Pytania krótkobrodego - zasady

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Theo
Falubaz

Re: Pytania krótkobrodego - zasady

Post autor: Theo »

gyros to nie breat attack ;) używa tej samej templatki co breath attack, ale ma swoje zasady :)

Anadim
Chuck Norris

Post autor: Anadim »

Czy template (od Katapulty, Flame Cannon, Gyro) uderza jednocześnie jeźdźca i wierzchowca? Jak jest przy tmplatkach z "look out sir!"

Awatar użytkownika
krzychoss
Falubaz

Post autor: krzychoss »

Tak, wypadku klopy losujesz siłę uderzenia. W sensie która część dostała z big hit(na 5+ góra). Oczywiście w sytuacji gdy mają oddzielny profil.
Look out normalnie przysługuje przy każdej ranie zadanej przez templatke przy normalnych ograniczeniach look outa.

heimdall89
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: heimdall89 »

Witam. Takie dwa pytania mi chodzą po głowie. W sumie widziałem gdzieś odpowiedz na forum ale nie.mogłem jej teraz znaleźć

Czy gyro z karabinem który używa łezki może zrobić stand and shot? Podobnie czy.może zrobić to pierścionek z ognistym atakiem?

Czy stand and shot może zrobić veteran ironów jeśli ma babki?

Edit.

Jeszcze pytanie do gyrobombera - rozumiem ze bomba która zrzucam jest automatycznie uzupełniana? Tzn jeśli zrzuce bombę to mogę przeleciec nad wrogami raz jeszcze i zrzucić ja ponownie?

A nie do końca rozumiem bomb misfire. Przy 2-3 jest napisane "centre 3" over gyro..." rozumiem ze potem rzucam rzucam kośćmi sprawdzam gdzie bomba poleci itd. Czy oznacza to że mój gyro tez może otrzymać obrażenia?

I jeszcze 1 pytanie - obydwie bomby ( 1 wymagająca dużego kółka, druga małego) mają się 3(6)?

Rzadko grywam pojazdami. Krasnolud ma nogi po to by chodzić, ew kogoś kopnąć a nie po to by dotykać nimi pedałów.

panterq
Masakrator

Post autor: panterq »

Według ETC FAQ żyrocopter może zrobić stand & shoot z łezki, ale cel musi być od razu w zasięgu templatki, jednocześnie będąc na tyle daleko żeby żyro zdążył zrobić S&S (czyli powyżej wartości ruchu oddziału przeciwnika). S&S z Cinderblast bombs ma te same zasady.
Pierścionek z ognistym atakiem? Bez szaleństw ;) Nie ma S&S z czarów.
Gyrobomber może zrzucać bomby co turę, w wypadku misfire'a 2-3 kładziesz template na bombowcu, jeśli wyrzucisz hit dostajesz trafienie z S6 D3W. Ogólnie tak, możesz się trafić.
Siła w obydwu wypadkach jest taka sama, S3 AP pod całym templatem i S6 AP D3W w centrum.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

Awatar użytkownika
Abrasus
Falubaz

Post autor: Abrasus »

panterq pisze:Według ETC FAQ żyrocopter może zrobić stand & shoot z łezki, ale cel musi być od razu w zasięgu templatki, jednocześnie będąc na tyle daleko żeby żyro zdążył zrobić S&S (czyli powyżej wartości ruchu oddziału przeciwnika). S&S z Cinderblast bombs ma te same zasady.
Dodam tylko, że S&S możesz robić ZAWSZE, ale dopóki przeciwnika nie ma w zasięgu templatki to nie możesz jej położyć.

Anadim
Chuck Norris

Nie możesz położyć czy nie trafia w szarżujący oddział?

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Post autor: Bearded Unclean 'Un »

Wzornik musi dotykac szarzujacej jednostki, w przeciwnym wypadku w ogóle go nie kładziesz, żeby nie było nadużyć typu "robię s&s i walę w coś, co mnie nie szarżuje".
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

Obrazek

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Post autor: Slayer Zabójców »

heimdall89 pisze: Rzadko grywam pojazdami. Krasnolud ma nogi po to by chodzić, ew kogoś kopnąć a nie po to by dotykać nimi pedałów.
Niestety krasnoludy często dotykały nogami pedałów, w sumie to na tym opierała się cała Wojna o Zemstę.
Obrazek

Kolas111
Chuck Norris

Post autor: Kolas111 »

Mistrz :lol2:

Theo
Falubaz

Post autor: Theo »

Slayer Zabójców pisze:
heimdall89 pisze: Rzadko grywam pojazdami. Krasnolud ma nogi po to by chodzić, ew kogoś kopnąć a nie po to by dotykać nimi pedałów.
Niestety krasnoludy często dotykały nogami pedałów, w sumie to na tym opierała się cała Wojna o Zemstę.
nie 'niestety', należało się szpiczastouchym miałkim pedałom i dlatego poczuli krasnoludzkie buty!

