Katastrofa rządowego Tu-154

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Fisch
<><

Re: Katastrofa rządowego Tu-154

Post autor: Fisch »

Jedy Knight pisze:
Fisch pisze:
Drogi JJ,
Cóż też spowodowało w Twoim niezmąconym cynicznym spokoju ten żal i bół? Dobrze zrozumiałem, że to decyzja Kardynała Dziwisza, iż pochówek odbędzie się na Wawelu? Ładnie słyszeć. Jeśli tak głęboko masz co dzieje się w naszym kraju i brak Tobie odruchów patriotyzmu to po kiego wałanagle interesuje Cię gdzie i kto będzie chował prezydenta.

.
Drogi JJ,
Też z trudem przychodzi mi dyskutowanie na forach internetowych.
Powiem szczerze, że tak zrozumiałem Twoją niezreczną wypowiedź. Niestety gdy z jednej strony słyszę ogromne współczucie rodzinom, żal i bół a jeszcze, gdy ciała nie ostygną, słowa zawiści i gniewu, iż metropolita zdecydował na pogrzeb na Wawelu to u mnie też rodzi się jakaś złośc na to całe społeczeństwo. Czuję się upoważniony jako patriota poinformować, iż fora "wawwelniedlakaczyńskiego", podobne grupy na facebooku przy całęj ignorancji dla historii i tradycji naszego kraju są rzeczami haniebnymi. Tyle ode mnie

Nie traktuję Cie jak głupca (i tylko dlatego odpowiedziałem w tym temacie) ale Twoja wypowiedz wydała mi się na tyle nieuczciwa i niefortunna, że nie mogłem się powstrzymać.

Pamiętaj drogi JJ, ze argumenty przeciw nie pozwalają nikomu w ten sposób osądzać

Niestety przytoczone przez Ciebie tezy mnie nie przekonują bo ich autorzy nie rozumiejąsymboliki pogrzebu na Wawelu, gdzie ma się odbyć uroczystośc nie pochówku prezydenta lecz całego tragicznego wydarzenia (co bedzie napisane na jego nagrobku) a także zaakcentowana zostanie rola jaką odegrał prezydent przy wyjaśnianiu mordu katyńskiego.

Dla mnie decyzja Dziwisza nie jest w żaden sposób polityczna (zresztą metropolita nigdy do polskiej polityki się nie zniżał), lecz ma głęboko symboliczny charakter i nie sposób mi wyjaśnić inne twierdzenia jak tylko złośliwością i zawiścią, a takie po śmierci Waszego "Kaczora" sa już conajmniej niepotrzebne.

Przepraszam za błedy ort i styl ale piszę w dużym pospiechu.
Obrazek

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Post autor: Grazbird »

Powązki- tak
Wawel- to już zagrywka przedwyborcza...

Nie ma tutaj nic do rzeczy uczczenie pamięci Katynia. To zimna, wyrachowana i cyniczna zagrywka polityczna.
Jeszcze tylko brakuje, żeby drugi brat ogłosił się kontynuatorem pracy Śp. Lecha i wystartował w wyborach prezydenckich.
Nasza polityka już dawno przebiła dno szamba.

Awatar użytkownika
Fisch
<><

Jaka zagrywka polityczna? W imię czego i kogo? Zupełnie nie rozumiem tego argumentu. Przeciez cały PiS został ubity.
To jest tylko symbol.

Czy naprawdę tak głęboko w Was tkwi poczucie, że wszystko jest robione z wyrachowaniem i jako cyniczne zagrywki polityczne
?
Obrazek

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

Fisch pisze: Niestety przytoczone przez Ciebie tezy mnie nie przekonują bo ich autorzy nie rozumiejąsymboliki pogrzebu na Wawelu, gdzie ma się odbyć uroczystośc nie pochówku prezydenta lecz całego tragicznego wydarzenia (co bedzie napisane na jego nagrobku) a także zaakcentowana zostanie rola jaką odegrał prezydent przy wyjaśnianiu mordu katyńskiego.
Skąd Ty wiesz co rozumieją cytowani autorzy? A może fakt, że mają inne zdanie niż Ty wystarczy żeby napisać o nich taką bzdurę?
Fisch pisze: i nie sposób mi wyjaśnić inne twierdzenia jak tylko złośliwością i zawiścią, a takie po śmierci Waszego "Kaczora" sa już conajmniej niepotrzebne.
To jest bełkot.
Obrazek

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

tak

Awatar użytkownika
Bania
Falubaz
Kontakt:

