Taktyki i początki gry Tomb Kings

Tomb Kings

Moderator: Shino

Zablokowany
Awatar użytkownika
cobra651
Wodzirej

Re: Taktyki i początki gry Tomb Kings

Post autor: cobra651 »

Pewnie by do tego wałka niedoszło, gdyby graczowi HE nie spieszyło się by zarżnąć resztki armii ogrów z którymi byłem w sojuszu. Co do szkieletów to w sumie masz racje, a ja się może trochę zagalopowałem, bo przecież to nasza korowa piechota i też jest ważna. Mea culpa

Rafał
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Rafał »

Ja ogólnie proponował bym zakupić n a początek dwa pudła szkieletów licza, princa, katapa, skorp, rydwany i możesz grać już na mniejsze pkt. :D

Czeczita
Warzywo

Post autor: Czeczita »

Witam wszystkich uzytkownikow. OD jakiegos czasu nosze sie ze zlozeniem armii do WFB. Gram w inne systemy, w tym historyczne a z braku sensownej alternatywy WFB mi jakos mocno podchodzi jako klasyczny system fantasy. Przerzucenie sie na kwadraciki lazilo mi po glowie od dawna. A ze jestem leniwy a Tk wygladaja na armie szybka do pomalowania padlo na truposze :).Mam pare pytan (przejrzalem watek wiec postaram sie nie zanudzac tymi samymi pytaniami w kolko zadawanymi). Aha ze wzgedow na rodzine i prace myslalem o armii na 1000-1250 pkt, jako szybkiej do pomalowania i nie zabierajacej za duzo czasu na granie. Po przejrzeniu zasad armii i zasad samej gry (jeszcze nie mialem okazji zagrac partii niestety) nasunelo mi sie kilka kwestii:

1. Czy oplaca sie szef na rydwanie, mam jednostke 3 rydwanow chcialbym jakos ja dopelnic o mocniejsze walniecie.
2. na te punkty ile postaci rekomendujecie? Myslalem o TP w rydwanie zwyklym liczim i wiekszym liczim na piechote obaj do klockow
3. Czy w tej armii wogole oplaca sie wystawiac klocki do walki wrecz jakos te niskie wartoscci wszystkiego mnie odstreczaja od tego, jezeli nie to po ilu lucznikow w jednostce sie sprawdza najlepiej?
4. Na te punkty katapulta to Must Have moim zdaniem, co sadzicie?
5. Czy wogole oplaca sie wystawiac jednostke TG, z tego co stoi w AB orly w combacie to nie sa (a w porwonaniu do innych armii z kosztem ok 12 pkt za model to juz wogole marnie) a punktowo zeby cos zabilo twardszego wychodzi 300+ punktow z jakims malym szefem zeby ich dopakowac (czyli od 30 do 20 paru % planowanej armii). Z drugej strony bardzo fajne figurki do malowania, napewno czadowo na stole wygladaja.
6. Na te punkty ile polecacie skorpionow, myslalem o kupnie jednego lub dwoch
7 Latacze: te ptaszyska niezle sie prezentuja, myslalem ze moga byc fajnym zaslaniaxzem albo sluzyc do polowania na machiny albo pojedynczych bohaterow jakby sie skorpion gdzies pogubil zawsze sie moga przydac.
Z gor ydzieki za porady! :D

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

z dobrych rad to nie graj tk na male punkty. Ta armia rozwija skrzydkla na 2k+

1) jesli chodzi o srodowisko turniejowe to jak najbardziej nie
4) tak
6) w opor ;)

Czeczita
Warzywo

Heh wlasnie takiej rady sie obawialem, 2k i wiecej:). Niestety nie dam rady pprzygotowac armii w sensownym czasie na takie punkty nie mowiac juz o znalezieniu czasu na granie. Grac zamierzam towarzysko bez spinania posladow i napinania miesni :). A co ze szkieletami? Raczej strzelajacy czy razej klocki wlocznia/tarcza? A TG?

Awatar użytkownika
szczurek
Niszczyciel Światów

Post autor: szczurek »

Łuki ... :wink: TG są okej zależy na ile pkt. bo klocek trochę kosztuje :wink:

Czeczita
Warzywo

No dobra a na tak perwersyjne granie jak bitwy na zasadach border patrol na 500 pkt co byscie rekomendowali panowie i panie taktycy?:)
Myslalem o :
Liczu z zabawkami do 165 pkt (jak stoi w zasadch border patrolu)
2x 10 szkieletkach z lukami ubranymi w LA bez muzyka i chorazego (bo to strzelania przeca nie porawia szkoda punktow)
4 podstawkach roju (zamiast skorpionka bo moge wziac w patrolu tylko jeden slot special albo rare)
katapulta

na rydwany mi troszke szkoda punktow na te zasady co myslicie?

