KOHORTEX 9-10.01.10 Bydgoszcz 1350pkt Master WFB

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Re: KOHORTEX 9-10.01.10 Bydgoszcz 1350pkt Master WFB

Post autor: Gokish »

JaceK pisze:
Liczę, Pasiaku, na równie konkretną i szczegółową odpowiedź.

na PW najlepiej

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Tak zdecydowanie najlepiej na PW , bo nie chcemy tutaj wyklocania sie odnosnie swoich racji.

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: JaceK »

Ziemko pisze:Tak zdecydowanie najlepiej na PW , bo nie chcemy tutaj wyklocania sie odnosnie swoich racji.
Ale dlaczego?
"Skarcony" napisałem grzecznego i rzetelnego posta. Nie widzę w tym elementu wykłócania.
Sprawa dotyczy wszystkich, nie tylko mnie.

Można było zmarnować kilkanaście stron na "Dopiszcie mnie" to można 1 czy 2 na merytoryczną rozmowę.
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Post autor: Gokish »

JaceK pisze:
Ziemko pisze:Tak zdecydowanie najlepiej na PW , bo nie chcemy tutaj wyklocania sie odnosnie swoich racji.
Ale dlaczego?
"Skarcony" napisałem grzecznego i rzetelnego posta. Nie widzę w tym elementu wykłócania.
Sprawa dotyczy wszystkich, nie tylko mnie.

Można było zmarnować kilkanaście stron na "Dopiszcie mnie" to można 1 czy 2 na merytoryczną rozmowę.
Wiemy jak wygląda dyskusja merytoryczna Pasiaka :) wywody takie jak twoje xP i wyjdą nie 1/2 strony tylko 5/6

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

gokish pisze: Wiemy jak wygląda dyskusja merytoryczna Pasiaka :) wywody takie jak twoje xP i wyjdą nie 1/2 strony tylko 5/6
Ja nie mam już aż tak dużo do dodania, bo wszystko zawarłem w tym poście.
A Pasiakowi dajmy szansę. :P
Obrazek

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Post autor: ksch »

Wydaje mi się, że cała kwestia, i tak sprowadza się do tego, iż zgłaszanie na forum jest oki, wystarczy rozpocząć je po prostu trochę później. Ot i wszystko. Przecież trochę do tego sprowadzają się Twoje, przyznaje że nie wszystkie, argumenty, Jacku. A co do przejścia na priva to raczej nie jest to forma dezaprobaty dla Twojej, znakomitej skądinąd, formy, lecz raczej uznanie: na takie rozmowy przyjdzie czas - teraz to bezcelowe.
Tak myślę, chociaż nie mnie suflować orgów :wink:
--
Krzysztof "ksch" Schechtel
ksch@gazeta.pl
gg 7052764
http://www.veto2ed.pl

eddie
Chuck Norris

Post autor: eddie »

zapisz i mnie na doczepnego
heh wolałbym pojechać lizakami a nie jakimiś plewnymi demonami ale zawsze :D

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

Ja myślę, że Jacek trafił w sedno sprawy.
Fisch jest teraz tego najlepszym przykładem. Zgłosił się prawie 2 tygodnie przed turniejem, a może zabraknąć dla niego miejsca. I to nie dlatego, że będzie komplet graczy, ale dlatego, że na forum dzień przed turniejem będzie 5-6 na liście rezerwowej, która prawdopodobnie nie będzie odzwierciedlać rzeczywistości.
Niestety to "prawdopodobnie" powoduje poważne dylematy.
Będzie miejsce na turnieju czy nie będzie?
Jechać czy nie jechać?
Pasiak nie ma co sie od razu obrażać. Trzeba wyciągać wnioski.
Przeciez to leży również w Waszym interesie.
Przygotujecie stoły i tereny na 104 osoby a przyjedzie załużmy 80. Wasz wysiłek idzie na marne. Kilkanaście pustych stołów bedzie stało i zagracało miejsce.
Pozdrawiam i do zobaczenia na turnieju. Jeśli zdrowie pozwoli to nie powinno mnie zabraknąć.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

Wywołany odpowiadam.

Twoje argumenty są niestety po części prawdziwe jednak trzeba pamiętać ze istnieją kontrargumenty.

Jednym i dość ważnym jest taki iż jeśli będziemy uaktualniać tylko i wyłącznie osoby przesyłające rozpiskę skończy się na tym, że na tydzień, dwa przed turniejem będziemy mieli 20 -30 osób zgłoszonych.

