8 edycja- pytania
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: 8 edycja- pytania
W podreczniku opisane sa 2 sytuacje ktore musze przytoczyc zanim zadam pytanie....
1. Gigant chowa sie za domkiem (wiecej niz jego połowa jest niewidoczna) - przeciwnik strzelajac w niego ma -2 do trafienia.
2. Armata strzela w herosa ktory stoi za murem.... kua bouncuje przed murkiem, leci dalej i zaczymuje sie na murku...
Rozumiem ze gdy stoje za duza skala lordem na smoku to przeciwnik ma -2 do trafienia.... ale co sie dzieje kiedy:
kula armatnia strzela w smoka? - czy jesli spadnie przed skałka albo uderzy w nia z jakiego kolwiek innego powodu to kula sie na niej zatrzymuje nie wyrzadzajac smokowi ani jezdzcowi zadnej szkody.... tak? ...a jesli spadnie za skałka i trafi w smoka? To przeszkoda juz nie chroni ? - jest niemozliwoscia by kula przelobowala parenascie metrow nad skala i spadla metr za nia -_-::
W podreczniku jest mala przeszkoda... i to jest logiczne ze kula moze spasc za nia... ale jak to sie ma do duuuuzych obiektow jak domy, mury warowne, wysokie skały itd?
1. Gigant chowa sie za domkiem (wiecej niz jego połowa jest niewidoczna) - przeciwnik strzelajac w niego ma -2 do trafienia.
2. Armata strzela w herosa ktory stoi za murem.... kua bouncuje przed murkiem, leci dalej i zaczymuje sie na murku...
Rozumiem ze gdy stoje za duza skala lordem na smoku to przeciwnik ma -2 do trafienia.... ale co sie dzieje kiedy:
kula armatnia strzela w smoka? - czy jesli spadnie przed skałka albo uderzy w nia z jakiego kolwiek innego powodu to kula sie na niej zatrzymuje nie wyrzadzajac smokowi ani jezdzcowi zadnej szkody.... tak? ...a jesli spadnie za skałka i trafi w smoka? To przeszkoda juz nie chroni ? - jest niemozliwoscia by kula przelobowala parenascie metrow nad skala i spadla metr za nia -_-::
W podreczniku jest mala przeszkoda... i to jest logiczne ze kula moze spasc za nia... ale jak to sie ma do duuuuzych obiektow jak domy, mury warowne, wysokie skały itd?
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
obeliski i domki są "do nieba", smok ma rozmiar 3. jeśli schowasz podstawkę smoka za skalą tak by nie wystawała to nie da się go trafić armatą/strzelcami, a klopy musiałyby strzelać indirectem.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
Nie nie ... chodzi mi o sytuacje jak z "ksiazkowym gigantem" ...gdyby wiecej jak polowa smoka bylaby zasłonieta ale mimo tego wystawała by mu klata i głowa np (czyli crew armaty by go widziala ale miala na drodze wielka przeszkode....
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
armata wtedy mogłaby przelobować nad obeliskiem trafiając giganata/smoka, jeśli kula upadlaby przed obeliskiem i potoczylaby się dalej to zarzymalaby się na obelisku (nie niszcząc go ofc).
Ale jest to wg. TLoS'a, wg. uściśleń sędziowskich (a wszystkie turnieje i większość bitew towarzyskich gra się na te uściślenia) obowiązuje VLoS, czyli byłoby jak opisałem wcześniej.
Ale jest to wg. TLoS'a, wg. uściśleń sędziowskich (a wszystkie turnieje i większość bitew towarzyskich gra się na te uściślenia) obowiązuje VLoS, czyli byłoby jak opisałem wcześniej.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
to jeszcze tylko mi powiedz co to jest T i V przed LoSem to bede w pelni szczesliwy
jak dzilaja boosty beasta podnoszace staty charakterom, jezeli oni siedza na smokach? smoki takze dostaja dodatki? bo w pann's imp pelt (2) jest napisane target (czyli jezdziec i smok?), a the savage beast (5) jest napisane ze dziala na model (czyli jezdziec + smok).
wiec czy 2ka takze dziala na model (charakter+smok)?
edit:
i czy curse of anraheir (4) jest nadrzedny nad zdolnosciami jednostek , np. strider
edit:
i czy curse of anraheir (4) jest nadrzedny nad zdolnosciami jednostek , np. strider
Nie krzyczcie ale musze sie upewnic... jako ze na turnieju nigdy nie byłem,Andrzej pisze:True/Virtual
a ta zasada jest niezle pochrzaniona...
True - czyli tak jak ma normalnie figurka w skali?
Virtual - czyli wedłog skali modelu (nawet skonwertowanego?)
Mogłby mi ktos tak uprzejmie zarzucic linka jesli jest na forum bo nigdzie nie moge tego znalesc a na pewno o tym juz było....
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
opis VLoS'a masz w uściśleniach:
http://strony.aster.pl/barbaros/usc8.pdf
http://strony.aster.pl/barbaros/usc8.pdf
True - tak jak to jest opisane w podreczniku (patrzysz z "oczu" figurki)
Virtual - stworzone na potrzebe turniejow http://strony.aster.pl/barbaros/usc8.pdf
Virtual - stworzone na potrzebe turniejow http://strony.aster.pl/barbaros/usc8.pdf
dzieki chopaki!
Mount nie jest characterem, więc jeśli coś działa na charactera nie działa na mounta.krejzihed pisze:jak dzilaja boosty beasta podnoszace staty charakterom, jezeli oni siedza na smokach? smoki takze dostaja dodatki? bo w pann's imp pelt (2) jest napisane target (czyli jezdziec i smok?), a the savage beast (5) jest napisane ze dziala na model (czyli jezdziec + smok).
