Pytania co do Vc
Moderator: misha
Re: Pytania co do Vc
gracz wybiera czy rany dostaje smok czy wampir. rozlokowujesz jak chcesz.
![Twisted Evil :twisted:](./images/smilies/icon_twisted.gif)
![Twisted Evil :twisted:](./images/smilies/icon_twisted.gif)
- MichaLZgierz
- "Nie jestem powergamerem"
1 post na forum więc witam wszystkich. Mam pytanie co do przedmiotu Black Periapt. W starym podręczniku byl zapisek:
"The Periapt allows the bearer to save one unused Power dice or Dispel dice at the end of any Magic phase and store it, to add it to his side's Dispel pool in the next Magic phase"
W nowym booku jest zapis:
"The Black Periapt allows the bearer to save one of his own unused power dice or one of the army's unused dispel dice at the and of any Magic phase, and then add it to his side's power or dispel dice pool in the next Magic phase"
Czy dobrze rozumiem, że w 6ed mogłem zachować dowolną kość i dodać ją tylko do swojego dispel poola, a teraz mogę zachować kość dispela mojej armi lub kość powera, ale tylko powiernika periapta,a potem dodać ją do swoich kości rozproszenia lub czarowania, ale już do poola. Tak?
"The Periapt allows the bearer to save one unused Power dice or Dispel dice at the end of any Magic phase and store it, to add it to his side's Dispel pool in the next Magic phase"
W nowym booku jest zapis:
"The Black Periapt allows the bearer to save one of his own unused power dice or one of the army's unused dispel dice at the and of any Magic phase, and then add it to his side's power or dispel dice pool in the next Magic phase"
Czy dobrze rozumiem, że w 6ed mogłem zachować dowolną kość i dodać ją tylko do swojego dispel poola, a teraz mogę zachować kość dispela mojej armi lub kość powera, ale tylko powiernika periapta,a potem dodać ją do swoich kości rozproszenia lub czarowania, ale już do poola. Tak?
Już od ponad roku gracz nie ma w tym zakresie wyboru.Gasior pisze:gracz wybiera czy rany dostaje smok czy wampir. rozlokowujesz jak chcesz.
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Rany z przegranej walki idą najpierw w mounta/oddział, a jeśli character zostanie sam to dopiero wtedy obrywa.
witam dopiero zaczynam moją przygodę z WFB i mam jedno pytanie... w opisie Konrada jest napisane, że miecz Waldenhof jeśli trafi w przeciwnika zadaje 2 pkt obrażeń zamiast jednego, ma on też moc Krwawa Furia który daję mu dodatkowy atak za każdą zadaną ranę i tutaj nie jestem pewien jednego... Jeśli wszystkie 3 ataki Konrada będą celne, więc zada on 6 obrażeń, to dostanie 6 dodatkowych ataków z których trafione zadadzą po 2 pkt obrażeń... to znaczy że gdybym miał nieprawdopodobne szczęście mógłbym zadać łącznie 18 pkt. obrażeń (3x2 + 6x2)... Czy dobrze rozumiem?
![Obrazek](http://i.imgur.com/rvOS0AY.jpg)
Nie wydaje mi sie. Konrad zadaje 1 rane która jest mnozona 2x tak jak multiple wounds (np D6 cannona itp) czyli teoretycznie Konrad, jeśli wklepie 3 woundy to dostaje tylko 3 ataki które zadają po 2 woundy.
Tak ja myśle. Ale moge się mylić.
Tak ja myśle. Ale moge się mylić.
nie. masz 3 ataki wiec mozesz miec 3 dodatkoweDiabliQ pisze:witam dopiero zaczynam moją przygodę z WFB i mam jedno pytanie... w opisie Konrada jest napisane, że miecz Waldenhof jeśli trafi w przeciwnika zadaje 2 pkt obrażeń zamiast jednego, ma on też moc Krwawa Furia który daję mu dodatkowy atak za każdą zadaną ranę i tutaj nie jestem pewien jednego... Jeśli wszystkie 3 ataki Konrada będą celne, więc zada on 6 obrażeń, to dostanie 6 dodatkowych ataków z których trafione zadadzą po 2 pkt obrażeń... to znaczy że gdybym miał nieprawdopodobne szczęście mógłbym zadać łącznie 18 pkt. obrażeń (3x2 + 6x2)... Czy dobrze rozumiem?
każda rana zadaje 2 rany (sword of waldenhof)
red fury (każda zadana rana zamienia się w dodatkowy atak)
według mnie wszystko jasne czyli teoretycznie mógłbyś mieć te 18 woundów ale w czelendżu tyle nie zrobisz ani na modelach pojedynczych bo maja po 1W. jedynie moze na jakichs monsterach etc.
