8 edycja- pytania
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: 8 edycja- pytania
Taka oto sytuacja:
Czerwony- Bohater 1, posiada "The Other Trickster's Shard"
Zielony- Bohater 2
Niebieski- Bohater 3
----------------------------------------------------------
Modele w styku z bohaterem czerwonym muszą przerzucać Ward Save'y.
Czy trzeba przerzucać Ward'y od ataków wykonanych przez bohatera niebieskiego i zielonego (Supporting)?
Czerwony- Bohater 1, posiada "The Other Trickster's Shard"
Zielony- Bohater 2
Niebieski- Bohater 3
----------------------------------------------------------
Modele w styku z bohaterem czerwonym muszą przerzucać Ward Save'y.
Czy trzeba przerzucać Ward'y od ataków wykonanych przez bohatera niebieskiego i zielonego (Supporting)?
TakVoodoo pisze:Czy trzeba przerzucać Ward'y od ataków wykonanych przez bohatera niebieskiego i zielonego (Supporting)?
Abomka i jej losowy ruch (a właściwie losowy ruch w ogóle):
Czy możliwe jest, aby abomka stojąca przed oddziałem i widząca oraz mająca wolną drogę do jego boku mogła, pomimo stania w strefie przedniej tegoż oddziału, poczłapać na jego odsłonięty bok?
Zasada podręcznikowa mówi tylko, że mam wyznaczyć kierunek i poczłapać 3D6, jeśli się zetknę, to jest szarża, a że nie ma deklarowania czegokolwiek, to zrodziło się powyższe pytanie.
W razie czego potrzebuję poparcia odpowiedzi źródłem, więc suche "tak/nie" mnie nie urządza
Czy możliwe jest, aby abomka stojąca przed oddziałem i widząca oraz mająca wolną drogę do jego boku mogła, pomimo stania w strefie przedniej tegoż oddziału, poczłapać na jego odsłonięty bok?
Zasada podręcznikowa mówi tylko, że mam wyznaczyć kierunek i poczłapać 3D6, jeśli się zetknę, to jest szarża, a że nie ma deklarowania czegokolwiek, to zrodziło się powyższe pytanie.
W razie czego potrzebuję poparcia odpowiedzi źródłem, więc suche "tak/nie" mnie nie urządza
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.
Moim zdaniem powinna być szarża na odpowiednią strefę (w której ruch jest zaczęty).
Ponieważ zapisek w random movement jest taki:
Ponieważ zapisek w random movement jest taki:
Mam wrażenie, że celowo nie należy przesuwać modelu, żeby wiedzieć, w której strefie się znajduje na początku ruchu, czyli niejako w momencie 'deklaracji' szarży.(..)measure the distance in a straight line before the model is moved. If the move is found to take the unit into contact with an enemy, then it counts as charging, and this is resolved using normal rules for charges using the distance rolled as its charge range.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.
@Myth
Random Movement, 3 akapit. Nie róbcie z tego ruchu wałogennej sprawy. Jest dość prosty do pojęcia, wystarczy się wczytać. W drodze są uściślenia dotyczące bardziej problematycznych przypadków z tym związanych.
Edit: Byro za Ciebie poszukał, dzięki
Random Movement, 3 akapit. Nie róbcie z tego ruchu wałogennej sprawy. Jest dość prosty do pojęcia, wystarczy się wczytać. W drodze są uściślenia dotyczące bardziej problematycznych przypadków z tym związanych.
Edit: Byro za Ciebie poszukał, dzięki
OK, dzięki serdeczne za konkretne wytłumaczenie
A kolejna sprawa - czy modele wykonujące supporting attacks liczy się jako będące w btb z przeciwnikiem? Czy po prostu atakują "przez" kumpli z przodu i tyle?
A kolejna sprawa - czy modele wykonujące supporting attacks liczy się jako będące w btb z przeciwnikiem? Czy po prostu atakują "przez" kumpli z przodu i tyle?
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.
Nie, nie liczą się.Myth pisze:A kolejna sprawa - czy modele wykonujące supporting attacks liczy się jako będące w btb z przeciwnikiem? Czy po prostu atakują "przez" kumpli z przodu i tyle?
