Rozpiski WE - (8 edycja od strony 339)

Wood Elves

Moderator: Gremlin

Zablokowany
Awatar użytkownika
mikadorus
Mudżahedin

Re: Rozpiski WE

Post autor: mikadorus »

4 strzały z 3s bez AS za 270?ptk z wątpliwą przeżywalnością?
Wolałbym altera z włócznią półmroku+ hełm łowów + brosza nieśmiertelności/kamień kryształowej toni.
5 ataków w szarży z KB trafiających praktycznie na 3+ razem z wardem 3+ to można i już na kawalerie 5- i magów polować.

Strzelanie mamy dobre więc ja bym go nie brał. To max 30 strzałów bez AS. W sumie to nie mamy fajnych lordów i lepiej inwestować w jednostki.

Taki alter zrobi mało. A zastąpić go można np. 10 GG i 5-6 WL którzy zrobią więcej i nie dadzą tak łatwo zdobyć przeciwnikowi ptk.
Uprawianie seksu jest dla każdego faceta imperatywem. Kształtowanie wyglądu bez wątpienia służy poprawieniu swej atrakcyjności, a co za tym idzie możności uprawiania seksu. Jeśli robisz to tylko dla siebie, to znaczy, że chcesz uprawiać seks z samym sobą. Jeśli budujesz mięśnie dla siebie, to jesteś pedałem

Awatar użytkownika
Tutajec
Postownik Niepospolity

Post autor: Tutajec »

gdzie tam lordów mamy fajnych, polecam smoka z bitwy na bitwę co raz lepiej

przed wczoraj 2 czołgi se wessał z małą pomocą lecz 13 woundów musiał dobić

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

mikadorus pisze:4 strzały z 3s bez AS za 270?ptk z wątpliwą przeżywalnością?
Wolałbym altera z włócznią półmroku+ hełm łowów + brosza nieśmiertelności/kamień kryształowej toni.
5 ataków w szarży z KB trafiających praktycznie na 3+ razem z wardem 3+ to można i już na kawalerie 5- i magów polować.

Strzelanie mamy dobre więc ja bym go nie brał. To max 30 strzałów bez AS. W sumie to nie mamy fajnych lordów i lepiej inwestować w jednostki.

Taki alter zrobi mało. A zastąpić go można np. 10 GG i 5-6 WL którzy zrobią więcej i nie dadzą tak łatwo zdobyć przeciwnikowi ptk.
<lol>

strzały bez sava wiele dają - pograj z imperium albo chaosem to zobaczysz różnicę.
trzeba go umieć kampić po prostu

Awatar użytkownika
kubon
Falubaz

Post autor: kubon »

Ich fajność można odczuc nawet w walce z lizakami czy DE :P
‎... And then God said 'Let metal bands have the most insanely awesome, twisted, kickass music videos known to man'.

And Satan said 'That's what I was thinking'.

Awatar użytkownika
mikadorus
Mudżahedin

Świetne jak strzelasz do czegoś z t3.

Cięzka kawa z t4 zakładając że 4 strzały trafią to 2,6 obleją rzut na T. A w rzeczywistości jak doliczysz modyfikatory za strzelanie wychodzi poniżej jednego jeźdźca na turę.
W klocki piechoty strzelanie to strata ptk. Zabijesz 1-2 a lord nie spłaci się do końca gry w takim tempie.

Za te ptk masz np. 10 GG.
Na bliski (bo kawa to już od 2 tury często jest na nim) trafia 7 rani 3,5 jak save na 2+ jest nawet to siła łuku obniża go do 3+ i mamy jedną ranę.
Za pozostałe ptk masz 6 wildów z dowódcą/chorążym lub 9 tancerzy.
Uprawianie seksu jest dla każdego faceta imperatywem. Kształtowanie wyglądu bez wątpienia służy poprawieniu swej atrakcyjności, a co za tym idzie możności uprawiania seksu. Jeśli robisz to tylko dla siebie, to znaczy, że chcesz uprawiać seks z samym sobą. Jeśli budujesz mięśnie dla siebie, to jesteś pedałem

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

Pisz co chcesz.
Lord to lord i zawsze robi więcej niż zwykły unit.
On nie tylko strzela ale i walczy.
Na pewno lepiej niż 10 GG i nawet wildzi.
Tyle że każdy ma inne zastosowanie.
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
mikadorus
Mudżahedin

Nie mówię, że każdy lord jest do bani ale chodzi mi o konkretnego lorda z BoL i no AS.
Armia WE ma problem w zasadzie tylko z uzyskaniem przewagi w HtH przez jeden oddział i niszczeniu LT. Dlatego lorda składałbym właśnie pod LT gdzie może nabić sobie ptk.

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Piotras »

@ Mikadorus: Ile bitew zagrałeś takim alterem, że obniżasz jego przydatność? Jakie masz argumenty poza czysto teoretycznymi, żeby polemizować z kimś, kto gra (i ma dobre wyniki!) na takim układzie, jak np. Laik?

