CompScore by Furion
Tu sie za bardzo nie rozpedzajmy, bo lizaki moga upgrejdowac do scouta kilka oddzialow skinkow. A tysiaca chmurek bysmy jednak nie chcieli....war2bone pisze:zdecydowanie każda jednostka po upg do scouta powinna być traktowana jako inna - bo to tak naprawdę jawne udupienie lizaków - i armii które mają właśnie taką możliwość zamiast oddzielnej jednostki już ze scoutem
takie jest wlasnie zalozenie.bless pisze:Skinki nie sa rankowa piechota, wiec nie sa rozrozniane scoutem.
Furion, trzeba coz z tym zrobic. Moze z tym scoutem dopisac, ze jedna jednostka po upgrejdzie do scouta jest traktowana jako inny oddzial. Wtedy daloby sie wziac 3x skinki + scouci (+ dla chetnych kameleony), albo 3x driady, 2 x Glade Guard + Scouci. IMO przegiete to nie jest. Daje opcje.
zowu nieczysto wyrazielm mysli??
koryguje.
Wydaje mi się, że ten CS już jest dość klarowny i dalsze sprawy będzie można wyłapywać już w testach/turniejach z jego użyciem.
Jak narazie ze wszystkich zaproponowanych Csów (EuroCS, EuroCS v800 by Barb, Cs by Remo) ten wychodzi zdecydowanie najlepiej jeśli chodzi o balans między armiami (CS by Remo niedawno zagościł ale też wymaga znacznie większego wysiłku aby go udoskonalić).
Kiedy zakończą się "edity" tego CS trza go napisac już z wszelkimi poprawkami jasno i klarownie.
Następnie by go trzeba wdrożyć - tutaj warto sobie zadać pytanie czy w tym wypadku któryś z proponowanych CSów zostanie jedynym, który powiedzmy (dla przykładu) zawita na stronie LS czy wszytskie porpozycje będą współistnieć obok siebie (osobiściem wolałbym żeby był jeden).
Jak narazie ze wszystkich zaproponowanych Csów (EuroCS, EuroCS v800 by Barb, Cs by Remo) ten wychodzi zdecydowanie najlepiej jeśli chodzi o balans między armiami (CS by Remo niedawno zagościł ale też wymaga znacznie większego wysiłku aby go udoskonalić).
Kiedy zakończą się "edity" tego CS trza go napisac już z wszelkimi poprawkami jasno i klarownie.
Następnie by go trzeba wdrożyć - tutaj warto sobie zadać pytanie czy w tym wypadku któryś z proponowanych CSów zostanie jedynym, który powiedzmy (dla przykładu) zawita na stronie LS czy wszytskie porpozycje będą współistnieć obok siebie (osobiściem wolałbym żeby był jeden).
Kal_Torak napisal co mysle.
mam nadzieje, ze niedlugo ktos z LS zerknie na ten temat![Smile :-)](./images/smilies/icon_smile.gif)
mam nadzieje, ze niedlugo ktos z LS zerknie na ten temat
![Smile :-)](./images/smilies/icon_smile.gif)
nie o to chodzi.Izo pisze:Osobiście bym wolał, żeby od organizatorów zależało czy wykorzystają ten CS czy nie. Co wy chcecie uściślać? Jeden jedyny poprawny compscore![]()
Nie kumam o co wam chodzi.
oczywisce,ze CS bedzie zalezal tylko od organizatora. tyle tylko, ze na LS toczy sie rozmowa majaca wylonic sugerowany/sugerowane CS
Hmmm jedno i drugie wyjście ma swoje plusy.
Aczkolwiek osobiście wolałbym jeden CS taki bardziej "oficjalny" w ramach którego organizatorzy mogą sobie zmieniać co chcą lub zostawić w cąłości.
Jeden ale najlepszy.
W dyskusji w forum LS padła propozycja aby kowadło, war altar, great deamon etc. i tym podobne zabawki zjadały sloty hero. Można się zastanowić co lepsze - zjadanie slotów rare czy hero, a może obu...
Aczkolwiek osobiście wolałbym jeden CS taki bardziej "oficjalny" w ramach którego organizatorzy mogą sobie zmieniać co chcą lub zostawić w cąłości.
Jeden ale najlepszy.
