rozpiski elfów VIII ed.
Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello
Re: rozpiski elfów VIII ed.
Akurat ten lord moze być. Arcy też standard. Tak samo duży oddział WL i orły. Ale cała reszta to tragedia
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
Ja kminiłęm coś takiego (w dużej mierze na rozpisce Bercika )
Dyskusję z cyklu "czemu bierzesz te słabe heavens + fire" odpuścić można - ten zestaw działa bardzo fajnie co widziałem już wielokrotnie. Swordmasterzy to też element stały rozpy (malutki side na mirrorek i generalnie zawsze ciekawa odmiana od WL i WL only) generalnie chodzi mi o kwestię wskazana w pierwszym zdaniu ; )
Pytanie kluczowe - czy warto zamieniac 8 WL i jednego orła za małego maga z HighMagic który moze wybierac czary.1 Archmage @ 340.0 Pts
General; Magic Level 4; Lore of Heaven
Sigil of Asuryan [40.0]
Loremasters Cloak [40.0]
1 Mage @ 175.0 Pts
Magic Level 2; Lore of Fire
Annulian Crystal [40.0]
1 Mage @ 165.0 Pts
Magic Level 2; Lore of High Magic
Seerstaff of Saphery [30.0]
1 Noble @ 166.0 Pts
Dragon Armour; Battle Standard
Banner of Sorcery [50.0]
19 First Archers @ 255.0 Pts
Longbow; Standard Bearer; Musician
Banner of Eternal Flame [10.0]
1 Captain @ [10.0] Pts
15 Archers @ 170.0 Pts
Longbow; Musician
10 Archers @ 115.0 Pts
Longbow; Musician
10 Spear Elves @ 95.0 Pts
Spear; Light Armour; Shield; Musician
20 White Lions @ 306.0 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Lion Pelt; Musician
20 White Lions @ 306.0 Pts
20 Swordmasters @ 306.0 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Musician
1 Great Eagle @ 50.0 Pts
1 Great Eagle @ 50.0 Pts
Models in Army: 116
Total Army Cost: 2499.0
Dyskusję z cyklu "czemu bierzesz te słabe heavens + fire" odpuścić można - ten zestaw działa bardzo fajnie co widziałem już wielokrotnie. Swordmasterzy to też element stały rozpy (malutki side na mirrorek i generalnie zawsze ciekawa odmiana od WL i WL only) generalnie chodzi mi o kwestię wskazana w pierwszym zdaniu ; )
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
gorzej schodza od sztrelania, lepiej walą w combaice, jest to takie fifty fifty, whenever. Oczywiscie do innych zmian się nie odniosłes, żeby móc napisac psota wiecej, brawo andrew ; * Tak włąsnie zostałes Spamerem nad Spamerami ; p
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
- Azurix
- Szef Wszystkich Szefów
- Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"
Może się nie znam, ale ja bym powiedział, że dobrą opcją na Mirror są Phoenix Guardzi. Przy tej armii nie wymagają nawet boosta z magii, walczą w tym wypadku statystycznie prawie identycznie co Swordmasterzy, a od strzelania schodzą słabiej niż White Lioni. Niestety przy Swordmasterach pozostaje kwestia 45 Łuczników, którzy to zdziesiątkują zanim dojdzie, bo w grze HE vs HE i tak chyba nie ma w co strzelać, poza Orłami jedynie, tak myślę.
To nieprawda.Eltharion pisze:Wiesz Andrzej śmieszne jest to ze jesteś chyba jedyna osoba która uważa że SM nie są odpowiedzią na HE
Wyjaśniane było już nie jeden raz, więc nie będę się powtarzał.
GrimgorIronhide pisze:Tą logiką Kudłaty jest wzorem uczciwości i nieprzekupnościZiemko pisze:Cholera jak od lapowek sie lysieje to gdzie moje miliony
SM są chujow* w mirrorze. Nie wiem ile graliście mirrorów, ale ja grałem sporo i powiem Wam, jak one wyglądają. Obie armie stoją naprzeciwko siebie, pilnując żeby między oddziałami było minimum 16 cali. Nikt nie odważy się podejść, bo dostanie mega czoko. Dlaczego? Bo dostanie szarże w fazie magii przeciwnika, dodatkowo w jeden oddział wszarżują dwa, jednocześnie uniemożliwiając wsparcie odginając orłami.
