Mistrzostwa Podbeskidzia, 2 grudzień 2012, Bielsko-Biała

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Bretonnian
Falubaz

Re: Mistrzostwa Podbeskidzia, 2 grudzień 2012, Bielsko-Biała

Post autor: Bretonnian »

Właśnie na te armie potrzebne ci więcej harpii i magiczka z Deathem :wink:

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

ergo trzeba było wziąć 1 pegaza, małą magiczkę z fire i z okiem, 3xharpie zawsze - ja bym od nich zaczynał rozpiskę...
Eltharion - poćwicz czytanie ze zrozumieniem - to raczej powinno być w dzisiejszych czasach na maturze jeszcze :)
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

Laik pisze:to raczej powinno być w dzisiejszych czasach na maturze jeszcze :)
smutne czasy nadchodzą :)
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
Szaitis
Falubaz

Post autor: Szaitis »

Naprawdę sporo było opcji w DE - shadow i obniżenie T jest rewelacyjne. Jeżeli do tego dodać pitkę i zawsze groźną brzytwę w DE to wychodzi mi, że to była nawet lepsza opcja... Zdziwiło mnie i u Sola i Jankiela, że w czasie naszych bitew nikt z nich nie użył soulblighta - wydawało mi się, że -1 do T to spory bonus przy strzelaniu.
No i jeżeli wiedzieliście, że będzie tyle mirrorów to nie lepiej było dać pendatna z bitting bladem? Nie jest czasem tak, że on lepiej kroi drugiego pendanta? A przy okazji jest odpowiedź na eteryki.

Awatar użytkownika
Solo
Falubaz

Post autor: Solo »

Nie wiem jak Jankiel ale ja się nie chciałem sidować pod kogoś, zresztą jak można to zrobić skoro Szaitis sprawdza rozpy przed turniejem a swojej nie ujawnia :D, turniej mi się bardzo podobał ale słabe oświetlenie no i dziwna zmiana stołów, a tak to fajnie się grało gratulację dla Szaitisa 3x VC Mistrzem Podbeskidzia pod rząd, dla Bombaja ! który powinien wygrać turniej :) gdyby nie moje wygłupy inną armią :) no i super Spownowi który wdrapał się na podium !
Mam nadzieje że w przyszłym roku wejściówka będzie niższa bo jednak 30 zł to dużo nawet jak za 4 bitwy, pozdrawiam do zo za rok :)

Spawn
Chuck Norris

Post autor: Spawn »

Ale patrz za to jakie duże nagrody były i ile losówek. Do tego darmowy soczek, nie narzekaj :P

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Prawda jest taka że było trochę jak na masterze jeżeli chodzi o warunki (wynajęta szkoła, bufet, picie)
Standard obecnie to 50 pln za 5 bitew.
Tutaj przelicznik jest nieco korzystniejszy no i nagród było znacznie więcej - szczególnie że było "tylko" 44 osoby a 10 dostało nagrody - a bony w Gnomie są obecnie bardzo atrakcyjne, w końcu są obecnie najtańszym sklepem w Polsce - http://www.gnom.sklep.pl
Ostatnio zmieniony 3 gru 2012, o 23:49 przez Laik, łącznie zmieniany 1 raz.
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
Szaitis
Falubaz

Hehe, dokładnie, mega się wysajdowałem. Szczególnie pod DeBeliala z którym grałem i który miał magiczne ataki prawie na całej armii :wink: Zresztą sporo osób wiedziało na czym będę grał na długo przed tym zanim zaczęły spływać rozpiski, a to że Ci nie chciałem zdradzić na czym zagram to inna sprawa - chciałem żebyś miał zagwozdkę przed turniejem :wink:

Swoją drogą to już chyba drugi czy trzeci raz jak jedziecie na turniej do Bielska i się rzucacie o to że ktoś sprawdza Wasze rozpiski... Czemu tego nie robisz przed masterem Solo? :wink:

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Poza tym znam co najmniej 3 osoby które chętnie zapłaciłyby jeszcze raz wejściówkę za samą tylko powtórną ocenę malowania... :P

