Pytania krótkobrodego - zasady

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator

Re: Pytania krótkobrodego - zasady

Post autor: Okoń »

cieniu pisze:Ok to wszystko jasne, padło słowo klątwa które mnie zmyliło.
Dziwne, bo nie powinno. :wink:

RiP to nie jest stricte rodzaj zaklęcia, tylko czas jego oddziaływania. Zarówno hexy, augmenty jak i nawet direct damage spelle mogą być czarami pozostającymi w grze. Vortexy zawsze są RiPami.
Obrazek

Pomeranian
Plewa

Post autor: Pomeranian »

A w jaki sposób Krasnoludy generują kości rozproszenia w swojej fazie magii ?

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator

Pomeranian pisze:A w jaki sposób Krasnoludy generują kości rozproszenia w swojej fazie magii ?
Tak jak każdy. W swojej fazie magii generują kości mocy (rzut 2d6 na wiatry magii), których następnie mogą użyć jako kości rozproszenia.
Obrazek

In_the_sea_of_blood
Chuck Norris

Post autor: In_the_sea_of_blood »

Edit:
coś mi się tu komputer pozawieszał
Ostatnio zmieniony 27 maja 2015, o 13:24 przez In_the_sea_of_blood, łącznie zmieniany 1 raz.
"Blood Bowl is like a war- no winners, just survivors"

In_the_sea_of_blood
Chuck Norris

Post autor: In_the_sea_of_blood »

Slayer Zabójców pisze:
Anadim pisze:Czy Grimm Burloksson daje rerolla na kostce artyleryjskiej tak jak zwykły ME plus to co w opisie postaci czy tylko to co w opisie postaci?
Zwykły ME daje rerolla na kostce z wyłączeniem przypadków wyszczególnionych u Grimma, dlatego się zastanawiam czy opis Grimma nie dotyczy zwiększenia możliwości rerolla.
Tak, Grimm ma większe możliwości od zwykłego inżyniera, lecz za to jego zdolność działa na 2+.....
Grimm ma prawię wszystkie zasady jak ME, oprócz "Artillery Master", która to zasada daje re-rolle.
Oczywiście z jego zdolności "Master of accuracy" można użyć zasady dającej re-rolle, ale wtedy nie można użyć pozostałych dwóch.
To tylko po to piszę, żeby ktoś nie zrozumiał, że ma re-rolle i może korzystać z zasad "Master of accuracy" (tak jak ja za pierwszym razem ;) )

EDIT:
Pomysł strasznie drogi, ale ciekawy.
Organki z RoA, do tego w 3" ME oraz Grimm. Wszytsko co nie jest za coverem w dalekim zasięgu trafiasz na 3+ (BS od ME) i przerzucasz To Hit ( ostatnia zdolność Grimma ).
"Blood Bowl is like a war- no winners, just survivors"

Anadim
Chuck Norris

Post autor: Anadim »

Chodziło mi raczej o to czy Grimm daje reroll TYLKO w wymienionych przypadkach, czyli nie można rerollować tego co zwykłym ME, czy może robić rerolla artillery dice jak ME plus to co ma w opisie. Bo to co ma w opisie jest dokłądnie tym co wyklucza opis zdolności "artillery Master"

panterq
Masakrator

Post autor: panterq »

In_the_sea_of_blood pisze: EDIT:
Organki z RoA, do tego w 3" ME oraz Grimm. Wszytsko co nie jest za coverem w dalekim zasięgu trafiasz na 3+ (BS od ME) i przerzucasz To Hit ( ostatnia zdolność Grimma ).
Z tego co pamiętam, Grimm daje przerzuty to-hit swojemu oddziałowi.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Post autor: Slayer Zabójców »

panterq pisze:
In_the_sea_of_blood pisze: EDIT:
Z tego co pamiętam, Grimm daje przerzuty to-hit swojemu oddziałowi.
Źle pamiętasz, Grimm daje bonusy oddziałowi 3 cale od niego.
Obrazek

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Post autor: Bearded Unclean 'Un »

Chodziło mi raczej o to czy Grimm daje reroll TYLKO w wymienionych przypadkach, czyli nie można rerollować tego co zwykłym ME, czy może robić rerolla artillery dice jak ME plus to co ma w opisie. Bo to co ma w opisie jest dokłądnie tym co wyklucza opis zdolności "artillery Master"
Grimm nie posiada zasady "Artillery Master", którą posiada Master Engineer, zamiast tego moze wybrac opcję "Artillery Adjustment", która działa jak nieco lepszy "Artillery Master", przy czym tylko na 2+.
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

Obrazek

Anadim
Chuck Norris

Post autor: Anadim »

Bearded Unclean 'Un pisze:
Grimm nie posiada zasady "Artillery Master", którą posiada Master Engineer, zamiast tego moze wybrac opcję "Artillery Adjustment", która działa jak nieco lepszy "Artillery Master", przy czym tylko na 2+.