W ogóle czasami zastanawiam się skąd tacy ludzie się biorą?
Taka rada na przyszłość - jak już podważasz jakąś teorię (w tym wypadku złożenie lorda), to najpierw potestuj i znajdź sensowne argumenty. Bo na papierku (tudzież forum) to każdy jest mistrzem batla.
Jak będziesz chociaż w 1/3 taki jak Pasiak to pogadamy na poziomie.
Ano i jak zagrasz Leśnymi xxx bitew na różnych rozpiskach.

I proszę Cię, nie bądź śmieszny :mrgreen: Jest 4 w nocy, a ja o mało rodziny nie obudziłem.
Lord WE, który solo klepie LT? hahaha ^^ No normalnie upadłem :mrgreen:

Awatar użytkownika
mikadorus
Mudżahedin

Piotras a napisz mi gdzie napisałem, że klepie solo bo nie wiem skąd się ludzie tak odbierający mój post biorą. :oops:
Pokaż mi po prostu jednostkę wystawianą na stołach, którą TAKI i lord przetrzebi by się spłacić. (nie magów samotnych itp)
BoL-35
no AS -25
ward 3+ -30
alter -35
lord- 145 = 270ptk.
to marne 30 ataków zwykle na 2+ bez save z siłą 3. średnio to 25 trafi. t3= 12,5 jednostki. t4= 8. +doliczy ew. wardy, regenki
Nie neguje przecież pasiaka i jego ogromnego doświadczenia. Tylko konkretne złożenie lorda.
A solo możesz klepać przy szczęściu. - miecz dusz. Ale niestabilne to to.
Po prostu na PM mi napisz.
Wystarczy, że jednostka ma warda i lord ma problem.
Na pewno są rozpiski w których taki lord wymiata.

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Gram takim lordem(dodatkowo z ES) od ponad roku. Na koncie ma mnóstwo wielkich demonów, smoków, jeźdźców na smokach(między innymi z POKiem - na niego taki lord to świetna opcja), samotnych kowbojów, niezliczoną ilość kawalerzystów i innego badziewia...

Wszystko zależy od stylu gry - ja gram na 2 działkach więc LT nie mogą się czuć bezpiecznie - z nimi każda 6stka jest na wagę złota a widok smoków i innych badziewi szukających panicznie jakiegoś lasku żeby się za nim schować jest bezcenna :) - tym bardziej że jego strzały są wszędzie tam gdzie trzeba - ma 39 cali zasięgu i wystawia się go na końcu(z reguły mamy więcej wystawień niż przeciwnik i mamy swój lasek żeby oaza była blisko).
Pokaż mi gościa dzięki któremu ubijasz maga w imperialnej kawalerii zeskrinowanej zanim przeciwnik zaczyna grę, tudzież nieopatrznie wystawionego maga w 10 kuszników, ghouli itp. Nie chodzi tylko o tego jednego lorda ale też o jego współdziałanie z rozpiską. Przeciw HE czy DE redukuje DP i COK w turę na tyle że można ich dobić 10 GG. Dzięki niemu Herald Khorna na Juggerze trzyma się piesków jak rzep psiego ogona zresztą nie tylko on.
Mógłbym tak jeszcze pisać i pisać ale nie ma sensu, każdy ma swoje preferencje.

Misza
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Misza »

Ale z drugiej strony biorac takiego lorda masz slabszy dispel i musisz grac agresywniej, a to pasuje tylko do niektórych rozpisek

Awatar użytkownika
Kokesz
Kretozord

Post autor: Kokesz »

Przecież to oczywiste. Nie ma uniwersalnego Lorda.
Obrazek

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

mikadorus pisze:Dlatego lorda składałbym właśnie pod LT gdzie może nabić sobie ptk.
mikadorus pisze:Piotras a napisz mi gdzie napisałem, że klepie solo bo nie wiem skąd się ludzie tak odbierający mój post biorą. :oops:
Polecam czasami siebie też czytać.
Co do samego lorda, oczywiście można dyskutować. Ale ja będę trzymał stronę Laika - dlaczego? Bo jest on b. dobrym graczem i jakoś na 2 caddych (panie Misza ;) ) daje radę grać. Sam gram w 90% na lordzie do walki i 2 caddych i antymagia daję radę. Także coś za coś chłopaki, to nie demony.
A posłuchajcie Laika to zmienicie zdanie. Ja muszę tego chłopaka teraz przetestować (na wszystkie armie :) ).
Także make progress.

