Skaveńskie Q&A
Moderator: Hoax
Re: Skaveńskie Q&A
Mam niedługo do zagrania miniturniej na 1000pkt i s racji, że jakoś strasznie ciasno czuję się w tych punktach chciałem zapytać jakie złożenie powinno się najlepiej sprawdzić. Warlord & Elektryk2lvl, czy prorok & assasyn? Abominacja czy Doomwheel & jeszcze jedne slavy? Do tego bedzie na bank bsb, min 2 kloce slavów i 5 gutterów - reszta do ustalenia, ale to już nie będzie wielki problem.
Tylko proszę bez "potestuj", "graj tym co lubisz" itp, bo na punkty na które zazwyczaj gram wszystkie te fanty wchodzą na raz i nie ma takich dylematów
Tylko proszę bez "potestuj", "graj tym co lubisz" itp, bo na punkty na które zazwyczaj gram wszystkie te fanty wchodzą na raz i nie ma takich dylematów
-
- Mudżahedin
To i ja dorzuce pytanko - jak wygląda wystrzelenie Doomrakiety w kontekscie włączonej Sztormówy? Analogicznie jak w takiej sytuacji Zzzapuje doomwheel?
szeregowiec ryan pisze:To i ja dorzuce pytanko - jak wygląda wystrzelenie Doomrakiety w kontekscie włączonej Sztormówy? Analogicznie jak w takiej sytuacji Zzzapuje doomwheel?
Rakieta jest bronią strzelecką, dlatego musisz normalnie testować czy wystrzeli
Jeśli chodzi o doomwheela to zdania są podzielone, wyżej chyba było kilka postów na ten temat. W każdym razie też testujesz czy strzela, ale tylko raz - przynajmniej jak tak grałem -, ale było też zdanie, że za każy strzał, ponieważ w AB jest wzmianka, że jeśli od pierwszego strzalu zginie oddział to strzelasz w kolejny najbliższy itd co dla mnie jest i tak głupotą zdawać dwa razy
Nie możesz rzucać z większej ilości kości niż 5, nawet jak zjesz tokenaJagoda pisze:Czy mogę rzucić 13-stkę z 5 kości + token, na EURO? Czy token też się liczy jako kość i nie mogę ?
peace
Ja też zawsze grałem, że zdaje się raz. Jak trzeba powstrzymać kółko przed strzałem to też zdajesz jeden test LD a nie trzy za każdy piorun.Gibon pisze:Jeśli chodzi o doomwheela to zdania są podzielone, wyżej chyba było kilka postów na ten temat. W każdym razie też testujesz czy strzela, ale tylko raz - przynajmniej jak tak grałem -, ale było też zdanie, że za każy strzał, ponieważ w AB jest wzmianka, że jeśli od pierwszego strzalu zginie oddział to strzelasz w kolejny najbliższy itd co dla mnie jest i tak głupotą zdawać dwa razy
Life's a game with save and load features disabled.
Podobno nie, bo na żaden czar nie można użyć więcej niż 5 kości.
Nie gram na Euro, więc ktoś będzie musiał to potwierdzić.
Chociaż pewnie tak jest bo FAQ potwierdza że nie możesz przekroczyć limitu .
Nie gram na Euro, więc ktoś będzie musiał to potwierdzić.
Chociaż pewnie tak jest bo FAQ potwierdza że nie możesz przekroczyć limitu .
Skaven FAQ pisze:Q: Can a model casting a spell use Warpstone Tokens to exceed the six power dice limit for casting a spell? (p108)
A: No.
Nie trzyma się to kupy, bo ruch nie jest szarżą, tylko kontakt nią jest, ale Ok.Marcins pisze:Uściślenia sędziowskieCzy na szarżę z efektu Screaming Bell 2 - 4 przysługuje reakcja?
Tak
Co się dzieje w takim razie jeśli rzucę tyle żeby dojść do przeciwnika, on daje flee? Palę szarżę pomimo że nie doszło do kontaktu, więc żadnej szarży nie było? Jadę tyle ile wyrzuciłem? Czy może jadę tyle ile rzuciłem, dotykam a wtedy on ucieka?
Czy mogę to coś co nie było szarżą redirectować w inny oddział po tym jak 1 da flee? Co się stanie jak mi się nie uda zdać Ld? Nie mogę redirectować "nie szarży" w kogoś innego, ale dalej mogę się ruszyć moje X cali, bo tyle rzuciłem na kostce doprowadzając do kontaktu z zupełnie inną jednostką (zgodnie z zasadami).
Nie łatwiej było dać uściślenie że to działa jak RM i tak jak napisano w zasadach - dotykasz przeciwnika jest szarża?
A nie działa to tak, że jest to zwykły ruch, który może zostać przemianowany w pewnych względach na szarżę. Dziwi mnie jednak, że na dzwon wjeżdżający popychaczką z RM można reagować, a na zwykłe RM nie. Opcja, żeby całość traktować jako RM wydaje się być najsensowniejsza, ale co sędziowie ustalili to ustalili...
-
- Mudżahedin
- Lokalizacja: Najczarniejsze, najrzadziej odkurzane zakątki Ciemnogrodu
A może po prostu sędziowie sie pieprzneli i zamiast wyjasnic zagmatwali. To w końcu tez ludzie a nie nieomylne boskie istoty.
MISFIRE 2022 - turniej WFB6
MISFIRE 2022 na Facebook
WFB: HE, SK, OK, EMP, O&G
WH40K: IG Steel Legion, Catachan, Karskin, Tallarn, Vostroyan, GK, DA, SoB, Orks, Necrons, Kroot Mercenaries
Mordheim: Skaven, Possesed
Box: Warhammer Underworlds, Warhammer Quest, Space Hulk, Blacktone Fortress, Blood Bowl, Deathwatch Overkill
MISFIRE 2022 na Facebook
WFB: HE, SK, OK, EMP, O&G
WH40K: IG Steel Legion, Catachan, Karskin, Tallarn, Vostroyan, GK, DA, SoB, Orks, Necrons, Kroot Mercenaries
Mordheim: Skaven, Possesed
Box: Warhammer Underworlds, Warhammer Quest, Space Hulk, Blacktone Fortress, Blood Bowl, Deathwatch Overkill
Masz rację - na tę szarże nie powinno być reakcji. Niestety taka zasada, mimo, że błędna obowiązuje oficjalnie.
The messanger bowed low. "Speak-speak" snarled the Grey Seer, to agitated to appreciate the fawning. "Unexpected complications, most powerful of the potentates" said the Scurrier. Before the creature finish,Grey Seer sent bolt of lightning to roast him alive."Bad news can always wait" thougt the mage..