Co zmieni się w 9 edycji? (Podsumowanie link w 1 poscie)

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

Zablokowany
Kerwantes
Mudżahedin

Re: Co zmieni się w 9 edycji?

Post autor: Kerwantes »

Dla mnie najważniejsze jest to że będę mógł grać zarówno w AoS jak i w 8 ed :D
Po prostu przy zakupie nowych figsów będę je wrzucał na kwadraty, takie żeby pasowały mi do tego jak gram obecnie :D

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

1. komentujcie figurki, a nie sytuację finansową GW, gdyż ten temat służy do komentowania figurek, a nie sytuacji finansowej GW.
Zgłoś się do administracji, może dadzą Ci ten dział do moderowania?
Ponadto, nie wiem czy udało Ci się przeczytać ze zrozumieniem tytuł wątku? Pomóc?

heimdall89
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: heimdall89 »

Kerwantes pisze:Dla mnie najważniejsze jest to że będę mógł grać zarówno w AoS jak i w 8 ed :D
Po prostu przy zakupie nowych figsów będę je wrzucał na kwadraty, takie żeby pasowały mi do tego jak gram obecnie :D
Aha. Ciekawe czy zmieszczą Ci się w oddziale. Bo oglądając sigmarytow podejrzewam ze nie.

Co do mnie ok gw może i ze swojego punktu widzenia robi dobry krok, ale dla mnie zabijają ten system. Nie jestem może starym graczem, bo gram ciut ponad rok ale mi szkoda. Uwielbiam grać na dużych bitwach, tutaj natomiast zanosi sie na granie w parę figurek. I nie jak moje krasie mógłby wypaść w porównaniu do w/w wielbicieli Sigmara. Zupełnie inny styl...

Awatar użytkownika
GrimgorIronhide
Masakrator

Post autor: GrimgorIronhide »

Ok, niech mu będzie Fluffy

Figurki to katastrofalne skumulowanie wszelkiego stereotypiarstwa i wyolbrzymienie nieudolnych kopii z WoW czy podobnych dodatkowo usilnie przysposobione do 40k, niemal wyglądając tak samo jak DV. Kicz i brak jakiegokolwiek pomysłu czy klimatu aż razi w oczy.
Poza tym rzeźbiarz płakał jak robił te klaty maruderom.

Awatar użytkownika
PAWEL.KAROLAK

Post autor: PAWEL.KAROLAK »

Dokładnie można będzie montować nowe figurki na kwadratowe podstawki jeżeli będą dobre i grać w WH, oraz AoS. Jeżli oczywiście obecne armie przetrwają w nowym początku...
High Elves
Wojna o Brodę!

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

Z hiszpańskiego forum (google translator)
NEW AGE OF SIGMAR.

I communicate the news of the new game from Games Workshop. They are official since me has directly communicated my business from Games Workshop. For starters I want to clarify that will be a new game, completely new, nothing to do with Warhammer Fantasy so we can almost ensure that Warhammer Fantasy has ended as we know it, at least for now.

--- --- REGULATION
- The regulation is very short and simple (but not easy), with very few pages and special rules, which seek to be as balanced as possible.
- The regulation will be completely free and download. It will include a series of tabs so you can adapt all your miniatures of Fantasy Age of Sigmar. This means that there will be released any basic book or anything like that.

--- THE GAME ---
- The idea of ​​the game is to play with one or more heroes along with his entourage in a number of different missions that can be skirmish or battle style.
- Armies can be about 5 thumbnails even so the initial outlay can be ridiculously low for someone to start playing. This includes those who have always wanted to have an army of Skaven but gave us much stick painting 5000 rats or simply did not have enough money Emoticon with few miniatures grin Now you Apanás and do not have to use 30 equal to mount a drive.
- We can mix breeds with hardly any restrictions. On this there will always be nostalgic fanboy typical aberrations that will mix with orcs skaven but in practice can be fun and GW has done much stress upon the rules of each model are balanced very precisely to avoid cataclysmic combinations.
- The bases are round but you can play with triangular bases if you will, as the base does not have any interference with the rules but simply to hold the miniature grin Emoticon

--- WHAT COMES IN THE BOX? ---
- You have seen the thumbnails filtered on many websites. Those are officially those to come in the box: 47 models divided into two factions, light and chaos.
- Includes manual on paper, with some extra pages of background and painting guides.
- The price of the box is € 100, € about 2 per model and some is quite tocha.
- The scale of the models is the same.

