Schizma? - WFB i zapowiadany Bastard WFB

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
zaborek
"Nie jestem powergamerem"

Re: Schizma? - WFB i zapowiadany Bastard WFB

Post autor: zaborek »

Kal_Torak pisze: ...
Zatem o co Wam chodzi? Ze oprócz BP i Restricted będzie coś więcej dla innych graczy, którzy chcieliby sobie kiedyś móc zagrać na spójnych AB czy mieć więcej taktyki w WFB bo taką wolą? Tak bardzo to boli? Takie to przerażające? Kogoś to ugryzie w tyłek? Wypali mu oczy? Umrze przez to na zawał?
Teraz to ja Tobie polece poczytac ze zrozumieniem ten watek i jeszcze ze dwa inne, w ktorych caly czas ten spor sie przewala... to moze przypomnisz sobie, co przynajmniej niektorzy antagonisci SB/BP/czy jak tam sobie to nazwac, z ktorymi polemizujesz, chca powiedziec :wink:

Pozdrawiam
Seek honour as you act
and you will know no fear

Kal_Torak
Masakrator

Post autor: Kal_Torak »

Tzn? Chodzi Ci o strach przed rozłamem środowiska? Naruszanie praw autorskich? Narzucenie BS na turniejach? Coś innego?

Awatar użytkownika
ShadEnc
Pseudoklimaciarz

Post autor: ShadEnc »

Kal_Torak, naprawdę nie chcę wszczynać flejma (no dobra, flejm już trwa, nie chcę podsycać flejma 8) ). Chodzi tylko o to, że reagujesz w tym wątku tak agresywnie, jakby nie chodziło o grę polegającą na przesuwaniu pomalowanych ludków, a wręcz o sprawy międzypaństwowe.

Sorry, jeśli poczułeś się obrażony moim postem, nie wiedziałem, że WFB znaczy aż tyle dla Ciebie, żeby reagować tak emocjonalnie. Chciałem Ci tylko pokazać w swoim poprzednim poście, jak Twoje zachwalanie BS może odbierać ktoś zupełnie neutralny, kto przeczyta ten wątek - absolutnie nie chciałem wmawiać rzeczy, których nie napisałeś (bo nie sądzę, żebyś napisał dosłownie "WFB 8ed jest beznadziejny", mówiłem wyłącznie o wrażeniach, jakie odniosłem z Twoich notek). Podsumowując - nie odbieraj proszę moich postów jako ataków na siebie, zwracam tylko uwagę, że w moich oczach Twój entuzjazm zaczyna niebezpiecznie zbliżać się do fanatyzmu (a chyba nie warto angażować się tak mocno).
Kal_Torak pisze:Nie wmawiaj mi, że zabraniam grać ludziom gry w 8 edycję
Nic podobnego nie napisałem.
Kal_Torak pisze:bo jeśli byś przeczytał ten wątek i jego tytuł to zauważyłbyś, żę niektórzy mają problemy z uszanowaniem istnienia BS
No akurat ludzi, którzy chcą urwać łeb BS zanim ten w ogóle powstał też nie rozumiem. Podejrzewam, że część to turniejowi gracze, którym nie podoba się, że patch ma szansę zagościć na większości turniejów (a oni akurat woleliby grać bez), ale tutaj faktycznie lepiej chyba, żeby zdecydowała większość.

zaborek
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: zaborek »

Jesli chodzi o mnie, to w gre wchodzi przede wszystkim:
- wprowadzanie zametu w srodowisku (rozbite w wiekszym czy mniejszym stopniu zawsze bylo, teraz "rowy" moga sie jeszcze bardziej poglebic)
- przedwczesna histeryczna reakcja na koniecznosc pogodzenia sie z odejsciem od "dawnych standardow" i zaakceptowania CALOSCI rozwiazan nowego WFB (a nie tylko dyskusja nad wycinkami)
- perspektywa narzucenia BS na turniejach - zdecydowanie, szczegolnie jesli przesledzic historie BP

A przy okazji jeszcze:
- zachowanie niektorych goracych zwolennikow BS i agresja, nie wspominajac juz o inwektywach - ja jestem w stanie zrozumiec, ze jak czlowiek usiadzie przed klawiatura i monitorem, to mysli, ze mu wszystko wolno, bo przeciez komputerek w morde tam gdzie normalnie by sie oberwalo, nie przywali :wink:
Moze to nie merytoryczny zarzut ale tak jakos sobie nie wyobrazam rzeczowej, merytorycznej dyskusji na poziomie w sytuacji, kiedy rzuca sie "bezmozgowiem, glupota" i innymi takimi, kiedy probuje sie osmieszyc i zdyskredytowac innych tylko dlatego, ze chca bawic sie w 8 edycje.

