Kilka pytań początkującego v 2.0
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
Re: Kilka pytań początkującego v 2.0
Str. 143
"Seized Standards"
"You score an additional 25 victory points for every enemy standard bearer that was removed due to the Last Standing rule (see page 94), or was slain in close combat"
Więc wygląda na to że odpowiedź brzmi Nie.
"Seized Standards"
"You score an additional 25 victory points for every enemy standard bearer that was removed due to the Last Standing rule (see page 94), or was slain in close combat"
Więc wygląda na to że odpowiedź brzmi Nie.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
Czyli wycięcie uciekającego oddziału nie liczy się jako close combat? Nie przekonuje mnie taka interpretacja
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator
- Niles Valera, Agitator
Mnie również nie przekonuje. Czy ktoś jeszcze może potwierdzić, że dogonienie uciekającego wroga nie jest premiowane punktami za jego chorązego ?panterq pisze:Czyli wycięcie uciekającego oddziału nie liczy się jako close combat? Nie przekonuje mnie taka interpretacja
Pozdrawiam
Ushi
Ushi
steadfast w sensie?
a jest gdzies napisane, ze jak cos walczy z monsterem/rydwanem to nie mozna breaka zdawac na niemodyfikowanej jak masz odpowiednia ilosc szeregow?
jest to zasada ogolna wiec stosujesz tam gdzie spelniasz warunki
a jest gdzies napisane, ze jak cos walczy z monsterem/rydwanem to nie mozna breaka zdawac na niemodyfikowanej jak masz odpowiednia ilosc szeregow?
jest to zasada ogolna wiec stosujesz tam gdzie spelniasz warunki
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Na wypalanie się sztormówy rzuca się na początku tury każdego gracza, czy gracza skavenów ?
"Nie może być kompromisu między wolnością a nadzorem ze strony rządu. Zgoda choćby na niewielki nadzór jest rezygnacją z zasady niezbywalnych praw jednostki i podstawieniem na jej miejsce zasady nieograniczonej, arbitralnej władzy rządu." - Ayn Rand
Parę prostych pytań, które narodziły się przy wczorajszej grze, nie wszystko jest napisane jasno w rulebooku, więc wolę się upewnić:
1. Challenge może być rzucany co turę combatu? I w każdej turze mogę odrzucić albo przyjąć?
2. Liczy się premia i za flankę i za tyły czy tylko jeden bonus jest?
3. Jeżeli biję się z unitem, w którym są 3 postacie i zwyklasy, to mogę bić sobie po jednym gościu jak mi się podoba, czy muszę najpierw zadeklarować wszystkie ataki co w kogo pójdzie a potem rzucać wszystko?
4. W tej edycji Skirmish ma normalne pole widzenia?
5. Jeżeli mierzymy zasię szarży, to mierzymy najpierw od najbliżeszego punktu i wtedy się liczy jako udana szarża i nastę pnie możemy wykonać jednego darmowego wheela(do 90stopni) - dobrze to rozumiem, bo jakoś zawsze dziwnie mi to wygląda?
6. Można robić wheela w tył?
1. Challenge może być rzucany co turę combatu? I w każdej turze mogę odrzucić albo przyjąć?
2. Liczy się premia i za flankę i za tyły czy tylko jeden bonus jest?
3. Jeżeli biję się z unitem, w którym są 3 postacie i zwyklasy, to mogę bić sobie po jednym gościu jak mi się podoba, czy muszę najpierw zadeklarować wszystkie ataki co w kogo pójdzie a potem rzucać wszystko?
4. W tej edycji Skirmish ma normalne pole widzenia?
5. Jeżeli mierzymy zasię szarży, to mierzymy najpierw od najbliżeszego punktu i wtedy się liczy jako udana szarża i nastę pnie możemy wykonać jednego darmowego wheela(do 90stopni) - dobrze to rozumiem, bo jakoś zawsze dziwnie mi to wygląda?
6. Można robić wheela w tył?
- Paraszczak
- Falubaz
1. Tak, choć pamiętaj, że nie możesz rzucić drugiego Challenge jeśli wciąż trwa pierwszy. Odmawiać możesz co turę.
2. Liczą się obie premie - suma +3. Nie liczysz +2 jeśli zaszarżowałeś z obu Flank.
3. Bijesz zgodnie z Inicjatywą i wyprowadzasz na raz wszystkie ataki z tą samą inicjatywą. Potem bierzesz Inicjatywę niższą i niższą aż dochodzisz do "Always Strike Last", "Stomp" i "Thunderstomp".