W dyskusji w forum LS padła propozycja aby kowadło, war altar, great deamon etc. i tym podobne zabawki zjadały sloty hero. Można się zastanowić co lepsze - zjadanie slotów rare czy hero, a może obu...
rare tudziez obu... drogie VC przy drakenhofie i tak wystawiaja 3 herosow.
w koncu musze sie te 2 warghoulfy zmiescic.
w koncu musze sie te 2 warghoulfy zmiescic.
No nie wiem. Najlepiej jakby powstało kilka wzorów CSa i organizatorzy, którzy chcieliby wypróbować któryś mogliby swobodnie wybierać - bo znowu staracie się ustalić jeden słuszny standard paradoksalnie walcząc ze standardami. Inna sprawa, że ten CS jest chyba skończony? Mi się nie podoba, ale ja nie jestem wyznacznikiem gustów społecznych ^^ Też szybko skrobnę coś, aby było więcej propozycji.
TYLKO BŁAGAM NIECH CSY BĘDĄ OPCJONALNE, MAM NADZIEJE, ŻE TO CZASOWA MODA.
TYLKO BŁAGAM NIECH CSY BĘDĄ OPCJONALNE, MAM NADZIEJE, ŻE TO CZASOWA MODA.
na to wyglada, aczkolwiek jest otwarty na propozycjeIzo pisze:No nie wiem. Najlepiej jakby powstało kilka wzorów CSa i organizatorzy, którzy chcieliby wypróbować któryś mogliby swobodnie wybierać - bo znowu staracie się ustalić jeden słuszny standard paradoksalnie walcząc ze standardami. Inna sprawa, że ten CS jest chyba skończony?
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
powtarzane milion razy...Izo pisze: TYLKO BŁAGAM NIECH CSY BĘDĄ OPCJONALNE, MAM NADZIEJE, ŻE TO CZASOWA MODA.
CS BĘDĄ OPCJONALNE
nie jest skonczony mam jeszczed kilka propozycji dla furiona, ale musze jeszcze przemyslec zanim je powiem (kilka spraw dot. g daemonow i moze jeszcze smokow).Izo pisze: Inna sprawa, że ten CS jest chyba skończony? Mi się nie podoba,
edit: wstepny zmiana do rozpatrzenia
jesli mount lorda ma us4 lub sam lord ma us4 dalej to samo
moze dodac jesli mount lorda lata i wzbudza terror lub sam lord lata i wzbudza terror. Nie jestem pewien tylko tak restrykcyjnego podejscia do smokow. ale to inna sprawa
Jescze uscislenie twojego systemu.
King w chariocie z icon of rulership (us+1 czyli chariot ma us 4 a krol 1) zjada rare'a?
Czy ja jestem na LSShino pisze: King w chariocie z icon of rulership (us+1 czyli chariot ma us 4 a krol 1) zjada rare'a?
![Question :?:](./images/smilies/icon_question.gif)
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Pewnie nie, bo nie taka byla idea.
Jak masz jakieś propozycje, wal śmiało; obecne sformułowanie wydaje mi się troszke niejasne i niemrawe. Niemniej dziekuje, ze zabierasz glos w dyskusji.
pozdrawiam
Furion
- swieta_barbara
- habydysz
Mi by bardziej odpowiadalo, ze bohater o liczbie Wo 5+ zajmuje dodatkowy slot rare, lub bohater (tez dragon mage) dosiadajacy potwora o liczbie ran 5+ zjada dodatkowy slot rare.
Przycina to GD, nie przycina Demon Prince, nie przycina mumii, przycina smoki, nie przycina gryfa i orla (i bardzo dobrze, bo lubie je widywac na stole i nie uwazam ich za mocne oddzialy). No i jest to jakby nie patrzec dosyc klarowne.
Wczoraj ogrywalem nowy CS O&G vs VC - jest zajebisty, rozpiski naprawde wygladaly ciekawie. Gralismy na max 700 pts, choc 32% tez uwazam za fajny limit bohaterow.
Przycina to GD, nie przycina Demon Prince, nie przycina mumii, przycina smoki, nie przycina gryfa i orla (i bardzo dobrze, bo lubie je widywac na stole i nie uwazam ich za mocne oddzialy). No i jest to jakby nie patrzec dosyc klarowne.
