Co zmieni się w 9 edycji? (Podsumowanie link w 1 poscie)
Re: Co zmieni się w 9 edycji?
zgadzam, chociaż przyznam, że ciężko mi było opanować reguły god slayera to potem było już z górki. Ciekawy świat, mechanika fajna, zróżnicowane armie/rasy. To wszystko na +.
Mantic poza kopiowaniem GW nie wiem, czym się może pochwalić. Trochę sklepów na początku sprzedawało ich figsy, jednak szybko wycofali się.
Czekam na premierę AOS. Muszę poznać te zasady.
QC +1
Mantic poza kopiowaniem GW nie wiem, czym się może pochwalić. Trochę sklepów na początku sprzedawało ich figsy, jednak szybko wycofali się.
Czekam na premierę AOS. Muszę poznać te zasady.
QC +1
Potem pojawił się Tauruk, no ten to rzeczywiście ma to co trzeba, gaz w nogach, postawę, może przywalić i odparować cios, umie zasuwać jak dziki! Gdyby nie ta jego francowata pięta!
Khem khem z tym nazywaniem figurek WM&H badziewiem bym nie był taki szybki. Mam za sobą malowanie ich w porównaniu do całkiem dużej ilości innych wytwórców i taka opinia jest dla nich krzywdząca.
Mantic robi zaś tanie i szybkie do montażu/pomalowania figurki. Ot i tyle. Czy są paskudne? Pierwszej urody nie są. Za to ich szkielety bardzo dobrze komponują się w regimenty i dają możliwość urozmaicenia tych z GW.
Mantic robi zaś tanie i szybkie do montażu/pomalowania figurki. Ot i tyle. Czy są paskudne? Pierwszej urody nie są. Za to ich szkielety bardzo dobrze komponują się w regimenty i dają możliwość urozmaicenia tych z GW.
""A Dwarf is'n short, he is concentrated in every aspect" !"
Mantic moze sie pochwalic modelami w PCV. Taki Finecast, tylko tanszy :>
Myslalem sobie nad przyszloscia AoS od strony modeli i naszlo mnie cos takiego - skoro AoS jest ewidentnie skierowany do najmlodszych, a reklamowany haslem w stylu "wyciagasz i grasz", czy nie jest prawdopodobne, ze od teraz wszystkie figurki to beda snap-fity? To by mialo sens. Tansze figurki, ale bez zadnych opcji, ktore zreszta w swietle bitewnych zwojow zapewne beda zbedne. Szybko sie wycina z ramek, nawet na poczekaniu w sklepie, sklada i gra. Okaze sie pewnie za poltora tygodnia, ale mam przeczucie, ze tak wlasnie moze byc.
Myslalem sobie nad przyszloscia AoS od strony modeli i naszlo mnie cos takiego - skoro AoS jest ewidentnie skierowany do najmlodszych, a reklamowany haslem w stylu "wyciagasz i grasz", czy nie jest prawdopodobne, ze od teraz wszystkie figurki to beda snap-fity? To by mialo sens. Tansze figurki, ale bez zadnych opcji, ktore zreszta w swietle bitewnych zwojow zapewne beda zbedne. Szybko sie wycina z ramek, nawet na poczekaniu w sklepie, sklada i gra. Okaze sie pewnie za poltora tygodnia, ale mam przeczucie, ze tak wlasnie moze byc.
GW pada tylko i wyłącznie przez własne działania, tj. olewanie starych klientów, olewanie zasad i balansu gry, horrendalnie zawyżone ceny figurek.heimdall89 pisze:Mantic a GW... W sumie to jeden z powodów dla których gw pada - ludzie kupują u innych firm figurki a podręcznik ściągają z neta. A potem płacz ze nie ma systemu. Dla mnie figurki Mantic (krasnoludy) są ohydne. Tylko 1-2 figurki ujda.
Kto płacze, że GW pada? Na rynku jest kupa innych firm poza GW - ja od paru lat świetnie sobie radzę bez Warhammera, bo jest mnóstwo lepszych i tańszych systemów zapełniających tą samą niszę.
A wygląd figurek to rzecz gustu - dla Ciebie krasnoludy Mantica są ohydne, dla mnie bardzo fajne, przynajmniej fizycznie byłyby w stanie biegać ponieważ krasnoudy od GW to po prostu mięsiste kulki które w życiu nie byłyby w stanie pobiec na tych swoich karykaturalnie króciutkich nóżkach. Na szczęście coraz więcej ludzi patrzy na figurki od Mantica tak jak ja.
Widać, że masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem bo z mojego postu wyraźnie wynikało, że Battlelore został przywołany w kontekście tego jak wiele rzeczy potrafią zapewnić gry za podobną cenę za jaką trzeba będzie kupić podstawkę do Age of Sigmar.heimdall89 pisze: Co do battlelore to grałem. Sam mam bitwy Westeros z wszystkimi dodatkami która bazuje na battlelore. Co nie zmienia faktu że gra figurkowa a gra bitewna na planszy są różne. Mam tu na uwadze zarówno m.in. system,wygląd gry jak i wielkość figurek.
