Pogłoski

Bretonnia

Moderatorzy: Jagal, Milczek

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Re: Pogłoski

Post autor: Matis »

2W to jest już przesada.

Ja też czekam na rycerską piechotę. Taka 30 panów z GW <3
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów

Awatar użytkownika
kangur
Masakrator

Post autor: kangur »

Azgaroth pisze:Ja jestem bardzo ciekaw templarów / crusaderów :) Czyżby w końcu pojawiła się moja wymarzona rycerska piechota ? [-o<

jednostka w 100% pasujaca klimatem do Bretki 8)
Obrazek

''If you show your teeth, bite''

Awatar użytkownika
vfn
Mudżahedin

Post autor: vfn »

A ja się trochę wyłamię i powiem, że niby piechota rycerzy spoko, klimat jest ale jak mają mieć stubborna i będą na pewno kosztować mniej jak 15 pkt to nagle bretka przestanie być armią kawaleryjską :) po prostu piechota będzie bardziej opłacalna jak to jest w prawie każdej armii.

Skoro każdy ma życzenie do świętego mikołaja to ja poproszę 4T na questach i bastard sword (bijemy jak GW albo +1S i po inicjatywie z tarczą- do wyboru w każdej turze CC) i jednostka git - akurat grywalny specjal.

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Ja myślę, że zarówno piechota i kawaleria będą tak samo grywalne.

Awatar użytkownika
vfn
Mudżahedin

W tej edycji piechota>kawaleria. Głównie chodzi o koszt w pkt i liczbę ataków.

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Post autor: Gniewko »

Jeśli nasi chłopcy dostaną Devastating Charge, to tych ataków robi się całkiem sporo ;)
Lepiej doma iść za pługiem, niż na wojnie szlakiem długiem.

Awatar użytkownika
vfn
Mudżahedin

i koniki z 4S w końcu to potężne bretońskie rumaki bojowe a nie elfickie kucyki :D Może Matt Ward napisze nam przegięty book - on to lubi :lol2:
Ostatnio zmieniony 9 gru 2013, o 22:11 przez vfn, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kangur
Masakrator

Jeśli bedzie przegiety to zaraz to zniwelują i powprowadzaja erraty :?
Obrazek

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Ja jeszcze liczę na kilku nowych grywalnych specjali :P

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Post autor: Gniewko »

Nikt nie będzie ciął Bretonnii, po moim trupie.
Lepiej doma iść za pługiem, niż na wojnie szlakiem długiem.

Awatar użytkownika
Marcin z Bretonnii
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Marcin z Bretonnii »

W każdym razie wolałbym ewolucję Army Booka niż rewolucję. Takie unowocześnienie zasad. Bo same jednostki są w porządku. Aha. I żeby Virtues był poza limitem przedmiotów magicznych :) tak jak było w 5 ed. i nie wiem czemu jest cały czasu Wampirów.

Awatar użytkownika
Szamot
Masakrator

Post autor: Szamot »

Marcin z Bretonnii pisze:W każdym razie wolałbym ewolucję Army Booka niż rewolucję. Takie unowocześnienie zasad. Bo same jednostki są w porządku. Aha. I żeby Virtues był poza limitem przedmiotów magicznych :) tak jak było w 5 ed. i nie wiem czemu jest cały czasu Wampirów.
myśle że 50+50/100+100 (hero/lord) na przedmioty i virtues byłoby naprawdę fajnym rozwiązaniem :)

Awatar użytkownika
kangur
Masakrator

To by było piękne plus jeszcze tancze jednostki :)
Obrazek

Awatar użytkownika
r@fix
Masakrator

Post autor: r@fix »

Fajnie by było gdyby były dwa limity, ciekawe tez jak sie zmienia Virtues bo wiele z nich już nieaktualne no i pytanie co zrobią z Vow's.
Obrazek

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

5. Man at Arms /Battle pilgrims 10 models box , Box of 5 Templars/Crusaders unit
To co mnie zastanawia, zakładając prawdziwość powyższej plotki, to fakt że tempariusze / krzyżowcy mieliby wychodzić w boxach po 5 zamiast po 10 czy nawet 20 jak to jest w przypadku piechoty u GW. Czy jest jakaś jednostka piesza w WFB która jest wydawana obecnie w tak małej liczbie ? No chyba, że to nie będzie piechota :)

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

stare metalowe boxy GW raczej tylko
nowe piechotne graty do WFB wychodzą po 10 sztuk

do 40K wydają 5tki ludków w finecascie/plastiku

natomiast cena takiej 5tki pewnie byłaby porownywalna jak 10tki :D haha to by było mega
5 plastikowych rycerzyków za 140
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

5. Man at Arms /Battle pilgrims 10 models box , Box of 5 Templars/Crusaders unit
Oby tylko posiadali Tarcze na wyposażeniu, to mogą być w boxach po 3 modele nawet :lol:
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Hoops
Oszukista

Post autor: Hoops »