No i dla jasnosci - juz to pisalem, ale co by uniknac nieporozumien czy innych nierzeczowych dyskusji:
- nie mam nic przeciwko temu, ze ktos chce sie bawic w jakas gre. Sam zbieram gry i grywam w dziesiatki tytulow. Oczekuje tylko, ze jesli pojade gdzies na impreze WFP, to bede mogl zagrac w WFB, a nie w cos "lepszego/gorszego". I nie bede do tego potrzebowal szukac i czytac dziesiatek stron "ulepszen".
Doceniam tez i podziwiam zapal tych, ktorzy chca sie brac za tworzenie systemu bitewnego. Ale niech zrobia to fachowo i tak, jak sie wydaje osobna gre. A WFB niech zostawia tym, ktorzy chca grac w WFB.
Jesli ktos stworzy fajny system, to z checia w niego zagram i docenie. Ale niech to nazywa sie inaczej, a tworcy niech nie robia wody z mozgu tym, ktorzy chca grac w WFB.

Pozdrawiam :)
Seek honour as you act
and you will know no fear

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

Brawo Zaborek. Idealne podsumowanie!

Awatar użytkownika
eliah91
Masakrator

Post autor: eliah91 »

zaborek pisze:a tworcy niech nie robia wody z mozgu tym, ktorzy chca grac w WFB.
Buchacha !
Barbarossa władca marionetek :lol2:
Obrazek

Kal_Torak
Masakrator

Post autor: Kal_Torak »

ShadEnc pisze:Sorry, jeśli poczułeś się obrażony moim postem, nie wiedziałem, że WFB znaczy aż tyle dla Ciebie, żeby reagować tak emocjonalnie. Chciałem Ci tylko pokazać w swoim poprzednim poście, jak Twoje zachwalanie BS może odbierać ktoś zupełnie neutralny, kto przeczyta ten wątek - absolutnie nie chciałem wmawiać rzeczy, których nie napisałeś (bo nie sądzę, żebyś napisał dosłownie "WFB 8ed jest beznadziejny", mówiłem wyłącznie o wrażeniach, jakie odniosłem z Twoich notek). Podsumowując - nie odbieraj proszę moich postów jako ataków na siebie, zwracam tylko uwagę, że w moich oczach Twój entuzjazm zaczyna niebezpiecznie zbliżać się do fanatyzmu (a chyba nie warto angażować się tak mocno).
Okey. Ale jeśli moje posty w ten sposób odebrałeś to nie możesz mi się dziwić, że Twój post ze zdaniami typu "Chodzi o to, że tyle razy już napisałeś, jaka 8ed jest beznadziejna" a te zdanie sugeruje, że w co drugim poście bezpośrednio piszę jaka 8 edycja jest beznadziejna, chociaż ani razu tego nie zrobiłem. Cytat "Twojej reklamie" - chciałem tylko i wyłącznie napisać, że ów BS ma być takim BP z wisienką dla graczy którzy również oczekują czegoś więcej. Zaś cytat "ale fajniej by było, gdybyś uszanował prawo ludzi do cieszenia się 8ed w wersji bez zmian" wprost sugeruje, że nie szanuję prawo co cieszenie się ludzi z 8 ed., stąd komentarz z tym zabranianiem. Zaś cytat "Bo na razie z Twoich postów wychodzi, że kto nie będzie grał z BS, będzie leszczem" sugeruje, że uwazam innych za leszczy i przy okazji sam siebie bo też gram.

Dlaczego o tym pisze. Chodzi mi oto, że chyba miałem uzasadnione podstawy, aby potraktowac Twój post jako atak na mnie i bezpośrednią próbę sprowokowanie mnie. Zatem jeśli Ty mnie odebrałeś za fanatyka, to ja również Ciebie. I to samo mógłbym powiedzieć o nadmiernym angażowaniu się w sprawę tak mocno, aby kogoś prowokować, obrażać i sugerować kłamstwa.

Dlatego pozwolę sobie też na podsumowanie, żebyś nie odbierał moich postów w ten sposób. Ja zaś nie będę tak odbierał Twoich o ile oczywiście unikniesz takich zwrotów jak "uważam graczy 8 edycji za leszczów" czy głoszę że 8 edycja jest beznadziejna. W tym wypadku wydaje mi się, że miałem większe uzasadnienie do odebrania tego jako prowokacje i atak. Mam nadzieję, że to rozumiesz. Przykładowo gdybym teraz napisał, że uważasz takich a takich graczy za leszczy i że w kazdym swoim poscie piszesz że BS jest beznadziejny to oczywiście nie wiem jak byś się zachował, ale napewno miałbyś powody myśleć, że cię atakuje i głoszę na Twój temat bzdury.

