Zapytania o zielone zasady

Orcs and Goblins

Moderator: Kołata

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Re: Zapytania o zielone zasady

Post autor: Fluffy »

Chukki sa ok. Kupujesz dwie za 70 pkt total, srednio trafiasz na "5" więc statystycznie masz ok ~4 trafien, zabijesz ~2 demigryfy, czy wbijesz ~4 rany tankowi i i jestes do przodu. A jak się pomyśli to można lepsze ziaziu robić, np zatruwać chukki :P

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

Gangrel pisze:Wiem, że to nie pytanie o zasady ale lepszego tematu na takie pytanie nie znajduję. Ktoś się orientuje w jakich konkretnie numerach White Dwarfa można coś znaleźć na temat O&G ? Chodzi o wszystko co dotyczy O&G malowanie, taktyki itp.
poszukaj info kiedy wychodziły 8ed Okri tam był artykuł, ale weź pod uwagę fakt, że GW nie prezentuje takich rzeczy w swojej reklamowej gazetce. Tam nawet złożenia bohaterów ssą po same jaja :) czymś takim standardowy gracz by nie grał. To są reklamy po prostu.

Mam w domu ten nr wieczorem moge sprawdzic i ci podac, ale jw. imo to nie ma wiekszego zysku, poza bazowym schematem malowania, ktorych to w necie mozesz znalezc sporo bez potrzeby kupowania WD
sorki za offtom poza zasadowy :)
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
cluzoe
Mudżahedin

Post autor: cluzoe »

Fluffy pisze:Chukki sa ok. Kupujesz dwie za 70 pkt total, srednio trafiasz na "5" więc statystycznie masz ok ~4 trafien, zabijesz ~2 demigryfy, czy wbijesz ~4 rany tankowi i i jestes do przodu. A jak się pomyśli to można lepsze ziaziu robić, np zatruwać chukki :P
Ja patrzę na Chukki bardziej jako straszaki, niż jak na maszyny, które mogą coś zrobić.
Przyblokowanie Mortisa, czy czegoś dużego za górką w strefie rozstawienia przeciwnika lub zmiękczenie Hydry, Demigryfów, Mortfangów itp. będzie wystarczające.
Zastanawiam się mocno nad wrzuceniem do mojej listy 1-2 szt. zamiast mojej ostatniej klopy.
Dwie chuckki na przeciwległych flanakach mogą zrobić różnicę i przy lekkim farcie duże kuku każdej kawalerii.
Do tego zajmują uwagę wszystkich fastów, które będą zmierzać do naszych doomdiverów,

Co do użyteczności klopy:
Pierwszą klopę wyrzuciłem już jakiś czas temu jak nie mogłem przez całą grę trafić w Demon Prince, który biegał bezczelnie po całym stole przez 4 tury zanim wszedł w kombat, w którym został na dłużej. Teraz chyba podziękuję drugiej.

BTW: Dwie sytuacje z pola bitwy.
- Chuckka niszczy imperialne działo pierwszym strzałem :) (5+ hit, 5+ rana, 5+ ginie).
- Chuckka strzela do rycerstwa imperialnego w strefie rozstawienia przeciwnika (5+, a później rzuty na zranienie 2,2,3,4,5,) cały rząd spada, oblana panika i ponad 200 ptk. poza stołem. Przeciwnik nie zakumamł ze stoi bokiem do balisty :)
W obu przypadkach, mina gracza Imperium. BEZCENNA :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Chester22
Chuck Norris

Post autor: Chester22 »

Z opisem doom divera jest cos dziwnego. W missfirerze 3-4 Distabled jest napisane:"Doom Diver Catapult cannot shoot this turn OR in the controlling player's next turn". To znaczy ze wybieram sobie ture w ktorej nie strzelam? A jak wybiore ze nie strzela w nastepnej to w tej automatycznie trafia? Bo przy missfire nie ma numerku z iloscia cali ile jest znoszony. W faqu nie ma wzmianki na ten temat wiec to chyba nie jest blad. Wybaczcie brak polskich znakow, ale pisze z telefonu

Slaine Mac Roth
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Slaine Mac Roth »

Nie strzela w tej i w następnej turze.

Awatar użytkownika
Chester22
Chuck Norris

Masz coś na poparcie swej tezy? :P

Rupert

Post autor: Rupert »

Słowo "or", oprócz znaczenia "lub" jest też tłumaczone jako "ani", czyli "nie strzela w tej, ani w następnej turze".

