Zapytania o zielone zasady
Moderator: Kołata
Re: Zapytania o zielone zasady
przeskakuje za niego i też w niego bije. Jak dobrze pójdzie przy odpowiednim ustawienu może przejść przez całą wrażą armię lub własną np pchnięty czarem z heavena
a co w przypadku gdy mangler przechodzi od frontu przez oddział za którym jest impas? Albo kiedy wpada w park maszynowy krasnoludów, za którym to jest już krawędź stołu (oczywiście chodzi mi o moment kiedy jeszcze można go kontrolować)? Zdaje Dangerousa i staje w najbliższym legalnym miejscu, czy zabija się?
Kalesoner pisze:Mi się temat podoba. Nie wiem o co wam chodzi. Poczytalbym co ma jeszcze Glonojad do napisania.
- GrimgorIronhide
- Masakrator
Dokładnie tak to musi podjąć wysiłek, moze wydrukuje i zapamięta. A jak im mówić za każdym razem to te same pytania będą się co jakiś czas powtarzać
- Infernal Puppet
- Masakrator
Poniekąd oczywistą powinnością gracza jest znać zasady swojej armii, której errata i FAQ są częścią. Znajomość zasad armii przeciwników w sumie też . Zawsze jak widzę, ze druga strona lepiej zna zasady armii niż jej gracz, to czuję, ze coś jest nie teges .
Ach te uroki bycia ciągle głodnym .Mad Mike pisze:To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezarakwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
OK, tok myślenia potrafię przyjąć do wiadomości. Logiki nie.
Wychodzicie z założenia, że każdy śledzi wszystkie najnowsze publikowane erraty, FAQ i uściślenia. Tak może robią Ci, którzy grają na turniejach, przy grach domowych odbywanych raz na dwa miesiące naprawdę nie idzie wszystkiego ogarnąć. Dlatego wg. mnie właśnie takie tematy na forum, gdzie doświadczeni gracze mogą świeżakom/domowym graczom podpowiedzieć gdzie, co i jak.
Swoją drogą to sam nawet nie wiem, gdzie takich errat szukać - pewnie je znajdę gdzieś na forum (tak jak wiele innych rzeczy), ale przekopywanie masy postów nawet po wyszukiwaniu jest strasznie upierdliwe.
Ostatnio sam zadawałem pytania o zasady ETC, z czym to się je i jak działa dopiero po kilku zbesztaniach właśnie w stylu "poszukaj sobie", ktoś odpisał podając właściwego linka i tłumacząc o co chodzi. Podziękowałem, życzyłem powodzenia i super.
Może jestem starej daty jeszcze długo sprzed gimbazjum, i nie do końca rozumiem wszystkie zasady na forach, ale jeśli na ulicy mnie ktoś zapyta: "jak dojść do ..." to nie odpowiadam mu: "sprawdź na mapie". Bywało, że prowadziłem zajęcia na uczelni i studentowi pytającemu o temat nigdy nie powiedziałem: "se pan poszuka gdzieś". Raczej były to wskazówki: książka, autor, artykuł - jeśli nie było w bibliotece służyłem własnymi zbiorami...
I jeszcze raz, aby nie było niedomówień. Owszem takie forum nie zwalnia od myślenia i samodzielnego szukania - po prostu Panowie: WIĘCEJ ŻYCZLIWOŚCI i kultury przez duże Q
Wychodzicie z założenia, że każdy śledzi wszystkie najnowsze publikowane erraty, FAQ i uściślenia. Tak może robią Ci, którzy grają na turniejach, przy grach domowych odbywanych raz na dwa miesiące naprawdę nie idzie wszystkiego ogarnąć. Dlatego wg. mnie właśnie takie tematy na forum, gdzie doświadczeni gracze mogą świeżakom/domowym graczom podpowiedzieć gdzie, co i jak.
Swoją drogą to sam nawet nie wiem, gdzie takich errat szukać - pewnie je znajdę gdzieś na forum (tak jak wiele innych rzeczy), ale przekopywanie masy postów nawet po wyszukiwaniu jest strasznie upierdliwe.
Ostatnio sam zadawałem pytania o zasady ETC, z czym to się je i jak działa dopiero po kilku zbesztaniach właśnie w stylu "poszukaj sobie", ktoś odpisał podając właściwego linka i tłumacząc o co chodzi. Podziękowałem, życzyłem powodzenia i super.
Może jestem starej daty jeszcze długo sprzed gimbazjum, i nie do końca rozumiem wszystkie zasady na forach, ale jeśli na ulicy mnie ktoś zapyta: "jak dojść do ..." to nie odpowiadam mu: "sprawdź na mapie". Bywało, że prowadziłem zajęcia na uczelni i studentowi pytającemu o temat nigdy nie powiedziałem: "se pan poszuka gdzieś". Raczej były to wskazówki: książka, autor, artykuł - jeśli nie było w bibliotece służyłem własnymi zbiorami...
