Co zmieni się w 9 edycji? (Podsumowanie link w 1 poscie)

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

Zablokowany
Kal_Torak
Masakrator

Re: Co zmieni się w 9 edycji?

Post autor: Kal_Torak »

Richtie Twoje podejście do WFB jest mi bardzo bliskie. Skąd jesteś? Jeśli takowy klub powołasz do życia bardzo proszę o informację. Sam posiadam masę znajomych, którzy odeszli z Warhammera (głównie z podobnych powodów, które ciebie zmusiły do sprzedania armii). Ja jestem z Warszawy. Ponieważ moim znajomi zrezygnowali z WFB od 8 edycji, to i mi się nie chciało już dalej w to grać. Teraz w zasadzie grywam od czasu do czasu armiami znajomych, które kurzą się na półce i czekają 20 edycji, w której podobno ma być "lepiej" ;P. (w ramach testów ostatniego znajomego, który pozostał przy WFB)

Jeśli zaś chodzi o grę losową przypominającą jednak "szachy" to muszę przyznać, że 2 edycja Warmachine i Hordes takową przypomina. Bitwa zależy tylko i wyłącznie od "twojego mózgu" - opcji na wygranie i manewrów jest tak dużo, że ciężko o wszystkich pamiętać i jeszcze nie udało mi się zagrać ani jednej bitwy, którą bym przegrał przez pech lub szczęście. Oczywiście ta gra ma swoje wady - ale jeśli chodzi o szanse, losowość, balans to niebo i ziemia w porównaniu do WFB. Do WFB mam jednak ogromny sentyment i cierpliwie czekam na "lepsze czasy" ;P.

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Post autor: zaf »

Ritchie
Ja też w zasadzie gram juz w sumie z rozpędu, wejscie 8ed. kompletnie zniszczyło tą namiastke warhammera, która tak lubiłem i mam wrazenie ze to swego rodzaju kadłubek poprzednich edycji. To moje zdanie i mam do niego prawo, wiec bez ostrzenia motyk

Szkoda ze mieszkasz w Poznaniu bo wizja Twa jest dość podobna do mojej.
Niemniej z checia mógłbym pomóc w współtworzeniu zasad/testowaniu oraz grafiki do podrecznika (skupiłbym sie na kompilacji 6-7ed z domieszka ciekawych pomysłów 8ed. Magię przerobiłbym na podobieństwo 5 lub 6 ed.

Co do 9ed spodzewam sie ze bedzie kolejną deską do trumny tej fajnej gry.
Losowość fajna? cóz w takim razie po co figurki, zawsze mozna pograć samymi kostkami :P

Awatar użytkownika
Heretic
Falubaz

Post autor: Heretic »

No właśnie. Losowość jest fajna w kasynie. Tu chodzi o skill,a kości czasami naprawdę potrafią ograć najlepszych. Jasne, że tego czynnika w tej grze nie da się wyeliminować, ale moim zdaniem należy go ograniczać, a nie poszerzać, co zrobiło GW po zmianie edycji na 8.
Wiara, że is­tnieje bóg i Niebo, że Ma­ria nig­dy nie umarła, że Je­zus nie miał ziem­skiego oj­ca i chodził po wodzie, że mod­litwy zos­tają spełnione, — żad­ne z tych prze­konań nie jest po­par­te do­woda­mi. A jed­nak wierzą w nie mi­liony ludzi. Być może jest tak dla­tego, że po­wie­dziano im, by w to wie­rzy­li, kiedy by­li tak ma­li, że wie­rzy­li we wszys­tko.

- profesor Richard Dawkins

Awatar użytkownika
Jacobs
Falubaz

Post autor: Jacobs »

Jak tak czytam ten wątek to czuję się jakbym czytał tematy dotyczące plotek o 8 edycji :mrgreen:
Płaczecie, że gra losowa ale jak ktoś tu powiedział, to na prawdziwym polu bitwy właśnie losowość przesądza o zwycięstwie. No i losowe wiatry magii są świetną opcją, bo jest mniejsza dysproporcja w sile magicznej poszczególnych armii. Pamiętam jak srogo dostawałem w dupe od DE w fazie magii grając WE w 7 ed. On miał pizdyliard kości a ja ledwo kilka rozproszenia i małego maga ze scrollami. Ja nie miałem sensu brać magii w ogóle, bo nie miałem itemów które pomagały by mi czarować.