A dlaczego?
Ponieważ w większości gracze niestety są leniwi bądź nie wiedzą do końca czy chcą tudzież czy się opłaca przyjechać.
Spora grupa graczy sonduje turniej zanim się zgłosi przyjedzie, jeśli cieszy się małym zainteresowaniem wtedy impreza jest przez nich pomijana.
[Niestety czasem tworzy to błędne wyobrażenie że np jeśli ja nie przyjade to co z tego jest przecież jeszcze pozostała 100 osób... gorzej jak tak pomyśli ok 30 - 40 %, wtedy rodzi się dramat...]

I co wtedy?
Wtedy spora część osób chcących się zgłosić pomyśli, że po co skoro i tak nie będzie minimum turniejowego?
Niestety sporo jest takich osób i forma jaką wybraliśmy wg mnie jest całkiem trafna.
Ku mojemu rozżaleniu nie jesteśmy w stanie w żaden sposób egzekwować niekonsekwencji graczy którzy zgłaszają się i nie przyjeżdżają na turniej zabierając chcącym zagrać miejsce.

Dlatego powstała sekcja pkt na turnieju :
- pkt za przesłaną rozpiskę w odpowiednim czasie.

oraz na zgłoszeniach odpowiednio zaznaczone kolorem bądź literka [ przeważnie "r" ] kto i czy przysłał rozpiskę.
Niestety nie gwarantuje to, że dana osoba przybędzie na dany turniej na 100%.

Znaczna większość graczy turniejowych zna realia i wie [ nawet w tym temacie sporo osób to wspominało ] że część osób nie przyjedzie mimo zadeklarowania się w jakikolwiek sposób, tak więc boję się, że nie ważna jest forma zgłoszenia a zdecydowanie i konsekwencja graczy.

Nie ma sposobu by zmusić gracza aby mimo wcześniejszych zapowiedzi przybył/ła na zadeklarowaną imprezę.
Nie da się wprowadzić przedpłat bo to naprawdę ogrom pracy dla i tak już mocno obciążonych orgów.
Rodzi to kolejne problemy pt. "wypadek losowy" , "przykre wydarzenie"... Co wtedy?
Jak to regulować i rozstrzygać?

Mimo że system kulawy jednak sprawdza się w dużej większości organizowanych turniejów i dopóki nie zostanie zaproponowana odpowiednia i nowa forma to nie pozostaje nam nic innego jak korzystać już ze sprawdzonego.

Nie twierdzę że nie bycie orgiem odbiera jakieś prawo jednak mając doświadczenie jako jeden z nich to wiemy o czym się mówi.
Nie mając z tym styczności z drugiej strony raczej nie można mieć pojęcia ile to pracy i wysiłku jest włożone, oczekiwań i nadziei osób organizujących dany event.
Z bazy wierzy się w dobre zamiary graczy że pojawią się zgodnie z własnymi zapowiedziami.
Czyli sprowadza się do tego iż gracze są nieuczciwi...
Dziwne wnioski wyszły... nieprawdaż?

Z dużą niecierpliwością czekam na ciekawe i merytoryczne sposoby na przyszłość rozwiązania danej kwestii.
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Piotr
Masakrator

Post autor: Piotr »

Kolega JaceK ma rację. Pasiaka się spacyfikuje.
Za rok trzeba zrobić inny system zgłoszeń.
Pogadamy o tym w gronie klubowym. Nie ma co spamować dalej na głównym.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Tu nie chodzi o liczbe zgloszen nawet tylko o liczbe miejsc - gdyby motostajnia miescila 140 osob to nie byloby teraz zadnego problemu. No, ale co mozemy zrobic- albo rezygnujemy z moto, ktora jest juz kultowym miejscem turniejow dla kohortowiczow i przyjezdnych, albo zostajemy przy takim limicie.

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Ziemko, a nie wystarczy po prostu rozpocząć zbierania zgłoszeń później? Bo mnie osobiście system forumowy odpowiada - jest przejrzysty, wiadomo kto jedzie (przynajmniej w teorii), jaka jest liczba chętnych (j.w.). Tutaj kłopotem jest masa zgłoszeń sprzed miesiąca, dwóch, która odstrasza nowych zainteresowanych, a która zapewne, nie jest szczególnie aktualna.
--
ksch@gazeta.pl
gg 7052764

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Mogę tylko proponować rozwiązanie poślednie, które jakoś tam wzmocnią kontrolę nad ilością graczy.
A mianowicie, może warto byłoby wprowadzić system potwierdzeń. Tzn. do wszystkich zgłoszonych wysyłany jest (np. na 14 dni przed - ten termin jest kluczowy i do gruntownego przemyślenia) e-mailing/PW "Prosimy o potwierdzenie obecności na turnieju w ciągu 2 dni. Brak potwierdzenia skutkuje usunięciem z listy zgłoszonych".