--- AND THEN WHAT? ---
- Will you continue taking new models of each race, all with their own rules which in principle keep coming for free either by White Dwarf or download in pdf.
- Predictably also draw other boxes with new missions and new background story to follow the Age of Sigmar.

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

Figurki to katastrofalne skumulowanie wszelkiego stereotypiarstwa i wyolbrzymienie nieudolnych kopii z WoW czy podobnych dodatkowo usilnie przysposobione do 40k, niemal wyglądając tak samo jak DV. Kicz i brak jakiegokolwiek pomysłu czy klimatu aż razi w oczy.
Poza tym rzeźbiarz płakał jak robił te klaty maruderom.
:mrgreen:

Można nawrzucać jeszcze na zmianę skali.

Awatar użytkownika
Loremaster
Oszukista

Post autor: Loremaster »

Kołata pisze:Loremaster grubo przesadzasz z tym zwalaniem winy na ETC i 8 edycję. Już na prawdę oczy bolą od czytania tego...

Chyba zapomniałeś jak przez trefne zasady by GW część armii w ogóle się nie pojawiała na turniejach. Ja pamiętam, bo grałem orkami, które były w czarnej dupie i praktycznie zniknęły ze sceny turniejowej w 7 ed. Teraz gram beastmanami i bez boostów z zasad ETC (lub innych) nie ma sensu żebym w ogóle pakował walizkę na turniej.

Gdyby nie turnieje na zasady ETC, to by nie było po prostu prawie żadnych turniejów, bo zasady open nie nadają się do zbalansowanej gry. Wtedy zapewne bym skończył z tym hobby, bo dla mnie WFB = turnieje. Tylko dzięki zasadom ETC masa ludzi z tego forum jeszcze aktywnie gra w battla.

ps. A co do AoS, to cierpliwie czekam aż się wszystko wyjaśni. Mam nadzieję, że warhammer pozostanie nadal moim ulubionym hobby.
Przecież jak Cię oczy bolą to nie musisz czytać ? A czytasz, komentujesz jednocześnie pisząc że Cię oczy bolą. Czy ja piszę o wszystkich graczach ? Wypowiadam się w swoim imieniu że dla mnie połączenie 8ed i dominacji formuły ETC(są różne inne compy) doprowadziło do całkowitego zniechęcenia turniejami i z tego co wiem nie tylko mojego bo mogę podać może nie 10 ale spokojnie 7-8 osób które z tego powodu zrezygnowały a znam kolejne które również odeszły od WFB ale nie wiem dokładnie z jakich przyczyn. Kiedyś turnieje były dla mnie ważniejszym wydarzeniem, gdyż poniekąd dbały o rozwój środowiska i samego hobby. Od czasu ETC jest to tylko klepanie jednego formatu, jednym kto traktują to jako pseudo-sport odpowiada innym jak ja mimo iż zawsze byłem powergamerem nazywany mniej. Zagram sobie czasami jakiś mały turniej czy kampanię i tyle. Nie wypowiadam się za likwidacją ETC czy turniejów w tej formule, ale moim zdaniem całkowicie spłyciły środowisko odrzucając część graczy z niego. Jak ktoś organizuje turniej ma prawo wybrać formułę i jeżeli jest frekwencja to jedzie z tym.