Że nie wspomnę durnego oddawania tylko niedobitków z pierwszego szeregu #-o
wenanty pisze: Anioł zagłady przerzuca się na budżetową kawę? Koniec świata (sic!).
Turniejowo nowe WE

12/4/5

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Ta edycja jest lepsza od poprzedniej pod niemal każdym względem... Ale to tylko moja opinia. Ja jestem z Poznania, ale do projektu "nowego, lepszego Warhammera" się nie przyłączę. Pomysł na fabularyzowaną kampanię jest bardzo miły, ale nie podobają mi się już założenia leżące u podstaw tej zmiany w systemie. Znam takich, którzy aktywizowali się jako gracze podczas zmiany edycji na 8mą, słusznie (według mnie) uznając ją za ciekawszą i posiadającą mniej absurdów wypaczających rozgrywkę niż 7ma.

Awatar użytkownika
Heretic
Falubaz

Jacobs pisze: Że nie wspomnę durnego oddawania tylko niedobitków z pierwszego szeregu #-o
To akurat byłą głupotą. Dodajemy stesdfast, nielosowe szarże, osłabiamy magie( czary tupu zdaj lub giń) i mamy turbo fajnego warhammera.
Wiara, że is­tnieje bóg i Niebo, że Ma­ria nig­dy nie umarła, że Je­zus nie miał ziem­skiego oj­ca i chodził po wodzie, że mod­litwy zos­tają spełnione, — żad­ne z tych prze­konań nie jest po­par­te do­woda­mi. A jed­nak wierzą w nie mi­liony ludzi. Być może jest tak dla­tego, że po­wie­dziano im, by w to wie­rzy­li, kiedy by­li tak ma­li, że wie­rzy­li we wszys­tko.

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Heretic pisze:
Jacobs pisze: Że nie wspomnę durnego oddawania tylko niedobitków z pierwszego szeregu #-o
To akurat byłą głupotą. Dodajemy stedfast, nielosowe szarże, osłabiamy magie( czary tupu zdaj lub giń) i mamy turbo fajnego warhammera.
=D> I jeszcze "kto szarżuje ten wali pierwszy" a nie durne ASF-y.
Spróbuj lepszej gry: boltaction.pl

Awatar użytkownika
crovaxus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: crovaxus »

dodałbym zakaz mierzenia z 7 ed i mamy idealną 9 edycję :)
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"
- The tale of Crovax the Cursed

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

crovaxus pisze:dodałbym zakaz mierzenia z 7 ed i mamy idealną 9 edycję :)
Mierzenie jest ekstra. Szarżuję na 9 ok ? ok. A nie potem mierzenie milimetrów i wieczne awantury. Akurat to z 7ed. bardzo źle wspominam...
Spróbuj lepszej gry: boltaction.pl

Awatar użytkownika
crovaxus
Kretozord
Kontakt:

a ja wspominam najlepiej właśnie strzelanie z maszynek w ciemno...przynajmniej było widać kto ograny. Nigdy jeszcze nie musiałem się kłócić przez całą 7 edycję o jakieś mm... było miło :)
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

crovaxus pisze:Nigdy jeszcze nie musiałem się kłócić przez całą 7 edycję o jakieś mm... było miło :)
Szczęściarz. :wink:

Awatar użytkownika
crovaxus
Kretozord
Kontakt:

W krasiach szarżowało się tylko na mm :P bo za krótkie nóżki miały...

Awatar użytkownika
Heretic
Falubaz

I te laserowe cannony #-o .

