Skaveńskie Q&A

Skaven

Moderator: Hoax

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
raat
Mudżahedin

Re: Skaveńskie Q&A

Post autor: raat »

znalazłem coś takiego jak FAQ ETC 2012
http://www.nopat.fi/wp-content/uploads/ ... 012-02.pdf
2. What happens to a character passing his Look out Sir to the 13. spell and the 4D6 roll is equal or larger than the unit’s model count? Is a new unit of clanrats formed?
A. Resolve as per skaven FAQ p7. Clanrat unit is created, character stands next to it as close as possible to his former position
Ostatnio zmieniony 8 lis 2013, o 01:01 przez raat, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
lajkonik
Masakrator

Post autor: lajkonik »

FAQ do rulebooka zmienia zapis power scrolla.
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami :)
lajkonik Obrazek

Awatar użytkownika
Miscatonic
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Miscatonic »

Pytanie, co oznacza dopisek że spac-rusznica jest bronią spaczeniową? czy jest to równoznaczne z bronia udoskonalona spaczeniem, a co za tym idzie dodaje +1 siła i atak? Czy chodzi tylko o to że ataki takiej broni są magiczne?

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Post autor: Hoax »

Są to ataki magiczne.

ajt
Kradziej

Post autor: ajt »

1. Można wypić Assasynem Potion of Strength, na początku tury, zanim się jeszcze ujawnił? Chodzi o to, ża Assasina mogę wprowadzić na początku CC, a potionka muszę wypić już na początku tury.

2. Charmed Shield jest traktowany jako normalna tarcza? Daja warda+6? Jak tak, to po wykorzystaniu zdolności, to parowanie i tak zostaje?

3. Z działa nie można trafić swoich oddziałów, ani walczących. Czyli nawet celując w jakiegoś konkretnego wroga, to pierwszy punkt do celowania, musi się znaleźć za walką i swoimi jednostkami, tak? Nie mogę też strzelać, jeśli w 20" między pierwszym punktem, a ostatecznym możliwym, jest moja jednostka, albo walcząca, tak?

Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

Post autor: FAZIK »

1. Nie.
2. Nie można parować magicznymi tarczami. Reszta jest w opisie każdej tarczy.
3. Tak. Nie możesz w żadnej chwili celować, bądź trafić w walkę lub swoje jednostki. Chyba że to Slaves. W nich możesz strzelać do woli.
Life's a game with save and load features disabled.

ajt
Kradziej

Dzięki;)

Jeszcze jedno. Można z działa celować w coś, czego teoretycznie nie widzę, bo jest np za górką? Zdawałoby się i sensownie by było, że nie, ale nie znalazłem w RB takiego zastrzeżenia. Pisze tam, że cel można określić gdziekolwiek.

Marcins
Masakrator

Post autor: Marcins »

Nie możesz, jeżeli nie widzisz. Jednak jeżeli jest jakiś widoczny typek przed niewidocznym celem to możesz wykombinować, że strzelasz na 2 cale przed typkiem i przypadkiem trafisz niewidoczny cel.

Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

Marcins pisze:Nie możesz, jeżeli nie widzisz. Jednak jeżeli jest jakiś widoczny typek przed niewidocznym celem to możesz wykombinować, że strzelasz na 2 cale przed typkiem i przypadkiem trafisz niewidoczny cel.
Jest to uznawane za Worst Play i Overguessing. Słusznie zresztą.

Awatar użytkownika
Janus
Masakrator

Post autor: Janus »

Ale na 8 na końcu celu który jest np na górce już możesz aby trafić w model za.
Obrazek
Wind Sower pisze:Nawet w średniowieczu papież nerfił strzelanie.
"Jak ja nie cierpię Vampirów"

Awatar użytkownika
Miscatonic

Mam pytanie po ostatniej rozgrywce.
1. Dawnstone - cze przerzucać mogę raz na rurę? czy jeden przerzut na jedna obronę. tzn. najpierw atakował jezdziec o tutaj przerzuciłem nieudaną obronę, a następnie jest atak od konia. Czy wówczas obronę mogę jeszcze przerzucić czy już nie?

2. Czy Klanrat`y mają jakieś szanse przeciwko elfickiej kawalerii? Padaja jak muchy a już w pierwszym starciu albo giną albo uciekają.

3.Co warto mieć w armii przeciwko High Elves? ich inicjatywa i wysoki Ld mnie dobijają :?

4. Czy warp lighting cannon można obrócić przed strzałem i strzelać?

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

1. Każdemu oblanemu rzutowi na pancerz przysługuje jeden przerzut.
2. Zależy jaką i ilu na ilu.
3. Poleciłbym przede wszystkim seera z plagą, ale generalnie bez sajdowania wydaje mi się, że helfy to całkiem fajny przeciwnik dla szczurów, więc wiele kombinować chyba nie trzeba.
4. Można

Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

Janus pisze:Ale na 8 na końcu celu który jest np na górce już możesz aby trafić w model za.
Na 10 możesz strzelać. Wtedy widać wyraźnie że chcesz trafić w cel na górce. W innym wypadku można by blokować strzelanie z dział poprzez umyślne ustawianie modeli przed i za górką tak aby nie dało się strzelać do żadnego z nich.

ajt
Kradziej

1. Jak jest zliczana abomka do wyniku walki, gdy przez Too Horrible to Die zmieniła się w Rat Swarm i Swarmy zostały do końca gry? 100% punktów, 50%, 0, jeszcze inaczej?;)

2. Trzynastka jest klątwą? Można ją rzucać do walki?

Awatar użytkownika
Bercik
Chuck Norris

Post autor: Bercik »

ajt pisze:1. Jak jest zliczana abomka do wyniku walki, gdy przez Too Horrible to Die zmieniła się w Rat Swarm i Swarmy zostały do końca gry? 100% punktów, 50%, 0, jeszcze inaczej?;)

2. Trzynastka jest klątwą? Można ją rzucać do walki?
1. http://www.games-workshop.com/MEDIA_Cus ... PRIL13.pdf
Tam znajdziesz odpowiedź na te i inne nurtujące Cię pytania ;)
2. Czary z podręczników 7. edycyjnych można rzucać do walki tylko, jeśli wyraźnie tak zaznaczono w ich opisie - AB. str. 79

Awatar użytkownika
Miscatonic

Czy gnając kołem zagłady po wykonaniu ruchu mogę je ustawić w dowolnym kierunku? będzie to znaczące w fazie strzelania, rozumiem że obrót mogę wykonać tylko raz a zatem przed ruchem czy po wykonanym ruchu?

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Najpierw obrót, potem ruch.
Przy strzelaniu nie ma to znaczenia, bo nie masz wpływu na to w co strzelasz. Koło strzela 360 stopni, do najbliżej jednostki, bez znaczenia czy Twojej czy przeciwnika.

Awatar użytkownika
MadMax
Wodzirej

Post autor: MadMax »

Co się dzieje z 3 rakietami (z zasady zzap) jeśli doomwheel nie ma żadnego oddziału w 18 calach? Nie trzeba rzucać kostką artyleryjską?
"War. War never changes".

TRAYE MAGNETYCZNE / PCV / MAGNESY. Najlepsza jakość !!! Najtaniej !!!

Ekspresowa Realizacja !!!

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Wgl nie strzela.

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Sorry, że post pod postem, ale chcę podbić, bo mam pytanie.
W Army Builderze Szarak nie może brać zbroi. To błąd czy faktycznie nie może? Jeśli nie może to dlaczego?

ODPOWIEDZ