Nasze dzieła i starania czyli rozpiski brodaczy

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Azi
Plewa

Post autor: Azi »

Mój błąd :D WFB w tej kwestii różni się od WFRP w który też gram stąd i pomyłka :)

btw. nie pouczam, wbrew pozorom nie o przypieprzanie się chodzi, wręcz pomóc chciałem :>:D

Awatar użytkownika
thorgrim
Wałkarz

Post autor: thorgrim »

Moja turniejowa rozpiska na 1250. Piszcie co sadzicie. Moge spotkac lizardmeny, skaveny, TK, VC, bretonie, imperium

Tan 140 pkt
-sztandar armii
-kamien przysiegi
-w. r. gromrilu
-r. predkosci

Runesmith 127 pkt
-general
- tarcza
- r. kamienia
- 2x r. rozproszenia

19x wojownicy 196 pkt
- tarcze
- FCG

10x thunderers 155 pkt
- tarcze
- muzyk

19x Hammerers 302 pkt
- tarcze
- FCG
- r. bitwy

5x zabojcy 55 pkt

Balista 70 pkt
- inżynier z parą pistoletów
-r. spalenia

Balista 65 pkt
- inżynier z parą pistoletów

Żyrokopter 140 pkt
Ostatnio zmieniony 3 lip 2008, o 14:00 przez thorgrim, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
grahnar
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: grahnar »

Do tana wziąłbym wielką runę gromrilu i bez tarczy
Do kowala wziąłbym tą runę co zabiera kostkę magii
No i thundererów bym wziął 2x po 10
hamererów weź 19 włożysz do nich tana

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Post autor: Grazbird »

Azi, spoko spoko :D

thorgrim:

thane z szybkością i r.of might może być dobry ale tylko na twarde cele. kawaleria z wysokim savem albo piechota nie pozwolą mu rozwinąć skrzydeł.
na takie punkty kloc hamków będzie cegłą :D
i usuń tego jednego hamka. 19+heros starczy.
no i gdzie masz Bsb-ka ?
bohatera absolutnie koniecznego w armii krasnoludzkiej.
zastanawiam się nawet czy bym z thana albo runiarza na rzecz bsb-ka nie zrezygnował ?

Awatar użytkownika
Celedor
Kretozord

Post autor: Celedor »

Bsb za tego Thana ktory nic nie wnosi i jest spoko... :D
Blog o malowanych przeze mnie figurkach. http://celedorverminhorde.blogspot.com/

Awatar użytkownika
thorgrim
Wałkarz

Post autor: thorgrim »

zmienilem swoja rozpiske. Jak ktos chce to jest kilka postow wyzej. W sobote wieczorem napisze co nia ugralem

Awatar użytkownika
grahnar
Chuck Norris
Kontakt:

nie wiem czy brałbym zabójców chociaż... może...

Awatar użytkownika
marcus_cheater
Oszukista

Post autor: marcus_cheater »

Zabójców warto jak najbardziej... Od niedawna bez tej jednostki wogóle nie gram... 8)
"Chcecie ustrzelić na milę goblina, poproście inżyniera o muszkiet, a zapyta, w które oko chcecie trafić."
Kadrin Redmane

Awatar użytkownika
Andrew
Masakrator

Post autor: Andrew »

Grazbird pisze:Azi , nie obraź się...doczytaj Ab... :D
master runy możesz łączyć z innymi runami. Tutaj akurat Andrew nie musisz pouczać a jego Lord jest na pewno legalny.
ehhh...Ci krótkobrodzi... :wink: :D

Awatar użytkownika
Andrew
Masakrator

No to po Wielkim Draconie na który wybrałem się dość hmm niestandardową rozpiską :wink: coś podobnego do prezentowanej wcześniej przez Grazbird'a... oto co zabrałem
Deamon Slayer 110 210
Master Rune of Alaric The Mad 50
Rune of Might 25
Rune of Snorri Spangelhelm 25
Than Gen; GW 69 134
Master Rune of Gromril 25
Rune of Preserrvation 15
Master Rune of Challenge 25
Thane BSB 90 155
Master Rune of Grungi 50
Rune of Sanctuary 15
Runesmith Sh 72 147
Rune of Spellbreaking x3 75
10 Warriors HA, Sh, 90
10 Quarrellers Crossbow; LA; Sh; 120
19 Slayers 239
2x Giant Slayer
19 Longbeards HA; Sh; FCG 283
Rune of Courage 30
19 Hammerers GW; HA; Sh; FCG 322
Rune of Courage 30
Rune of Sanctuary 15
7 Miners GW; HA; 77
Bolt Thrower Eng 105
Valiant Rune
Rune of Penetrating
Bolt Thrower Eng 85
Valiant Rune
Rune of Burning
Gyrocopter 140
Gyrocopter 140

wyniki:
9-11 z Krasiami Koziego na kowadle
10-10 z HE na Star Dragonie
8-12 z WE na smoku
13-7 z O&G na magach
11-9 ze Skavenami technikum elektryczne

Deamon Slayer zginął w 3 bitwach z HE ubijając wcześniej lorda :D po czym został dosłownie wbity w glebę przez SD, z WE rozstrzelany :? oraz z O&G po tym jak przewrócił się na niego gigant :( . Dwa żyroski działając wspólnie są niezłe i potrafią namieszać...ogólnie ciekawie się tym grało niemniej odczuwałem brak konkretnych maszynek ostatecznie 51 pkt z bitew plus niezła zabawa :wink:

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Gratulacje !!!!!!