Ale oczywiście jestem ze strony osób uczestniczącym w turniejach ETC atakowany bo mogą mieć inne zdanie (głównie tutaj idiotyczne argumenty w moją stronę poruszają Embir i JarekK), chociaż ja się nie opowiadam że banem turniejów w tym formacie ani nikomu nie przeszkadzam, ani nie zniechęcam do brania w nich udziału. Odpowiedź jest oczywiście - to sam zorganizuj, ale ja nie chce nic organizować bo sama 8ed jest słaba ETC to tylko pogłębia.
Shino ja rozumiem, że comp jest potrzebny, ale moim zdaniem Szwedzki Comp jest dużo lepszy od ETC i nawet jakby była pewna grupa osób która może i by na taki comp grała to jednak grupa ludzi którym zależy na ETC, która często organizuje większość turniejów ( i od razu mówię to chwała i szacunek dla nich że to robią) i tak będzie lobbowała za ETC bo mają w tym własny interes ( sam pamiętam dyskusję kilka lat temu, że musimy głównie grać ETC żeby reprezentacja miała się jak przygotowywać) i ja tego nie krytykuje mają do tego prawo mogą organizować sobie co chcą jak chcą i gdzie chcą. Ale nie ma co udawać że zarówno 8ed jak i wszechobecny ETC doprowadziły do tego że część osób nie gra albo nie gra w turniejach, nie wiem nie sprawdzałem tego i nie mam zamiaru ale wydaje mi się że frekwencja na turniejach jest dużo niższa niż była kiedyś, ale mogę się mylić (bo byłem w ciągu 2 lat bodajże na 2-3 turniejach na zasadach ETC i było mało osób i bardzo mało albo wcale młodszych nowych graczy).

Dlatego mam nadzieję że może nowa edycja coś w tym zakresie zmieni, może tak może nie. Ja mam nadzieję, że tak ale zasady muszą być grywalne jakie będą zobaczymy.

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

a pamiętacie początki 8ed . Można było poszaleć na 2800 często z lekkimi cięciami magii tylko. To były czasy :). A potem euro srełro i do znudzenia 2400.
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

heimdall89

Post autor: heimdall89 »

Chryste panie, to jest temat o tym wh. Jeśli chłopaki chcecie sprawdzać kto ma dłuższego penisa, to znajdzcie sobie jakieś inne ustronne miejsce. Bo tylko czytam kto to niby jest super na turniejach a kto nie. Chłopak chwile temu wrzucił jakąś.informacje z hiszpańskiego forum, ale czy ktoś to skomentował? Nie, bo lepiej bawić się swoim praciem...

Awatar użytkownika
GrimgorIronhide
Masakrator

Post autor: GrimgorIronhide »

@Azgaroth - kuuuuffa... ci Hiszpanie piszą, że w armiach można będzie łączyć wszystko ze wszystkim. Olać, że nie naruszy to balansu - klimat ma torsje 16 metrów pod ziemią.

Co za debilny skok na kasę.

Przynajmniej sprzedaż WD wzrośnie jak za czasów gazetki deagostini, kiedy dodawali modele do papieru

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Nawet jeśli ETC wpłynęło na sprzedaż 8 ed., to w Polsce. W żadnym kraju, który jest ważny dla GW, ETC nie było dominującym formatem na wszystkich turniejach. W Skandynawii był jeszcze Swedish comp, w USA i w UK grali głównie na open. Więc darujcie sobie butthurt na ETC, bo z perspektywy GW to było ledwo zauważalne, skoro dotyczyło jakiegoś niewielkiego % graczy turniejowych, których GW ma w d. jako całość. I przejdźmy wreszcie do rozmów o AoS!

W hiszpańskiej plocie widzę strasznie wiele razy słowo "balance" jak na jakikolwiek produkt GW, to plus. Z drugiej strony, jeśli dobrze zrozumiałem, budowa armii polega na tym, że spotykają się w barze lord tzeentcha, rycerz na demigryfie, żyrokopter, abominacja i banszeta... po czym idą podbić świat.