A więc obie armie stoją naprzeciwko siebie ostrzeliwując sie z łuków i waląc do siebie z magii. Jeśli do 4 tury któraś strona osiągnie wystarczającą przewagę, idzie do przodu i robi 15:5. Jeśli pestkują się po równo, jest 10:10.
Teraz zastanówmy się, co jeśli vs 3xWL staną 2xWL i 1xSM. SM wyparują od łuków w góra 2 tury, i nagle okaże się, że walka jest 2xWL na 3xWL. I tak oto HE bez SM wygrywają łatwą maską.
Oczywiście, można stać SM całą grę za górką. Ale tym samym sam decydujesz, że nie ugrasz więcej niż 10 pkt, a najprawdopodobniej mniej. Bo nawet jeśli przyfarcisz i z magii zabijesz o wiele więcej, to nic Ci to nie da, bo SM schowani za lasem/górką nie zdążą wejść w CC, będąc zbyt daleko. A jak przyfarci przeciwnik, to też przegrasz, bo SM będą zbyt daleko, żeby zdążyć pomóc reszcie armii. Tak czy inaczej, masz przejeba*e
I teraz idealnie pasuje w tym miejscu podpis Siweusza
A więc obie armie stoją naprzeciwko siebie ostrzeliwując sie z łuków i waląc do siebie z magii. Jeśli do 4 tury któraś strona osiągnie wystarczającą przewagę, idzie do przodu i robi 15:5. Jeśli pestkują się po równo, jest 10:10.
Teraz zastanówmy się, co jeśli vs 3xWL staną 2xWL i 1xSM. SM wyparują od łuków w góra 2 tury, i nagle okaże się, że walka jest 2xWL na 3xWL. I tak oto HE bez SM wygrywają łatwą maską.
Oczywiście, można stać SM całą grę za górką. Ale tym samym sam decydujesz, że nie ugrasz więcej niż 10 pkt, a najprawdopodobniej mniej. Bo nawet jeśli przyfarcisz i z magii zabijesz o wiele więcej, to nic Ci to nie da, bo SM schowani za lasem/górką nie zdążą wejść w CC, będąc zbyt daleko. A jak przyfarci przeciwnik, to też przegrasz, bo SM będą zbyt daleko, żeby zdążyć pomóc reszcie armii. Tak czy inaczej, masz przejeba*e
I teraz idealnie pasuje w tym miejscu podpis Siweusza
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
Jeszcze nie masz?Rabsp pisze:jestes taki pro, że chyba zrobie sobie w domu Twój ołtarzyk.
LICZNIK: W/D/L od 2012
Brettonia 23/1/13
Lizardmen 1/0/0 <-------- FTW
Brettonia 23/1/13
Lizardmen 1/0/0 <-------- FTW
Fumijako pisze: Przepraszam bardzo, ale mag Khorna na dysku jest rzeczą , którą nie nazwałbym , że jest dla słabych
W sumie, można by ogłosić konkurs dla rzeźbiarzy na najlepszą figurkę Endrju. Skala obowiązkowo 28mm i figsa musi posiadać opaskę Pocahontas.Rabsp pisze:jestes taki pro, że chyba zrobie sobie w domu Twój ołtarzyk.
GrimgorIronhide pisze:Tą logiką Kudłaty jest wzorem uczciwości i nieprzekupnościZiemko pisze:Cholera jak od lapowek sie lysieje to gdzie moje miliony
Moja nowa kmina :
Unnamed2500 Pts - High Elves Army
1 Prince @ 624.0 Pts
General; Dragon Armour
Sword of Might [15.0]
Enchanted Shield [10.0]
Vambraces of Defence [55.0]
The Other Trickster's Shard [15.0]
1 Dragon: Star @ [370.0] Pts
1 Noble @ 197.0 Pts
Lance; Dragon Armour; Shield; Battle Standard
Helm of Fortune [25.0]
1 Great Eagle @ [50.0] Pts
1 Mage @ 165.0 Pts
Magic Level 2
1 Mage @ 140.0 Pts
Magic Level 1
Annulian Crystal [40.0]
1 Mage @ 120.0 Pts
Magic Level 1
Ring of Corin [20.0]
23 First Archers @ 299.0 Pts
1 Captain @ [10.0] Pts
19 Archers @ 235.0 Pts
Longbow; Musician
1 Captain @ [10.0] Pts
22 White Lions @ 425.0 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Lion Pelt; Standard; Musician
Banner of Sorcery [50.0]
1 Guardian @ [12.0] Pts
Heavy Armour
1 Great Eagle @ 50.0 Pts
1 Great Eagle @ 50.0 Pts
1 Great Eagle @ 50.0 Pts
1 Great Eagle @ 50.0 Pts
Models in Army: 78
Total Army Cost: 2500.0
Narazie 13:7 z Ogrami, 7:13 z cyrkiem brety i 14:6 z lizaczkami. Tylko, że w dwóch pierwszych bitwach w corach było 2x10 łuki z muzykiem i 39spearów z WB no i nie było corina tylko BSB był z grejtem i AoC oraz DawnStonem, taka zmiana wydaje mi się dużo pozytywniejsza. Magia to 3x light.