- Cauliflower
- Ciśnieniowiec
Czy było jakieś uściślenie na ten temat?Lidder pisze:Nie, nie liczą się.Myth pisze:A kolejna sprawa - czy modele wykonujące supporting attacks liczy się jako będące w btb z przeciwnikiem? Czy po prostu atakują "przez" kumpli z przodu i tyle?
Jeśli tak, to poprosęe cytacik albo odesłanie
Wątpliwość stąd, iż jest wiele przedmiotów, które mają mniejszy znacznie sens z racji możliwości atakowania z kilku szeregów.
malfoj pisze:Ty to zawsze musisz kogos upokorzyc przy stole
@Cauliflower
był to raczej wniosek z FAQ. Pytanie dotyczyło uderzania po sztandarowym jednostki, a raczej po kolejnych modelach, podnoszących sztandar. Uderzający czerpał korzyści z uderzania po sztandarowym, więc pytanie dość istotne. Odp była twierdząca - można było bić po kolejnych modelach, które wchodziły na miejsce poległego. Tu masz podobną sytuacje. Kierujesz ataki w model(i każdy kolejny, który wchodzi na jego miejsce), który musi przerzucać ward save.
Kudłaty pamięta czego dokładnie dotyczył FAQ
był to raczej wniosek z FAQ. Pytanie dotyczyło uderzania po sztandarowym jednostki, a raczej po kolejnych modelach, podnoszących sztandar. Uderzający czerpał korzyści z uderzania po sztandarowym, więc pytanie dość istotne. Odp była twierdząca - można było bić po kolejnych modelach, które wchodziły na miejsce poległego. Tu masz podobną sytuacje. Kierujesz ataki w model(i każdy kolejny, który wchodzi na jego miejsce), który musi przerzucać ward save.
Kudłaty pamięta czego dokładnie dotyczył FAQ
Rulebook mówi że jeżeli to mozliwe, powinny stykać się podstawkami.Wolfgar pisze:Co sie dzieje z postaciami w chalengu? czy wychodzą wirtualnie z oddziału i na ich miejsce wchądz zwykli żołnierze czy moze stoja gdzie stoja i jest wirtualny pojedynek?
choćby Staff of Damnation w VC. ale wyjasniło FAQ, mimo iż w opisie jest modele B2B wykonują 1 atak to FAQ do VC wyjaśniło, że wszyscy którzy mogą atakować wykonują 1 atak także modele z supportingami.Cauliflower pisze:Wątpliwość stąd, iż jest wiele przedmiotów, które mają mniejszy znacznie sens z racji możliwości atakowania z kilku szeregów.
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Jeśli chodzi o chalange to rulebook s 102 jeśli doszło do chalanga to przesuwasz tylko tego kto chalange rzucił, a jeżeli jest to niemożliwe to uznawane są jakby były w BtB i mogą lać tylko po sobie nawzajem.
Pytanko czy samotny piechotny bohater jest liczony jako skirmisz (ma steedfasta w lesie) w booku tego nie znalazłem ale nowy magazyn 'Młotkowy' tak twierdzi.
Pytanko czy samotny piechotny bohater jest liczony jako skirmisz (ma steedfasta w lesie) w booku tego nie znalazłem ale nowy magazyn 'Młotkowy' tak twierdzi.
Jak to jest z szarżami w 8 edycji? Tak jak w 7dmej najpierw deklarujemy wszystkie, czy deklarujemy jedną - wykonujemy; potem następna itd.
Gdyż dzisiaj miałem taki myk: słaby oddział miał przyjąć szarżę od boku, daje free, uciekam w stronę krawędzi stołu, ale nie wybiegam. Potem otrzymuję drugą szarżę jakimś latającym śmieciem... No to muszę free... Tylko pytanie, czy taki manewr jest dozwolony? Ławo tak kogoś wypędzić za stół...
Gdyż dzisiaj miałem taki myk: słaby oddział miał przyjąć szarżę od boku, daje free, uciekam w stronę krawędzi stołu, ale nie wybiegam. Potem otrzymuję drugą szarżę jakimś latającym śmieciem... No to muszę free... Tylko pytanie, czy taki manewr jest dozwolony? Ławo tak kogoś wypędzić za stół...