8 edycja- pytania

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Voodoo
Masakrator
Kontakt:

Re: 8 edycja- pytania

Post autor: Voodoo »

Taka oto sytuacja:

Obrazek

Czerwony- Bohater 1, posiada "The Other Trickster's Shard"
Zielony- Bohater 2
Niebieski- Bohater 3
----------------------------------------------------------
Modele w styku z bohaterem czerwonym muszą przerzucać Ward Save'y.

Czy trzeba przerzucać Ward'y od ataków wykonanych przez bohatera niebieskiego i zielonego (Supporting)?
Obrazek

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Voodoo pisze:Czy trzeba przerzucać Ward'y od ataków wykonanych przez bohatera niebieskiego i zielonego (Supporting)?
Tak

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

Abomka i jej losowy ruch (a właściwie losowy ruch w ogóle):

Czy możliwe jest, aby abomka stojąca przed oddziałem i widząca oraz mająca wolną drogę do jego boku mogła, pomimo stania w strefie przedniej tegoż oddziału, poczłapać na jego odsłonięty bok?

Zasada podręcznikowa mówi tylko, że mam wyznaczyć kierunek i poczłapać 3D6, jeśli się zetknę, to jest szarża, a że nie ma deklarowania czegokolwiek, to zrodziło się powyższe pytanie.

W razie czego potrzebuję poparcia odpowiedzi źródłem, więc suche "tak/nie" mnie nie urządza ;-)
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Moim zdaniem powinna być szarża na odpowiednią strefę (w której ruch jest zaczęty).
Ponieważ zapisek w random movement jest taki:
(..)measure the distance in a straight line before the model is moved. If the move is found to take the unit into contact with an enemy, then it counts as charging, and this is resolved using normal rules for charges using the distance rolled as its charge range.
Mam wrażenie, że celowo nie należy przesuwać modelu, żeby wiedzieć, w której strefie się znajduje na początku ruchu, czyli niejako w momencie 'deklaracji' szarży.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

@Myth
Random Movement, 3 akapit. Nie róbcie z tego ruchu wałogennej sprawy. Jest dość prosty do pojęcia, wystarczy się wczytać. W drodze są uściślenia dotyczące bardziej problematycznych przypadków z tym związanych.

Edit: Byro za Ciebie poszukał, dzięki :)

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

OK, dzięki serdeczne za konkretne wytłumaczenie :-)

A kolejna sprawa - czy modele wykonujące supporting attacks liczy się jako będące w btb z przeciwnikiem? Czy po prostu atakują "przez" kumpli z przodu i tyle?
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Myth pisze:A kolejna sprawa - czy modele wykonujące supporting attacks liczy się jako będące w btb z przeciwnikiem? Czy po prostu atakują "przez" kumpli z przodu i tyle?
Nie, nie liczą się.

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Typowi magowie(poza chaos) nie mogą nosić żadnych, nawet magicznych zbroi :)?

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Zazwyczaj nie mogą. Choć jest parę wyjątków (czy to magów, czy specjalnych przedmiotów).
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
Cauliflower
Ciśnieniowiec

Post autor: Cauliflower »

Lidder pisze:
Myth pisze:A kolejna sprawa - czy modele wykonujące supporting attacks liczy się jako będące w btb z przeciwnikiem? Czy po prostu atakują "przez" kumpli z przodu i tyle?
Nie, nie liczą się.
Czy było jakieś uściślenie na ten temat?
Jeśli tak, to poprosęe cytacik albo odesłanie

Wątpliwość stąd, iż jest wiele przedmiotów, które mają mniejszy znacznie sens z racji możliwości atakowania z kilku szeregów.
malfoj pisze:Ty to zawsze musisz kogos upokorzyc przy stole
Obrazek

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

@Cauliflower
był to raczej wniosek z FAQ. Pytanie dotyczyło uderzania po sztandarowym jednostki, a raczej po kolejnych modelach, podnoszących sztandar. Uderzający czerpał korzyści z uderzania po sztandarowym, więc pytanie dość istotne. Odp była twierdząca - można było bić po kolejnych modelach, które wchodziły na miejsce poległego. Tu masz podobną sytuacje. Kierujesz ataki w model(i każdy kolejny, który wchodzi na jego miejsce), który musi przerzucać ward save.

Kudłaty pamięta czego dokładnie dotyczył FAQ :)

Klops
Falubaz

Post autor: Klops »

Sorki post do wywalenia odpowiadałem Świętej Barbarze na posta i potrzebowałem cytatu Maca misklikna ma nie tym wyślij

Wolfgar
Chuck Norris

Post autor: Wolfgar »

Co sie dzieje z postaciami w chalengu? czy wychodzą wirtualnie z oddziału i na ich miejsce wchądz zwykli żołnierze czy moze stoja gdzie stoja i jest wirtualny pojedynek?

Awatar użytkownika
Szczur22
Oszukista

Post autor: Szczur22 »

Wolfgar pisze:Co sie dzieje z postaciami w chalengu? czy wychodzą wirtualnie z oddziału i na ich miejsce wchądz zwykli żołnierze czy moze stoja gdzie stoja i jest wirtualny pojedynek?
Rulebook mówi że jeżeli to mozliwe, powinny stykać się podstawkami.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

Cauliflower pisze:Wątpliwość stąd, iż jest wiele przedmiotów, które mają mniejszy znacznie sens z racji możliwości atakowania z kilku szeregów.
choćby Staff of Damnation w VC. ale wyjasniło FAQ, mimo iż w opisie jest modele B2B wykonują 1 atak to FAQ do VC wyjaśniło, że wszyscy którzy mogą atakować wykonują 1 atak także modele z supportingami.
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Klops
Falubaz

Post autor: Klops »

Jeśli chodzi o chalange to rulebook s 102 jeśli doszło do chalanga to przesuwasz tylko tego kto chalange rzucił, a jeżeli jest to niemożliwe to uznawane są jakby były w BtB i mogą lać tylko po sobie nawzajem.

Pytanko czy samotny piechotny bohater jest liczony jako skirmisz (ma steedfasta w lesie) w booku tego nie znalazłem ale nowy magazyn 'Młotkowy' tak twierdzi.

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Jak to jest z szarżami w 8 edycji? Tak jak w 7dmej najpierw deklarujemy wszystkie, czy deklarujemy jedną - wykonujemy; potem następna itd.
Gdyż dzisiaj miałem taki myk: słaby oddział miał przyjąć szarżę od boku, daje free, uciekam w stronę krawędzi stołu, ale nie wybiegam. Potem otrzymuję drugą szarżę jakimś latającym śmieciem... No to muszę free... Tylko pytanie, czy taki manewr jest dozwolony? Ławo tak kogoś wypędzić za stół...

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Deklaracja szarży -> reakcja
kolejna deklaracja -> reakcja itd

a potem rozpatrywanie szarż

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

No właśnie, coś mi nie pasowało, bo to byłoby zbyt... hm... naciągane, ale już nie miałem chęci grzebać po RB, a potem znaleźć nie mogłem :)

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Chyba za słabo odpowiedziałem,
najpierw deklaracja, potem reakcja - rozpatrujemy ją od razu, czyli jak jest flee i kolejna deklaracja również jest na tą jednostkę to robi ona kolejne flee.

Oczywiście o ile mi się coś nie pomyliło.

Zablokowany