8 edycja- pytania
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: 8 edycja- pytania
Chalange'a można odmówić tylko jeżeli wszystkie postacie mają się gdzie cofnąć. W tej sytuacji chalange musi być zaakceptowany, kim to już temat wtórny.
0+ save, tak można mieć taki, ale liczy się jak 1+ więc delikatnie mówiąc nie warto.
0+ save, tak można mieć taki, ale liczy się jak 1+ więc delikatnie mówiąc nie warto.
System jest prosty, kombinacja 0+ lub niżej nie jest nielegalna, ale traktujemy ją jako 1+ i modyfikujemy siłą czy armourpiercingiem od 1+, natomiast jakby ktoś niszczył tarcze czy obniżał save'a z magii to takie 0+ może się przydać (ale to chyba rzadkość).
Again ^^
:D - 1 unit friendly pozycja
;(;( - 2 unit enemy pozycja
- 3 unit enemy pozycja
;( ;( - 2" unit enemy - pozycja drugiego unitu po ucieczce
Historyjka: oddział 1 szarżuje na 2, unit 2 ucieka i są dwie opcje:
a) 1 rzuca tyle że złapałby 2"
b) 1 rzuca za mało by złapać 2" ale wystarczająco by wejść w unit 3
Pytanie:
Co się dzieje w przypadku nie zadeklarowania redirectu w obu przypadkach?
- Infernal Puppet
- Masakrator
Dokładnie - AB mówi 0+, to jest 0+ i nie ma tu nic do gadania .
Ach te uroki bycia ciągle głodnym .Mad Mike pisze:To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezarakwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
FAQ do rulebooka:
Page 43 – Saving Throws
Change the third paragraph to “Note that a save of any kind
can never be better than 1+. This does not prevent a model
having items or special rules that would take the save even
lower, it simply caps the saving throw at 1+. Also, remember
that a roll of 1 is always a failure.”
Page 43 – Saving Throws
X.Maciek pisze:No to w takim razie powinno się przerzucać rzut na oczko mając bazowo 1+ armoura i wyrzucając na tabelce +1 do armoura. Już pomijam że każdy chaosiarz ma 1+ armoura i ten dar jest bezużyteczny.
Skoro dopuszcza Ci możliwość by bardziej zmniejszyć save, to dlaczego miałbyś przerzucać? To, że i tak będzie on traktowany jako 1+AS nie ma znaczenia w tym kontekście.This does not prevent a model
lower, it simply caps the saving throw at 1+.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."
Gdyby ktoś nadal nie rozumiał to słownik -> cap.Quaki pisze:FAQ do rulebooka:
Page 43 – Saving Throws
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!
caps -> przewyższać (kogoś/coś pod jakimś względem)
znaczy to wiec:
...to nie znaczy ze zapobiega to by model miał magiczny item lub zasade
kotora pozwoli mu nawet na zmniejszenie sava, zwyczajnie przewyzszajac sava na 1+...
z tym ze trzeba to rozumiec: zwyczajnie przewyzszajac sava "na 1+"...
a nie: zwyczajnie przewyzszajac sava na "1+"...
...bo to duza roznica w znaczeniu. (Ah ten nasz piekny jezyk )
czyli magiczne itemy badz zasady (w tym np oko bogow z WoChu) przewyzsza sava 1+ (w ujemnym znaczeniu oczywiscie)
Wedłog mnie mozna miec sava na 0 a nawet nizej! na potrzeby modyfikacji minusow wynikajacych z siły uderzenia.
Z tym ze 1 to zawsze porazka nawet jak macie sava na 0+
Wiem ze namąciłem Wam teraz ale dla mnie to co powiedziałem jest logiczne.
Przed wyjsciem erraty bylo max 1+ ale to co dodali zmienia troche znaczenie.
znaczy to wiec:
...to nie znaczy ze zapobiega to by model miał magiczny item lub zasade
kotora pozwoli mu nawet na zmniejszenie sava, zwyczajnie przewyzszajac sava na 1+...
z tym ze trzeba to rozumiec: zwyczajnie przewyzszajac sava "na 1+"...
a nie: zwyczajnie przewyzszajac sava na "1+"...
...bo to duza roznica w znaczeniu. (Ah ten nasz piekny jezyk )
czyli magiczne itemy badz zasady (w tym np oko bogow z WoChu) przewyzsza sava 1+ (w ujemnym znaczeniu oczywiscie)
Wedłog mnie mozna miec sava na 0 a nawet nizej! na potrzeby modyfikacji minusow wynikajacych z siły uderzenia.
Z tym ze 1 to zawsze porazka nawet jak macie sava na 0+
Wiem ze namąciłem Wam teraz ale dla mnie to co powiedziałem jest logiczne.
Przed wyjsciem erraty bylo max 1+ ale to co dodali zmienia troche znaczenie.
Cap mistrzu ma jeszcze kilka innych znaczeń. Podczas tłumaczenia a tym bardziej dokonywania wykładni zasad polecam jeszcze przeczytanie całej zasady czy przypadkiem ma sens.Rothand pisze:(bzdury)
W twoim dokonaniu zasada mówi że nie wolno mieć save'a lepszego niż 1+, ale jak ktoś ma takiego przez ekwipunek lub zasady to ma lepszego niż 1+. Perfekcyjnie logiczne tłumaczenie co? Przez co jeszcze miałby mieć tego save'a jak nie ekwipunek czy zasady?
