Imperialny fluff

Empire

Moderator: #helion#

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

OWN3D pisze:
Byro pisze: Jelenia (lokalny dla Talabheim)
Zielonej Chorągwii (lokalny dla Talabheim)
Jakie kolory , wiesz ? ;]
Jelenia, niestety nie, aczkolwiek oczekiwałbym właśnie barw Talabheim jako, że mają się za elitę mieszkańców tego miasta. JEst to zakonświecki, składał przysięgę księciu Feuerbachowi (książę-elektor Talabeclandu).

Zielona Chorągiew to Myrmydyjczycy podobni do Długonogich (tzn, walczą pieszo, w lekkich pancerzach, mają łuki).

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Post autor: Gniewko »

A ja nieco z innej beczki. Wiadomo powszechnie, że insygnia władzy są nierzadko traktowane jak największy skarb i relikwie. Czy wiadomo coś o tym jak wygląda lub jaką ma postać korona cesarska? Nigdzie nie natrafiłem na wzmiankę na jej temat (bretońska korona królewska jest dość dokładnie opisana, ma postać złotych lilii heraldycznych tworzących obręcz), sam Karl Franz, czy to w postaci figurki, czy to obrazków w książkach, zawsze paraduje w hełmie. A może Imperium wcale nie ma korony, a cesarze są podczas intronizacji obdarzani jakąś inną rzeczą? Mieczem? Berłem? Płaszczem? Wieńcem laurowym?
Lepiej doma iść za pługiem, niż na wojnie szlakiem długiem.

Awatar użytkownika
Wilqu
Falubaz

Post autor: Wilqu »

Ghal Marazem? Świętym młotem Sigmara??
Obrazek

Awatar użytkownika
Blaesus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Blaesus »

Gdziekolwiek widziałem Imperatora, to jego insygnium był zawsze młot, na głowie zwykle nosił hełm przyzdobiony laurami - nawet w Dark Omen, gdy rozmawia się z nim, to nosi hełm z laurami :P

Chociaż np w 6ed podręczniku, gdy jest narysowany jego pojedynek z orczym Warbossem, to Imperator nosi na głowie coś w rodzaju obręczy, czy diademu. A jeszcze dalej szukając, to można zerknąć na rysunek Sigmara siedzącego na tronie w rule bookach... całkiem pokaźna korona :P

Awatar użytkownika
Miechu
Wałkarz

Post autor: Miechu »

Tak młot Sigmara oznacza władzę !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Sa!nt: A można to napisać spokojniej? I nie używać tyle wykrzykników? I odpowiedź już padła.

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Polemizowałbym tu nieco.
Ghal Maraz jest i owszem znakiem władzy, aczkolwiek zgodnie z fluffem wrócił on do rąk Imperialnych dopiero za panowania Karla Franza (wydarzenia z początku 25. wieku, kampania Wewnętrzny Wróg w erpegu, acz nie mam 100% pewności, czy ma to swoje przełożenie na fluff bitewniaka).
Oznacza to prawdopodobnie, że wcześniej wymyślili sobie jakiś zastępnik. Nie mam niestety pojęcia co to może być.

Awatar użytkownika
Watcher
Chuck Norris

Post autor: Watcher »

Byro pisze:Polemizowałbym tu nieco.
Ghal Maraz jest i owszem znakiem władzy, aczkolwiek zgodnie z fluffem wrócił on do rąk Imperialnych dopiero za panowania Karla Franza (wydarzenia z początku 25. wieku, kampania Wewnętrzny Wróg w erpegu, acz nie mam 100% pewności, czy ma to swoje przełożenie na fluff bitewniaka).
Oznacza to prawdopodobnie, że wcześniej wymyślili sobie jakiś zastępnik. Nie mam niestety pojęcia co to może być.
Wewnętrzny Wróg na pewno wyleciał z kanonu, skoro Karl Franz spokojnie panuje, a tam doszło do zmiany (i przez jakiś czas podręczniki WHFRP tę zmianę akceptowały).

Awatar użytkownika
Wilqu
Falubaz

Post autor: Wilqu »

Mam ogromną prośbę do osób posiadających jakieś materiały tyczące imperium. Maluje Gwardie elektorską w barwy Averlandu i prośba czy ktoś dysponuje zdjęciem sztandaru averlandu/godłem prowincji?/Herbem?
Obrazek

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Podaj maila to podeślę skan z Empire: uniforms and heraldry.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
Pokutnik
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Pokutnik »

Witam mam takie pytanie jak wygląda zakon Czarna Gwardia?Z czego co się domyślam to ma czarny kolor :D ale jakie ozdóbki stosują?
Ku*** trudno znaleźć oryginalny podpis...

