![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Moderator: Kołata
Trochę nielogiczne że jednostka ucieka w środek sił przeciwnika, na wprost tam skąd przyszedł atak a nie odwrotnie jak być powinno, ale doprowadzi to do arcyciekawych sytuacji w których to jednostka przy rzucie 8 na flee znajdzie się za jednostką NightGoblinów, którzy wypuścili fanatyków. Zdając oczywiście testy difficult terrain. No i zazwyczaj po drodze zbierze całą resztę fanatyków. Jak przeżyje to znajduje się za linią sił O&G na wprost maszyn bojowych.crazygandalf pisze:3. Niezdany test paniki, czyli jednostka odwraca się od M/F i ucieka 2k6 (czy ile akurat tam ma).
Innymi słowy ucieka w kierunku z którego przyszedł atak maglera/fanatica.
Mangler zostaje w jednostce, ginie, ale wypłaca 2K6+1K6 hitów. Zgodnie z FAQ.crazygandalf pisze: A skoro o manglerach mowa to mam inne pytanie. Co się dzieje kiedy magler bounce'uje poza wrogą jednostkę, która stoi koło budynku i nie ma miejsca aby ustawić tam manglera?
Przeanalizujmy to dokładnie bo faq dotyczy sytuacji z krawędzią stołu a nie z budynkami, impasami (korzystam z podręcznika w wersji angielskiej).crazygandalf pisze: A skoro o manglerach mowa to mam inne pytanie. Co się dzieje kiedy magler bounce'uje poza wrogą jednostkę, która stoi koło budynku i nie ma miejsca aby ustawić tam manglera?
Wpadamy w jednostkę (2k6 hitów), nie ma miejsca między nią a krawędzią i dodatkowe k6 hitów, Mangler ginie. Suma hitów 3k6.Aron_Banalny pisze:nie no, extra hity w sensie death throwes, 3d6
A z jakiej zasady te dodatkowe d6 ? Nie ma takiej. Zadaje albo 2d6 albo 3d6.yrsen pisze:Ale by dobrze było jakby mangler mógł te 5d6 wypłacać.
Wydaje mi się jednak, że żadnego odbicia w ogóle nie ma. Mangler wchodzi w unit. Zadaje 2d6 hitów. Nie mieści się za unitem więc zamiast się odbijać od impassa/domku/brzegu stołu, pozostaje w unicie, wypłaca z death throes dodatkowe d6 i ginie. W sumie 3d6 i zdziwiłbym się jakby na turnieju ktoś dopuścił więcej.
Zachowuje się tak samo, ale skoro faq doprecyzował tylko krawędzie, a nie krawędzie/impasy to w mojej skromnej opinii zasady faq'a stosuje się tylko do krawędzi- wypłaca 3d6 i ginie, natomiast impasy są nadal traktowane wg armybooka, czyli test dangerousa i hajda z powrotem wypłacając kolejne hity.Aron_Banalny pisze:mangler przy krawędziach i na impasach zachowuje sie tak samo według armybooka.
rozwiązanie tego nie jest oczywiste, ale wątpię by krawędź była wyjątkiem
w sumie to można się tak kłócić, IMO każdy sędzia zasędziuje za moja opcją