Wczoraj ogrywalem nowy CS O&G vs VC - jest zajebisty, rozpiski naprawde wygladaly ciekawie. Gralismy na max 700 pts, choc 32% tez uwazam za fajny limit bohaterow.
To co Baśka napisał +1
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
Limit zostal zwiekszony do 720. Naprawdę, więcej nie potrzebaswieta_barbara pisze:Mi by bardziej odpowiadalo, ze bohater o liczbie Wo 5+ zajmuje dodatkowy slot rare, lub bohater (tez dragon mage) dosiadajacy potwora o liczbie ran 5+ zjada dodatkowy slot rare.
![Wink ;-)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Propozycja wpisu - już oddaję się medytacji na temat jego słuszności
![Smile :-)](./images/smilies/icon_smile.gif)
a ja znów porusze sprawe HE, gdyz wydaje mi sie ze 2 z ograniczen bardziej (za bardzo) wpływaja na HE niz na inne armie.
1. zakaz dublowania rare
- HE z 4 slotami rare i tylko 2 dostepnymi jednostkami sa pokrzywdzone
2. zdublowac mozna tylko jednego speciala
- HE maja 6 slotów, ten zakaz nie jest moze jakis niszczacy army lista (jak ten powyzej) ale bardzo utrudnia skladanie rozpisek - zbyt duza roznorodnosc niszczy jakakolwiek koncepcje armii. O ile przy 4 slotach jest to OK to przy 6 IMO jest troche zbyt rygorystyczne. Poza tym rozpiski HE jesli chodzi o powtarzanie speciali sa zazwyczaj urozmaicone.![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
proponowal bym zmienic te ograniczenia dla HE na nastepujace
- rare (HE) - kazda jednostka jest 0-2
- special - mozna zdublowac 2 oddziały
pozdrawiam
1. zakaz dublowania rare
- HE z 4 slotami rare i tylko 2 dostepnymi jednostkami sa pokrzywdzone
2. zdublowac mozna tylko jednego speciala
- HE maja 6 slotów, ten zakaz nie jest moze jakis niszczacy army lista (jak ten powyzej) ale bardzo utrudnia skladanie rozpisek - zbyt duza roznorodnosc niszczy jakakolwiek koncepcje armii. O ile przy 4 slotach jest to OK to przy 6 IMO jest troche zbyt rygorystyczne. Poza tym rozpiski HE jesli chodzi o powtarzanie speciali sa zazwyczaj urozmaicone.
proponowal bym zmienic te ograniczenia dla HE na nastepujace
- rare (HE) - kazda jednostka jest 0-2
- special - mozna zdublowac 2 oddziały
pozdrawiam
![Obrazek](http://i46.tinypic.com/pq4n7.jpg)
Fakt Herosi-Monstra w stylu wielkich demonów podobnie jak smoki w tym CS powinni coś zjadać - np. tego slota rare. Np. Ancients Treemen już zjada (tyutaj GW trochę pomyślało).
Z drugiej strony np. wampirzy lord tez jest takim wielkim demonem, malo tego ma 200 punktow na przedmioty/powery (co jest fenomenem i to go wlasnie czyni tak poteznego) ale rozni sie tylko mniejszym US/W (przykładowo w straych wampirach wiekszy wampir lord zjadal dwa sloty, obecnie pomimo, że wampirzy lord jest znacznie lepszy od tamtego juz nie zjada). Podejrzewam że ktoś z batem musiał stać nad Gavem i pod groźbą zmusił go do napisania takiego AB do VC![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Stąd nad nim też można się zastanowić![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Z drugiej strony np. wampirzy lord tez jest takim wielkim demonem, malo tego ma 200 punktow na przedmioty/powery (co jest fenomenem i to go wlasnie czyni tak poteznego) ale rozni sie tylko mniejszym US/W (przykładowo w straych wampirach wiekszy wampir lord zjadal dwa sloty, obecnie pomimo, że wampirzy lord jest znacznie lepszy od tamtego juz nie zjada). Podejrzewam że ktoś z batem musiał stać nad Gavem i pod groźbą zmusił go do napisania takiego AB do VC
Stąd nad nim też można się zastanowić
No w sumie tak...DP, WL, DP, WL, DP, WL, DP, WL, DP, WL....Asassello pisze:Poza tym rozpiski HE jesli chodzi o powtarzanie speciali sa zazwyczaj urozmaicone.