Wielkie Gratulacje !!!!

Napisz coś więcej o poszczególnych bitwach.... śmierć Daemonslayera to rzecz normalna :D
No i opisz reakcje przeciwników bo chyba warto byłoby je poznać :D

Pora wreszcie pokazać że kraśki to nie tylko kowadło...

PS. Tak sobie myślę czy na takich przeciwników jak Twoi Demoniarz z R.of might, d6 woundów, +1 I nie byłby lepszy-ale to już kwestia tego jacy przeciwnicy przypadną na turnieju.

Pozdrawiam i tak trzymać !

Awatar użytkownika
DawiZharr
Chuck Norris

Post autor: DawiZharr »

z takim zlozeniem-might i d6W taki koles statystycznie zjada star dragona ;)

Awatar użytkownika
Kozisyn
Wodzirej

Post autor: Kozisyn »

wiesz myśle ze tylko jedną rzecz bym zmienił w demonie...bo równie dobrze klepie anty pancernie pan udwurakowienie +1 str +1 do hita...ale demonowi ten mighttaki w sumie niepotrzebny;)

po bydgoszczy moja piękna rozpa:
runelord na kowadle z tarcza rune of stone, rune of preservation i dwoma scrollami
szmit generał dwurak tarcza stone dragon armor scroll chalange
goły dragon

10 tundów tarcze muzyk
10 tundów tarcze muzyk
20 longów rangerów fcg warbanner 2*us

klopa sila ogien accuracy inz
klopa j.w. bez ognia
bolec siła ogień inż
bolec siła inz

organy
organy

15 slayerów ze sztandarem plus 4 czempow czyli takie 19;)

myśle że jest to najlepsza rozpa krasiów nieoparta na lordzie walczacym

a wiecie czemu krasnoludcy kusznicy są tacy kiepscy?....bo mają małe kuszki

Awatar użytkownika
grahnar
Chuck Norris
Kontakt:

a inżynier dołączający do machiny nie jest wliczany do limitu bohaterów? Tak się pytam tylko.

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Rune of fire u dragonslayera niewiele wart..
w ten sposób bedziesz miał zwykły hand weapon. czyli przeważnie 3 ataki z siłą 4. a to jest niewiele.
Dragonslayera albo z pełną kosą runiczną (75 pts- ale duże ryzyko utraty gostka) albo na golasa.

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

ale nie opłaca się psuć smokobójcy żeby 5 punktów wykorzystac... dając mu jedną runke za punktów tak naprawdę poważnie go osłabiłeś zamiast wzmocnić.

jak Ci zostało punktów to daj r. of stone runelordowi.
Obrazek

Awatar użytkownika
Pijak
Chuck Norris

Post autor: Pijak »

Masz teraz zwykłego hand weapona z płonącymi atakami a nie slayer axes które mogą być Great waponem +2S lub dodatkową bronią +1A. Dla runelorda dałbym jednak tego r of stone a nawet bym naskrobał na tarcze.

