DIPPING - TESTOWANIE

Kompletne artykuły na konkretny temat.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Benzyna lakowa.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Piotr3K
Kretozord

Post autor: Piotr3K »

Tomash pisze:Benzyna lakowa.
Tzn mam to kupić i tym rozcieńczać 4:1 tak?
A ile taka benzyna kosztuje? Kupie ją na stacji benzynowej? ;)

Piotr3K
Kretozord

I jakiego lakieru matowego na wierzch używać?
Tego GW w sprayu?

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Post autor: Paraszczak »

Probowalem na 1 Dark Elfie...wyszedł ochydnie.
Ale to raczej wina mojego malowania niz samej metody.
Malowałem na białym podkładzie, na jasnych kilorach i bejcy bez rozcieńczania. Model wyszedł grubo przejaskrawiony, ale bejca spełniła swoją rolę. Poszła w zagłębienia. Nie zmieniła zasadniczo kolorów.

Następne testy pójdą na ciemniejsze barwy i czarny podkład.
Jak dojdę do porozumienia z Minoltą, to wrzucę zdjęcie.

P.S. Używam Sadolinu "Pinie".

Piotr3K
Kretozord

Jakiego lakieru używać? Tego gw w sprayu? Czy polecacie jakiś inny?
A benzyna lakowa powinna być w Castoramie?

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

olac lakier, po co?
powinna byc

Piotr3K
Kretozord

TruePunk pisze:olac lakier, po co?
Bez lakieru to się będą świecić figurki :/

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

bejca matowieje po pewnym czasie sama

Piotr3K
Kretozord

Ahaa.. no to fajnie :D
A po ilu dniach około matowieje?

Awatar użytkownika
esgaroth
Falubaz
Kontakt:

Post autor: esgaroth »

po jakiś 365 :/

Piotr3K
Kretozord

esgaroth pisze:po jakiś 365 :/
Serio?
No to już lepiej polakierować chyba :roll:
To jaki lakier polecacie? :P

Angelus
Wałkarz

Post autor: Angelus »

ja używam utwardzacza nawierzchniowego bezbarwnego do paznokci firmy Paloma ..

Nie nie zwariowałem.. on się swieci troche tyle ze na moich orkach i na dwarfach to ładnie wygląda. Ładnie podkresla detale i powoduje ze kolory są jakies takie żywsze.. . za kilka dni juz powinienem miec jakies fotki to wtedy bedziesz mógł ocenić czy o taki efekt ci chodzi .. Trzeba go umiejetnie nakładac tez bo jak walniesz maksymialnie grubą warstwę to mozesz rozpuscic niewielki kawałek farbki i trzeba bedzie poprawiac malowanie.. troche wprawy i problem znika..

Metoda moze nieco alternatywna ale kosztowała mnie 4,50 zł a efekt mi się bardzo podoba wiec chyba o to chodzi:) ..
pozdrawiam

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Obu panom powyzej polecam.... lakier matowy. Mozna dostac w sklepach modelarskich. Nie jest to wielki wydatek. A w przypadku mozliwosci wyboru nawet lepiej kupic lakier kilka zlotych drozszy i lepszy, niz oszczedzac, by kupic specyfik tanszy, ale taki, ktory "moze lekko rozpuszczac figurke:... ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Artein
Masakrator

Post autor: Artein »

Przyznamm że spodobała mi się ta metoda. Więc teraz muszą być pytania
1. Jaki kolor bejcy polecacie do Sisters of Battle - zbroje czerwone, szaty papirusowe (Bleached Bone domyślnie), reszta srebrna i niewielkie elementy czarne
2. Czy Dark Elfy - ciemny niebieski, czarny, srebrny, złoty - będą dobrze wyglądały po bejcowaniu, strzepaniu i wyschnięciu? Jaki kolor bejcy?