Anadim
Chuck Norris

Czy "Blasted Standard" Chaosu zmniejsza siłę strzału tylko przy roll to wound, czy przy armor save też? Krew zalewa załogę moich organków strzelających do jednostek z tym badziewiem :evil:

Awatar użytkownika
Magnus
Chuck Norris

Post autor: Magnus »

Mam pytanie: czy jak dam rune ze trafiam zawsze na 2+ to jak atakuje wojownia nurgle'a to czy mam -1 do trafenia i trafiam na 3+ czy zapis zawsze niweluje wszelkie modyfikatory i rafiam na 2+?

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Post autor: Slayer Zabójców »

Anadim pisze:Czy "Blasted Standard" Chaosu zmniejsza siłę strzału tylko przy roll to wound, czy przy armor save też? Krew zalewa załogę moich organków strzelających do jednostek z tym badziewiem :evil:
Niestety sztandar ten obniża wartość siły ataków strzeleckich o połowę w związku z czym przebicie pancerza także jest niższe, ale pamiętaj, że sztandar ten mogą nosić tylko wyznawcy Tzeentcha oraz za każdy hit rzuca się osobno i na jedynkach siła jest podwajana.
Magnus pisze:Mam pytanie: czy jak dam rune ze trafiam zawsze na 2+ to jak atakuje wojownia nurgle'a to czy mam -1 do trafenia i trafiam na 3+ czy zapis zawsze niweluje wszelkie modyfikatory i rafiam na 2+?
Zawsze trafiasz na 2+ niezależnie od modyfikatorów.
Obrazek

Alavarin
Wałkarz

Post autor: Alavarin »

Jak to jest z wystawianiem Warriorów jako Longbeardsów? Sama siwa broda robi robotę?
Czytałem różne rzeczy na ten temat, ale nie wiem jak to w końcu jest.

Co w przypadku, jeżeli posiadam Warriorów z BoSP, domyślnie z tarczą, a chciałbym wsadzić im dużą broń?
Jest możliwość wyekwipowania ich zarówno w tarcze jak i oręż tego rodzaju - czy wtedy, na przykład, wsadzenie im na plecy dodatkowej broni załatwia sprawę, czy są już na zawsze skazani na opcję domyślną?

Pytam o rozwiązania zgodne z duchem 8 edycji i ETC.

panterq
Masakrator

Post autor: panterq »

Zgodnie z 8 edycją - Longbeardzi mają osobne modele. Oficjalnie na turniejach wystawienie warriorsów jako Longbeardów byłoby traktowane jako proksowanie, chyba że masz np. skonwertowany oddział z siódmej edycji (gdzie Longbeardzi byli de facto po prostu upgrade'm dla warriorsów, i korzystali z tego samego modelu), z odpowiednim malowaniem (jasne brody, siwe, białe, wiadomo o co chodzi) i np. maskami (były w wypraskach warriorsów siódmoedycyjnych).

Jeśli chodzi o uzbrojenie modelu, fachowo nazywa się to WYSIWYG (What You See Is What You Get), i nie ma aż takiego znaczenia - jest co najwyżej jednym z elementów oceny malarskiej. Wyjątek stanowią turnieje z dużym naciskiem na hobbistykę, gdzie może się pojawić wymóg posiadania WYSIWYG na oddziałach.
Jeśli dokleisz im dodatkową broń na plecy powinno być w dużej mierze OK, ale znowu purysta może się przyczepić że np. w rozpisce wykupiłeś tylko wielką broń, a tu modele mają też tarcze.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

burszuj
Plankton

Post autor: burszuj »

Witam, z racji że GW skasowało wszystkie erraty do armii 8 edycyjnych ze swojej strony może ktoś ma i mógł by się podzielić formatem pdf?

najbardziej potrzebował bym do dark elves, bretonia, vampire counts, imperium i tomb kingsów ale jak byście mieli jeszcze do innych armii to było by też super!

głowną errate do rulerbooka mam więc jak coś ktoś to mogę się podzielić również;)

z góry dzięki

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Post autor: White Lion »

mam komplet.

daj na pw maila.
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

Awatar użytkownika
lividius
Mudżahedin

Post autor: lividius »

Czy mogę mieć na sztandarze dwie pojedyncze Ancestor Rune, używając ich dwa razy podczas bitwy ( w dwóch kolejnych testach).

Anadim
Chuck Norris

W opisie runki: "multiples of this rune have no further effect". Ja bym uznał że nie zadziała.

Przy okazji moje pytanie: Kombinował ktoś może z kilkoma Grudge Rune? Jak rozumiem oznaczony przeciwnik dostaje ciosy na +1To hit i z rerollem od każdego nosiciela runy, a nie od konkretnego? Przy trzech Grudge Rune praktycznie każdy krasiowy Hero będzie miał bonusy względem prawie każdego Hero przeciwnika. Dodatkowo Hatred, i pierwsza tura wszelkich pojedynków to sporo trafień.

ODPOWIEDZ