Drogi JJ,Jedy Knight pisze:Fisch pisze:
Drogi JJ,
Cóż też spowodowało w Twoim niezmąconym cynicznym spokoju ten żal i bół? Dobrze zrozumiałem, że to decyzja Kardynała Dziwisza, iż pochówek odbędzie się na Wawelu? Ładnie słyszeć. Jeśli tak głęboko masz co dzieje się w naszym kraju i brak Tobie odruchów patriotyzmu to po kiego wałanagle interesuje Cię gdzie i kto będzie chował prezydenta.
.
Też z trudem przychodzi mi dyskutowanie na forach internetowych.
Powiem szczerze, że tak zrozumiałem Twoją niezreczną wypowiedź. Niestety gdy z jednej strony słyszę ogromne współczucie rodzinom, żal i bół a jeszcze, gdy ciała nie ostygną, słowa zawiści i gniewu, iż metropolita zdecydował na pogrzeb na Wawelu to u mnie też rodzi się jakaś złośc na to całe społeczeństwo. Czuję się upoważniony jako patriota poinformować, iż fora "wawwelniedlakaczyńskiego", podobne grupy na facebooku przy całęj ignorancji dla historii i tradycji naszego kraju są rzeczami haniebnymi. Tyle ode mnie
Nie traktuję Cie jak głupca (i tylko dlatego odpowiedziałem w tym temacie) ale Twoja wypowiedz wydała mi się na tyle nieuczciwa i niefortunna, że nie mogłem się powstrzymać.
Pamiętaj drogi JJ, ze argumenty przeciw nie pozwalają nikomu w ten sposób osądzać
Niestety przytoczone przez Ciebie tezy mnie nie przekonują bo ich autorzy nie rozumiejąsymboliki pogrzebu na Wawelu, gdzie ma się odbyć uroczystośc nie pochówku prezydenta lecz całego tragicznego wydarzenia (co bedzie napisane na jego nagrobku) a także zaakcentowana zostanie rola jaką odegrał prezydent przy wyjaśnianiu mordu katyńskiego.
Dla mnie decyzja Dziwisza nie jest w żaden sposób polityczna (zresztą metropolita nigdy do polskiej polityki się nie zniżał), lecz ma głęboko symboliczny charakter i nie sposób mi wyjaśnić inne twierdzenia jak tylko złośliwością i zawiścią, a takie po śmierci Waszego "Kaczora" sa już conajmniej niepotrzebne.
Przepraszam za błedy ort i styl ale piszę w dużym pospiechu.