Poza tym Battlelore i Warhammer mają ze sobą wiele wspólnego, bo obie gry to systemy bitewne wykorzystujące plastikowe figurki jako oddziały, posiadające zasady walki i flankowania, pola widzenia i terenów, ucieczek i punktowej kompozycji armii. Z tą różnicą, że Battlelore w większości robi to lepiej, no i nie wykorzystuje calówki a pola heksagonalne.
Do tego tekstu dobrze Ci wychodziło trollowanie - już byłem gotowy uwierzyć, że jesteś tylko lekko nierozgarniętym fanboy'em GW, tu się zdradziłeś.heimdall89 pisze:Zatkało kakao?
może dzięki temu konwersje to będzie wyzwanie... jak kiedyś gdzie większosć było w metalu.-DE- pisze:Mantic moze sie pochwalic modelami w PCV. Taki Finecast, tylko tanszy :>
- Loremaster
- Oszukista
Super argument czyli buty też kupujesz np. na targu bo wyprodukowanie butów np. Nike kosztuje może z 5 dolarów a kosztują po 155,Embir pisze:Tak, to bardzo dużo. Mówimy to o 47 malutkich plastikowych badziewnych modelikach, których koszt wyprodukowania był śmiesznie niski. Zobacz sobie jakie armie możesz kupić w Manticu za te ceny.-Qc- pisze:320 zeta za 47 modeli + zasad + kosci + pierdoły + ksiazke z fluffem to dużo? Serio ?
Grałeś w Battlelore'a? Widziałeś tą grę? Znasz zasady?heimdall89 pisze:Porównywać grę planszowa do bitwwniaka...
Nie?
To po co się wypowiadasz na tematy, o których nie masz zielonego pojęcia?
Skoro Embir nie grasz w Warha, to po co psujesz fanom Warhammera przyjemność z gry, twardo narzekając na GW. Mantic i tak nie przebije GW.
Ponadto była już Konfrontacja. Super system. 2 Edycja była tak samo popularna jak Warhammer. I co? I GW przetrwało, a Rackham padło. Z mantic będzie podobnie. A ja tej popularności Mantica nie widzę i nie słyszałem.
Dokładnie Loremaster.
Ponadto była już Konfrontacja. Super system. 2 Edycja była tak samo popularna jak Warhammer. I co? I GW przetrwało, a Rackham padło. Z mantic będzie podobnie. A ja tej popularności Mantica nie widzę i nie słyszałem.
Dokładnie Loremaster.
Potem pojawił się Tauruk, no ten to rzeczywiście ma to co trzeba, gaz w nogach, postawę, może przywalić i odparować cios, umie zasuwać jak dziki! Gdyby nie ta jego francowata pięta!
Z tego co widzę to Ty siedzisz w swoim świecie... fanboy'a GW. A najlepiej świadczy o tym to, że spuszczasz się nad tym, że GW za darmo Ci udostępnia zasady do gry - coś co inni producenci robią już od bardzo dawna i jest to przyjętym standardem.-Qc- pisze:Serio Embir - siedź w swoim swiecie
Rozejrzyj się naokoło i zobacz ile jest systemów innych producentów, co oferują i w jakich cenach. Bo na razie widać, ze masz głowę w dupie GW.
W UK, a w Polsce? Pusto, i słusznie.
A i Empir idź na forum Mantica popisz. Tutaj jest forum Warhammera. Na pewno jakieś znajdziesz.
A i Empir idź na forum Mantica popisz. Tutaj jest forum Warhammera. Na pewno jakieś znajdziesz.
No taki life i dobrze mi z tym, tylko z tego co wiem to forum gry bitewnej ze stajni GW, wiec skoro tak nie trawisz GW to chyba marnujesz tutaj czas.Embir pisze:...
Prawda jest taka, zę to nie ja mam się interesować i szukać uber systemu - to on ma do mnie trafić. Wiem co to mantic - bo produkje tani zamiennik do grania w WFB. Nie ma w to turniejów w mojej okolicy - jak i w mało co co nie ejst ze stajni GW. Mają lepszy marketing i do mnie trafiają - niech inne formy też takie będą to bedzie mozna pogadac o zrerollowaniu się
A na razie sorry - ale takie 5 modeli jak teraz są w tym starterze to kosztowało 80, wiec cena jest niska i tyle - w porownaniu do GW.
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
Najpierw naucz się czytać ze zrozumieniem, bo większość moich postów dotyczyła właśnie Age of Sigmar.Never pisze:W UK, a w Polsce? Pusto, i słusznie.
Po drugie, użyj chociaż raz mózgu i zdaj sobie sprawę, że dyskutując na forum ludzie nie muszą lubić przedmiotu dyskusji żeby w niej uczestniczyć, gdyby tak było ludzie prawie w ogóle nie rozmawiali by ze sobą.
Jeśli na targu mogę kupić buty za 5 $ i są tej samej jakości co Nike za 155$ i wyglądają bardzo podobnie, spełniają swoją rolę i nie są podróbkami to czemu nie?Loremaster pisze: Super argument czyli buty też kupujesz np. na targu bo wyprodukowanie butów np. Nike kosztuje może z 5 dolarów a kosztują po 155,
Tak postępuje racjonalny konsument.
