Noobowe pytania - cos dla początkujacych poczatkujacych ;)

Bretonnia

Moderatorzy: Jagal, Milczek

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gorrador
Mudżahedin

Re: Noobowe pytania - cos dla początkujacych poczatkujacych

Post autor: Gorrador »

Jeśli dobrze rozumiem (grzeje mi trochę w czambuł teraz i mam spięcia) to model, który został wyzwany musi się przemieścić do rzucającego wyzwanie?

I upraszam o zrozumienie ale nie mogłem wyczytać odpowiedzi z tego faq dot. pyt 2 i 3. Chyba, że wyjście powoduje to, że się stykają tylko podstawki, które stykają się w rzeczywistości? W związku z czym nie działają, żadne m. itemy powodujące skutki w "styknięciu"?
Gaude Mater Bretonnia

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Post autor: Gniewko »

Przyjmujący wyzwanie dostawia się do wyzywającego. Jeśli nie da się tego zrobić w żaden sposób, to pozostawiasz modele tam gdzie są i wirtualnie traktujesz je, jakby się stykały ze sobą.
Lepiej doma iść za pługiem, niż na wojnie szlakiem długiem.

Awatar użytkownika
Gorrador
Mudżahedin

Gniewko pisze:Przyjmujący wyzwanie dostawia się do wyzywającego. Jeśli nie da się tego zrobić w żaden sposób, to pozostawiasz modele tam gdzie są i wirtualnie traktujesz je, jakby się stykały ze sobą.
1) I tylko ze sobą?
2) I z tymi z którymi mogłyby się teoretycznie stykać?
Gaude Mater Bretonnia

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Post autor: Gniewko »

Jeśli wirtualnie, to zakładam, że tylko ze sobą. Przykład: bohater A rzuca wyzwanie bohaterowi X. Obok bohatera A stoi jego kolega, bohater B, który ma Other Trickster's Shard, ale ze względu na burdel sytuacyjny nie da się w żaden sposób fizycznie dostawić bohatera X do pana A. Traktujemy ich jak "stykniętych" na potrzeby pojedynku, żeby mogli się okładać mieczami, ale OTS nie działa w takim wypadku. Panowie niejako spotykają się gdzieś tam w tłumie, bez kolegi z magicznym osłabiaczem przy boku.
Lepiej doma iść za pługiem, niż na wojnie szlakiem długiem.

Awatar użytkownika
Gorrador
Mudżahedin

Bene. Molto bene.
Gaude Mater Bretonnia

Awatar użytkownika
Clark
Mudżahedin

Post autor: Clark »

Mam pytanie czy poza bretońską listą z magicznymi przedmiotami istnieje jakiaś inna? pytam się bo często widzę w rozpiskach przedmioty których nie ma army booku?

Galzag
Mudżahedin

Post autor: Galzag »

W podręczniku głównym (Rulebook) jest lista przedmiotów ogólnych, które zasadniczo wszyscy mogą używać. Pewnie o to chodzi.

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

Rulebook oferuje całkiem zacny zasób przedmiotów do wyposażenia się weń. O jakie konkretnie przykłady ci chodzi :?:
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

Awatar użytkownika
Clark
Mudżahedin

Z tego co widziałem to jakas korona dowodzenia i smoczy hełm, po prostu sie zdziwiłem bo szukam w AB a tam nie było czegos takiego ;)

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Bo świat zasad się na AB nie kończy. Ba, ledwie się zaczyna :P . Te dwa to jedne z bardziej popularnych - korona daje stubborna, a hełm +1 do pancerza i 2+ warda na ogień.
Mad Mike pisze:
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara

Awatar użytkownika
Clark
Mudżahedin

A jakie magiczne przedmioty najlepiej brać z tej ogólnej puli?

Malatyn
Plewa

Post autor: Malatyn »

Waszmościowie !
powolutku zaczynam zbierać sobie bretkę, polując poprostu na okazję lub jakieś fajne alternatywne modele. I ostatnio mi wpadły 3 trebusze samoróbki, ile można ich maksymalnie wystawić na standardowe punkty? Widziałem max 2 w innych rozpiskach.

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

One są w slocie Rare. Możesz wystawić maksymalnie 2 te same jednostki Rare do 2999pkt. Dopiero mając rozpiskę na 3000pkt i więcej, możesz dać ich max 4 wtedy :)
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Clark
Mudżahedin

A warto jeszcze wystawić grali a oni też zajmują ten sam slot

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Zależy co rozumiesz przez standardowe pkt Manantynie :mrgreen:. Na najczęściej grane 2400 i tak zmieścisz 2 trebusze max, bo choć mieszczą się spokojnie w limicie pkt na rary ( do 25%, czyli do nawet 600 pkt ) to jest inne ograniczenie, bo można wystawiać max 2 takie same jednostki z kategorii rare. Dopiero od 3000+ pkt ( tzw. grand army ) mógłbyś wystawiać 3, albo i 4.
A jakie magiczne przedmioty najlepiej brać z tej ogólnej puli?
Jest kilka patentów, najlepiej spojrzeć na listę samemu i pokminić. Popularne ( niekoniecznie w brecie ) są cieżkie zbroje z wardem, enchanted shield ( breta jak zechce może wystawić 3 kowboi z 1+ pancerzem ), korona dowodzenia, tarcza "ignoruje pierwszego hita na 2+", ward na ogień, scrolle, laska na przerzut miscastów, sztandar na dalszy ruch, czy +1 LD, no i oczywiście nieśmiertelna "słomka", czyli sword of might. I sporo innych.
Mad Mike pisze:

Awatar użytkownika
Gorrador
Mudżahedin

Jak jest rozstrzygnięte zagadnienie, dawania WARDA z quelnesa aliantom?
Gaude Mater Bretonnia

Awatar użytkownika
Clark
Mudżahedin

Panowie czy moglibyście mi powiedziec jak rozlicza się rany na lordzie z pegazem? Można je jakoś rozkładać, w stylu że pegaz zostanie ubity i lord bedzie musiał zasuwać na piechotę?

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Matis »

Nie, wszystko idzie w lorda i umiera razem z pegazem.
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów

Opat
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Opat »

W tym wypadku jest traktowany jak jeden model z 3W.
[CENTER]Obrazek[/CENTER]

Awatar użytkownika
Clark
Mudżahedin

Czyli po prostu nie biorę pod uwagę zywotnosci pegaza?

ODPOWIEDZ