Najlepiej będzie poprostu dac sobie spokój z tym tematem, bo stał się ponad miarę flejmogenny i zaczynają wychodzić nieporozumienia i wzajemne bezpodstawne z obu stron oskarżenia oraz próby wmawiania sobie nawzajem jakiś totalnych bzdur. Stąd z mojej strony koniec, bo nie ma o co się spierać, a im dalej w ten temat tym będzie gorzej.

Awatar użytkownika
ShadEnc
Pseudoklimaciarz

Post autor: ShadEnc »

Kal_Torak pisze:Chodzi mi oto, że chyba miałem uzasadnione podstawy, aby potraktowac Twój post jako atak na mnie i bezpośrednią próbę sprowokowanie mnie.
Szkoda, nie miałem nic złego na myśli - zwłaszcza personalnego ataku. W kwestii doprecyzowania - wrażenie odnośnie Twojego zaangażowania w całą sprawę wyniosłem nie z jednego postu, a ogólnie całości.
Kal_Torak pisze:Dlatego pozwolę sobie też na podsumowanie, żebyś nie odbierał moich postów w ten sposób. Ja zaś nie będę tak odbierał Twoich o ile oczywiście unikniesz takich zwrotów jak "uważam graczy 8 edycji za leszczów" czy głoszę że 8 edycja jest beznadziejna.
Przykro mi, ale jeśli będziesz pisał w podobnym stylu, raczej będę miał takie same wrażenia - to czysto subiektywna opinia, z którą inni mogą się nie zgadzać, ale tu akurat nic na to nie poradzę. Mogę co najwyżej powstrzymać się od komentowania (w sumie w temacie nie mam już wiele do napisania - swoją opinię wyraziłem). W kwestii moich wypowiedzi, nie przeszkadza mi, jak będziesz odbierał moje posty, oczywiście dopóki nie zaczniesz mnie otwarcie wyzywać. ;)

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

tomekjar pisze:
Grolshek pisze:Naprawdę dziękuję. Ja już mam na co czekać. W ciągu tygodnia będę miał ocenę BS zamiast potworka GW.
Żal dupę ściska jak czytam takie bzdury.
Bardzo mi przyjemnie iż w reakcji na moje posty Twój otwór pozostaje nietknięty. Graj sobie ile chcesz na 8ed. Ja Tobie nic zabraniał nie będę. Ale WARA mi od moich zamierzeń co do Bastarda. Nikt ci nie zabrania grać i organizować lokali na 8ed. , nie zabraniaj tego nam. Czasy IV RP już na szczęście minęły... Teraz lepsze wygra z gorszym... A co gorsze to po prostu się okaże w praniu/graniu... Czego się boicie w niedalekiej Łodzi ? Że raz na pół roku przyjedziecie do nas pograć na dziwnym Bastardzie ? Że my do Was pojedziemy wypić na 8ed. (bo grać się nie da) ? Gdzie tu problem ?

Varinastari
Masakrator

Hej hej, spokojnie. Każdy gra w to, co chce. Jedna grupa woli BS, inna ósmą edycję, jeszcze inna placki. Moi drodzy, skończmy już tę dyskusję, która tak szybko przerodziła się w flame, do którego oliwy dolewają obie strony i rechocząc przy tym, jadą na siebie niepomiernie.

Jesteśmy ( w większości przypadków) kulturalnymi ludźmi. Apeluję do Fluffiego po raz kolejny o zamknięcie tematu. Jeśli mój post zostanie bez odzewu, napiszę do innych moderatorów.

Awatar użytkownika
jachu_ka
Chuck Norris

Post autor: jachu_ka »

zaborek pisze:Doceniam tez i podziwiam zapal tych, ktorzy chca sie brac za tworzenie systemu bitewnego. Ale niech zrobia to fachowo i tak, jak sie wydaje osobna gre. A WFB niech zostawia tym, ktorzy chca grac w WFB.
A czy ktoś ci WFB zabiera? :shock:
Oczekuje tylko, ze jesli pojade gdzies na impreze WFP, to bede mogl zagrac w WFB, a nie w cos "lepszego/gorszego". I nie bede do tego potrzebowal szukac i czytac dziesiatek stron "ulepszen".
Misiu kolorowy, polska scena turniejowa nie jest twoją własnością :) Oczywiście masz prawo do swoich oczekiwań, ale nie odbieraj organizatorom prawa do zlania ich cienkim sikiem. I nie rozumiem, czemu boisz się, że trafisz na turniej bastarda zamiast WFB - przecież umiesz czytać, możesz sobie regulamin sprawdzić wcześniej :)
Swoją drogą w Irlandii byś się chyba zapłakał - tutaj co drugi turniej ma misje albo regulamin określane 5 minut przed rozpoczęciem przez orga. :mrgreen:
Pozdro szeset

