Noobowe pytania - cos dla początkujacych poczatkujacych ;)

Bretonnia

Moderatorzy: Jagal, Milczek

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rycerz_bez_skazy
Warzywo

Re: Noobowe pytania - cos dla początkujacych poczatkujacych

Post autor: Rycerz_bez_skazy »

Modele z Peasant Duty nie mają Warda - bo nie dostają Błogosławieństwa (są zbyt brudni) :P
W AB jest napisane kiedy rycerze tracą tego Warda: gdy odmówią pojedynku lub uciekną z walki (również jako reakcja na szarżę)
Grał ktoś rezygnując z Warda tzn. nie modląc się za to zaczynając I? jakie doświadczenia?
A Dieu mon ame,
Ma vie au roi,
Mon coeur aux dames,
L'honneur pour moi.

dagnus
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: dagnus »

Zalezy przeciw jakiej armi :-) przeciw krasiom nigdy chyba nie zrezygnowalem, orki gobliny na male pkt pewnie polecial bym bez

Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

Post autor: Jagal »

Na ostatnim masterze we Wrocławiu ani razu (6 bitew) się nie pomodliłem. Miałem Icon - dawałem warda na dużej lancy realmów. Uważam, że się sprawdziło. Zająłem 4te miejsce.

IMO małe punkty + icona to jedyny przypadek kiedy się to opłaca.
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.

Snot Fanpage <<--- , klikać! ;)

dagnus

Pewnie miałeś dobre rzuty na rozpoczynanie :-) bo jak wypada ze rpzpoczynasz drugi, to grzechem jesy sie nie pomodlic

dagnus

Mogl by ktos lopatologicznie wytłumaczyć skąd biore pool choice w zasadach euro? I czy moge wziasc obydwa bonusy (green Knights ktory chyba sie wtedy nie wlicza do pkt armi) i dodatkowe 100 do rozpy

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Matis »

Green Knight kosztuje normalnie 275 i się wlicza w koszt armii + masz dodatkowe 100pkt do rozpy, czyli Green Knight kosztuje tak jakby 175pkt
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów

Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

Post autor: Jagal »

dagnus pisze:Pewnie miałeś dobre rzuty na rozpoczynanie :-) bo jak wypada ze rpzpoczynasz drugi, to grzechem jesy sie nie pomodlic
Jak zadeklarowałeś, że się nie modlisz - tj. wykonujesz rzut na rozpoczęcie to i tak od razu straciłeś modlitwę. Zaczynałem w połowie bitew- 3/6.
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.

Snot Fanpage <<--- , klikać! ;)

Awatar użytkownika
wind_sower
Masakrator

Post autor: wind_sower »

W ramach uściślenia pragnę dodać że jak się modlimy to przeciwnik decyduje, kto zaczyna ;)

Jeżeli paladyn jest w walce i wybija mu cały oddział to rzuca na liderkę zgodnie z CR, ale jeśli spitoli to zbiera sie na swojej liderce a nie na dwóch gałach (jak wynikało by to z zasady 25%), gdyz tworzy wtedy nowy oddzial ;)

Awatar użytkownika
r@fix
Masakrator

Post autor: r@fix »

Na których elementach terenu w mapkach ETC może pojawiać sie i znikać zielony :) ?
Obrazek

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

Pytałem Furiona.
Lasy na 100%, jeziora raczej też. Odpada nam zatem marshland, bo takowych na mapkach nie ma. Są ruiny oparte na zasadach marshlandu, ale to zdecydowanie nie to samo.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
G@lahad
Chuck Norris

Post autor: G@lahad »

W armybook'u jest napisane, że może pojawiać się na każdym kawałku naturalnego terenu, który jest trudny lub bardzo trudny do przebycia. A więc las, bagno, rzeka, jeziorko, kamienie itd. mogą być miejscem jego wystawienia.

Jeżeli mamy do czynienia elementami scenerii takimi jak ruiny, budynki itp to Green Knight nie może z nich skorzystać.

Mam nadzieję, że to pomoże coś :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Na stronie GW jest errata. Zapis, o którym mówisz jest już od dawna nieaktualny. Pojęcia trudnego i bardzo trudnego terenu nie obowiązują od wyjścia 8 ed.
Green Knight może pojawić się na trzech rodzajach terenu, o których pisałem (w przypadku mapek Furiona dwóch).
Polecam przeczytanie tego dokumentu. Wiele zapisów AB do brety zostało zmienionych (dostosowanych do 8 ed). Część z nich została również doprecyzowana.
http://www.blacklibrary.com/Downloads/P ... tonnia.pdf
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Milczek
Kradziej

Post autor: Milczek »

Grałem 2 turnieje z GK w Poznaniu przy sędziowaniu Furiona i Kudłatego. Obaj zgodnie twierdzą, że:

- Green Knight może obudzić się wyłącznie w lesie lub jeziorze (przy takich mapkach ETC jakie mamy)
- Green Knight może teleportować się z lasu, jeziora, wzgórza, obelisku
- Green Knight może teleportować się do w lasu, jeziora i wzgórza.

Jest różnica w możliwych terenach pomiędzy budzeniem się a teleportem.

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Dokładnie. Do budzenia stosujemy erratę, która nie zmienia zapisu dot. teleportowania się.
Obrazek
Obrazek

dagnus

Mogl by ktos podac wymiary podstawy oryginalnego treba?

dagnus

Podbijam wczesniejsze pytanie ( wymiary podstawy treba)
Czy luki majace zasieki korzystaja z ich profitów tylko w przypadku ataku frontalnego? Czy tez flanki i tyly?

Awatar użytkownika
kangur
Masakrator

Post autor: kangur »

Tylko od frontu
Obrazek

''If you show your teeth, bite''

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Post autor: Gniewko »

A trebusz ma podstawkę rydwanową.
Lepiej doma iść za pługiem, niż na wojnie szlakiem długiem.

dagnus

Thx :-)

Bretonnian
Falubaz

Post autor: Bretonnian »

Jak rozumiemy "within" w opisie pojawiania sie /teleportow GK? Cala podstawka musi sie znalezc w obrębie terenu czy wystarczy tylko kawałeczek? (wiecie co mam na myśli :wink: )

ODPOWIEDZ