Post autor: Bania »

Nie ma tutaj nic do rzeczy uczczenie pamięci Katynia. To zimna, wyrachowana i cyniczna zagrywka polityczna.
Jeszcze tylko brakuje, żeby drugi brat ogłosił się kontynuatorem pracy Śp. Lecha i wystartował w wyborach prezydenckich.
Nasza polityka już dawno przebiła dno szamba.
bo to ze Kaczyńscy chcieli zniewolic Polske i teraz Jarosław ma super plan przejecia wladzy (przez polityczna decyzje o pochowku na Wawelu) na plecach zmarłego brata to mozna mowic ale jak ktos napisze o GW w złym tonie to od razu cham i spiskowa teoria dziejów... hipokryzja na całego
Obrazek

Awatar użytkownika
Fisch
<><

Kalesoner pisze:
Fisch pisze: Niestety przytoczone przez Ciebie tezy mnie nie przekonują bo ich autorzy nie rozumiejąsymboliki pogrzebu na Wawelu, gdzie ma się odbyć uroczystośc nie pochówku prezydenta lecz całego tragicznego wydarzenia (co bedzie napisane na jego nagrobku) a także zaakcentowana zostanie rola jaką odegrał prezydent przy wyjaśnianiu mordu katyńskiego.
Skąd Ty wiesz co rozumieją cytowani autorzy? A może fakt, że mają inne zdanie niż Ty wystarczy żeby napisać o nich taką bzdurę?
Fisch pisze: i nie sposób mi wyjaśnić inne twierdzenia jak tylko złośliwością i zawiścią, a takie po śmierci Waszego "Kaczora" sa już conajmniej niepotrzebne.
To jest bełkot.
To jest spam
Sorrry Kalesoner ale jakoś nie widzialem Ciebie żałującego za ofiary sobotniej tragedii tylko piszącego tu jako wielkiego przeciwnika pogrzebu na Wawelu i ciężko mi w tym znaleźć logikę
Obrazek

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

ej,nie mówiłem, że pisać o GW źle nie można...
od dawna ich nie czytam- tak jak nie oglądam TVN i nie popieram całej tej "toaletowej kultury"...
Żeby mieć obiektywny pogląd na rzeczywistość powinno się czytać gazety reprezentujące całe spektrum polityczne, nie tylko jedną stronę ( GW czy też np "Nasz Dziennik")

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Dla mnie Kaczyński jest ZDRAJCĄ za podpisanie traktatu Lizbońskiego, czym oddał suwerenność Polski, a Prezydent RP powinien stać na straży suwerenności kraju i walczyć o nią do ostatniej kropli krwi. Teraz nasz kraj musi się podporządkować Brukseli.

Cała sprawa czy go pochować na Wawelu czy nie, to przy tym mały pikuś.

A co do sobotniej tragedii, to dotknęła mnie ona mocno z kilku powodów. Zginęło jednak wiele wspaniałych ludzi. Zginęli wszyscy najwyżsi dowódcy armii. Zginęli lecąc na obchody mordu katyńskiego, gigantycznej tragedii narodu polskiego. To naprawdę zasługuje na żałobę narodową.

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

Krzysiek, Ty nie masz w zwyczaju odpowiadać na argumenty? A argumenty, albo wytykanie błędów w rozumowaniu traktujesz komentarzem ad personam. To jest niepoważne, a przecież chyba mówisz o poważnych sprawach?
Co ma moje żałowanie ofiar tragedii, albo patriotyzm JJ'a do pogrzebu pary prezydenckiej? Nie odpisuj z resztą, bo nie o tym jest rozmowa. Unikasz odpowiedzi na pytania i pomijasz niewygodne kwestie w zamian chcesz rozliczać ludzi ze stopnia zaangażowania emocjonalnego. Czy to typowa broń przeciwników gazety wybiórczej czy tylko tych, którym skończyły się argumenty?
Obrazek

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Fisch pisze:
Przepraszam za błedy ort i styl ale piszę w dużym pospiechu.
OK, tak rozmawiać możemy.
Nobody's perfect.

Ja też uważam pewne rzeczy w tej sytuacji za haniebne. Akurat nie te co ty. Wyjeżdżanie z brakiem patriotyzmu u ludzi o odmiennych poglądach, choć mocno utrwalone w polskim dyskursie politycznym jest naganne.
Tak jak i podkreślanie swojego patriotyzmu w tym kontekscie.
Bo ci o innych poglądach to niby co jeśli nie patrioci?
Kosmopolici?
Żydzi?
KGB?
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Moim zdaniem są 2 wymiary tragedii:
- polityczny ( śmierć prezydenta, ministrów, generałów itp)
- ludzki ( zginęło sporo ludzi, a każdy miał rodzinę ) i tym bliskim należy współczuć.