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

Apeluję do Fluffiego po raz kolejny o zamknięcie tematu. Jeśli mój post zostanie bez odzewu, napiszę do innych moderatorów.
Wyluzuj.
Uprzejmie upraszam żebyś decyzję o ewentualnym zamknięciu tematu zostawił mi. Zaglądam tu codziennie, temat co prawda jest na pograniczu flejmów, jednakże żadne powazniejsze wyskoki nie miały miejsca. A jak widze po kolejnych przybywających stronach, temat ma wzięcie i ludzie chcą o tym pogadac.
Dodam jeszcze że dostarcza on sporej dawki rozrywki szanownemu moderatorowi czyli mnie :mrgreen:

Póki co zostaje dostępny :wink:

Pozdrawiam

Varinastari
Masakrator

A czy apelowaniem o coś zabieram ci kompetencje do dokonania czegokolwiek? Czytajmy, proszę, ze zrozumieniem.
Ode mnie eot, ten temat jest dla mnie zbyt gorący. :wink:

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

Spoko. Wysłuchuję każdego apelu, po prostu czasem mówię nie :mrgreen:

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

Nie zamykać! Trzeba dyskutować. Jak się zamknie temat nie będzie słychać słów protestów to bedzie można nabrać przekonania że milcząco się jest za.
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

A co efektem "reklamowania poprzez robienie wrzawy i skandalu" - to chyba działa wprost przeciwnie do zamierzeń opozycji? :P
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Awatar użytkownika
jachu_ka
Chuck Norris

Post autor: jachu_ka »

Murmandamus pisze:bedzie można nabrać przekonania że milcząco się jest za.
Za ósmą edycją ofkors. Bo się kupiło podręcznik i się milczy się. :mrgreen:

Awatar użytkownika
Jab
Kradziej

Post autor: Jab »

Dawno tu nie zaglądałem, ale faktycznie jest tu ciepło 8)

Nie bardzo w ogóle rozumiem, dlaczego ludzie muszą w kółko powtarzać to samo :D

Najpierw ktoś puść jakiś ostry tekst, to ludzie go zjadą ten się potem z tego wycofuje mówiąc "ale ja przecież nic takiego nie powiedziałem!/ Nie taka była intencja" albo idą w zaparte i wychodzi więcej gorących kawałków :lol2:

Fajnie się czyta - nie zamykać :D <choć trochę to monotematyczne :lol2: >
Paskudny uśmiech power gamera

Awatar użytkownika
Hobbit
Falubaz

Post autor: Hobbit »

Nowa edycja nie ma nawet miesiąca, nie było żadnego dużego turnieju, "standardy" dopiero się krystalizują podobnie jak odpowiedzi na nie, ale pojawiło się cała masa ludzi z podejściem typu "wiem lepiej". O ewentualnych problemach z balansem w edycji można mówić po kilku miesiącach, a nie pod dwóch tygodniach. Dlatego uważam, że BS jest tworzony na oślep i przez to pozbawiony sensu.

Akurat 8ed jest całkiem dobrze napisana pod aktualne army booki i żadna z armii nie wygląda na wybijającą się ponad pozostałe. Więc ochłońcie, zapomnijcie o 7ed, odczekajcie trochę i wtedy mówcie o ewentualnych poprawkach.
O największy z wielkich! Co będziemy robić w tej edycji? To samo co w każdej głupcze... Opanowywać świat!
Opolski klub gier bitewnych "WarAcademy"

Awatar użytkownika
mikadorus
Mudżahedin

Post autor: mikadorus »

Ja większości z was nie rozumiem.
Macie na ulicach bojówki Bestard'a, które regularnie polują na graczy 8ed? A może czujeta, że 8ed zejdzie do podziemia? Póki nikt nie nakazuje wam gry na określone zasady to po kiego ośmieszać i torpedować nowe inicjatywy?

2 tyg. temu grałem sobie z zasadą
- impacty przy oblaniu Inicjatywy w czasie szarży kawalerii na włóczników. (imp. w jeźdźców). Czy gracze czystego WFB poczuli się obrażeni moim działaniem? Jeśli tak to jest mi niezmiernie przykro. Mi i moim figurkom a już najbardziej dzikim jeźdźcom.

Nie róbcie z igły wideł.

I proszę "mistrzów oczywistego" o trochę samokrytyki. Wszak sami nie wiecie KOMU i CZEMU służą twórcy warhammera!
Uprawianie seksu jest dla każdego faceta imperatywem. Kształtowanie wyglądu bez wątpienia służy poprawieniu swej atrakcyjności, a co za tym idzie możności uprawiania seksu. Jeśli robisz to tylko dla siebie, to znaczy, że chcesz uprawiać seks z samym sobą. Jeśli budujesz mięśnie dla siebie, to jesteś pedałem

ODPOWIEDZ