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

No i jeżeli wiedzieliście, że będzie tyle mirrorów to nie lepiej było dać pendatna z bitting bladem? Nie jest czasem tak, że on lepiej kroi drugiego pendanta?
Pendanta kroją snajperki, CR i odpowiednio duża ilość hitów z S3 :)
Pendant z biting blade ma 4S. To jest słabe na wszystko. Na drugiego pendanta też jest żenujące, bo ma 8% na wbicie rany za każdego hita, dwurakiem 9%.
Zdziwiło mnie i u Sola i Jankiela, że w czasie naszych bitew nikt z nich nie użył soulblighta
Ja nie miałem, na B&G wolałem 3xsnajperkę
zresztą jak można to zrobić skoro Szaitis sprawdza rozpy przed turniejem a swojej nie ujawnia
Fakt, przecież widział wszystkie i mógł się przekonać, czy 10 hexów to dory deal czy strata punktów :mrgreen:
shadow i obniżenie T jest rewelacyjne. Jeżeli do tego dodać pitkę i zawsze groźną brzytwę w DE to wychodzi mi, że to była nawet lepsza opcja...
Pitka jest mniej pewna od słońca i ma mały zasięg. Brzytwa i obniżenie T wymagają wejścia do hth. Gramy na 1800 - jak nam w kluczowym combacie (a tylko w takie rzuca się brzytwę), nie wejdzie kluczowy czar to jest mega słabo. Obniżenie T jest spoko, ale soulblight trochę lepszy - dużo łatwiej wchodzi.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Bretonnian
Falubaz

Post autor: Bretonnian »

Jankiel pisze: Pitka jest mniej pewna od słońca i ma mały zasięg. Brzytwa i obniżenie T wymagają wejścia do hth. Gramy na 1800 - jak nam w kluczowym combacie (a tylko w takie rzuca się brzytwę), nie wejdzie kluczowy czar to jest mega słabo. Obniżenie T jest spoko, ale soulblight trochę lepszy - dużo łatwiej wchodzi.
To wkońcu czym niby grałeś? Nie ofensem bo mówisz że nie chcesz wchodzić w hth, nie defensem bo nie miałes harpii, poza tym jak to powiedziałes nie grasz na remis. Zdecyduj się następnym razem. A i gratki dla Bomajeiro! Pomyślał wrzucił wszystkie zabawki i nagle skaveny okazały się mocne także na open, no jakie to dziwne? :lol2: :roll: :wink:

Awatar użytkownika
Szaitis
Falubaz

Przy ilości strzelania DE obniżenie T raczej nie wymaga wejścia w hth. Brzytwa w tym przypadku jest bardzo sytuacyjna, a czasami warto wejść kuszami do cc jak masz opcję brzytwy walniętej na 6 kościach.

Bardzo długo grałem i na shadole i na deathie - i zarówno pitka jak i słonko mają swoje lepsze i gorsze strony - z pitki nie zabijesz sobie pół armii - no i lepiej wchodzi w sycące cele.
Jankiel pisze: Fakt, przecież widział wszystkie i mógł się przekonać, czy 10 hexów to dory deal czy strata punktów :mrgreen:
Szkoda, we Wrocławiu chciałem się przekonać jak się sprawdzi 20 hexów z parze z lizaczkami z 2 scrollami, ale wysypał mi się partner i odpuszczam mastera. A wydaje mi się, że na poziomie rozpiski było całkiem nieźle :wink: Mistrzostwa Podbeskidzia to miał być test dla hexów przed Wrocławiem :wink:

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Szaitis pisze: Swoją drogą to już chyba drugi czy trzeci raz jak jedziecie na turniej do Bielska i się rzucacie o to że ktoś sprawdza Wasze rozpiski... Czemu tego nie robisz przed masterem Solo? :wink:
Przypomnę Ci ze rok temu na Babicach Rince chciał rozpisek ordinu i zostały ujawnione bez żadnych problemów ze strony organizatorów, może to dobry przykład?