@ Kokesz: +1, to nie demony :)

Zdraviam Piotras

Misza
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Misza »

kiepski argument ze branie takiego lorda jest dobre bo dobry gracz go bierze :) granie na 2 caddych ci wychodzi bo masz ofensywne wood elfy, ja nie moge sobie na to pozwolic, bo i nie lubie ;]

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

No jak ktoś umie grać, to jak widac 2 caddych starcza. Jak masz inny styl to luuz, przecież nie mam nic do Ciebie ;)
Tylko stwierdzanie, że coś jest słabo bo to to to, a można o prawie każdym lordzie tak powiedzieć, jest imho nie na miejscu.
Dobra tyle ;)

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

2 caddych nie zawsze starczy niestety ale wolę się nie skupiać żeby przeciwnikowi magia się nie przebijała tylko ubić mu magów, czasami mi scrolle zostają.

Gram ofensywnymi elfami z dużym wsparciem strzeleckim -40 łuczników, 2 działa.

Awatar użytkownika
czerech
Wałkarz

Post autor: czerech »

Witam, to mój pierwszy post forum więc wypada się przedstawić

jestem Piotrek, wszyscyc na mnie wołają czerech (nie wiedzialem tematu do witania to robie to przy okazji pierwszego posta )

a teraz zeby nie bylo OT:

Wczoraj rozegrałem moja pierwszą bitwę WE, starłem sie ze szczurkami. Wynik uważam za mój ogromny sukces, udało mi się zremisować o grałem z doświadczonym graczem.

Przechodząc do meritum sprawy chciałem się spytać czy taka rozpiska na szczurki była ok, czy warto coś w niej zmienić (o ile nie całą ;P)

---------------
1200 Pts - Wood Elves Army

Unit Name Cost

Spellsinger, lvl 1, 2x DS 140

4 x 10 Glade Guard 4 x 120

12 Dryads, Branch Nymph 156

2 x 5 Wild Riders 2 x 148

Noble, HODA, Helm of the hunt 125

Total Army Cost: 1197
Casting Pool: 3
Dispel Pool: 3
Models in Army: 64

-----------------------

Tak wyglądała moja rozpiska, mój przeciwnik miał:
Doom wheel (które w pierwszej turze spadło od HODY )
klocek clan ratów ze BSB i magiem 2lvl
2 albo 3 klocki slaveow
jezzteil czy jak to sie tam pisze
male szczurki z poganiaczem
i 4 razy po 6 Skaven Gutter Runners (w jednym oddziale miał drugiego magusa)

Jeśli można spytać to co byście zmienili, jak taktycznie to rozegrać trzeba było, wszystkie rady mile widziane

pozdrawiam czerech

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Co do rozpiski:
Bardzo popularne(i lubiane :wink: ) jest danie noblowi alter kindred - dzięki czemu będzie mobilniejszy i będzie lepiej walczył.
Nie ma sensu dawać do driad czempiona - nie wystawia się ich też w tak dużych oddziałach - 8/9 w zupełności wystarczy.
Jeżeli planujesz powiększenie armii to polecałbym zakup większej ilości driad - zazwyczaj ludzie grają dwoma/trzema oddziałami po 8/9 właśnie, do tego tancerze, waywatcherzy, treemen i... :)

Generalnie skaveni nie są obecnie jakimś strasznym przeciwnikiem dla nas - chyba że pojawi się abominacja którą albo zastrzelisz albo nie i będzie źle...
Taktykę polecałbym taką jak zwykle u nas - kombinować, unikać walki, zmiękczać strzelaniem i wpadać na boki/tyły.
Najważniejsze jednak jest po prostu pograć i uczyć się na błędach.

Pozdrawiam

Laik

Awatar użytkownika
mikadorus
Mudżahedin

Jak wystawisz driady po 8, zabierzesz HoH i np. jednego sztandara/ dowódcę od WL to stać ciebie będzie na 5 tancerzy. Jak masz dużo szybkich oddziałów przeciwnik ma problem z szarżowaniem na "swoich" warunkach.
Rozpiskę masz w miarę standardową.
Na moje elfami najfajniej gra się na małe ptk. Potem ilość oddziałów przeciwnika jest przeciwnie proporcjonalna do możliwości zrobienia kanapek. Ale to też od wielkości stołu zależy.

W sumie to racja z lordem - każdy woli co innego.

CP - masz w sumie 2 kości bo mag 1lvl. max. kości lvl + 1. ( jak się mylę to zbluzgać :P)

Awatar użytkownika
pelzak
Falubaz

Post autor: pelzak »

Laik pisze:Pokaż mi gościa dzięki któremu ubijasz maga w imperialnej kawalerii zeskrinowanej zanim przeciwnik zaczyna grę, tudzież nieopatrznie wystawionego maga w 10 kuszników, ghouli itp.
Waywather snajper. Wystawia sie gdzie chcesz i jest nieco tanszy od lorda. Ale oczywiscie kazdy gra jak chce. Ja wole lorda wstawic na smoka zeby armaty mialy do czego strzelac. :wink:
No i ja nie kalam sie uzywaniem armat w WE. :P
Ale jak pisalem, kazdy gra jak lubi.

Pozdrawiam
Pelzak
"Lepszy mały ale własny i z przodu, niż duży ale cudzy i z tyłu..."

Zablokowany