W tym wypadku bardziej chodzi o to że nie ważne ile masz 1+ i tak przykryje to co uzyskałeś. Coś jak maxymalne współczynniki na 10. Krasnoludzka armata nie strzeli z siłą 11 w steam tanka niezależnie od run, niezależnie od źle rozumianego AB>RB. Są pewne globalne zasady które wykluczają pewne rozwiązania.
Wiem ze to nie jedyne znaczenie ale jedyne ktore psuje w tym kontekscie.kudłaty pisze:
Cap mistrzu ma jeszcze kilka innych znaczeń. Podczas tłumaczenia a tym bardziej dokonywania wykładni zasad polecam jeszcze przeczytanie całej zasady czy przypadkiem ma sens.
Zwykły ekwipunek i zwykłe zasady. Zdanie dodane w erracie odnosi sie do magicznego poprawiania sava.kudłaty pisze:
W twoim dokonaniu zasada mówi że nie wolno mieć save'a lepszego niż 1+, ale jak ktoś ma takiego przez ekwipunek lub zasady to ma lepszego niż 1+. Perfekcyjnie logiczne tłumaczenie co? Przez co jeszcze miałby mieć tego save'a jak nie ekwipunek czy zasady?
Zdanie nadrzedne:This does not prevent a modelkudłaty pisze: W tym wypadku bardziej chodzi o to że nie ważne ile masz 1+ i tak przykryje to co uzyskałeś. Coś jak maxymalne współczynniki na 10. Krasnoludzka armata nie strzeli z siłą 11 w steam tanka niezależnie od run, niezależnie od źle rozumianego AB>RB. Są pewne globalne zasady które wykluczają pewne rozwiązania.
lower...opisuje: it simply caps the saving throw at 1+
Czyli w moim rozumieniu to magiczna modyfikacja "nakrywa" sava 1+ a nie na odwrot.
Oczywiscie to tylko moja opinia i mozliwe ze sie myle - bylem jednak na 100% przekonany ze tak jest dopoki nie wywiazała sie ta dyskusja.
I prosze na mnie z nie z ryjem a po przyjacielsku mi to wytłumaczyc
Ma ktos przyjaciela za granica.... jakiegos native speakera?
Dla mnie głupie jest ze taki lord khorna siedzacy w magicznej zbroi chaosu na molochu ma takiego samego sava jak imperialczyk w plytowce na rumaku w kropierzu.
Tak se zerknąłem aż do RB z powodu tej dziwnej dyskusji.
Zastanowić się również należy nad sensem zwrotu w AB do WoCh, który raczej (nie mogę tego oczywiście udowodnić) miał na celu ograniczenie spadania sejwa do -1 albo niżej, niż podkreślenie, że może być lepszy niż 1+ (zwłaszcza, że w 7 edycji nie było takiego ograniczenia nawet).
Potem dochodzi errata, wyjaśniająca, że jeśli chcesz, to se kup magicznego stuffu, ale i tak będziesz miał w sumie 1+ i basta. Podobnie trochę jak kupowanie eternalowi extra sprzętu (typu GW) co mu nic nie daje, ale hej, zakazu nie ma.Note that a model can never have a save (of any kind) better than 1+ for any reason (..)
Zastanowić się również należy nad sensem zwrotu w AB do WoCh, który raczej (nie mogę tego oczywiście udowodnić) miał na celu ograniczenie spadania sejwa do -1 albo niżej, niż podkreślenie, że może być lepszy niż 1+ (zwłaszcza, że w 7 edycji nie było takiego ograniczenia nawet).
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.
W 7 edycji bylo wyranie ze max to save 0+
Natomiast w tej musieli dodac errate ktora wszystko skomplikowala...
zanim wyszla errata bylo 1+ i basta, jednak po wersji 1.2 nie jestem juz tego taki pewnien.
A jak jest na turniejach?
....
heh... bylem na 3 innych forach anglojezycznych i tam rowniez do niczego nie doszli.
Jedni uwazaja tak jak ja inni mowia ze 1+ to max....
Jak spotkam kogos od GW to mu chyba obije szczene za te wszystkie niedomowienia.
Na cholere wiec teraz juggernauty i magiczne pancerze skoro co 2gi czar neguje pancerz a na
dodatek wszyscy biora great weapony?
Natomiast w tej musieli dodac errate ktora wszystko skomplikowala...
zanim wyszla errata bylo 1+ i basta, jednak po wersji 1.2 nie jestem juz tego taki pewnien.
A jak jest na turniejach?
....
heh... bylem na 3 innych forach anglojezycznych i tam rowniez do niczego nie doszli.
Jedni uwazaja tak jak ja inni mowia ze 1+ to max....
Jak spotkam kogos od GW to mu chyba obije szczene za te wszystkie niedomowienia.
Na cholere wiec teraz juggernauty i magiczne pancerze skoro co 2gi czar neguje pancerz a na
dodatek wszyscy biora great weapony?