Laik - porównywanie 2 dni mastera do jednego dnia lokala jest słabe - na masterze dochodzi koszt noclegu, posiłek wliczony w wejście (przeważnie wart więcej niż soczek) plus np dostęp do 3 sędziów (co na tym turnieju szwankowało) a pula nagród była mniejsza niż rok temu (co akurat nie dziwi bo rok temu MPeki były frekwencyjna porażką)

Generalnie wejściówka akurat była spoko i jej nie krytykuje (bo usłyszę "sam ogarnij lokala a jak nie organizujesz turniejów to się nie wypowiadaj), po prostu porównywanie lokala do mastera używasz mega na wyrost a przeliczanie kasy na wejściówkę na możliwość zagrania bitew a nie realne pozycje finansowe lekko mnie prawdę mówiąc ubawiła ; )
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Sevi »

30 zł wejściówki na takiego lokala to naprawdę nie dużo, proszę wziąć pod uwagę że szkoła zapewne nie była za darmo :P

W Krakowie na Strychu robimy lokale z wejściówką kosztującą 20 zł właśnie ze względu na koszt wynajęcia sali.
Wisła Kraków.

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Dla szkoły nie ma większego znaczenia czy jest wynajmowana ma mastera czy lokala…
A nocleg w szkole to przeważnie koszt ciecia pilnującego graczy i sprzątaczki dzień później – 300pln się zmieści – nie jest to jakaś gigantyczna kwota.
Qc, chyba dostrzegasz różnice między zwykłym lokalem jak te które robicie czasami w Jorgusiu (tak w ogóle tojakie tam macie nagrody?) a Mistrzostwami Podbeskidzia czy DMŚ?

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Sevi »

Laik pisze:koszt ciecia pilnującego graczy i sprzątaczki dzień później – 300pln się zmieści – nie jest to jakaś gigantyczna kwota.
W Krakowie coś takiego kosztuje 3 razy tyle... :(
Wisła Kraków.

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Cóż, prowincja jest tańsza :wink: , a tak na serio to bardzo dużo zależy od układów, szczęścia itd...
(koszt sprzątaczki jest niestety wprost proporcjonalny do zniszczeń i ilości zezwięrzęceń...)

@Qc
czym, w sensie organizacyjnym różni się master od tego co było na MPkach? (nie twierdze że to to samo, tylko ciekaw jestem co dokładnie Cię tak rozbawiło, no i wskaż mi proszę mastera z 3 sędziami (nie liczę tutaj siedzących przy kompie czy malarskich, bo MPki pod tym względem biją konkurencje na łeb na szyję :wink: )

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

Wqurza mnie takie gadanie . 30 zł to DUŻO! krzyczą - a potem idą na piwo do knajpy i wydają 50 albo 100 i siedzą tam 2-3 h a tu grali cały dzień w cieple . Za 30 zł masz dwie paczki papierosów. To śmieszna kwota zwłaszcza ,że chyba nie jedziesz na turniej częściej niż 2x w miesiącu...
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Qc po prostu chce nowego flejma ropocząć. Nie rozumiem, że dajecie się w to wciągać
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Moja wypowiedź zawiera odpowiedzi na Twoje pytania Laik. Jeżeli uważasz że MP od mastera różni tylko jedna bitwa to fajnie, ale sądzę ze nie, zresztą Ty ogarniałeś mastera to powinieneś wiedzieć lepiej ode mnie. Nie napisałem że wejściówka była za wysoka.

Zresztą sami dostrzegliscie problem zapowiadajac niższą wejściówkę na Bilaticon

Flameowe moze być uznane tylko komentowanie tego że nie ujawniono rozpisek przed turniejem jeżeli organizator jest grajacy - imo tak powinno być JEŻELI wymagamy rozpisek, np w Jorgusiu rozpiska ma być przywieziona i sprawdzamy je na miejscu i nie ma problemu. I tez nie uważam tego za flame tylko raczej postulat
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

ODPOWIEDZ