A teraz pytanie ode mnie odnośnie cursed booka..
czy koles ma obnizonego ws'a tylko w momencie atakowania czy na ta 1 ture kombatu? tzn. czy jesli ja bede mu oddawal to czy bedzie on mial 1 ws?
czy jesli ja szarzuje samotnym bohaterem z cursed bookiem na jakiegos herosa to moge odrazu uzyc cursed booka, wiedzac ze wrogi heros moze atakowac tylko mnie? I czy bedzie mial w ten sposob obnizonego ws do 1 przez co nawet bloodzia w szarzy moge trafiac na 3+?
red fury (każda zadana rana zamienia się w dodatkowy atak)
według mnie wszystko jasne czyli teoretycznie mógłbyś mieć te 18 woundów ale w czelendżu tyle nie zrobisz ani na modelach pojedynczych bo maja po 1W. jedynie moze na jakichs monsterach etc.
A teraz pytanie ode mnie odnośnie cursed booka..
czy koles ma obnizonego ws'a tylko w momencie atakowania czy na ta 1 ture kombatu? tzn. czy jesli ja bede mu oddawal to czy bedzie on mial 1 ws?
czy jesli ja szarzuje samotnym bohaterem z cursed bookiem na jakiegos herosa to moge odrazu uzyc cursed booka, wiedzac ze wrogi heros moze atakowac tylko mnie? I czy bedzie mial w ten sposob obnizonego ws do 1 przez co nawet bloodzia w szarzy moge trafiac na 3+?
Nie rozumiem.. Jezeli wjadę z Frost Blade w stojacego tuz przy regimencie smoka i pierwszym bazowym zabiję smoka, drugim bazowym lorda a dwoma pozostałymi dwóch czesiów w regimencie to dostaje tylko 4 dodatkowe ataki czy 11?bo takie sa zasady tej gry...
Zgodnie z tym co mam w booku, "za kazda niewysejwowana ranę zadaną initial atakiem dostaje dodatkowy atak, który juz sie nie mutliplikuje". Wiec wygląda na to ze powinienem miec ekstra 11 do zadeklarowania w ten powiedzmy regiment...
Prosze o wyjasnienie
Pozdrawiam
multiplikacja ran jest już po savewowaniu... może to coś pomoże...
jakby co, to uważam że Shino ma racje, pomimo swoich częstych fanaberii zasadowych![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
jakby co, to uważam że Shino ma racje, pomimo swoich częstych fanaberii zasadowych
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
![Obrazek](http://i46.tinypic.com/pq4n7.jpg)
Ale jakie znaczenie ma to kiedy jest multiplikacja?
Cytujac dosłownie: "For each unsaved wound that the Vampire causes it gets to immediately make an additional attack. These additional attacks do not benefit from Red Fury rule. The Red Fury ability cannot be combined with a great weapon."
Więc nie rozumiem.. Skoro wyraznie liczą sie rany zadane initial attackami - a nie same initial attacks - to skad te ograniczenie ze nie moge dostac wiecej niz ilosc bazowych ataków?
Rozumiem ze Konrad walczacy z 1W piechurami dostanie max 3 dodatkowe ataki (nie wiem jak sie liczy tutaj dodatkowy sfrenzowany i ewentualna dodatkowa bron, chyba rzeczywiscie nie), ale ten sam Konrad walczacy np z kroxami zadajac im 6 ran bazowymi atakami powinien dostac 6 dodatkowych ataków. Nieprawdaz?
Pozdrawiam
Edit: Dodatkowa bron i ewentualne frenzy sie liczą, co oznacza, iż Konrad walczacy z Kroxigorami na maksymalnym farcie dostanie 9 dodatkowych ataków - wiec w całosci potencjalnie moze zadac kroxigorom 27 ran![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
Cytujac dosłownie: "For each unsaved wound that the Vampire causes it gets to immediately make an additional attack. These additional attacks do not benefit from Red Fury rule. The Red Fury ability cannot be combined with a great weapon."
Więc nie rozumiem.. Skoro wyraznie liczą sie rany zadane initial attackami - a nie same initial attacks - to skad te ograniczenie ze nie moge dostac wiecej niz ilosc bazowych ataków?
Rozumiem ze Konrad walczacy z 1W piechurami dostanie max 3 dodatkowe ataki (nie wiem jak sie liczy tutaj dodatkowy sfrenzowany i ewentualna dodatkowa bron, chyba rzeczywiscie nie), ale ten sam Konrad walczacy np z kroxami zadajac im 6 ran bazowymi atakami powinien dostac 6 dodatkowych ataków. Nieprawdaz?
Pozdrawiam
Edit: Dodatkowa bron i ewentualne frenzy sie liczą, co oznacza, iż Konrad walczacy z Kroxigorami na maksymalnym farcie dostanie 9 dodatkowych ataków - wiec w całosci potencjalnie moze zadac kroxigorom 27 ran
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)