Zapykałem sobie dwie bitewki testowe przeciwko WoCHowi (obecny standard) i Tk (6 rydwanów i trzy klocki piechoty, hierotytan ? necropolisi dwie katapy, szparka przymierza :wink: ) używając tych śmiesznych zasad z ploty :
1. Lance formation still at 3+ ranks.
2. Army wide rule ...'' Models not in lance formation gain Devasteting charge special rule ''
3. T4 for Grail knights.
4. Pagasus Knights no more in skirmish formation.
9. And the most playfull news for me....''all bretonnian infantry models gain Stubborn special rule as long Genaral is alive in 6 inches radius''

Według mnie Devasteting charge załatwia wszystko (oczywiście trzeba czasem dobrze kulnąć na zasięg szarży). Zaczynałem ustawiając graili w dwuszeregu tak samo zrobiłem z realmami. eranci startowali w lancy bo domyślnie nie chciałem ich pakować do CC a mają robić za żywe tarcze dla 4lvl czarki. Chłopi byli zawsze w pobliżu generała choć wydaje mi się, że bardziej mi przeszkadzali niż pomagali. Trzeba było ich niańczyć czasem utrzymując ich w tych 6" od wodza.
Ciężko przyzwyczaić się do tego że pegazy nie są skirmishem.
Kiedy rycerstwo dojeżdżało do celu i wypalało swoje ataki doliczając również te z Devasteting charge zmieniałem sobie formacje na lance by uzyskać szeregi i niejednokrotnie zmniejszyć ilość ataków przeciwnika w moich chłopaków w następnej turze o ile takowa następowała. Z Grailami był największy problem by ich utrzymać w wystarczającej ilości, a swoje mnie kosztowali. Trochę musiałem się nagimnastykować wykorzystując teren i odwracając od nich uwagę pegazami, którzy dzielnie ginęli by ich konni żywi święci koledzy mogli w końcu zaszarżować i gromić. W realmach miałem generała i Bsb którzy najczęściej od drugiej tury CC przejmowali jakby obowiązek klepania wszystkiego co się rusza. Raz udało mi się przeciwko TK wrzucić powiększoną piąteczkę z beasta która ustawiła właściwie walkę.
Osobiście ostatnio tak łatwe wygrane miałem pod koniec 6ej edycji choć przyznać muszę, że szczęście mi kościach dopisywało nie raz i na pewno kiedy wszedł mi powiększony savage beast of horrors bez ifki z pięciu kości. Mam obawy, że gdyby faktycznie (a jakoś wierzyć mi się nie chce) te zasady weszły wraz z nowym AB to nadejdą czasy kiedy będzie trzeba patrzeć na narzucone ograniczenia.
Nie mniej jednak jak ktoś chce to proponuję zagrać bo jest śmiechowo :)

Rozpiska, którą grałem:
1 Bretonnian Lord @ 222.0 Pts
General; Great Weapon; Shield; Questing Vow; koń
Dragonhelm
Dawnstone
Gauntlet of the Duel
Virtue of Confidence

1 Prophetess of the Lady @ 310.0 Pts
Magic Level 4; Lore of Beasts; koń
Dispel Scroll
Falcon Horn of Fredemund

1 Damsel of the Lady @ 155.0 Pts
Magic Level 2; Lore of Life; koń
The Silver Mirror

1 Paladin @ 126.0 Pts
Heavy Armour; Shield; Battle Standard; Knightly Vow; koń
Wyrmlance
Gromril Great Helm

10 Knights of the Realm @ 289.0 Pts
FCG
War Banner

8 Knights Errant @ 196.0 Pts
FCG
Standard of Discipline

40 Men-at-Arms @ 227.0 Pts
FCG

5 Pegasus Knights @ 275.0 Pts

10 Grail Knights @ 420.0 Pts
FCG
Banner of Eternal Flame

1 Field Trebuchet @ 90.0 Pts
1 Field Trebuchet @ 90.0 Pts

Models in Army: 77
Total Army Cost: 2400.0
Obrazek

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Dla mnie 2 sprawy:
Hoops pisze:Według mnie Devasteting charge załatwia wszystko (oczywiście trzeba czasem dobrze kulnąć na zasięg szarży). Zaczynałem ustawiając graili w dwuszeregu tak samo zrobiłem z realmami.
Devastating Charge jest fajne, ale trzeba pamiętać, że jeśli nie ma Lancy, to +1A nie dotyczy Supportów z 2 szeregu. Może się okazać, że ilość ataków w Lancy i formacji po 5 w szeregu będzie porównywalna :)
Hoops pisze:Kiedy rycerstwo dojeżdżało do celu i wypalało swoje ataki doliczając również te z Devasteting charge zmieniałem sobie formacje na lance by uzyskać szeregi i niejednokrotnie zmniejszyć ilość ataków przeciwnika w moich chłopaków w następnej turze o ile takowa następowała.
Pamiętaj, że jeśli wpadasz Kawalerią w formacji po 5 modeli w szeregu i każdy z nich jest B2B z Przeciwnikiem, to nie możesz się następnie tak Reformować, aby wyłączyć modele ze styku, zarówno twoje, jak i Przeciwnika, więc nie wiem czy zmniejszysz liczbę ataków kierowanych w twój oddział :wink:
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Dla mnie tylko 1 sprawa:
na tydzień przed premierą booka do WoC, DoC, HE, DE nie było o nim wiadomo właściwie nic. A Wy już już pierwsze testy gracie :)

ODPOWIEDZ