Edit - bez inwektyw proszę. Mod.
Ok so I just spoke with our GW guy for about a half an hour about Age of Sigmar. Here are the details:
+All the rules are free, core, unit specific, everything- The core rules are very simple but the complexity comes with each unit getting its own individual "Warscroll." The warscrolls will detail what each unit can do, its stats, etc. All the warscrolls and the core rules will be made available for free download starting on July 4th.
+The game can be played with all existing models in the warhammer fantasy range. There is no strict force organization chart. You could make an unbound army but there are benefits for taking units of the same faction. There is increased synergy and interplay between units of the same faction (Chaos, Elves, etc).
+ There is a lot more synergy in general in the game. The Khorne banner guy you see in the pictures has the ability to plant his banner in the ground and create a warp rift where every Khorne unit within 12 inches of the banner gets all sorts of nasty benefits.
+The starter box is 100 bucks after discount at TJs. It comes with 47 new models, 96 page Age of Sigmar Book, dice, measuring sticks etc. It comes with two armies Warriors of Khorne and a new army (Stormcast Eternals). He said the pictures floating around don't really do them justice and that they were the best quality plasics he has ever seen (he got the chance to construct, paint, and play with them last week). That sounds like a sweet week at work! smile emoticon
+The Stormcast Eternals are warriors of the warhammer world that Sigmar saved before the destruction of the mortal realm. They are then reincarnated as demigods keeping some of their previous personality. Every time they die, he resurrects them and they lose a bit of their individuality of their first life. This will explain how we will see heroes and villains that were important figures in the Warhammer World before hand. Apparently the guy riding the drake is one of the previous characters but his identify isn't revealed yet.
+There will be a bunch of new armies coming from the 9 realms of the game world. Some of the realms are familiar (Death, Beasts, Chaos, Heavens, etc). Each realm will have familiar armies coming from it, as well as new ones (like the Stormcast Eternals). I am guessing my beloved Greenskins are in the Beasts realm!
+The white dwarf next week comes with a new Stormcast Eternal Mini.
+The game while having skirmish elements is not just a skirmish game. Large scale battles are completely doable and actually will have a lot more interplay and intricacies due to the layers of synergy with the individual warscrolls for all the units.
+Bases don't matter. Measuring is done model to model (center mass I imagine). Bases are purely for aesthetics.
+He made a comparison to X-Wing where the core rules are simple and fun but the unit specific rules are where the game really comes to life.
+Premeasuring is still alive and well.
+There are fluffy faction specific rules that make armies play how you would imagine. He used an example of how Khorne units have the ability to take a death blow. When a khorne model dies they can get a last gasp strike as they fall.
+He said the game plays faster than WHFB, is simple at its core, but complex once you start throwing in all the unit specific rules. He said it would be much easier for new players to get into the hobby and the themed armies have really cool things up their sleeves.
All in all I am really excited. Putting all the rules out there for free, making any regiment box in effect a starter box, and keeping large scale battles relevant are smart moves. I cannot wait. More details to follow! Everyone will be able to start playing AoS on the fourth of july without spending a penny.
- PAWEL.KAROLAK
- "Nie jestem powergamerem"
Azgaroth dzięki i szacun, że dzielisz się wiedzą i wrzucasz te newsy
High Elves
Wojna o Brodę!
Wojna o Brodę!
-
- "Nie jestem powergamerem"
@Empir
Jeden z powodów a nie glowny. Istnieje masa firm produkujących figurki w różnych cenach a to napewno utrudnia sprzedaż GW.
Skoro nie grasz w battla to nie rozumiem zainteresowania tematem.
Natomiast krasie od Mantic mają koszmarne mordy.co by tłumaczyło dlaczego siedzą pod ziemią i nikt nimi grać nie chce. Co tego Zamiast hełmow mają nocnik. Natomiast co do tych ludzi to raczej nie na tym forum - prócz twojego to nie widziałem żadnego pozytywnego komentarza.
Co do czytania się nie wypowiadam. Komentarz rodem z gimnazjum.
Przy porównywaniu battlelore do wh wysiadlem. Zwłaszcza że gra na planszy lepsza..
Jeden z powodów a nie glowny. Istnieje masa firm produkujących figurki w różnych cenach a to napewno utrudnia sprzedaż GW.
Skoro nie grasz w battla to nie rozumiem zainteresowania tematem.
Natomiast krasie od Mantic mają koszmarne mordy.co by tłumaczyło dlaczego siedzą pod ziemią i nikt nimi grać nie chce. Co tego Zamiast hełmow mają nocnik. Natomiast co do tych ludzi to raczej nie na tym forum - prócz twojego to nie widziałem żadnego pozytywnego komentarza.
Co do czytania się nie wypowiadam. Komentarz rodem z gimnazjum.
Przy porównywaniu battlelore do wh wysiadlem. Zwłaszcza że gra na planszy lepsza..