja zawsze się zastanawiam skąd Wy macie takie zajebiste dane odnośnie klientów GW. Rzucacie wnioskami na tym forum (odnośnie grupy docelowej), za które firmy consultingowe biorą gruby hajs. A prawda jest taka, że GW utrzymuje się na powierzchni 3 dekady, gdy inne firmy toną jak papierowe statki. Świat się zmienia, a wy się starzejecie. Mnie, niektóre figurki z 4 - 5 ed. odrzucają tak samo jak niektóre nowe kosmiczne twory. Każdy mówi, że najlepsze czasy były kiedyś (najpewniej jak zaczynał grę lub był w nią dobry i osiągał najlepsze wyniki - bo wtedy przeżywał największą ekscytację) Może młodzież ma mokro na widok nowych Sigmarinsów, tak jak Wy mieliście mokro na 5 ed figurki. Wtedy to Wy byliście dzieciarnia, a starsi ludzie patrzyli na was jak na chorych psychicznie. Także, hold your horses i skończe ludzie proszę w tym dziale wysnuwać wnioski o kondycji finansowej GW, a zajmijcie komentowaniem pacynków.
+1

Co do komentowanie figsów - Jeżeli Sigmarinsi będą nową armią, z własną stylistyką, jestem na tak w 100%. Chaos ma bardzo ładną stylistykę na tych zdjęciach, zgodną z modelami End Timesowymi - ja zacząłem kolekcjonować chaos właśnie od EoT, więc mnie to bardzo pasuje. Jak na razie wszystko wygląda super (z wyjątkiem skrzydeł u latających sigmarytów, ale nikt mi nie zabroni ich obciąć :twisted: ).
Bravely bold Sir Robin
Rode forth from Camelot.
He was not afraid to die,
Oh brave Sir Robin.

Awatar użytkownika
Vlad
Wałkarz

Post autor: Vlad »

Sasomir pisze:Jeżeli Sigmarinsi będą nową armią, z własną stylistyką, jestem na tak w 100%.
Również mam nadzieję, że poza tymi puszkami będzie frakcja zwykłych ludzi, do której będą pasowały moje imperialne figurki [-o<

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Post autor: Bearded Unclean 'Un »

wind_sower, pięknie powiedziane.

Prawie kazdy jara się tym, co towarzyszyło mu w okresie najwiekszej zajawki, a dodatkowo pamięć często bywa wybiórcza :)
Dajmy GW prowadzic swój biznes.
Jest tu kilku zawodników, ktorzy mają wiele do powiedzenia o tym co GW robic powinno, czego nie powinno, itd. moze zbierzcie sie do kupy, odpalcie kampanię crowdfundingową, zróbcie alternatywny system, i pokażcie, że w tej niszy da się zrobić wiecej dobrego, niż robi GW..?

Poczytałem KoW. Fajnie ze mozna w to pograc modelami z WFB, zawsze to jakies zastosowanie dla nich, na wypadek, gdyby w WFB grać sie już zwyczajnie nie dało. Niestety sam system jest bardzo ubogi, zasady sa bardzo proste, i nawet jeśli uznamy to za zaletę, to jednak nie mozemy pominąć wady, jaka jest płytkość mechaniki. W praktyce to wcale nie jest gra regimentów, a przynajmniej nie w takim rozumieniu, do jakiego przyzwyczaił nas WFB.
Chętnie zagrałbym w to, bo wtedy przynajmniej miałbym wieksze prawo sie wypowiadac, i być moze odkryłbym coś, czego nie widać po zapoznaniu się z listami armii i zasadami.
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

Obrazek

Cyel
Oszukista

Post autor: Cyel »

Bearded Unclean 'Un pisze:Niestety sam system jest bardzo ubogi, zasady sa bardzo proste, i nawet jeśli uznamy to za zaletę, to jednak nie mozemy pominąć wady, jaka jest płytkość mechaniki.
Cóż, jest różnica pomiędzy złożonością taktyk i opcji w grze a sztuczną komplikacją przez nadmierne mnożenie elementów gry i wymyślaniem abstrakcyjnych exploitów dziurawych zasad. Wdg mnie gry GW prezentują zdecydowanie to drugie podejście a nie to pierwsze - niby setki stron zasad a zagrywki proste i głupawe. Wiele współczesnych planszówek ma zasady spisane na kilku stronach a oferują mimo to o wiele większe wyzwanie intelektualne / strategiczne niż Warhammery.
Ostatnio zmieniony 29 cze 2015, o 13:07 przez Cyel, łącznie zmieniany 1 raz.
"There is a pervasive attitude in Warhammer that "one shouldn't bring a knife to a gunfight." The whole reason that Rambo is a badass is because he indeed brings a knife to a gunfight, and still wins." ;)

Awatar użytkownika
Sasomir

http://www.warseer.com/forums/attachmen ... 1435579120

Zdanie "GW will support this release for years" zdaje się być kluczowe :D przynajmniej dla mnie.
Bravely bold Sir Robin
Rode forth from Camelot.
Oh brave Sir Robin.

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

Co więcej:
"Games can be as small or as massive(...)"