Ze skalą modeli to ważne info.

Awatar użytkownika
Loremaster
Oszukista

Ok ale pytanie jak to będzie razem działać w Wh40k jak grasz Unbound też Eldarzy mogą sobie szaleć z Demonami Slanesha

Alavarin
Wałkarz

Post autor: Alavarin »

Dla mnie najistotniejsza w tym wszystkim jest informacja, że WHFB dalej będzie supportowane przez GW (o ile dobrze zrozumiałem).
A propos nowego systemu nie powiem nic, dopóki nie przeczytam zasad, ale martwi mnie trochę polityka odchodzenia od dobrych reguł starej, dobrej gry w stronę niezbadanych lądów... ale tak to już bywa z podróżami w nieznane.

Poza tym witam wszystkich forumowiczów :)

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Podobne info o łączeniu armii było już jakiś czas temu choć w praktyce totalnie sobie tego nie wyobrażam, nie wspominając już o utrzymaniu jakiegokolwiek balansu :) Chyba, że granie "monoarmią" będzie miało jakieś bonusy bądź brak kar (czy tak nie jest w Wh40k czasem ?)

Awatar użytkownika
wind_sower
Masakrator

Post autor: wind_sower »

Barbarossa pisze:
W hiszpańskiej plocie widzę strasznie wiele razy słowo "balance" jak na jakikolwiek produkt GW, to plus. Z drugiej strony, jeśli dobrze zrozumiałem, budowa armii polega na tym, że spotykają się w barze lord tzeentcha, rycerz na demigryfie, żyrokopter, abominacja i banszeta... po czym idą podbić świat.

Ze skalą modeli to ważne info.
HIROŁS OF MAJT END MEDŻIK, kto nie lubi niech pierwszy rzuci kamień :wink:

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Alavarin pisze:Dla mnie najistotniejsza w tym wszystkim jest informacja, że WHFB dalej będzie supportowane przez GW (o ile dobrze zrozumiałem).
Witaj :)

Supportowany bedzie Age of Sigmar. Nie wiem czy można ją nazwać jeszcze WHFB :)
wind_sower pisze:
HIROŁS OF MAJT END MEDŻIK, kto nie lubi niech pierwszy rzuci kamień :wink:
Wspomniałem tę grę gdy po raz pierwszy zobaczyłem foty sigmaritów :)

Awatar użytkownika
Dydu
Masakrator

Post autor: Dydu »

Podobno, biorąc Warscroll'e z innych frakcji będzie dostawać się kary.

Awatar użytkownika
Loremaster
Oszukista

Azgaroth pisze:Podobne info o łączeniu armii było już jakiś czas temu choć w praktyce totalnie sobie tego nie wyobrażam, nie wspominając już o utrzymaniu jakiegokolwiek balansu :) Chyba, że granie "monoarmią" będzie miało jakieś bonusy bądź brak kar (czy tak nie jest w Wh40k czasem ?)
Nie no można grać w Wh40k Unbound (czyli wszystko ze wszystkim) ale bardzo mało osób tak gra gdyż na turniejach się tak nie gra
i można grać BattleForged gdzie są dozwolone niby też wszystkie opcje ale jest szereg obostrzeń jak sojusznicy działają więc raczej nie jest możliwe granie Eldarami z Demonami Slaneesha, ale teoretycznie też można.

Alavarin
Wałkarz

Post autor: Alavarin »

Supportowany bedzie Age of Sigmar. Nie wiem czy można ją nazwać jeszcze WHFB
Wychodzi więc na to, że niestety źle zrozumiałem - założyłem, że pisząc o supportowaniu przez lata mają na myśli stary system.

Myślicie, że scena WHFB umrze, czy dla graczy jemu wiernych raczej nic się nie zmieni?

Zablokowany