1 Prince @ 624.0 Pts
General; Dragon Armour
Sword of Might [15.0]
Enchanted Shield [10.0]
1 Noble @ 197.0 Pts
Helm of Fortune [25.0]
1 Mage @ 165.0 Pts
Magic Level 2
1 Mage @ 140.0 Pts
Magic Level 1
Annulian Crystal [40.0]
1 Mage @ 120.0 Pts
Magic Level 1
Ring of Corin [20.0]
23 First Archers @ 299.0 Pts
1 Captain @ [10.0] Pts
19 Archers @ 235.0 Pts
Longbow; Musician
1 Captain @ [10.0] Pts
22 White Lions @ 425.0 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Lion Pelt; Standard; Musician
Banner of Sorcery [50.0]
1 Guardian @ [12.0] Pts
Heavy Armour
1 Great Eagle @ 50.0 Pts
1 Great Eagle @ 50.0 Pts
1 Great Eagle @ 50.0 Pts
1 Great Eagle @ 50.0 Pts
Models in Army: 78
Total Army Cost: 2500.0
Narazie 13:7 z Ogrami, 7:13 z cyrkiem brety i 14:6 z lizaczkami. Tylko, że w dwóch pierwszych bitwach w corach było 2x10 łuki z muzykiem i 39spearów z WB no i nie było corina tylko BSB był z grejtem i AoC oraz DawnStonem, taka zmiana wydaje mi się dużo pozytywniejsza. Magia to 3x light.
Fajna. Co bym zmienił: Corin out, za to wchodzi niszczarka, champion na WL także out, zupełnie im niepotrzebny. Zastanowiłbym się też nad wywaleniem 1 orła, mi 2 wystarczają w zupełności, 3 to nawet za dużo. No i można by dać jakąś zabawkę dla BSB, na przykład ward4+ na pierwszą ranę, taka kontra na canony.
niszczarka>corin jasne, ale to złozenie herosów to 622pkt, ewentualnie można dać scrolla ale w tej konfiguracji jak dla mnie corin>scroll. Dlatego nic nie wejdzie, nawet ward 5+ dla BSB. Próbowałem takiego BSB z potką siły ale jak już długo gram róznymi tego typu wariacjami to ten BSB rzadko walczy, raczej szachuje i musi być w centrum, dlatego wymieniłem na corina.
Orła mógłbym wywalić tylko w tej sytuacji mogę dać WL i loeca i 25 pkt w cory co chyba nie jest rozsądnym wyjściem.
Mi czempion na WL jest bardzo potrzebny:
1). często jest tam jakiś mag, czempion bierze chalanga od kowboja, potem dostaje smoka
2). raz na jakiś czas WL wpadną w walkę razem ze smokiem, czempion wezmie czelendza
A tak naprawdę nie ma potrzeby go wyrzucać bo herosów tym już niepodpakuje kolejnymi przedmiotami niestety.
Orła mógłbym wywalić tylko w tej sytuacji mogę dać WL i loeca i 25 pkt w cory co chyba nie jest rozsądnym wyjściem.
Mi czempion na WL jest bardzo potrzebny:
1). często jest tam jakiś mag, czempion bierze chalanga od kowboja, potem dostaje smoka
2). raz na jakiś czas WL wpadną w walkę razem ze smokiem, czempion wezmie czelendza
A tak naprawdę nie ma potrzeby go wyrzucać bo herosów tym już niepodpakuje kolejnymi przedmiotami niestety.