{Aby ułatwić wysyłkę PW, wystarczy poprosić o nicki w zgłoszeniu}

Przynajmniej z góry wyznaczony termin potwierdzenia da jakiś punkt odniesienia w kalendarzu dla wszystkich.

Potwierdzenie i nie przyjechanie skutkowałoby jakimiś negatywnymi konsekwencjami na rok przyszły.
Łatwo to wszystko wyegzekwować. Ale trochę pracy by było.

Wy zresztą coś podobnego chyba zaczęliście robić. Różnica polegałaby na tym, że wszyscy wiedzą o tym z góry.

Nie będzie to system idealny, ale jak wiadomo takich nie ma.

Zgadzam się też, że otwarcie listy zgłoszeń nie powinno następować tak szybko jak miało to miejsce w Waszym przypadku (prawie 2 miesiące przed turniejem).

Myślę też, że wszystko to kwestia bardziej małych korekt. Nie da się tu wymyślić niczego rewolucyjnego. Wpłaty wcześniej to mrzonka Szamana, która co roku daje wszyscy-wiemy-jakie rezultaty.
Ostatnio zmieniony 30 gru 2009, o 00:04 przez JaceK, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Dobry pomysł, w ten sposób każdy wiedziałby, że do 14 dni przed, zgłoszenia są nieco umowne. Jeśli po tej dacie dalej jest full to wówczas jest problem, jeśli nie to luz :D Inna rzecz, że deadline minąłby dopiero wczoraj :mrgreen:
--
ksch@gazeta.pl
gg 7052764

Awatar użytkownika
Pasiaczun
Mudżahedin

Post autor: Pasiaczun »

Toż to był by najidealniejszy z pośród nie idealnych systemów 8)

Tylko trzeba było by znaleźć jakiegoś nerda który by wysyłał pm'ki :wink:
"Stopień głupoty twojego postępowania, jest wprost proporcjonalny do liczby przyglądających ci się osób."

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

Ziemko pisze:Tu nie chodzi o liczbe zgloszen nawet tylko o liczbe miejsc - gdyby motostajnia miescila 140 osob to nie byloby teraz zadnego problemu. No, ale co mozemy zrobic- albo rezygnujemy z moto, ktora jest juz kultowym miejscem turniejow dla kohortowiczow i przyjezdnych, albo zostajemy przy takim limicie.
Miejscówka jest rewelacyjna. Atmosfera turnieju super. Limit miejsc na polskie realia masterowe też w sam raz. Jedyny problem w tym, że na obecnej liście zgłoszeń prawdopodobnie figuruje co najmniej kilkanaście osób, które się nie pojawią, a jednak blokują miejsce dla potencjalnych chętnych.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Pasiaczun pisze:Toż to był by najidealniejszy z pośród nie idealnych systemów 8)

Tylko trzeba było by znaleźć jakiegoś nerda który by wysyłał pm'ki :wink:

Junior rozumie, ze zglaszasz sie na ochotnika ?? :D

Awatar użytkownika
Pasiaczun
Mudżahedin

Post autor: Pasiaczun »

Siedzenie na forum o 2 w nocy mówi samo za siebie :mrgreen:

Mogę powysyłać pmki do ludzi, nie wiem tylko czy lista ma 100%owo nicki z forum #-o

:wink:
"Stopień głupoty twojego postępowania, jest wprost proporcjonalny do liczby przyglądających ci się osób."

eddie
Chuck Norris

Post autor: eddie »

mówicie że może być tak jak dwa lata temu że masa zgłoszeń a frekwencja jak na lokalu
a ja się obawiam że nie będzie miejsca dla wszystkich i tu mam ( pewnie nie tylko ja ) "czy będzie dla mnie miejsce" ?

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

jak zwykle zajebisty blad, po raz trzeci :mrgreen:

jeszcze jakby termin na rozpy byl do 4tego + osoby z miejsc rezerw. ktore wyslaly rozpe wchodza na miejsce osob ktore nie doslaly, to rozumiem

ale termin wysylania rozp do 7mego stycznia i oczekiwanie z taka lista rezerwowych do 2 dni przed turniejem jest IMO nieprofesjonalne

jakbym byl w takiej sytuacji, ze decyzje o wyjezdzie mam podjac na 1-2 dni przed wyjazdem to bym zwyczajnie sie nie pofatygowal

ludzie wam mowia, nie tylko ja, a wy ciagle swoje... chociaz do bledu sie przyznajcie :twisted:

ODPOWIEDZ