- gerald_tarrant
- Masakrator
po odmówionym challenge cofam BSB przeciwnika
czy dalej dodaje+ do CR i właściwości jego szmaty działają jesli?
4 opcje
-kiedy będzie przesunięty poza combat w pierwszym szeregu
-kiedy będzie przesunięty do drugiego sżeregu
-kiedy będzie przesunięty do ostatniego sżeregu
czy może w ogóle nie będzie działać?
i analogicznie jak jest z działaniem magic itemów w takiej sytuacji?
4 opcje
jarównież mam pytanie dotyczące chalengy. jest następująca sytuacja:
teraz tak to zykłe orki
to wardancer lord walczący samotnie
to lord orków w oddziale
to zwykli wardancerzy
to champion wardancerów
to mag we w oddzaile War dancerów
i teraz moje pytanie. lord orków rzuca challenge ta ja grając elfami muszę:
a)przyjąć challenge samotnym lordem wardancerów który nie ma się gdzie wycofać lub kimkolwiek innym
b)mogę odmówić challengu i wtedy mój przeciwnik musi wycofać mojego maga któryma sie gdzie schować w preciwieństwie do mojego lorda pamiętając że championa przesunac nie może
c) nie musi nikogo przesuwać
d)inne rozwiązanie o którym nie pomyślałem
teraz tak to zykłe orki
to wardancer lord walczący samotnie
to lord orków w oddziale
to zwykli wardancerzy
to champion wardancerów
to mag we w oddzaile War dancerów
i teraz moje pytanie. lord orków rzuca challenge ta ja grając elfami muszę:
a)przyjąć challenge samotnym lordem wardancerów który nie ma się gdzie wycofać lub kimkolwiek innym
b)mogę odmówić challengu i wtedy mój przeciwnik musi wycofać mojego maga któryma sie gdzie schować w preciwieństwie do mojego lorda pamiętając że championa przesunac nie może
c) nie musi nikogo przesuwać
d)inne rozwiązanie o którym nie pomyślałem
:) - 1 unit friendly
;(;( - 2 unit enemy
- 3 unit enemy
;( ;( - 2" unit enemy - pozycja drugiego unitu po ucieczce
Historyjka: oddział 1 szarżuje na 2, unit 2 ucieka i są dwie opcje:
a) 1 rzuca tyle że złapałby 2"
b) 1 rzuca za mało by złapać 2" ale wystarczająco by wejść w unit 3
Pytanie:
Co się dzieje w przypadku nie zadeklarowania redirectu w obu przypadkach?
;(;( - 2 unit enemy
- 3 unit enemy
;( ;( - 2" unit enemy - pozycja drugiego unitu po ucieczce
Historyjka: oddział 1 szarżuje na 2, unit 2 ucieka i są dwie opcje:
a) 1 rzuca tyle że złapałby 2"
b) 1 rzuca za mało by złapać 2" ale wystarczająco by wejść w unit 3
Pytanie:
Co się dzieje w przypadku nie zadeklarowania redirectu w obu przypadkach?
Character wycofany po odmówieniu challenge nie daje bonusu do liderki oddziałowi wg RB, z tego co pamiętam, to nic nie pisze u utracie bonusu za sztandar, a na pewno nie pisze nic o magicznych itemach, więc te wg mnie działają normalnie, co do sztandaru to nie mam pewności.gerald_tarrant pisze:po odmówionym challenge cofam BSB przeciwnika
4 opcje
Nie ma znaczenia, do którego szeregu będzie cofnięty.
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"
A nie ma o tym nic w FAQ ? Bo rzeczywiście w 7 edycji zapis o ucieczce z pojedynku był dokładnie przedstawiony, tutaj napisane jest tylko o nie korzystaniu z LD tego bohatera. Czy to znaczy, że jeśli mój król z regenką ucieknie z chalenge na tyły to nadal daje regenkę ?Afro pisze:
Character wycofany po odmówieniu challenge nie daje bonusu do liderki oddziałowi wg RB, z tego co pamiętam, to nic nie pisze u utracie bonusu za sztandar, a na pewno nie pisze nic o magicznych itemach, więc te wg mnie działają normalnie, co do sztandaru to nie mam pewności.
Nie ma znaczenia, do którego szeregu będzie cofnięty.
skoro jest napisane, że tylko z Ld się nie korzysta to cała reszta działa
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Przy wystawieniu do oddziału chosenów wstawiam herosa z terrible mask of EEEeee. następnie na początku bitwy zgodnie z zasadą rzucam na tabelkę eye of the gods.
Pytanie jest następujące z okazji herosa powodującego terror unit też go powoduje... czy zatem mogę przeżucać wynik 10-11 na tabelce. Co prawda jest napisane, że wynik uzyskany dotyczy tylko chosenów ale niegdzie nie znalazłem, że igonure przy tym rzucie herosów i ich specjalne zdolności, które można uzyskać z tabelki;)
Pytanie jest następujące z okazji herosa powodującego terror unit też go powoduje... czy zatem mogę przeżucać wynik 10-11 na tabelce. Co prawda jest napisane, że wynik uzyskany dotyczy tylko chosenów ale niegdzie nie znalazłem, że igonure przy tym rzucie herosów i ich specjalne zdolności, które można uzyskać z tabelki;)
We Bust in, Fight Through the Carnage, let the BOOMSTIK do the Talking...