Nowe VC - problemy

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

Dobra. Ja nie zmuszam.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Uwaga pytanie inne niż o hełm:

Czy wampir, ze zdolnością ożywiania np. Ghouli, który rzuci czar "Summon Zombie Horde" może rozbudować oddział ghouli o 3k6 ran powyzej stanu początkowego?

pozdrawaim
Furion

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

W mocy przyzywania ghouli masz napisane:
"Wampir moze uzyc inwokacji neheka, by powiekszyc stan liczbowy jednostek Cmentarnych Ghuli ponad ich stan poczatkowy i dodac +1 do wyniku rzutu przy probie rzucenia Inwokacji Neheka na te jednostki"

Czar Przyzywanie Legionu Nieumarlych to nie jest Inwokacja Neheka. W tym czarze masz jedynie napisane ze: "Wskrzeszone modele rozmieszczane są zgodnie z zasadami opisanymi w Inwokacji Neheka..."

Wiec nie mozna.

war2bone
Chuck Norris

Post autor: war2bone »

Fedek pisze:
Zasada jest dobra, to dokopmy graczom VC i ją szybko zmieńmy, dajmy jeszcze, że nie można recastować invokacji, bo to przecież też takie głupie.
Obrazek

lub czasopisma ?

traktujcie to raczej jako żarcik :D

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

SKUBANIEC!!! :twisted:

Awatar użytkownika
Sebollus
Mudżahedin

Post autor: Sebollus »

1)Czy wampiry mogą nosić zbroje i rzucać czary (mój kumpel twierdzi że nie bo podobno jest tak napisane w rule booku(nie wampiry konkretnie ale magowie ogólnie) , ja takiego zapisku nie znalazłem ale chce sie tylko upewnić)

i drugie pytanie: Czy wampir musi wykupić Avatar of death żeby mógł brać magiczną zbroję? Chodzi mi o pewną wg mnie niejasność w linijce którą zamieszczono w Ab nad spisem magic armourów, no i o zgodność z zasadą że nie możesz brać magicznej zbroi jeśli nie możesz wsiąść normalnej zbroi(taki zapisek z kolei znalazłem w rule booku) :)

pozdrawiam,Seba.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Sebollus pisze:1)Czy wampiry mogą nosić zbroje i rzucać czary (mój kumpel twierdzi że nie bo podobno jest tak napisane w rule booku(nie wampiry konkretnie ale magowie ogólnie) , ja takiego zapisku nie znalazłem ale chce sie tylko upewnić)
wampiry moga nosic zbroje. mozna czarowac w zbroi.
nie ma zadnego zapisku z RB o tym ze mag nie moze nosic zbroi (jesli Twoj kolega sadzi inaczej niech go znajdzie ;-) ).
w wiekszosci AB po prostu magowie nie moga wykupic normalnej zbroi przez co nie moga tez nosic magicznych.

jesli chodzi o drugie pytanie to do konca nie zrozumiałem, ale jesli zapisek z AB jest sprzeczny z zapiskiem z RB - to wazniejszy jest ten zapisek z AB :D

pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
Izwor
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Izwor »

Z AB do VC:
All Vampires may be given magic armour (including the Enchanted shield_. This replaces any similar items of mundane armour they possess through having the Avatar of Death or Dread Knight Vampiric Powers
<Edit> Spóźniłem się...

Awatar użytkownika
Sebollus
Mudżahedin

Post autor: Sebollus »

W Army booku jest konkretnie napisane tak:"all Vampires may be given magic armour.This replaces any similar items of mudle armour they possess through having Avatar of death or Dread knightVampiric Powers"

Chodzi mi o to czy musze wykupić Avatar of death żeby móc kupić magiczną zbroję. Bez wykupionego Avatara heros w zasadzie nie ma opcji innej kupienia zbroi , stąd wzięło się moje pytanie. :)

*. Damn czemu ja tak długo piszę :/ też sie spóżniiłem/ OK thx za wyjasnienie:D
Ostatnio zmieniony 19 mar 2008, o 23:35 przez Sebollus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

nie musisz wykupywac mocy by nosic zbroje. :)

"all Vampires may be given magic armour." - chyba niesie to wystarczajaco jasny przekaz :D

drugie zdanie jest po to by usunac konflikt pomiedzy przedmiotami dawanymi z vampire powers a przedmiotami magicznymi.
Obrazek

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

czy aby na powno Asassello? ja to czytam tak:
"kazdy wampir moze nosic magiczna zboje [nawet ES]. To zastepuje zbroje posiadana dzieki Avatar of Death lub Dread Knight vampiric Powers."
co wg mnie znaczy ze musisz miec dana moc zeby moc zastapic zbroje. nie ma tam ze w przypadku jakbys mial te moce to zastepuje tylko ze jak je "masz" to mozesz wziac magic armour i wtedy zastapic te z mocy. chodzi mi o to ze by bylo
"... jesli wampir posiada zbroje z [tu jedna z mocy] to wtedy ta magiczna zastepuje zwykla."
wg mnie zapis z gory zaklada ze masz juz zbroje zeby ja zamienic. sklania mnie do tego brak stwierdzenia ze
" This MAY replace any similar..." tylko jest od razu:
" This replace..."
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

czy aby na powno Asassello?
na pewno? Nie :)

dla mnie to juz jest kwestia interpretacji tego drugiego zdania.

dla mnie jest ono by móc laczyc Moce dajace uzbrojenie z magicznymi przedmiotami.
Obrazek

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Wszystkie wampiry mogą nosić magiczne zbroje. Magiczna zbroja zastępuje ekwipunek nabyty z bloodlineów.

