Pytania krótkobrodego - zasady

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
King Thorgrim
"Nie jestem powergamerem"

Re: Pytania krótkobrodego - zasady

Post autor: King Thorgrim »

Slayer Zabójców pisze:Normalnie rzucasz kostką i na 5+ dostaje poganiacz, a potwór jest nietknięty(skru ju helcunan).
A na 1-4 dostaje powrót?

Awatar użytkownika
^Karpiu^
Kretozord

Post autor: ^Karpiu^ »

Yap

Kulasz najpierw 1-4 dostaje helena 5, 6 dostaja handlerzy. Na nieszczeście jeśli trafisz handlera jest jeszcze Ward na nich i na samej maszynie. Nie ma to jak Balans :D

Awatar użytkownika
Kruszyna
Mudżahedin

Post autor: Kruszyna »

1.Czy na euro przed czarem "Ostateczna przemiana" jest "look out" ?
2.Czy przy dużej Templatce na miscast-a jest MR ?
Krasnoludy, krzaty, Dorfy (znani też jako ważniacy ze złotem) – jedna z ras humanoidalnych, są to praktycznie niscy Żydzi zrobieni z mięśni, alkoholu, bród i zarąbistości.

Awatar użytkownika
Magnus
Chuck Norris

Post autor: Magnus »

Czesc,

czy jak jakas jednostka podlega zasadzie ASF i ASL czyli ze zasady sie znosza, to czy szarzujac na krasie z bannerem Rune of slownessx3 ktory daje ASL beda mieli ASL czy zasada nie obowiazuje?

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

1) Są dwa look outy.
2) MR jest tylko na czary, na miscasty już nie dziala.

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator

Post autor: Okoń »

Magnus pisze:Czesc,

czy jak jakas jednostka podlega zasadzie ASF i ASL czyli ze zasady sie znosza, to czy szarzujac na krasie z bannerem Rune of slownessx3 ktory daje ASL beda mieli ASL czy zasada nie obowiazuje?
Zasady ASF i ASL znoszą się, ale nie oznacza to, że te zasady znikają. Drugie ASL (lub podobnie jakby otrzymali drugie ASF, np. z birony) im nic nie da, więc biją po inicjatywie.
Obrazek

Gamarej
Plankton

Post autor: Gamarej »

Witam jako nowa osoba na forum :)

Mam pytanie- czy Runelord (bez Anvila) może rzucać jakieś spelle?

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Post autor: Bearded Unclean 'Un »

Na takie pytania odpowie najlepiej podręcznik armii.
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

Obrazek

Gamarej
Plankton

Post autor: Gamarej »

No dobra, ale podręcznik na temat spelli nic nie mówi.

Poza tym jeszcze jedno pytanie mam- przy Runelordzie jest opisana jego zasada "Rune lore: a model with this special rule can attempt to channel dispel dice just as a Wizard does"- czy to oznacza że nie dostaję automatycznie dodatkowej kości do dispela tylko mogę ją sobie wygenerować?

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Post autor: Bearded Unclean 'Un »

Widzisz, sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie...

Dokładnie tak jak napisane, nie dostajesz nic z automatu, tylko channelujesz, zarówno w swojej jak i w fazie magii rywala.
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

Obrazek

Awatar użytkownika
Grichalk
Masakrator

Post autor: Grichalk »

Bearded Unclean 'Un pisze:Widzisz, sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie...

Dokładnie tak jak napisane, nie dostajesz nic z automatu, tylko channelujesz, zarówno w swojej jak i w fazie magii rywala.

Channelujesz tylko w turze przeciwnika
channel dispel dice just as a Wizard
W swojej turze generujesz PD, które możesz użyc jak DD.

Anadim
Chuck Norris

Post autor: Anadim »

Czy oprócz przebijania pancerza jest jakiś sensowny powód dla którego lepiej wziąć Thunderersów niż kuszników. Ja się dopatrzyłem tylko możliwości S&S na krótkim dystansie jeśli champ ma pistolety.

I czy warto wogóle brać czampów do strzelców skoro mają dodany 1A, który i tak nie działa przy strzelaniu?

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Post autor: Slayer Zabójców »

Anadim pisze:Czy oprócz przebijania pancerza jest jakiś sensowny powód dla którego lepiej wziąć Thunderersów niż kuszników. Ja się dopatrzyłem tylko możliwości S&S na krótkim dystansie jeśli champ ma pistolety.

I czy warto wogóle brać czampów do strzelców skoro mają dodany 1A, który i tak nie działa przy strzelaniu?
Niestety armor piercing to jedyny sensowny powód dla którego można wziąć thundów, jeżeli twój przeciwnik ma jazdę z savem 1+ to thundererzy są lepszym wyborem, lecz jeżeli nie ma tak wysokiego pancerza, to jednak lepiej wziąć kuszników, tym bardziej, że można ich wyposażyć w great weapon.
Oczywiście, że warto brać championów, w końcu mogą oni wyzwać na challenge samotnego kowboja i przytrzymać go dzięki temu tą jedną turę.
Obrazek

panterq
Masakrator

Post autor: panterq »

Wolałbym tarcze zamiast czempiona
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

Awatar użytkownika
^Karpiu^
Kretozord

Post autor: ^Karpiu^ »

Kurcze wolalbym kuszoli z dwurakami. Faktycznie lepiej beda walczyc i jest duza szansa ze kogos ubija.

Awatar użytkownika
King Thorgrim
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: King Thorgrim »

Broń dwóręczna jest bardzo fajna. Jednakże ma też swoje wady. Krasnoludy mimo, iż są to twarde skurczybyki to I2 + ASL w przypadku broni dwuręcznej jest czasem sporym minusem. Czasem warto mieć ten +1 do AS i Parry Save'y niż +2 do siły i ASL. Szczególnie jeżeli chodzi o Dark Elves. Tam dwuraki się nie sprawdzą, a tarcza może wiele zmienić.

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

Królu, konsultuj się ze słownikiem w razie wątpliwości, bo niektóre byki naprawdę kują w oczy.

Grając z DE raczej nie Ty wybierasz combaty, tylko przeciwnik. Niestety krasnoludy są za wolne aby dogonić mrocznych wariatów. Ja jednak wolałbym mieć broń dwuręczną, zawsze można nią postraszyć smoka.

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Post autor: Slayer Zabójców »

Stan pisze: Grając z DE raczej nie Ty wybierasz combaty, tylko przeciwnik.
Największa głupota powtarzana przez 90% graczy na tym forum ;)
Obrazek

Theo
Falubaz

Post autor: Theo »

bo każdy myśli, że combaty dyktuje movement ;D

Awatar użytkownika
Grichalk
Masakrator

Post autor: Grichalk »

Theo pisze:bo każdy myśli, że combaty dyktuje movement ;D
Bo dyktuje. Ważne by ustawić sie tak, aby zminimalizować bonusy z szarży przeciwnikowi. Stawianie na kostki to ryzyko, raz sie opłaci, a raz nie.

ODPOWIEDZ