4. Tak.
5. Dokładnie tak. Mierzysz od najbliższego rożka swojego oddziału do najbliższego rożka oddziału wroga i rzucasz kostkami. Jeśli jesteś w zasięgu to po prostu dostawiasz Szarżę zachowując inne zasady dotyczące szarż (1 Wheel, Maksymalizacja). Zauważ, że czasem to doprowadza do dziwnych sytuacji - Najbliżej siebie stoją modele, które się nie widzą a i tak od nich mierzysz (np. pomiędzy stoi domek). Często tak szarżuję Harpiami.
6. Nie ale to akurat w RB jest napisane. W tył tylko po prostej połową ruchu zaokrąglając w górę. Podobnie w bok. Poczytaj o muzykach i Swift Reformie - to często pomaga.
2. Liczą się obie premie - suma +3. Nie liczysz +2 jeśli zaszarżowałeś z obu Flank.
3. Bijesz zgodnie z Inicjatywą i wyprowadzasz na raz wszystkie ataki z tą samą inicjatywą. Potem bierzesz Inicjatywę niższą i niższą aż dochodzisz do "Always Strike Last", "Stomp" i "Thunderstomp".
4. Tak.
5. Dokładnie tak. Mierzysz od najbliższego rożka swojego oddziału do najbliższego rożka oddziału wroga i rzucasz kostkami. Jeśli jesteś w zasięgu to po prostu dostawiasz Szarżę zachowując inne zasady dotyczące szarż (1 Wheel, Maksymalizacja). Zauważ, że czasem to doprowadza do dziwnych sytuacji - Najbliżej siebie stoją modele, które się nie widzą a i tak od nich mierzysz (np. pomiędzy stoi domek). Często tak szarżuję Harpiami.
6. Nie ale to akurat w RB jest napisane. W tył tylko po prostej połową ruchu zaokrąglając w górę. Podobnie w bok. Poczytaj o muzykach i Swift Reformie - to często pomaga.
Dzięki Paraszczak, wszystko jasne oprócz tego:
Powiem konkretnie jaka sytuacja była:
Mój ddział Savage'y bił unit szkieletów (zostało ich 4) z 3 postaciami. Jakie mam mozliwości w takim przypadku? Jeżeli wszystkie ataki by poszły po szkieletach to i tak mogę maksymalnie dostać +4 do CR za rany?
Tzn. Muszę najpierw powiedzieć np. 9 ataków w genarała, 6 w maga i 3 w zwykłych chłopków. Nie tak, że najpierw biję 6 ataków, patrzę jaka sytuacja i mogę wbić kolejne itd.Paraszczak pisze: 3. Bijesz zgodnie z Inicjatywą i wyprowadzasz na raz wszystkie ataki z tą samą inicjatywą. Potem bierzesz Inicjatywę niższą i niższą aż dochodzisz do "Always Strike Last", "Stomp" i "Thunderstomp".
Powiem konkretnie jaka sytuacja była:
Mój ddział Savage'y bił unit szkieletów (zostało ich 4) z 3 postaciami. Jakie mam mozliwości w takim przypadku? Jeżeli wszystkie ataki by poszły po szkieletach to i tak mogę maksymalnie dostać +4 do CR za rany?
- Paraszczak
- Falubaz
Dokładnie tak musisz zrobić jeśli Twoje 18A bije z tą samą Inicjatywą. Atakowanie po kilka ataków i patrzenie na sytuację jest niezgodne z przepisami.Sokół_Waaagh pisze:Tzn. Muszę najpierw powiedzieć np. 9 ataków w genarała, 6 w maga i 3 w zwykłych chłopków. Nie tak, że najpierw biję 6 ataków, patrzę jaka sytuacja i mogę wbić kolejne itd.
Tak. Musisz zadeklarować przed rzutami na Trafienie w kogo idą Ataki pamiętając, że na Szkieletach nabijasz max +4.Sokół_Waaagh pisze:Mój ddział Savage'y bił unit szkieletów (zostało ich 4) z 3 postaciami. Jakie mam mozliwości w takim przypadku? Jeżeli wszystkie ataki by poszły po szkieletach to i tak mogę maksymalnie dostać +4 do CR za rany?