To dwie zasady, aczkolwiek mogliby rozdzielić je jaśniej. Gdyby chcieli napisać co innego, to nie byłoby "wszystkie wampiry mogą nosić magiczne zbroje" ale "tylko wampiry, które wykupiły odpowiedni bloodline, moga nosić magiczną zbroję". Do tego inny byłby opis nightshrouda, którego może nosić także Nekromanta. No i wreszcie - rulebook stanowi, że magiczną zbroję może nosić każdy bohater, który może nosić zbroję zwykłą. A każdy wampir może nosić zbroję zwykłą.

Dziękuję.

Awatar użytkownika
Morgon82
Mudżahedin

Post autor: Morgon82 »

Kazdy wampir moze nosic zwykla zbroje ale tylko z Avatar of Death, bo nie ma tego normalnie w liscie swojego uzbrojenia jako opcji, dlatego celowo jest napisane ze kazdy wampir moze nosic magiczna zbroje. Inaczej znowu bylby mlynek jak z tym ruchem Czarnych Rycerzy ;)

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Morgon82 pisze:Kazdy wampir moze nosic zwykla zbroje ale tylko z Avatar of Death, bo nie ma tego normalnie w liscie swojego uzbrojenia jako opcji, dlatego celowo jest napisane ze kazdy wampir moze nosic magiczna zbroje. Inaczej znowu bylby mlynek jak z tym ruchem Czarnych Rycerzy ;)
Nawet i to jest nadwyżkowe, bo równie dobrze można twierdzić, że każdy kapitan imperium może nosić magiczną zbroję, ale tylko jak wykupi zwykłą zbroję.

W rzeczywistości w zadach do magicznych zbroi nie ma mowy o opcjach w liście uzbrojenia. Jest wyłacznie mowa o tym, że jak coś może mieć zwykłą zbroję, to może i magiczną.

Naprawdę, macie prostą zasadę: All vampires can wear magical armour. "All" nie oznacza "tylko tych, które wykupią specjalne moce". I tyle. To pytanie nie trafiło nawet do pytań do FAQa na TWFie, a ta lista jest dużo obszerniejsza niż nasze uściślenia.

Sądzę, że pewną wartością uściśleń jest ich zwięzłość, więc chciałbym, żeby kontrowersyjne kwestie były dobrze uargumentowane, nim się nimi LS zajmie. Ponieważ większość dyskusyjnych kwestii w VC została już załatwiona, mam wrażenie, że ostatnio co jakiś czas ktoś hobbystycznie dorzuca "problemy" na zasadzie "jeśli zignorujemy zasadę A i odczytamy zasadę B w specyficzny sposób, to możemy mieć wątpliwości..." Naprawdę mam to przekazywać do LS?

Awatar użytkownika
Morgon82
Mudżahedin

Post autor: Morgon82 »

No dobrze a kiedy mozemy sie spodziewac uscislen do wampirow i czy juz wiadomo cos na temat Q&A do VC, czy GW sie do tego przymierza?

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Uściślenia dla Wampirów wyjdą jutro, mam nadzieję, że do tego czasu sędziowie ustosunkują się do pozostałych 2 kwestii, ale 99% pracy jest już za nami.

FAQ GW jest nieprzewidywalny, nie spodziewam się go wcześniej niż za dwa lata.

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Czy można rzucić na unit vanhela, dopchnąć się do kombatu, a potem rzucić ten sam czar, żeby mieć asf i re-rolle na hita? Wydaje mi się że nie, ale warto się upewnić :)

Awatar użytkownika
Izwor
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Izwor »

A czy mógłby ktoś umieścić gdzieś wszystkie niejasne (dla niektórych) kwestie (których nie będzie w uściśleniach) w jednym poście albo coś?
Byłaby to polska forma Q&A :)
Zebranie wszystkich pytań, odpowiedzi i faktów pomogłoby wszystkim graczom (zwłaszcza tym mniej obeznanym z zasadami albo z ich tłumaczeniem na polski).
A gdyby ktoś "znający się" lub kilku takich "zatwierdziło" odp na pytania, itd to byłoby już cudownie.
Jeśli ktoś by się podjął tego zadania byłbym wdzięczny.
Może mój pomysł nie jest zbyt dobry ale to tylko propozycja...

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Zrob to sam.

Zablokowany