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Eltharion »

Robert ale w 7 ed wyjadacze (np ty) i tak mieli miarkę w oku wiec można powiedzieć ze tez były laserowe cannony
Teraz jest takie wyrównywanie szans :wink:
Imo mierzenie jest spoko tylko cannony powinny mieć jakoś gorzej celować do modeli latających i pojedynczych albo zadawać d3 ran a nie d6
Mówi się trudno i idzie się dalej ...

Awatar użytkownika
krzychoss
Falubaz

Post autor: krzychoss »

D3 ran na cannonach i jesteśmy w domu;) Od razu otworzy się możliwość grania monsterami.

Awatar użytkownika
Heretic
Falubaz

Bartek to był element ogrania. Uczyłeś się tego w dodatku wraz z określaniem odległości szarży. Dużo grałeś- byłeś dobry. I to jest skill

Awatar użytkownika
Gangrel
Mudżahedin

Post autor: Gangrel »

Ludzie którzy z tęsknota patrzą na poprzednie edycje kojarzą mi się ze starymi dziadkami wychwalającymi pod niebiosa czasy komuny. Zacząłem grać w 8 edycji, nie pamiętam też komuny ale gdy słyszę o modelach zdejmowanych z 1 szeregu, przepakowanym VC czy demonach i o jedzeniu na kartki to ani jednego ani drugiego nie żałuję. Co do losowości o której wiele osób w tym wątku wspomniało: osobiście nigdy nie zamienił bym losowości warhammera na jakies pseudo szachy. Uważam, że losowość właśnie dodaje tej grze uroku dzieki któremu każda bitwa jest niepowtarzalna (nieprzewidywalna) gdyby nie losowość nigdy nie zobaczył bym skavenskich niewolników zabijajacych slanna czy oddziału z 10 ld i bsb'kiem uciekającym po wyjątkowo udanej turze strzelania w kluczowym momencie bitwy...
"Od dwóch dobrych generałów wolę jednego, który ma szczęście", Napoleon
"Mieć rację nie sprawia żadnej przyjemności, jeśli nie można wykazać innym, że się mylą..."

Awatar użytkownika
okurdemol
Wodzirej

Post autor: okurdemol »

Heretic pisze:
To akurat byłą głupotą. Dodajemy stesdfast, nielosowe szarże, osłabiamy magie( czary tupu zdaj lub giń) i mamy turbo fajnego warhammera.
Turbo fajny Warhammer zwał się Warmaster, ze wszystkich produktów Genialnego Wytfurcy, to był chyba najlepiej przemyślany i najbardziej strategiczno/taktyczny z elementami losowymi (a jak!). :)

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Post autor: debelial »

Nie ma wg mnie opcji na mierzenie wszystkiego i jednocześnie nielosowe szarże. To byłoby dopiero głupia gra #-o

Dargor
Chuck Norris

Post autor: Dargor »

Witam,
Turbo fajny Warhammer zwał się Warmaster, ze wszystkich produktów Genialnego Wytfurcy, to był chyba najlepiej przemyślany i najbardziej strategiczno/taktyczny z elementami losowymi (a jak!)
Ja osobiście wychwalam w podobnym stopniu BFG, choć tam szanse były lekko nierówne :(
Bartek to był element ogrania. Uczyłeś się tego w dodatku wraz z określaniem odległości szarży. Dużo grałeś- byłeś dobry. I to jest skill
A grając dużo w jednym miejscu/sklepie/klubie, wiedziałeś że na tym stole to wyatrcie materiału od tamtego kamyczka jest 26", a tamto wyprucie od połowy stołu 18" i też trafiałeś co chciałeś:) Broń boże nie piszę tego jako atak ani nic, tylko pokazuje spektrum wałków:) Osobiście grając w W40k spotykałem się w poprzednich edycjach z takimi zagraniami z cyklu oddział A próbuje użyć zdolności psychicznej, oddział B próbuję ją zbić (zdolność zbijania ma 24") sprawdzamy czy jest zasięg do tego, okazało się że nie było, ale jednak wyczaił że jest 17" do oddziału C więc spokojnie w niego mógł zaszarżować w swojej turze:)

Zablokowany