Awatar użytkownika
Andrew
Masakrator

Grazbird pisze:...
Napisz coś więcej o poszczególnych bitwach.... śmierć Daemonslayera to rzecz normalna :D
No i opisz reakcje przeciwników bo chyba warto byłoby je poznać :D
...cóż granie przeciwko swojej rasie zwłaszcza armii złożonej tak jak opisał to wyżej Kozi nie napawa zbytnim optymizmem co do ostatecznego wyniku :wink: (nawet ward na 5+ nie dałby rady) niemniej próbowałem uszczknąć małe co nieco dla siebie. Niestety bolec koziego okazał się iście niezniszczalny przetrzymał szarżę 2 ocalałych po wypaleniu organek górników po czym ich zbrejkował a następnie ubił w walce wręcz gyrocopter (co prawda na jednym wondzie ale zawsze) trzy oddziały pozostawały przez całą bitwę poza zasięgiem artylerii koziego (9-11)
W drugiej bitwie przeciwko HE Xeta wystawiłem się w rogu czekając na rozwój sytuacji i wypuszczając jako harcowników gyrocoptery których łupem padł rydwan i 10 łuczników (niestety w następnej turze nie dały rady zapluć 2 bolców przez co ich los przy pomocy princa z RB się dopełnił). W "moim" rogu doszło do niezłego tygla i heroicznego pojedynku w którym padło dwóch lordów :D dwa oddziały DP zaszarżowały na hamererów w krótkim acz gwałtownym boju padło nieco elfów przez co jeden oddział uciekł rozbijając się następnie o skały a drugi w następnej turze został całkowicie zanihilowany. Smok razem z 5 DP nie potrafili się uporać ze slayerami do końca bitwy.(10-10)
Trzecia bitwa z WE paskudny teren i zdecydowanie mój błąd wystawienia spowodowały że od samego początku byłem w głębokiej defensywie a wszelkie próby ratowania sytuacji spełzły na niczym (gyrokopter który miał uciec przed driadami na co najmniej 6" ucieka na 5 :? ...) DS chciał ratować sytuacje zamierzając szarżować na smoka co niestety nie było mu dane. Padł pod gradem strzał...(8-12)
Zawsze lubiłem grać przeciwko O&G ...tak było i tym razem. Magię i strzelanie dało się przetrzymać prąc do przodu klockami osłanianymi przez warriorów ... duże zamieszanie na tyłach wroga poczynili swoją obecnością górnicy skupiając na sobie magię i ostrzał...DS zasłaniając się przed bolcami i gotując na szarżę na giganta został przez niego przygnieciony :evil: ... doprawdy kuriozalna śmierć...(13-7)
Ze szczurami zawsze jest pod górkę i tak byłoby zapewne tym razem gdyby nie ryzykowna akcja 2 gyrosów w pierwszej turze...poleciały zapluły i zlikwidowały ratlinga i spanikowały jezaile przeżyły ostrzał z latarki którą następnie pogoniły. Górnicy zajęli się drugą :lol2: W tej bitwie teren mi sprzyjał przez co klocki nie ucierpiały od ostrzału i magii za to elektrycy do końca bitwy wykończyli się sami...(11-9)

klocki w takiej kombinacji to potęga nie do ruszenia, żyrosy działające razem również choć bywają kapryśne :wink: 2 bolce to stanowczo za mało na LT...cóż niektórzy przeciwnicy po bitwie wykazywali oznaki zdziwienia :wink:

Francesco
Wałkarz

Post autor: Francesco »

Ja tak zmienię szybko temat bo muszę się pochwalić, trochę mniej epickie starcie ale za to bardziej nieprzewidywalne.

Dziś grałem Krasiami brata (pierwsza bitwa tą armią) i dostałem 6:14 w plecy i to tylko dlatego bo grałem o wiele lepiej (brzmi dziwnie, ale tak wygląda rzeczywistość). Wiedziałem, że gram z Bretką na 1200pts.

Krasnoludy:
- Inżynier z dwurakiem generał.
- Thane z Master Rune of Challenge; BSB.
- 20 Warriorów; FCG
- 19 Warriorów; FCG
- 10 Kuszników
- 10 Thundererów
- 2 Bolce
- 1 Grudge Thrower
- 1 Działo
- 1 Organki.

Bretka:
beznadziejna rozpiska, jedna duża lanca, dwie małe, średnio złożony palek i bsb, dwa razy łucznicy, trebusz, pegazy

Plan był prosty - z takim ostrzałem mam dwie salwy, które znacząco osłabią wroga, potem dobrze rozstawione klocki biorą na klatę lancę (jedna nie miała wyboru, a druga ma rune of challenge) i przy niefarcie bsb ich ustoi gdy wróg szarżuje.

Wszystko byłoby super, gdyby nie fakt, że maszyny i kusznicy (działo raz źle zadeklarowałem) przez dwie tury i muszkieterzy przez turę zdjęli - 1 rycerza, trzech MOICH kuszników (zniosło osiem do mnie), działo wybuchło. Ale mimo to byłem pewien zwycięstwa. Dobrze rozstawiona armia nie pozwalała na jakieś przebijanie się stopniowo przez kolejne oddziały, a i okopane organki miały sporo do powiedzenia. Pegazy wyszły z ukrycia i dostały 2 hity (te przynajmniej zraniły i zabiły jednego z wrogów) i na tym się skończyło moje strzelanie w tej grze, bo potem kusznicy na bliskim, thundererzy wbijający się od flanek na lance związane z klockiem itd. itd. równo się odbijali od przeciwnika.

Na jakieś 50 ataków wręcz zabiłem równo rycerza. Na 13 strzałów z maszyn zabiłem rycerza. Zgoniłem jedną lancę ale już nie było innej opcji. Dwóch rycerzy z ostrzału za x-set punktów.

Zastanawiam się, czy to przypadkiem nie są jakieś wyważone kostki. Tylko czemu całe szczęście na nich szło w mojego brata (wardy oczywiście wszystkie)?

Co powiecie o rozpisce krasi? Jak Wam się podoba? Pamiętajcie, że to jest na Bretonnię, normalnie wziąłbym tego runesmitha kosztem inżyniera i bolca. Przydałyby się dwie klopy ale nie chcieliśmy proxować.

DolmiR
Falubaz

Post autor: DolmiR »

Jakie sa runy na tych maszynach?

ODPOWIEDZ