Awatar użytkownika
GrimgorIronhide
Masakrator

Post autor: GrimgorIronhide »

Poza tym tak samo stoi w rulebooku w misfire stone throwera. A odkąd pamięcią sięgam gra się na "nie strzelasz w tej i kolejnej".

Awatar użytkownika
Oki
Oszukista

Post autor: Oki »

Chester przestań :)

ps. na DMP trzeba chyba szukać innego imperialisty ;)

Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

Post autor: FAZIK »

"This or the next" można dosłownie przetłumaczyć jako "zarówno w tej jak i w następnej".
Life's a game with save and load features disabled.

Awatar użytkownika
Chester22
Chuck Norris

Juz zrozumialem, dzieki :)

Magnaf

Post autor: Magnaf »

zaczynam rozkminiac o&G (ta nowy maly goblinski wodz ze mnie)

Co to skulkery i czym to sie je ?

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

Post autor: loko »

goblińscy asasyni. kupujesz ich jak fanatyków tylko że dostępni jedynie w goblinach.
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293

crazygandalf
Chuck Norris

Post autor: crazygandalf »

Po ostatniej grze pojawiły nam się kilka pytań:
1. Foot of Gork - co się dzieje, jeśli na scatter rzucę 'hit'? Stopa trafia we wskazane miejsce, czy mimo wszystko szukamy na hicie małej strzałki i ruszamy we wskazanym przez nią kierunku?
2. Co się dzieje ze Squig Herdereami gdy zginą wszystkie squigi? Jednostka dalej ma ITP?
3. Jeśli tak na pytanie drugie, a nic nie wskazuje na to, żeby było inaczej, czy można w rozpisce ująć samych herderów bez squigów? Jeśli tak to wygląda to na zamiennik zwykłych Night Goblinów w tej samej cenie, którzy zamiast fanatyków mają darmowy ITP i na dodatek mają zasadę Squigs Go Wild jak uciekają. Hmmm... To nie jest jakieś przegięcie za 3 pkt za model?
Sprzedaję ORKI, WoCh, HE, VC. Zapraszam!

Awatar użytkownika
Aron_Banalny
Masakrator

Post autor: Aron_Banalny »

1 hit to hit
2 mają itp
3 było wałkowane, można wystawić samych i nadal wybuchają jak uciekają. nie jest przegięte bo to special
Obrazek

Awatar użytkownika
Kegriz
Kontakt:

Post autor: Kegriz »

Słuchajcie jak jest z zamiennikami?
rozumiem, że na masterze można wystawić dzikie orki z 2nd hand wepon i powiedzieć, że mają łuki co nie?
albo wystawić trolle rzeczne i powiedzieć, że to zwykłe trolle??

błagam powiedzcie, że można bo jak nie to chyba na tym skończy się moja przygoda z tą armią =/
Rafał

Awatar użytkownika
Chester22
Chuck Norris

Jeżeli chodzi o orki to zdecydowanie można, najwyżej nie dostaniesz punktów za WYSYWIG, co do trolli, jak dla mnie i większości ludzi troll to troll, bez różnicy czy rzeczny czy nie, więc na 99% nie będzie problemów, chyba że będzie jakiś wyjątkowo nadgorliwy sędzia malarski ;)

Awatar użytkownika
Kegriz
Kontakt:

Post autor: Kegriz »

no dobra, sędzia malarski... ale to wtedy mniej dostanę za malowanie, ale nie zdyskwalifikują mnie za proxy?
Rafał

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

trol to trol, dzikie orki to dzikie orki :) na masterze za wysiwyg nie dostaniesz punktow jak 2hw zrobisz z lukami, ale tak to wszystko gra

ps, orki z lukami to slaby deal :)
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Fanatic
Chuck Norris

Post autor: Fanatic »

misha pisze:trol to trol, dzikie orki to dzikie orki :) na masterze za wysiwyg nie dostaniesz punktow jak 2hw zrobisz z lukami, ale tak to wszystko gra

ps, orki z lukami to slaby deal :)
Źle!
Trol to troll,ork to ork.
River to nie stone(choć troll to troll)
Savage to nie black(choć ork to ork)
Jeżeli porównujesz trolla do trola i nie rozgraniczasz między ich rodzajami to nie rób wyjątku w przypadku orków.
A skoro nie robisz to chukka przejdzie jako DD?To maszyna i to.
Czepiam się ale u nas tak grają(klimaciarze :mrgreen: :wink: )
Ps.Wysywig to co innego niż proxy
Obrazek

ODPOWIEDZ