Piotr3K
Kretozord

Dzisiaj jak dobrze pójdzie to też zrobie testy z bejcą
Postaram się wrzucić zdjęcia wieczorem (chyba że jeszcze nie wyschną figurki)

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Też musiałem spróbować swoich sił w bejcowaniu. Głównie dlatego, że mam sklejonych 20 zombie pirates, czekających na pomalowanie, a myśl o mazaniu każdego z osobna pędzelkiem i bez użycia drybrusha mnie co najmniej przeraża.
No i fajnie by było wreszcie znaleźć sposób na szybkie i ładne malowanie szkieletów czy innych undeadów do moich Khemri.

Ofiarą padła ekipa z jednej wypraski szkieletów - czyli 4 chudych:
Obrazek

Narzędziem zbrodni będą dwie małe puszki lakierobejcy Dulux, które niedawno kupiłem w Castoramie - zależało mi na małej objętości i ciemniejszych brązach. Kolory: Ciemny Dąb, Orzech
Obrazek

Wersja minimum - chłopaki dostali biały podkład, boltgun metal na broń (i jeden z nich na pancerzyk) i mahogany brown (reaperowa farbka pomiędzy GW scab red a scorched brown - mistrzowska) na drzewce. Nie malowałem kości żadnym bone-odcieniem, mają być tak biali jak to możliwe \o \o \o

Już po zanurzeniu pierwszego w Orzechu wiedziałem, że bez rozcieńczenia benzyną lakową nie razbieriosz - więc podwędziłem mamie dwa małe słoiczki i zrobiłem mieszaniny o proporcjach bejca:benzyna mniej więcej 3:1.
Robiłem wszystko w korytarzu - żeby nie zapaskudzić płytek, podłożyłem płytę ze styroduru. Nie wiem czy ją zeżre, ale dzięki temu ani kropelka nie spadła na podłogę i po operacji mogłem wszystko bezstresowo wynieść na balkon jak na tacy.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dwóch typów wymaczałem w Orzechu, dwóch w Ciemnym Dębie. Trzem pierwszym "pomogłem" za pomocą patentu Blessa, czyli przetarciem pędzlem zwilżonym benzyną (coś jak drybrush) celem ściągnięcia nadmiaru bejcy z wypukłych miejsc. Zwłaszcza drugi ze szkieletów (i jednocześnie drugi poddany Orzechowi) dostał tę przecierkę dość mocną. Czwartego nie przecierałem, zostawiłem jak był po wytrzepaniu.

Chłopaki właśnie schną. Powinni "dojść" po 24 godzinach, jeśli wierzyć napisowi na puszce bejcy.
Obrazek

Od lewej: orzech przetarty, orzech odrobinę mocniej przetarty, ciemny dąb przetarty, ciemny dąb nieprzecierany.

Za wcześnie żeby oceniać efekty, ale chyba już się zakochałem w tej technice i moi Zombie Pirates już wkrótce podzielą los tych czterech szkieletów :mrgreen:
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
tedzio
Masakrator

Post autor: tedzio »

mi się podoba tych 2 z lewej

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Jako samozwanczy krol bejcy tez bym tego 2 z lewej wybral
Drugi z prawej moze byc - ale kosci by trza ciut przetrzec mocniej (albo poprostu nad konsystencja bejcy popracowac)

Awatar użytkownika
Motyl
Oszukista

Post autor: Motyl »

Moim zdaniem trzeci od lewej wygląda najlepiej tylko nieco mocniej przetrzeć. Ci dwaj od lewej sa zbyt czyści jak dla mnie.
pozdro
Serwis społeczności Mordheim
www.najmita.net

check it out!

Piotr3K
Kretozord

Moim zdaniem też ten drugi od lewej najlepszy.
Z tym tarciem to chodzi o to żeby pędzel pomoczyć w benzynie lakowej i "drybrushować" nią figurkę żeby więcej bejcy zeszło tak?

ODPOWIEDZ