Pytania o magię v 2.0

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Kalesoner
Szczur Królów

Re: Pytania o magię v 2.0

Post autor: Kalesoner »

Propos tego samego czaru. Podobno w PŃ było sędziowane, że można wyteleportować herosa z oddziału z dzwonem. Wydaje mi się, ze do tej pory było to zabronione. Jak powinno byc faktycznie? Czy jest to coś co powinno znaleźć się w uściśleniach?

Jeszcze co do teleportu w walkę. Jestem w stanie sobie wyobrazić wiele sytuacji na stole, kiedy uda się teleportowac model tak, żeby był w legalnej pozycji w oddziale i jednoczesnie cal od przeciwnika.
Obrazek

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

a np kwestia ze zaden model nie moze dobrowolnie opuscic ani wejsc do oddzialu z dzwonkiem? z pytaniem czy teleprotowanie to dobrowolny rodzaj ruchu? ban ktory był - kaleson ma tu racje - opeiral sie dokladnie na tym założeniu
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kubencjusz »

A ja mam takie pytanko. Czy w wyniku klątwy z lore of beast oddział zdaje dangerous testy gdy:
1) rusza się normalnym ruchem
2) wykonuje piwot na potrzeby strzelania ( maszyny)
3) robi zwykły reform/ swift reform
4) robi combat reform

Awatar użytkownika
Dydu
Masakrator

Post autor: Dydu »

zadne z powyzszych

Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

Post autor: FAZIK »

RB 117 wymienia wszystkie przypadki, kiedy trzeba zdawać testy DT.
Life's a game with save and load features disabled.

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kubencjusz »

kk dzięki :)

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

Arcane Unforging - direct damege spell with range 24" that targets single enemy model. The target suffers a single Wound[...] If the target has one or more magic items, randomly select one of them - that is immediatly destroyed on the roll of 2+ and cannot be used for the rest of the game[...]

czy czarem mozna zdjac komus zbroje, sztandar z oddzialujesli byl magiczny lub z BSB (ktory ma magiczny sztandar) zrobic zwyklego nobla?

wiem ze troche absurdalne, ale niby mozliwe ;)
Obrazek
Highborn Elves Only!

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

Arcane Unforging - direct damege spell with range 24" that targets single enemy model. The target suffers a single Wound[...] If the target has one or more magic items, randomly select one of them - that is immediatly destroyed on the roll of 2+ and cannot be used for the rest of the game[...]

czy czarem mozna zdjac komus zbroje, sztandar z oddzialujesli byl magiczny lub z BSB (ktory ma magiczny sztandar) zrobic zwyklego nobla?

Wcale nie absurdalne. Czar niszczy przedmiot - zbroja się rozpada, sztandar pruje, miecz łamie, i td. Jeśli rzucisz ten czar na BSB, wylosujesz akurat magiczny sztandar który ma, i nie kulniesz gały, to go traci. Acz dalej jest BSB-kiem :mrgreen: , jeśli o to ci chodziło. Sztandar armii to zasada specjalna, nie przedmiot :P .
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Semi pisze:Arcane Unforging - direct damege spell with range 24" that targets single enemy model. The target suffers a single Wound[...] If the target has one or more magic items, randomly select one of them - that is immediatly destroyed on the roll of 2+ and cannot be used for the rest of the game[...]

dorzuce do pytan.

Szczegolnie istotne przy bsb, gdzie to battle standard daje mozliwosc rozdawania hold your ground. :)

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Post autor: Paraszczak »

Ja uważam, że niszczy magiczną właściwość przedmiotu a nie sam przedmiot. Rzucając na Nobla z Armour of Destiny niszczymy Warda 4+ ale Heavy Armour (+2 AS) zostaje.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

no wlasnie w tej edycji nie zostaje. W poprzednim vauls unmaking na pewno zostawala.

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Ja uważam, że niszczy magiczną właściwość przedmiotu a nie sam przedmiot. Rzucając na Nobla z Armour of Destiny niszczymy Warda 4+ ale Heavy Armour (+2 AS) zostaje.
Teraz na pewno nie zostaje. Poprzedni Vaul's Unmaking miał wyraźną adnotację, że przedmiot staje się zwykłym, niemagicznym przedmiotem, tracąc swoje magiczne właściwości. Obecny Vaul's Unmaking całkowicie niszczy przedmiot i nie pozwala w jakikolwiek sposób używać go do końca gry.

Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

Przedmioty (jak np zbroje) znikają całkowicie. Opis czaru jest tu akurat klarowny.
BSB jest nim bez względu na to czy sztandar który ma jest magiczny i czy w ogóle sam sztandar istnieje jako taki. Chodzi o model który jest BSB a nie o sztandar. RB107. Czyli sztandar znika, wraz z jego magicznymi właściwościami, ale sam BSB dalej działa.

Zwykły sztandar w jednostce jest bardziej problematyczny i wymaga uściślenia. Chociaż w RB 94 możemy przeczytać iż sam sztandarowy (a co za tym idzie jego sztandar) nigdy nie może zginąć (póki są modele R&F) a nawet jeśli to nastąpi ktoś sztandar podniesie. Tyle że tu sytuacja jest odwrócona, bo model żyje, ale sztandar znika :P.

Szajbus
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Szajbus »

Czyli jeśli dajmy na to klepaczowi zniszczymy magiczną broń, a nie ma innej to nie może wykonać do końca gry żadnych ataków?

Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

Zawsze ma hand weapon, pomimo że dasz mu magiczną broń. Tyle że normalnie nie może jej używać. Jak już mu zniknie magiczna to używa zwykłej.

Bretonnian
Falubaz

Post autor: Bretonnian »

Wiem ze to pytanie pewnie juz gdzies padło ale nie umiałem na szybko znalezc. Czy grając na zasady euro na potrzeby sniperek z deatha na LD możemy wziać LD generała zbuffowane Standard of Discipline? Nie wiem czy patrąc na same cytaty z Faqa April 13 mogę tak wnioskować.

Q: Do units benefit from their General’s Inspiring Presence for the
purposes of spells that use Leadership, such as Spirit Leech or
Okkam’s Mindrazor? (p107)
A: Yes.

Q: If the General is in a unit with the Standard of Discipline
will he gain +1 Leadership and then be able to pass it onto his
unit (because he is in it) as well as other units in range of the
Inspiring Presence special rule? (Reference)
A: Yes.

Z góry dzięki.

Awatar użytkownika
Fubuki
Mudżahedin

Post autor: Fubuki »

Zgodnie z FAQ możesz
Perfer et obdura, dolor hic tibi proderit olim

Obrazek

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

Fubuki pisze:Zgodnie z FAQ możesz
chyba nie
zapominasz o FAQ ktore definiuje czym jest Unmodified Leadership, to najwyższa charakterystyka w jednostce, czyli bez modyfikatorów i bez generała
powyższe jest "unless stated otherwise" po prostu
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Możesz

Spawn
Chuck Norris

Post autor: Spawn »

Banishment a re-roll wardów 1.

Siedzi se kolo na demonicznym mouncie i dostaje banishmena - rozumiem że skoro mount jest demonic, to dostaje dodatkowe k6 trafień.

Czy może korzystać z oka 2 razy w tej samej turze tzn. rzuca 1 na warda, przerzuca i zdaje. Potem każe mu przerzucić z banishmenta, rzuca znowu 1 i znowu moze przerzucić żeby zdać, tak?

ODPOWIEDZ