Awatar użytkownika
Blaesus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Blaesus »

Domyślam się, że chodzi o rycerzy Morra...

Jeśli tak, to wszystko co związane z tym wyznaniem: symbol Bramy, klepsydry, róże (czarne jeśli się nie mylę), no i to co GW kocha najbardziej: czaszunie i wszelkie inne kosteczki

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Gdzieś coś mi mignęło, że czarna gwardia to greatswordzi jednego z miast. Tylko za cholerę nie mogę sobie przypomnieć gdzie i z jakiego to miasta.

EDIT:
Jednak przedmówca ma rację. Black Guard to Morryci.
Czarne, obsydianowe pancerze płytowe, śluby milczenia. Ich rola to ochrona świątyń i cmentarzy Morra, czasem są wysyłani za nekromantami.
Brali udział w krucjatach przeciw Arabii, ale tylko po to, by następnie ruszyć na Khemri w ramach Czarnej Krucjaty. Wielu nie wróciło. Skarby, starożytne księgi i artefakty, które przywieźli są obecnie pod świątynią Morra w Luccini.
Ich pancerze są zdobione motywem kruka, podbijane od środka by mniej chałasować.
Walczą z wierzchu czarnych rumaków w również czarnych pancerzach (barding) używając dwuręcznych mieczy i młotów z posrebrzanymi, bądź całkowicie srebrnymi głowniami.
Gdy walczą pieszo, używają udziwionych wizualnie halabard.

Awatar użytkownika
Pokutnik

Post autor: Pokutnik »

Zastanawia mnie jak wyglądały jednostki tak z 100-200 lat po odejściu Sigmara i wszystko było zjednoczone.Przecie nie mieli odrazu muszkietów i zbrój płytowych.
Ku*** trudno znaleźć oryginalny podpis...

Awatar użytkownika
Legion
Kradziej

Post autor: Legion »

Gdzieś coś mi mignęło, że czarna gwardia to greatswordzi jednego z miast. Tylko za cholerę nie mogę sobie przypomnieć gdzie i z jakiego to miasta.
To również jest prawda ;), w dodatku backgroundowym "The Empire at War: A Study of Greatest Battles of the Empire" opisano czarną gwardię Ostlandu - elitarną formację piechoty.
Vae victis!

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Ostatnio natknąłem się jeszcze na czarną gwardię stacjonującą w przełęczy czarnego ognia.
@Pokutnik - pewien pomysł jest ładnie podsunięty w Młotodzierżcy.

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Post autor: Gniewko »

200 lat po odejściu Sigmara musiało to wyglądać jak armie Karola Wielkiego z czasów frankońskich. Praktycznie zero płytowych elementów zbroi, kolczugi/zbroje łuskowe, otwarte hełmy, miecze wczesnego typu przeznaczone w zasadzie jedyne do rąbania, a nie do kłucia (nierzadko z zaokrąglonym sztychem), i to tylko w rękach bogaczy. Piechota oczywiście nie zawodowa, tylko z pospolitego ruszenia plebsu, uzbrojona głównie we włócznie i topory. Zero broni prochowej, w zasadzie też brak kusz, a jeśli to bardzo rzadko - w broni zasięgowej dominowałby wtedy prosty łuk i rzucane włócznie/topory lub proce.

Dla przykładu: w pełni wyposażony jeździec karoliński z tego okresu, czyli coś co później stanie się obecnymi KO:
http://warandgame.files.wordpress.com/2007/10/scola.jpg
Lepiej doma iść za pługiem, niż na wojnie szlakiem długiem.

Awatar użytkownika
Piękny

Post autor: Piękny »

Witam.

Takie pytanko : Czy na terenie Kislev-u znajduje się jakiś zakon rycerski ? Jeżeli tak to jaki, jakie ma barwy, historię ma ktoś może jakieś skany ?

P.

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Na terenie Kislev'u... ciężka sprawa, jest jeden 'zakon' to legion gryfa, ale jego siedziba jest w zasadzie w Imperium (choć mają powinności wobec carycy).
Niektóre zakony bywają w Kislevie, o ile się nie mylę to często jest to zakon Pantery.

Awatar użytkownika
mati.pl
Falubaz

Post autor: mati.pl »

Rycerze Pantery mają pod opieką na przykład Ambasadora Imperium ....
Obrazek

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Jak opisano w 'Ambasadorze', tak, ponadto, jeśli ktoś pamiętam starego dobrego erpega (I edycja) to w kampanii Wewnętrzny Wróg graf Middenheim wysyła ekipę rycerzy Pantery do Kislevu by pomóc.

ODPOWIEDZ