Noobowe pytania - cos dla początkujacych poczatkujacych ;)

Bretonnia

Moderatorzy: Jagal, Milczek

ODPOWIEDZ
misha
Wielki Nieczysty Spamer

Re: Noobowe pytania - cos dla początkujacych poczatkujacych

Post autor: misha »

.
EDIT: patrz Dębek poniżej :-)
Ostatnio zmieniony 15 sty 2014, o 17:12 przez misha, łącznie zmieniany 1 raz.
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
r@fix
Masakrator

Post autor: r@fix »

Nigdy nie mialem takiego problemu bo używam insygni na generale, skad wynika to że hero z questing Vow nie może brac magicznej lancy ?
Obrazek

Awatar użytkownika
wind_sower
Masakrator

Post autor: wind_sower »

rafixator pisze:Nigdy nie mialem takiego problemu bo używam insygni na generale, skad wynika to że hero z questing Vow nie może brac magicznej lancy ?
z armybooka ;)

dokładniej z opisu QV

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

Panowie nie róbmy kwadratowych jaj, bo w ten sposób dojdziemy do szukania takich dziur w całym, że absolutnie wszystkie zapisy AB i RB będą wymagały uściśleń.
Idąc waszym tokiem rozumowania w AB do brety nie ma żadnej magicznej lancy, są tylko magiczne bronie ze słowem "lanca" w nazwie i opisie, które dziwnym trafem dają +2 do S w szarży oraz może ich używać tylko bohater na wierzchowcu. Takie naciąganie zasad zakrawa IMO na śmieszność i osobiście szczerze odradzałbym powyższych praktyk.
Nie mamy uściśleń sędziowskich do naszego booka, bo nie mamy. Nasi przeciwnicy bazują często na naszej wykładni zasad, która powinna być spójna i logiczna, a nie naciągana, bo tak nam wygodnie i znaleźliśmy lukę, która powiedzmy sobie szczerze, kupy się raczej nie trzyma.
Po co byłby zapis w AB, że quest nie może brać lancy, zwykłej ani MAGICZNEJ, skoro takowych nie ma. Taki zapis jednak jest, więc na Boga przedmioty, które nazywają się: Lance of Artois, Wyrmlance, Heartwood Lance itd. niech będą magicznymi lancami, tym bardziej, że podstawowe cechy tych przedmiotów odpowiadają w 100% RBkowej lancy, ponadto w ich opisie pada kluczowe słowo "lanca".
pozdr.
Ostatnio zmieniony 15 sty 2014, o 17:40 przez Dębek, łącznie zmieniany 3 razy.
Obrazek
Obrazek

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

hehe no fakt, słuszny argument podałeś
Jagal podpuścił :wink:
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
r@fix
Masakrator

Zaiste mądre to i prawe co rzecze Dębek. :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Dibo
Masakrator

Post autor: Dibo »

A ja wam powiem skąd to sie wzięło.
Ano stąd że porzednio BSB nie mógł mieć lancy (bo dźwiga sztandar), "omijało" się ta zasadę dając BSB Wyrmalnace która jak sie wtedy tłumaczyło lancą nie jest.
Potem pojawił się zapisek w zasadach euro czy europodobnym czymś że BSBkowie ze starych podręczników mogą brać przedmioty jak normalni herosi. Od tamtego momentu dyskusja o tym czy wyrmlanca jest lancą jest martwa.
Czcij Koze !!

Twoja Stara gra w Age of Sigmar !

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

Nie do końca jest tak jak mówisz Dibo. BSB nie mógł mieć "extra equipment" za wyjątkiem wbudowanej ciężkiej zbroi oraz opancerzonego kuca. Tak było zawsze napisane w AB. Nie mógł zatem brać zwykłych 2raków, lanc, korbaczy oraz tarcz. Mógł jednak pomykać z magiczną bronią (w tym lancą) i magiczną tarczą. Zezwolenie brania przez BsBków niemagicznego ekwipunku na ETC dotyczyło tylko niemagicznego ekwipunku, bo każdy nowy book to przewidywał, a stare, te z 6 ed niestety nie.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

z tą niby lancą to jest tak jak z błogosławieństwem u pegazów :). Wszyscy niby o tym wiedzą że pegazy jak dadzą flee to tracą warda , a jakoś nikt o tym nie pamięta i potem rzuca te wardy :)
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Matis »

Nie wiedziałem :shock: :P
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów

Awatar użytkownika
Dibo
Masakrator

Post autor: Dibo »

No OK, możliwe. Ja to pamiętałem tak jak napisałem wyżej. Dobra .. jeden pies tak naprawdę. Istotne jest to czy Quest + Wyrmlanca jest rzeczą legalną. Raczej wszyscy zgadzamy się że nie, ale jak Piotr będzie chciał zagrać tak jak planuje to w praktyce nikt mu nie zabroni, bo po prostu nikt nie wyłapie takiego niuansu.

Piotrze ! Prawdziwy Bretończyk ma swój honor i nie splami się takimi drobnymi wałeczkami ! :wink:
Czcij Koze !!

Twoja Stara gra w Age of Sigmar !

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

no pls... francuziki będą mnie uczyć honoru :)..
Ja tylko badam opcje i sobie szukam ,nic więcej...raczej nie gram w tą grę dla sportu jak większość więc spokojna wasza rozczochrana... aczkolwiek wyłapałem kilka rzeczy po przestudiowaniu podręcznika - jak choćby te wardy na pegazach po flee . Kilka osób grając ze mną tak robiło- nie mówcie więc o honorze bretonni :)
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
r@fix
Masakrator

Nie wiem z kim grałeś ale na pewno nikt powazny nie twierdzil by ze pegazy jak dawaly flee to dalej maja blesing...
Obrazek

Awatar użytkownika
wind_sower
Masakrator

Post autor: wind_sower »

rafixator pisze:Nie wiem z kim grałeś ale na pewno nikt powazny nie twierdzil by ze pegazy jak dawaly flee to dalej maja blesing...
Myśle, że bardziej sprowadza się to do kwestii, że rzucanie wardów dla bretończyka jest tak naturalne, jak pucowanie kopyt w pierwszej turze. Jak czasem ktoś daje mi pierwszą turą to... http://youtu.be/JJxTJnpUZz4?t=12s

Jakvbek
Wałkarz

Post autor: Jakvbek »

Cześć :) Szukam alternatywy dla Krasnali, armii którą grałoby się inaczej niż brodatymi przyjaciółmi :) I mój wybór padł na Bretonnię. I z tym wiąże się moje pytanie. Co polecacie zakupić na początek, tak do 1000 punktów (oczywiście najpierw AB). Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
NOAK
Mudżahedin

Post autor: NOAK »

Na początek kup dwa boxy rycerzy, 3 pegazy, damę na koniu, chorążego armii i jeśli Ci się uda trebuchet. Wyjdzie z tyego mniej więcej 1000 pkt.

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

4x8 realmów, BSB, 3xpegaz, 2 czarki, zwykły paladyn, 16 łuczników, 2 treby.

Jakvbek
Wałkarz

Post autor: Jakvbek »

Dzięki Serdeczne :) Czyli jak rozumiem, batalion jest raczej niegrywalny? Głównie mam tu na myśli piechotę :)

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Battalion to super opcja. Płacisz mniej więcej tyle, co za samych Łuczników, Kawalerzystów i Pegaza, a Men-At-Arms dostajesz gratis :)
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Ja tam na grach domowych zawsze gram na 30 łucznikach i 42 zbrojnych bądź też relikwiarzu :D
Co kto lubi ;)

ODPOWIEDZ