I jeszcze raz, aby nie było niedomówień. Owszem takie forum nie zwalnia od myślenia i samodzielnego szukania - po prostu Panowie: WIĘCEJ ŻYCZLIWOŚCI i kultury przez duże Q
Kolokwialnie mówiąc: WEŹ SIĘ DO ROBOTY i przekop to samo co my przekopaliśmy. Kiedyś skill pomagał w zgadywaniu odległości strzelania z klop a teraz niestety polega na czytaniu FAQ, uściśleń, PKS-ów i innych niuansików. Poza tym na forum cytadeli jeszcze gdzieś powinien wisieć regulamin powergamera tam wszystko jest na tacy
Spróbuj lepszej gry: boltaction.pl
Wszystkie faq są na stronie gw ktore jest producentem tej zacnej gry zakladka gamming
Po forum szukać nie musisz
Po forum szukać nie musisz
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
word, za tekst o życzliwości masz +1 do zaczynaniaMad Max pisze:OK, tok myślenia potrafię przyjąć do wiadomości. Logiki nie.
jutro gram pierwszy raz na zasadach z 8 edycji, ostanio grałem na zasadach z 6 edycji
No własnie- podawałeś tytuł itp, czyli dokładnie gdzie szukać. A tutaj ktoś podał errate i FAQ czyli również dokładną informacje gdzie czegoś szukać Co do reszty się zgadzam, a nie wpadłem na to że ktoś nie wie gdzie szukać FAQa. W razie czego: http://www.games-workshop.com/gws/conte ... eMode=trueMad Max pisze:OK, tok myślenia potrafię przyjąć do wiadomości. Logiki nie.
Pozdrawiam
OOOO to to to chodziło. Już się zabieram za czytanie Pięknie dziękuję.
Wiem, że taka pomoc ociera się o łopatologię, ale ja skończyłem grę na 6ed i od tamtego czasu nie śledziłem co się dzieje w WFB. Mam już kilka przydatnych linków, czytam dział z rozpiskami (nie tylko zielonymi) jak na pilnego ucznia przystało Mogę mieć czasem najprostsze pytania, więc po prostu proszę o odrobinę wyrozumiałości dla takich graczy jak ja, bo widzę, że coraz więcej osób powraca do starego hobby i ma takie same pytania.
Wiem, że taka pomoc ociera się o łopatologię, ale ja skończyłem grę na 6ed i od tamtego czasu nie śledziłem co się dzieje w WFB. Mam już kilka przydatnych linków, czytam dział z rozpiskami (nie tylko zielonymi) jak na pilnego ucznia przystało Mogę mieć czasem najprostsze pytania, więc po prostu proszę o odrobinę wyrozumiałości dla takich graczy jak ja, bo widzę, że coraz więcej osób powraca do starego hobby i ma takie same pytania.
no to teraz ja mam pytania co do FAQ
1)
Q: Does the Fists of Gork spell give the Shaman magical attacks as
well as the characteristic boosts? (p72)
A: Yes.
no to czyli, że Szaman ma magiczne ataki mimo że nie ma magicznej broni? tak to odebrałem...
2)
3) If placing the Fanatic an inch away from the unit that
was hit brings it to within an inch of another unit then leave it
where it is (even though you cannot normally go within an inch
unless you are charging). This will not effect the movement of
the unit it is within an inch of. However, if the unit contacts
the Fanatic during its move, the Fanatic will inflict hits on the
unit and then be destroyed as usual.
Q: What happens if a Mangler Squig hits a unit
z tego natomiast rozumiem ze jesli sytuacja wygląda tak:
|NG| -(F)-> |oddział|-1"-(F)-mniej niż 1"-|oddział2|
to jednak Fanatyk zatrzymuje się cal za oddziałem i np może być 2mm od następnego to nie leci dalej ale wyjątkowo może stać mniej niż cal od oddziału. hę?
no właśnie niestety minusem jest to że niby te erraty są, ale są po angielsku i nie każdy jest w stanie tego samodzielnie interpretować po angielsku ale i tak dzięki za podanie linka też nie byłem świadom gdzie tego szukać
1)
Q: Does the Fists of Gork spell give the Shaman magical attacks as
well as the characteristic boosts? (p72)
A: Yes.
no to czyli, że Szaman ma magiczne ataki mimo że nie ma magicznej broni? tak to odebrałem...
2)
3) If placing the Fanatic an inch away from the unit that
was hit brings it to within an inch of another unit then leave it
where it is (even though you cannot normally go within an inch
unless you are charging). This will not effect the movement of
the unit it is within an inch of. However, if the unit contacts
the Fanatic during its move, the Fanatic will inflict hits on the
unit and then be destroyed as usual.
Q: What happens if a Mangler Squig hits a unit
z tego natomiast rozumiem ze jesli sytuacja wygląda tak:
|NG| -(F)-> |oddział|-1"-(F)-mniej niż 1"-|oddział2|
to jednak Fanatyk zatrzymuje się cal za oddziałem i np może być 2mm od następnego to nie leci dalej ale wyjątkowo może stać mniej niż cal od oddziału. hę?
no właśnie niestety minusem jest to że niby te erraty są, ale są po angielsku i nie każdy jest w stanie tego samodzielnie interpretować po angielsku ale i tak dzięki za podanie linka też nie byłem świadom gdzie tego szukać
Rafał
- Aron_Banalny
- Masakrator
tak i tak, dobrze zrozumiałeś
no to na pierwszym wałowali mnie, a na drugim ja wałowałem innych dzięki wielkie
Rafał
nie przecież
czytaj co jest napisane
jeśli stawiając 1" od oddziału przez który przeleciał wchodzisz w 1" następnego oddziału i możesz tam stanąć to tam zostaje
jeśli stawiając 1" od 1 oddziału nie masz miejsca to przelatujesz dalej
czyli de facto odległość między oddziałami nie powinna być większa jak 2"
czytaj co jest napisane
jeśli stawiając 1" od oddziału przez który przeleciał wchodzisz w 1" następnego oddziału i możesz tam stanąć to tam zostaje
jeśli stawiając 1" od 1 oddziału nie masz miejsca to przelatujesz dalej
czyli de facto odległość między oddziałami nie powinna być większa jak 2"
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska