Poradnik poczatkujacego lizaka
Moderator: Ziemko
Re: Poradnik poczatkujacego lizaka
Owszem, sam zrobiłem 3 takie podstawki (potem oddałem Dominowi i używa ich jako swarmów TK ) Ale po co komu Swarmy?
Furion pisze:No, becouse no.@nders9 pisze:
Can units deploy closer than 1" apart?
Genialnie sprawdzają się jako przeszkadzaczki,
trzeba się je wystawia po jedne w oddziale z 3-4 razy, przeciwnik szarżuje ona się rozpada, i 1" za nią jest kolejna. Jest trochę drogo, niemniej jednak mieści się w miejsca gdzie odziału skinków nie wciśniesz.
Turniejowo nadal nie grywalne.
trzeba się je wystawia po jedne w oddziale z 3-4 razy, przeciwnik szarżuje ona się rozpada, i 1" za nią jest kolejna. Jest trochę drogo, niemniej jednak mieści się w miejsca gdzie odziału skinków nie wciśniesz.
Turniejowo nadal nie grywalne.
Kanadian jak chcesz to wydawaj 200 pkt, po to aby zginęło i nie miało szansy się spłacić, ale proszę nie polecaj tego innym, jeszcze ktoś posłucha i będzie tragedia. Swarmy są całkowicie pozbawione sensu za te same pkt masz np. Skinki cohorty, które też są odginaczkami, dopłacisz więcej ciut i masz Kameleony lub zwykłych skirmisherów. Wszystko może byc odginaczką a przy okazji strzela bardzo fajnie i mieści się w większej ilosci miejsc niż swarm, dodatkowo może robić flee i ogólnie chuje móje dzikie węże. Więc jak nie masz co robić z 200 pkt to spoko, zainwestuj je w 4 oddziały, które poza śmiercią nic nie potrafią zrobić, Super.
Grywalem 3 bazami swarmow w 6ed jak mialy unbreakable, fajnie chronily wtedy samotnego slanna.
Od czasu jak swarmy sie sypia tylko te TK sa spoko, reszta to totalne marnowanie punktow nawet na domowe granie.
Od czasu jak swarmy sie sypia tylko te TK sa spoko, reszta to totalne marnowanie punktow nawet na domowe granie.
Zgadza się, cohorat jest lepszym rozwiązaniem. Niemniej swarm się lepiej spisuje jako przeskadzaczka, głównie dlatego że jest mniejszy w przypadku unbrakable już nie jest tak przydatny bo się sypie, nie mniej nie ucieka, co też ma swoje zalety, ale i wady.
Jednak jako przeszkadzaczka się sprawdza zaskakująco dobrze. Usiłowałem znaleźć jakieś zastosowanie dla swarmów jakiś czas temu, można nimi grać, niemniej jak spojrzysz na efektywność w porównaniu do ceny to dosyć słabo wypadają. Nie pomaga im fakt że do rozpiski możemy wstawiać tyle rzeczy które zastąpią ich w roli przeskadzaczki a do tego coś jeszcze innego potrafią zrobić, i to nie wiele droższe, to wtedy wystawianie ich mija się z celem.
@ ziemnko, ubiegłeś mnie trochę,
Też używałem ich do ochrony slana o 7 ed. allbo 2-3 swarmy w jednym oddziale, ale później przeszedłem na 3x1.
Jednak jako przeszkadzaczka się sprawdza zaskakująco dobrze. Usiłowałem znaleźć jakieś zastosowanie dla swarmów jakiś czas temu, można nimi grać, niemniej jak spojrzysz na efektywność w porównaniu do ceny to dosyć słabo wypadają. Nie pomaga im fakt że do rozpiski możemy wstawiać tyle rzeczy które zastąpią ich w roli przeskadzaczki a do tego coś jeszcze innego potrafią zrobić, i to nie wiele droższe, to wtedy wystawianie ich mija się z celem.
@ ziemnko, ubiegłeś mnie trochę,
Też używałem ich do ochrony slana o 7 ed. allbo 2-3 swarmy w jednym oddziale, ale później przeszedłem na 3x1.
w 7ed sie juz sypaly wiec jesli uzywalem ich wtedy to imho fail.
tak, to może ich używałem w 6ed
, jakoś dawno temu , wtedy się nie sypały.
![d'oh! #-o](./images/smilies/eusa_doh.gif)
Mam parę pytań. Od dłuższego czasu chciałem zbierać Lizardmenów i dopiero w ostatnich dniach udało mi się zakupić trochę figurek, aby stworzyć armię. Dopiero się uczę grać na zasadach 8. edycji, więc mam bardziej "techniczne" pytania. Jak skleić saurusów? Czy włócznie się nadają, czy są mało grywalne? Jak jest ze skinkami z oszczepami? Warto jakieś przykleić? Zastanawiam się jeszcze jak złożyć stegadona. Zastanawiam się nad enginem.
Saurusy tylko z hand weapon. Inne są trochę bez sensu, płacisz dodatkowe punkty za brak parry sava i wątpliwe około 5 ataków, które szczerze to żadko wchodzą, co do skinków to najlepiej mieć komplet czyli 3 skirmishe po 10 z plujkami i 3 cohorty po 10 z Javelinami. Co do stegadona jak masz jednego to trochę nie ma co się zastanawiać i buduj engina.
Chamelony to tez skinki ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Skink mag i czempion też, jak również salki, teradony, stedzie, razordony ![Rolling Eyes :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)
![Rolling Eyes :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
No jak to nie? Jest to oddział? Jest. Są w nim skinki? Są. No to o co chodzi? ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.