Noobowe pytania - cos dla początkujacych poczatkujacych ;)

Bretonnia

Moderatorzy: Jagal, Milczek

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lenar
"Nie jestem powergamerem"

Re: Noobowe pytania - cos dla początkujacych poczatkujacych

Post autor: Lenar »

Jakvbek pisze:Cześć :) Szukam alternatywy dla Krasnali, armii którą grałoby się inaczej niż brodatymi przyjaciółmi :) I mój wybór padł na Bretonnię. I z tym wiąże się moje pytanie. Co polecacie zakupić na początek, tak do 1000 punktów (oczywiście najpierw AB). Pozdrawiam :)
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=204&t=39990

Awatar użytkownika
kangur
Masakrator

Post autor: kangur »

Heros na koniku BSB i boxa Knights of the Realm bo to są przymusowe jednostki tej armii , do tego jakis Trebek i czarke na koniku i masz okolo 800ptk
Obrazek

''If you show your teeth, bite''

Jakvbek
Wałkarz

Post autor: Jakvbek »

Hmm, a zdradźcie mi w jakich sklepach kupujecie Bretkę? Bo z tego co widze jest piekielnie mały wybór w każdym sklepie na jaki patrzę :( Głównie mam tu na myśli BSB, lorda na generała... :(

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Niestety niedawno Games Workshop wycofał sporo modeli z oferty. Są plotki o nowym Army Booku i wtedy pojawią się nowe modele :)
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Legion
Kradziej

Post autor: Legion »

Jakvbek pisze:Hmm, a zdradźcie mi w jakich sklepach kupujecie Bretkę? Bo z tego co widze jest piekielnie mały wybór w każdym sklepie na jaki patrzę :( Głównie mam tu na myśli BSB, lorda na generała... :(
Heh, chyba pozostaje polować na okazje - Allegro.pl ;) Kombinować też można z zamiennikami od np. Gamezony.

Eh, polityka wydawnicza GW i dostępność figurek, to coś czego nie potrafię pojąć swoim małym rozumkiem...
Vae victis!

Jakvbek
Wałkarz

Ciężka sprawa, ale dorwanie dobrego modelu da przynajmniej większą satysfakcję ;) W tym temacie:
viewtopic.php?f=204&t=39990
Pisano o możliwości z dwóch boxów rycerzy stworzenia 9 Realmów, 5 errantów i BSB z generałem Armii. Ktoś przeprowadzał taki zabieg? I czy jest to opłacalne? :)

Awatar użytkownika
Legion
Kradziej

Opłacalne na pewno, jeśli liczyć w złotówkach ;)

Wystarczy trochę bitsów podwędzonych tu i ówdzie, oraz ewentualnie greenstafu, by przerobić "szeregowego" rycerza na jakiegoś bohatera. Nikt nie będzie się o to krzywił, jeśli całość będzie zrobiona ze smakiem.

Z drugiej strony, "oryginalne" figurki bretońskich herosów są bardzo ładne i choćby z tego powodu warto by jej jednak kupić, kiedyś :)
Vae victis!

Awatar użytkownika
wind_sower
Masakrator

Post autor: wind_sower »

Siemka mam pytanko:

8) -bsb
:lol2: -czempion oddziału
:| -paladin
:) -rycerze
:evil: -przeciwnik

I teraz mamy takie złożenie:

:evil: :evil: :evil: :evil:
...8) :lol2: :|
.. :) :) :)
.. :) :) :)

W tym przypadku oddział przeciwnika styka się tylko z paladinami lub championem czyli ma możliwość albo walić w paladynów albo zadać maksymalnie jedną ranę oddziałowi, gdyż woundy z championa nie przechodzą na oddział, tym samym dostanie (licząc że zadziała reroll AS na paladynach) max +1CR

Awatar użytkownika
Mishry

Post autor: Mishry »

Dokładnie tak. Podczas takiego ustawienia rany dostają koksy lub czempion:)

Awatar użytkownika
wind_sower
Masakrator

Post autor: wind_sower »

Populacja Gallantów zmniejsza się :twisted:

Awatar użytkownika
Gorrador
Mudżahedin

Post autor: Gorrador »

Pardąsik, wtręt do poprzedniego zapytania - w którmż miejscu jest ten zapis, że w rany zadane championowi nie przechodzą na oddział?
Gaude Mater Bretonnia

Jakvbek
Wałkarz

A jeśli chodzi o opłacalność Errantów? Przydają się, czy lepiej złożyć więcej Knights of Realm ?

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Matis »

Są nie grywalni na razie. Lepiej Realmów ładować.
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów

Awatar użytkownika
Duke of Mousillon

Post autor: Duke of Mousillon »

CZesc chlopaki, kiedys byly takie zasady do gry w Border Patrol. Cchialbym z kumplem wrocic do hobby i chcielibysmy zaczac grac, ja bretka a on krasnalami. Pamietam ze jak gralismy dawno dawno temu to chyba byla inna edycja. Czy jest jakis update do Border Patrol na 8ed?

I jesli jest, to co byscie do bretki na 500pts wsadzili?

Awatar użytkownika
Legion
Kradziej

Matis pisze:Są nie grywalni na razie. Lepiej Realmów ładować.
Powiedz to moim przeciwnikom, którzy przegrali przez nich bitwy ;)

Erranci potęgą nie są, ale są tani jak barszcz, a 2+ pancerza i ward robi swoje. Czasem warto mieć ich jakieś małe oddziały (5-6 chłopa), którzy biegają flankami i zajmują się samobójczymi akcjami.

Mogą się przydać, a mogą nie,, Twój wybór Jakvbek ;)
Vae victis!

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Legion pisze:
Matis pisze:Są nie grywalni na razie. Lepiej Realmów ładować.
Powiedz to moim przeciwnikom, którzy przegrali przez nich bitwy ;)

Erranci potęgą nie są, ale są tani jak barszcz, a 2+ pancerza i ward robi swoje. Czasem warto mieć ich jakieś małe oddziały (5-6 chłopa), którzy biegają flankami i zajmują się samobójczymi akcjami.

Mogą się przydać, a mogą nie,, Twój wybór Jakvbek ;)

Przy moich rzutach na LD wyciąga ich wszystko. Wole stabilniejszych realmów :P

Jakvbek
Wałkarz

A powiedzcie mi, jak sądzicie. Jak wyglądałaby gra Bretonnia, jesli potwierdziłyby sie plotki i uśmierceniu Bretoncow przez GW? Bo nie wiem czy jest sens zaczynać nimi zabawę, jesli juz wkrótce nie dałoby sie nimi grywać :(

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Nasz ab nadal jest grywalny. Myślę, że nie będzie problemu.

Jakvbek
Wałkarz

Ale nie da sie przewidzieć, co wydarzy sie w 9ed :) Glownie chodzi mi o to, czy GW w takich przypadkach zwykło wydawać FAQi czy Erratu aktualizujące booki?

Awatar użytkownika
Hoops
Oszukista

Post autor: Hoops »

Jeżeli już by mieli położyć laskę totalnie to na wszystko.
Jeżeli zamkną nam przyszłość AB to proponuję wysyłać im maile ze zdjęciami swoich armii. Nie jesteśmy pewnie sami i za naszymi granicami również znajdują się tacy sami gracze jak my.
Obrazek

ODPOWIEDZ