Kołata, ale pojechałeś....

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Pojechałem. Ale czy nie mam racji? Kto teraz decyduje o Polsce - władze RP czy władze UE?

Awatar użytkownika
Hurtmaker
Chuck Norris

Post autor: Hurtmaker »

a co ma rodzaj śmierci, czy wola rodziny do wyboru Wawelu jako miejsca pochówku? zawsze myślałem, że jest to szczególne miesce zastrzeżone tylko dla wybitnych rodaków.
to może ja w testamencie powinienem zastrzec, żeby moim dzieciom nie wpadło do głowy aby mi na wawelu pogrzeb robić? widze, że co niektórzy łykneli te bezsensowne uzasadnienie dla dokonanego w tej kwestii wyboru: "śmierć prezydenta wpisuje się w tragedię katynia", albo "prezydent jest symbolem tej całej tragedii"...no ręcę opadają, jak można w ogóle porównywać te 2 tragedie. ludzi należy oceniać za czyny, a nie za "efektowny zgon".a my - Polacy - jak nikt inny wpadamy ze skrajności w skrajność. z poważnego na codzień człowieka, który był średnio lubiany i szanowany (abstrahując od szacunku do samego urzędu prezydenta) zrobiono w mediach uśmiechniętego męża opatrznościowego narodu. owszem zrobił wiele pożytecznego dla Polski, godnie reprezentował nasz kraj - ale to historia z perspektywy wielu lat winna ocenić Jego osobę i to czy zasłużył na to by spocząć na Wawelu obok wielkich rodaków.
na marginesie można się zastanowić, czy aby prezydent Kaczorowski nie jest już bardziej godzien Wawelu?

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

" Kto teraz decyduje o Polsce - władze RP czy władze UE?"

biorąc pod uwagę zapędy niektórych naszych rządzących, wolę żeby był jakiś parasol unijny nad nami...

Awatar użytkownika
Bania
Falubaz
Kontakt:

Post autor: Bania »

Kołata pisze:Dla mnie Kaczyński jest ZDRAJCĄ za podpisanie traktatu Lizbońskiego, czym oddał suwerenność Polski, a Prezydent RP powinien stać na straży suwerenności kraju i walczyć o nią do ostatniej kropli krwi. Teraz nasz kraj musi się podporządkować Brukseli.
Art. 90.

1. Rzeczpospolita Polska może na podstawie umowy międzynarodowej przekazać organizacji międzynarodowej lub organowi międzynarodowemu kompetencje organów władzy państwowej w niektórych sprawach.

inni juz wczesniej sie o nasza pelna suwerennosc zatroszczyli :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Nijlor »

Bania +10, sorry za mały historyczny offtop, przytaczacie imiona władców Rzeczypospolitej, m. in. Z. III Wazę, jest to jednak niewątpliwie postać, która walnie przyczyniła się do powolnego upadku kraju (głównie poprzez uporczywą walka o koronę szwedzką i ultrakatolicyzm, który spowodował głębokie rozdarcie religijne - unia brzeska). Nie był bynajmniej wybitnym przywódcą. A M. K. Wiśniowiecki był po prostu zwykłym przeciętniakiem.
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2010, o 09:41 przez Nijlor, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Eh, szkoda gadać. Każdy z nas mógłby napisać wiele słów, a niczego to nie zmieni.
Polacy są mistrzami dyskusji politycznych (również forumowych), ale w kraju jak jest, każdy widzi.
Dochodzę do wniosku, że nie ma się co produkować sprzed monitora - o patriotyźmie niech świadczą nasze czyny, a nie słowa.

PS. Znamy się wszyscy osobiście, lubimy się, więc nie ma co się niepotrzebnie spierać między sobą. Wracajmy do ludzików.

Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Kołata pisze: Dochodzę do wniosku, że nie ma się co produkować sprzed monitora - o patriotyźmie niech świadczą nasze czyny, a nie słowa.
PS. Znamy się wszyscy osobiście, lubimy się, więc nie ma co się niepotrzebnie spierać między sobą. Wracajmy do ludzików.

Pozdrawiam :)
Signed.
Signing off.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

z mojej strony: EOT

ODPOWIEDZ