Awatar użytkownika
archeolog
Chuck Norris

Post autor: archeolog »

mozliwe ze nie znam patrolu :P ale swarm to core, rydwan z kolei specjal wiec i tak byś go nie wział. ogolnie to slaby spis jak dla mnie, moze rano wymysle cos;p

Czeczita
Warzywo

Patrol: max 500 pkt
max 4 jednostki nie wilcvzajac szefa
jeden szef dla khemri max za 165 pkt musi byc licz
jeden wybor special albo jeden rare
oddzialy nie drozsze niz 125 pkt
na zasadach patrolu do ub roku grali w turnieje par w Warhammer World
I co tu truposzom na to dac?:)

G'N'R

Post autor: G'N'R »

Okej, Batalion przyszedł pocztą i teraz pytanie. Jak radzicie skleić szkielety, pół na pół (łuki, miecze, włócznie), i jak skleić konnice, j.w.?? Dzięki za odp i sorki jeśli jestem upierdliwym ch%^& :lol2:
Gime more Guns! Guns'N'Roses

(...)now holidays come,and then they go,nothin new to gain,collect another memory..when I come home, late at night, don't ask me where I've been, just count your stars I'm home again..you could be mine, you could be mine,you could be mine, mine, mine(...)

Awatar użytkownika
dziekanotr
Wodzirej

Post autor: dziekanotr »

CZECZITA: ja proponuje liche+hieratic jarr+latanie/scroll, 2x10luki, scorpion, no i 2xswarmy, ale na takie male pkt to nie bardzo Ci pojdzie...chyba ze wolisz 10 gwardii zamiast skorpa ;) mozesz wystawic klope i ile wlezie lukow, a lichem wskrzeszac i dawac dodatkowy strzal nieustannie, ale jak cos juz dojdzie to kicha;/ na te pkt nie da rady zbytnio..

G'N'R: wlocznie i miecze olej, sklej sobie z lukami, jesli chodzi o kawalerie to nie jest zbyt oplacalna...sprzedaj ja na allegro a za ta kase kupisz sobie na przyklad skorpiona, ale jesli juz mega bardzo chcesz miec ta kawe, to dokup sobie jej drugi box i zlozysz 15 ciezkich kawalerzystow(speary i tarcze), ale jest to zbyt drogi oddzial i ma tylko save na 4+...o lekkiej kawaleri sie nie wypowiadam ,bo nie gralem, nie gram i nie zamierzam

Rafał

Post autor: Rafał »

Czeczita powiem Ci tak:
1. Na turniejach raczej się nie sprawdza ale 4fun jak najbardziej. Mi się przyjemnie nim grało
2. Ja zawsze dawałem dwóch liczy i jednego TP
3. Najlepiej wystawić 20 ewentualnie 22 FCG i dać tam liczy i do tego ze dwa trzy oddziały po 10 ponieważ jest łatwiej tym manewrować, lecz fakt taka dziesiątka już nie powalczy.
4. Zawsze i wszędzie :D
5. Hmm na małe pkt raczej nie ponieważ są za drodzy, ogólnie gra TK na małe pkt jest ciężka. Taki pożadny klocek 25 fcg chyba kosztuje 300 pkt + jakiś magiczny sztandar to pewnie ze 340 + TP to wychodzi coś koło 500 pkt jeśli dobrze liczę jeśli nie to proszę o poprawkę :D (dawno nie grałem i nie pamiętam co ile kosztowało )
6. Max :D
7. Latacze hmm tu już są podzielone zdania graczy... jak dla mnie to wole tego slota zapełnić kolejnym skorpem, chyba, że gram 4fun wtedy pojawiają się w liczbie 5 na stole.

G'N'R
Ja swoje szkielety wszystkie skleiłem z mieczami i tarczami a wystawiam ich zawsze jako łuki a jeśli chodzi o kawe to sklej raczej z włóczniami i tarczami i módl się żeby w 7 ed byli grywalni :D

Awatar użytkownika
archeolog
Chuck Norris

bez 5 carrionów nie wychodź z domu, chyba że będzie padać

Awatar użytkownika
dziekanotr
Wodzirej

po co Ci 5 carrionow jak mozesz miec skorpa za 35 pkt taniej...?

RAFAL:chodzilo Ci chyba o 8 edycje ;D bo w 7 nie sa grywalni ni ch**a;p

Awatar użytkownika
archeolog
Chuck Norris

no chyba żartujesz z tym skorpem, tak, za żart to uznam :wink: bez niech jak bez
20" ręki

Awatar użytkownika
dziekanotr
Wodzirej

a grales juz carrionami kilka bitew? nie mowie ,ze sa zle, mowie ,ze czesciej i bardziej sie oplaca skorpa zamiast ich

Awatar użytkownika
archeolog
Chuck Norris

myśle że nie zasmiecajmy dyskusją o carrionach,gram nimi i robią dużo więcej niż skrop któy imho wiadomo że jest niezbędny w liczbie X - gdzies była osobna dyskusja o nich to poczytaj :wink:

Czeczita
Warzywo

Dzieki za odpowiedzi mam mniej wiecej juz obraz jak ma wygladc moja mala armia:)

Awatar użytkownika
szczurek
Niszczyciel Światów

Post autor: szczurek »

Ja szczerze bym zaczekal na nowa edycje ...nie wiadomo co strzeli GW do glowy i co bedzie sie ioplacalo wystawiac ;)
Malowanie figurek ---> szczurek1903@wp.pl
Coolminiornot ---> LINK

Awatar użytkownika
dziekanotr
Wodzirej

Archeolog: jak Ci sie lepiej sprawuja od skorpow to git ;) powodzenia, ale w rozpie do 3k zagraj sobie 3 scorpami, to zobaczysz cos ok? pozdrawiam

Zablokowany