Mnie osobiście się gra dobrze i przyjemnie na rozpisce poniżej, sporym minusem jest słaba antymagia bo np. przeciwko emp przegrałem 5:15 między innymi dlatego że musiałem klepaczy kampić za górką ale w końcu tak tych 2 na orłach spadło przez wielki nie fart (jeden nie zdał paniki na 10 z przerzutem, u mnie to żadna nowość na ostatnimi turnieju w momentach kiedy przegrywałem combat a ni razu nie zdałem Ld z przerzutem czy to stubborn czy steatfast WL nie zdać 6 razy stubborna, łukami 3 razy steatfasta i 7 panik ) ale do rzeczy, WL spadły z ostrzału dział i pocisków (zrówy i banishmenty) .
Przeciwko DE wygrałem 20:0 nie tracąc nic prócz 2 orłów, Andrzej uwierz że te orły są potrzebne i działają cuda, np. odginali korsarzy aż wpadłem w nie włóczniami i noble z dwu-rakiem na bok ja włóczniami dużo nie zrobiłem on mi też tymi 3 modelami nie zrobił dużo ale klepacz poprawił, a włócznie zdjęły steafasta , lub orzeł który zaszarżował bok dużych kusz, wytrzymał 2 tury nim wbiją się WL (bez strat oczywiście bo nie mógł zrobić S&S a wcześniej orzeł inny dawał im covera więc były nie tknięte, a jego spellowanie zakończyło się w 2 turze kiedy smok i BSB wbili się w włócznie z dużą suką .
1 Prince @ 624.0 Pts
General; Dragon Armour
Sword of Might [15.0]
Enchanted Shield [10.0]
1 Noble @ 222.0 Pts
Helm of Fortune [25.0]
Guardian Phoenix [25.0]
1 Noble @ 193.0 Pts
Great Weapon
Armour of Caledor [25.0]
Dawnstone [25.0]
1 Mage @ 175.0 Pts
Magic Level 2; Lore of Light
Sigil of Asuryan [40.0]
19 First Archers @ 234.0 Pts
10 Archers @ 115.0 Pts
Longbow; Musician
29 Spear Elves @ 295.0 Pts
Spear; Light Armour; Shield; Standard; Musician
1 Captain @ [10.0] Pts
29 White Lions @ 441.0 Pts
1 Great Eagle @ 50.0 Pts
1 Great Eagle @ 50.0 Pts
1 Great Eagle @ 50.0 Pts
1 Great Eagle @ 50.0 Pts
Models in Army: 91
Przeciwko DE wygrałem 20:0 nie tracąc nic prócz 2 orłów, Andrzej uwierz że te orły są potrzebne i działają cuda, np. odginali korsarzy aż wpadłem w nie włóczniami i noble z dwu-rakiem na bok ja włóczniami dużo nie zrobiłem on mi też tymi 3 modelami nie zrobił dużo ale klepacz poprawił, a włócznie zdjęły steafasta , lub orzeł który zaszarżował bok dużych kusz, wytrzymał 2 tury nim wbiją się WL (bez strat oczywiście bo nie mógł zrobić S&S a wcześniej orzeł inny dawał im covera więc były nie tknięte, a jego spellowanie zakończyło się w 2 turze kiedy smok i BSB wbili się w włócznie z dużą suką .
1 Prince @ 624.0 Pts
General; Dragon Armour
Sword of Might [15.0]
Enchanted Shield [10.0]
1 Noble @ 222.0 Pts
Helm of Fortune [25.0]
Guardian Phoenix [25.0]
1 Noble @ 193.0 Pts
Great Weapon
Armour of Caledor [25.0]
Dawnstone [25.0]
1 Mage @ 175.0 Pts
Magic Level 2; Lore of Light
Sigil of Asuryan [40.0]
19 First Archers @ 234.0 Pts
10 Archers @ 115.0 Pts
Longbow; Musician
29 Spear Elves @ 295.0 Pts
Spear; Light Armour; Shield; Standard; Musician
1 Captain @ [10.0] Pts
29 White Lions @ 441.0 Pts
1 Great Eagle @ 50.0 Pts
1 Great Eagle @ 50.0 Pts
1 Great Eagle @ 50.0 Pts
1 Great Eagle @ 50.0 Pts
Models in Army: 91
E tam ja lubię ten piękny widok HE Luftwaffe smok (Bombowiec), 2 hero na orłach (myśliwce), 4 orły (szybowce) jestem do nich bardziej przekonany niż do 5DP kosztem nich i cieć które są zbędne, rozpiska jest dla mnie spójna, nie można mieć wszystkiego ale mnie takie złożenie odpowiada. Poza tym ma 2 wystawienia więcej i większą mobilność do tego mentalnie lepiej poświęcić orła, do tego 2