Pare noobowskich pytań.

Ogre Kingdoms

Moderator: Afro

Zablokowany
Maciek P.
Falubaz

Post autor: Maciek P. »

za każdym razem jak stracisz ostatnią ranę nie w HTH to na 2+ wstajesz. Wańka - wstańka.
Mi zawsze wypada 1 najpóźniej za 2 razem :(

Suchar
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Suchar »

Dobra, zrobiłem Butchera na 4x4. Stwierdziłem, że choć Warhammer jest w wielu rzeczach absurdalny to bez przesady. Dlaczego rzeźnik miałby mieć podstawkę większą od Tyrana? Dzięki :)

I pytanie:
Mam huntera z dwoma pieskami. Niedaleko, na górce widzę Doom Divera. Chcę szarżować psami i:
-pies nr1 ma zasięg niemal po prostej.
-Pies nr2 ma przed sobą (1 cal) pajonki, czyli nie może wybiec.
Co się w takim momencie dzieje?

Awatar użytkownika
Reaper
Chuck Norris

Post autor: Reaper »

IMO szarza nie mozliwa , chyba ze mozesz ich wystawic przed szarza jakos inaczej niz na poczatku ;]

Awatar użytkownika
FIFI (_!_)
Chuck Norris

Post autor: FIFI (_!_) »

Ja chciałbym sie jeszcze czegoś dowiedzieć na temat Mastodont armour! :P czy jeżeli umre np. rozbijając sie o domek przez nie zdanie paniki to czy moge go odtratować na 2+! i czy nadal jestem uciekający czy już zebrany?

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

Pytanie jako że byc może Ogry byłyby moją kolejną armią do kolekcjonowania, jaki jest koszt zebrania przyzwoitej siły do nich. Chyba są najtańszą z armii w ogóle do zebrania? Tak?
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Awatar użytkownika
Parufka
Mudżahedin

Post autor: Parufka »

Podstawa dwa bataliony. Wychodzi ci naprawdę tanio a z tej ilości figurek i gs-u możesz zrobić sobie wszystko.

Janiszek
Masakrator

Post autor: Janiszek »

A więc ja coś doradzę :D
1. Batalion . Ogrowy jest chyba najlepiej złożonym batalionem . Masz tam wszystko czego używasz . 4 boxy w cenie 3
2.Zależy jak chcesz grać .
>Kup 2 batalion , więcej piechoty
>> Kup Scraplanuche , Traperów , Yeti .

3.Herosi.
Tyranta (robi za Bruisera poniżej 2 k ) , 2 Butcherów (jak chcesz grac bardziej na magii (a jak nie i tak musisz 1 mieć ) ) , Huntera (poczytaj raporty Maćka P. :-) ) , no i BSB możesz skonwertować .

4.Rare
Tutaj radziłbym kupić i Gorgerera i Maneatera . TO są rare których się używa w Ograch często . Do tego Rhinox . A dokładnie Bull , bo lepszy . Tu już musisz pokombinować . Albo na allegro , albo w sklepie (drogo) albo konwert . Ale opłaca sie go mieć w armii .

Awatar użytkownika
FIFI (_!_)
Chuck Norris

ja ci proponuje wejść na ebay.com i kupić armie za 300zł;] dokupić jakieś nie liczne elementy i masz wszystko! :lol2: w tyn momencie nie ma jakiś fajnych aukcji ale ostatnio jak patrzyłem były 3bataliony i bohaterowie+książka za 400zł kup teraz 8) sam bym z chęcią to kupił ale armie już mam, a kupować żeby leżało to bezsensu :wink:

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Post autor: b_sk »

Kupujesz Batallion i z jeden box Irongutów, bo to najlepszy core. Do tego zakupiłbym Tyranta bo jakiś generał być musi a figurka jest konkretna. Z dwóch ogrów robisz Butcherów. Śmiecia w batalionie i regimencie Ironów będziesz miał dostatecznie dużo. Do tego w rare'ach jakiś gorgerek, czy maneater i ze dwa blisterki trapperów bo wg mnie się cholernie przydają, a w specialach to do wyboru. Ja nie używam żadnego, są zwolennicy scraplaunchy, więc można ją ewentualnie zakupić, ale reszta to raczej bida.

Ja z batallionu, dwóch boksów Ironów, dwoch blisterów trapperów, Tyranta i Trolla z Gamezone'a zrobiłem sobie armię na 1650 punktów i więcej punktów mieć nie zamierzam raczej.
A licky boom boom down!!!