Chodzi mi o to że przy zasadzie "artillery master" jest "...cannot be the dice..." i ta uwaga wymienia dokładnie przypadki które są u Grimma
U Grimma natomiast sformułowane jest to tak jakby reroll obowiązywał tylko te konkretne przypadki, stąd moje pytanie.

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Post autor: Bearded Unclean 'Un »

"can be" oznacza "może być", a nie "musi być"

Innymi słowy, tak jak już pisałem wyżej, zasada "Artillery Adjustment" jest nieco lepsza wersją "Artillery master", bo nie zawiera klauzuli "cannot be blablabla".
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

Obrazek

Milo36
Plankton

Post autor: Milo36 »

Witam. Mam taką zagwozdkę i nigdzie nie potrafię znaleźć odpowiedzi. Czy Gyrobomber może rzucać bombki po marszu??? Z góry dzięki za odpowiedzi :D

panterq
Masakrator

Post autor: panterq »

Po pierwsze - http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=34&t=25502 to odpowiedni wątek do zadawania takich pytań.

Co do samego pytania - Tak, może zrzucić bombę po marszu. W armybooku jest wyraźnie napisane kiedy bombowiec nie może skorzystać z zasady "Bombing Run" (czyli de facto zrzucić bombę), mianowicie kiedy ucieka albo szarżował w tej turze. Jeśli tego nie zrobił/nie robi, nie ma żadnych przeciwwskazań.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

szaltom
Pseudoklimaciarz

Post autor: szaltom »

Czy przy uderzeniu skavenskiego Doomrocket przysługuje ochrona ze sztandaru Grungniego? Taką ostatnio mieliśmy zagwozdkę...

Theo
Falubaz

Post autor: Theo »

zależy czy gracie na zasadach turniejowych czy nie ;)

szaltom
Pseudoklimaciarz

Post autor: szaltom »

Graliśmy na zasadach z rulebooka plus faq

Theo
Falubaz

Post autor: Theo »

wedle zasad turniejowych etc, czyli takich na jakich sie gra turnieje w kraju u nas, grugni działa na wszelkie ataki jakie są wykonane podczas shooting phase lub w swoim opisie mają 'shooting attack' jak banshee czy terrorgheist. problemem z grugni i jego bookowym zapisem jest to, że nie istnieje z rulebooku definicja 'shooting ataku' ;d

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

:) owszem istnieje
to co ma napisane ze jest shooting attack w swoim opisie, to jest w zasadach podręcznika/army booków i to wystarcza
zresztą tak się i u nas grało w poprzednim sezonie
np krzyk ma napisane, że to jest special attack, więc nie byłoby tu problemu - nie jest shootingiem

uściślenie ETC FAQ prowadzi do tego, że każdy atak w fazie shooting to atak strzelecki, co ujednolica rozwiazanie w takich jak ten przypadku, czy na sztormowce czy na plaszczu Dark Elves
kwestia czy gracze grają wg tych klaryfikacji czy wolą po swojemu, czy na 4+ sie dogadać
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
cieniu
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: cieniu »

Czy gyrocopterowy breath attack i fiery ring of thori podlegają zasadzie z podręcznika:

"BREATH WEAPON CLOSE COMBAT ATTACK If the model with this special rule is in close combat, it can use the Breath Weapon to make an additional close combat attack at its own Initiative (in either player's turn). A model that makes a breath weapon attack in this way inflicts 2D6 automatic hits on a single enemy unit in base contact — if there is more than one enemy unit in base contact with the model, the controlling player chooses which enemy unit suffers the hits. As with breath weapon attacks made in the Shooting phase, the Strength and any special effects of the creature's Breath Weapon will be covered in its rules. Wounds caused by a Breath Weapon in close combat count towards combat resolution."

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator

Gyrocopter - nie.
Ring - tak.
Obrazek

ODPOWIEDZ