Więc zdecydowanie więcej optymizmu :)
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

-DE-
Mudżahedin

Post autor: -DE- »

Sasomir pisze:Zdanie "GW will support this release for years" zdaje się być kluczowe :D przynajmniej dla mnie.
Kluczowe to jest to, ze czuli potrzebe to podkreslic! Tak jakby ktos po ET mogl nabrac watpliwosci co do terminu waznosci gier GW :)

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

Box will be 100€.
Rules will be available on the website.
Rules for playing old armies will also be available on the website, no ETA given thought.
Game doesn't care which shape of bases you use.
There was no info regarding the current range being repackaged with round bases. Not that it won't happen, just that there was no info.
No info about long term plans or what will follow after the box.
Games Workshop is proud to introduce you to Warhammer – The Age of Sigmar. The old Warhammer World is gone. It exploded and now we can only look ahead at what is to come – The Age of Sigmar. Together we are about to explore new realms. Exciting new adventures lay ahead, with brand new miniatures and new scenarios, set in brand new landscapes. We are opening new realms. Let’s embark on the very first battle of this new era.
The old Warhammer World is gone, and so is Warhammer Fantasy. Forget what you know about Warhammer Fantasy, as Warhammer – the Age of Sigmar is nothing like it. We are going to introduce you to a whole new experience. A brand new game with brand loads of new miniatures and brand new rules.
It is different to what you will expect. It is different to what we have done, but it will amaze you and all your customers. Don’t worry. Warhammer Fantasy miniatures stay relevant. Old miniatures can still be used, however how you will play them has changed. Size doesn’t matter anymore. Whether you want to play with 10 or 100 miniatures, it is all possible in Warhammer – The Age of Sigmar.
The change is big, but you and your customers can still use the existing miniatures. On the 4th of July all the new rules will be available digitally on our website for FREE – It will explain to you how the new game works, and how you can use your old miniatures. The rules will be available in many languages (including Dutch). The new rules for each miniature will also be in the newly rebranded boxes.
Square bases and movement trays are gone. The new and rebranded products will now come with oval and round bases. However don’t worry, as you can play the game with any base shape you want. No need to rebase your existing miniatures. Bases are now only used to stand up your miniatures and you can use whatever shape base you like most.

Awatar użytkownika
Sasomir

-DE- pisze:Kluczowe to jest to, ze czuli potrzebe to podkreslic! Tak jakby ktos po ET mogl nabrac watpliwosci co do terminu waznosci gier GW :)
No wiesz, po całej tej histerii na Warseerze, BOLSie i innych forach (w tym naszym), mogło im się to wydawać ważne :D . Darmowe zasady też brzmią bardzo dobrze.
Bravely bold Sir Robin
Rode forth from Camelot.
Oh brave Sir Robin.

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Post autor: Hoax »

Games Workshop is proud to introduce you to Warhammer – The Age of Sigmar. The old Warhammer World is gone...
No to 8ed.

-DE-
Mudżahedin

Post autor: -DE- »

Sasomir pisze:
-DE- pisze:Kluczowe to jest to, ze czuli potrzebe to podkreslic! Tak jakby ktos po ET mogl nabrac watpliwosci co do terminu waznosci gier GW :)
No wiesz, po całej tej histerii na Warseerze, BOLSie i innych forach (w tym naszym), mogło im się to wydawać ważne :D . Darmowe zasady też brzmią bardzo dobrze.
Jak to, przeciez uzytkownicy forow nie mieszcza sie w targecie GW i firma ich nie chce jako klientow? Tak przeciez co niektorzy wbijaja nam do glowy od lat...

Awatar użytkownika
Pocisk
Masakrator

Post autor: Pocisk »

Azgaroth pisze:
Box will be 100€.
Rules will be available on the website.
Rules for playing old armies will also be available on the website, no ETA given thought.
Game doesn't care which shape of bases you use.
There was no info regarding the current range being repackaged with round bases. Not that it won't happen, just that there was no info.
No info about long term plans or what will follow after the box.
Games Workshop is proud to introduce you to Warhammer – The Age of Sigmar. The old Warhammer World is gone. It exploded and now we can only look ahead at what is to come – The Age of Sigmar. Together we are about to explore new realms. Exciting new adventures lay ahead, with brand new miniatures and new scenarios, set in brand new landscapes. We are opening new realms. Let’s embark on the very first battle of this new era.
The old Warhammer World is gone, and so is Warhammer Fantasy. Forget what you know about Warhammer Fantasy, as Warhammer – the Age of Sigmar is nothing like it. We are going to introduce you to a whole new experience. A brand new game with brand loads of new miniatures and brand new rules.
It is different to what you will expect. It is different to what we have done, but it will amaze you and all your customers. Don’t worry. Warhammer Fantasy miniatures stay relevant. Old miniatures can still be used, however how you will play them has changed. Size doesn’t matter anymore. Whether you want to play with 10 or 100 miniatures, it is all possible in Warhammer – The Age of Sigmar.
The change is big, but you and your customers can still use the existing miniatures. On the 4th of July all the new rules will be available digitally on our website for FREE – It will explain to you how the new game works, and how you can use your old miniatures. The rules will be available in many languages (including Dutch). The new rules for each miniature will also be in the newly rebranded boxes.
Square bases and movement trays are gone. The new and rebranded products will now come with oval and round bases. However don’t worry, as you can play the game with any base shape you want. No need to rebase your existing miniatures. Bases are now only used to stand up your miniatures and you can use whatever shape base you like most.
Ja jestem optymistą

Zablokowany