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

A jest w miarę łatwo scraplauche skonwertowac na rhinox ridera? Rhinox to Rhinox ale czy sporo piłowania go by czekało wsadzając tam np takiego bullsa.
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Suchar
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Suchar »

Ja kupiłem Batalion, z którego zrobiłem to co tam jest a z dwóch bullsów zrobiłem Bruisera i Butchera. Potem doszło pudełeczko Irongutków. Ostatnio kupilem od kumpla Butchera i bullsów, z których zrobie jeszcze ze 2 Irongutsów i na koniec zakupiłem Śmieciarę(dla mnei obowiązek w armii) i brakuje mi Tyrana póki co i bede miał armię na 2 kufle.

Janiszek
Masakrator

Post autor: Janiszek »

Murmandamus pisze:A jest w miarę łatwo scraplauche skonwertowac na rhinox ridera? Rhinox to Rhinox ale czy sporo piłowania go by czekało wsadzając tam np takiego bullsa.
Wiesz w sumie nic nie musisz piłować , IMO dać na podstawkę Bull Rhinoxa , dodać jakiś kamien (żeby większy był ) wsadzić bula i masz . Ale IMO Lepiej złożyc scraplanuche , a rhinka od kogoś kupić .

Awatar użytkownika
FIFI (_!_)
Chuck Norris

kupić np ode mnie!:D mam zywicznego, takiego jaki jest w śmieciarce!

Awatar użytkownika
Kedziorson
Masakrator

Post autor: Kedziorson »

PYTANKO:
czy moge mieć siegebreakera na BSB ??
i jak to załatwić wysyłając zgłoszenie na turniej ?:D

Awatar użytkownika
FIFI (_!_)
Chuck Norris

Mozesz:p a w jakim formacie ma być zgłoszenie? ja mam jeszcze pytanko znowu o Huntera a bardziej o pieski! czy one zawsze muszą być po bokach huntera czy mogą być np. z tyłu albo dwa z jednej strony? i jeszcze chciałbym sie dowiedzieć jaka jest pewna odpowiedz na pytanie Suchara
czyli co sie dzieje gdy jeden piesek ma zasieg szarzy a drugi nie ma! aha i ostatnie pytanko czy jeżeli pieski huntera zaszarzują to czy hunter moze w tej turze strzelać

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Kedziorson pisze:PYTANKO:
czy moge mieć siegebreakera na BSB ??
i jak to załatwić wysyłając zgłoszenie na turniej ?:D
najlatwiej sobie abuildera przerobic :) ja juz jakis czas temu w swoim grzebalem i przystosowalem do rzeczywistosci turniejowej ;)

_reszka
Chuck Norris

Post autor: _reszka »

Pytanie dotyczące tenderisera.

Stoi sobie bruiser z w/w dwurakiem wraz z 3 bulsami.
szarżuje na nich mała lanca bretońców.

Statystycznie mała lanca zada 3 rany i 1 ogr zejdzie (czyli mają ~+5cc)

Ogry oddają 2-3 i przegrywają starcie.

Ale bruiser wyzywa na pojedynek, dostaje 1 ranę, oddaje, i właśnie:

3 ataki wchodzą, 1 ward, koniec końców, champion dostał 2 rany.

Ale teneriser zadaje k3 ran, rzucam k3 i mam odpowiednio 3 i 2 =5

A armybooku jest chyba napisane, że można nabić w pojedynku do +5 cc woundami. Wydaje mi się, że gdzieś jest także napisane, iż jeżeli przeciwnik ma 1 wound, to nie TRZEBA rzucać bo i tak zginie od broni z multi woundami (chyba w dziale o strzelaniu). Ale rzucać chyba można, bo ma zastosowanie do cc, tak więc:

Czy w tej sytuacji bruiser do cc dodał:
1. +1 (liczba woundów chempiona bretki)
2. +2 (liczba trafień które zraniły)
3. +3 (liczba woundów po pierwszym ataku (3 na k3), drugi już się nie liczy)
4. +5 (liczba zadanych woundów dzięki tendraiserowi)

Dzięki.

mlepkows
Wodzirej

Post autor: mlepkows »

4.

Nadmiarowe rany są olewane POZA POJEDYNKAMI. Po prostu. W pojedynku możesz i 30 ran kolesiowi nabić (choć i tak maksymalny bonus do wyniku walki to rany kolesia + 5).

Maciek

Awatar użytkownika
FIFI (_!_)
Chuck Norris

moim zdaniem +1 bo nie możesz zadać komuś z multipla k3 jeżeli on ma 1rane! gdyby miał wiecej niż 1rane to odp. 4.

mlepkows
Wodzirej

Post autor: mlepkows »

moim zdaniem +1 bo nie możesz zadać komuś z multipla k3!
Jak najbardziej możesz. Waląc po zwykłych żołnierzach też byś mógł tylko nic by z tego nie wynikało. A w pojedynku wynika dodatkowy CR.

Maciek

Zablokowany