Skaveńskie Q&A

Skaven

Moderator: Hoax

ODPOWIEDZ
Hortensie
Wałkarz

Re: Skaveńskie Q&A

Post autor: Hortensie »

zgadzam sie. jedynym wyjatkiem jest mozliwosc ward savow / regenu po zniszczonym budynku

FAQ Skavenski

Page 78 - Cracks Call

If the builiding collapses .... or be removed as a casualty with no armor saved allowed.

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Post autor: Hoax »

Or be removed as casualty, czyli nie zadaje ran, a ściąga model. To jest 7edycyjny wording, a wg obecnych definicji ran i savów nie jest to zadanie rany, zatem żaden save nie przysługuje. Wg mnie oczywiście.

Awatar użytkownika
raat
Mudżahedin

Post autor: raat »

mam kilka pytań:
1) czy Warp Lightning Cannon mogę wskazać punkt od którego zaczynam strzelać, jako początek podstawki? chodzi mi o to, że wskazuje np. początek podstawki, do tego dodaje rzut na kostce (2/4/6/8/10) i to jest moment od którego rozpoczyna się błyskawica.
2) czy mogę strzelać z WLC, jeśli za oddziałem w który strzelam stoi jakiś inny oddział i istnieje szansa trafienia go? Co w sytuacji, jesli np. ten unit z tyłu jest w CC?
3) czy abomka może gonić unity, które przegrały z nią combat i uciekają? iloma kostkami wtedy rzuca na dystans?
4) czy mogę rzucać Wither i Crack's Call w CC?
5) czy jak unit jest poza stołem (bo pogonił inny unit), to opp dostaje za niego punkty (i jeśli tak, to ile)?

pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

1) Możesz wybrać sobie dowolny punkt, więc może to być i fragment, punkt na podstawce.
2) Tak ale uczciwie celuj w legalny cel, a nie specjalnie tak celujesz, żeby przestrzelić i walnac w CC. Kwestia fair play.
3) Goni 3 kostkami.
4) Tak i tak.
5) Nie.

Awatar użytkownika
raat
Mudżahedin

to jeszcze sprostowanie, bo za późno zauważyłem, że źle zadałem pytania:
1) czy Warp Lightning Cannon mogę wskazać punkt od którego zaczynam strzelać, jako początek podstawki działa z którego strzelam? chodzi mi o to, że wskazuje np. początek podstawki WLC, do tego dodaje rzut na kostce (2/4/6/8/10) i to jest moment od którego rozpoczyna się błyskawica.
2) chodzi mi o przypadek, kiedy strzelam całą grę deklarując cały czas podobne odległości w przedziale 10-14 cali od końca unitu w który strzelam (zależnie czy stoi bokiem, czy przodem) i wystąpiła taka sytuacje jak opisałem, gdzie z unitu zostały 2 szeregi i zadeklarowałem 10 od końca. Ok.6 cali za unitem stał inny w CC i mój opp zdenerwował się, że to worst play i powinienem zadeklarować więcej niż 10cali.

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

1)Można.
2) 10 od końca to worst play nie jest wg mnie. Najbezpieczniej mimo 12", bo jest chyba też optymalnie.

Awatar użytkownika
Necromanter
Falubaz
Kontakt:

Post autor: Necromanter »

Ad 1
Za bardzo nie kumam pytania, ale zdaje się że chodzi Ci o strzał deklarowany na 0 cali. Jeśli tak to jak najbardziej możesz tak zrobić.
Ad 2
Czytane jako fair play jest deklarowanie na 8 cali przed końcem podstawki modelu który jest celem. Jeśli np rzucisz 2 razy 10 to normalne jest, że trafisz coś co jest za nim i takie rzeczy się zdarzają. Chodzi raczej o to, żeby bardziej prawdopodobnym celem strzału była jednostka, do której możesz normalnie oddać strzał.
PiotrB pisze:Oczami wyobraźni widzę te tłumy i uśmiechniętego Sola podającego kiełbaskę ...eh ...bezcenne :)

Awatar użytkownika
raat
Mudżahedin

tak, chodzi mi o deklarowanie 0 cali.

więc najlepiej w tej sytuacji deklarować 12? czy może więcej? chodzi mi o rozwiącanie tego, żeby przeciwnik nie miał uzasadnionych pretencji ;) nieuzasadnione moga być :P

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Strzelasz tyle ile chcesz, mniej niż 8 jest już naprawdę bezsensu. 10 nie powinien mieć żadnych pretensji. Więcej już nie ma mowy.

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

w zasadzie nie mozesz deklarowac tak zeby trafic w CC w dowolnej formie - czyli na calej przestrzeni 20 cali (10+10)
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

o.O
Jeśli cała przestrzeń to trzeba cofnąć jeszcze o 2 cale bo ciastko.

Awatar użytkownika
raat
Mudżahedin

jeszcze jedno pytanie:
w czasie szarży musiałem zoptymalizować ułożenie jednostek i wyszła taka sytuacja, że stanąłem B2B z innym unitem, który nie brał udziału w walce. Czy w takiej sytuacji, jeśli rzucam czar/efekt, który mówi "all units B2B" działa także na ten nie będący w walce?

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

nie mozesz stac w b2b z innym unitem - nie mozna do tego dopuscic i w praktyce jest to niemozliwe do zrobienia - na pewno dalo sie zrobic takiego clipa zeby do tego nie doszlo :P
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
Necromanter
Falubaz
Kontakt:

Post autor: Necromanter »

Co więcej jeśli taka sytuacja zaistniała, to szarża powinna być niemożliwa.
PiotrB pisze:Oczami wyobraźni widzę te tłumy i uśmiechniętego Sola podającego kiełbaskę ...eh ...bezcenne :)

Awatar użytkownika
raat
Mudżahedin

Unit, do którego się dostawiłem bokiem kończył się idealnie na wysokości styku modeli unitu na który szarzowałem. Żeby zoptymalizować musiałem się do niego dostawić (wg zasady, że ruchy w szarży ignorują koniecznośc pozostawania 1 cal od innych jednostek), a taka sytuacja może się przydarzyć i mi się przydarzyła ;)

Jakby co dało radę wykręcić, pytanie, czy powinienem olac maksymalizację z tej strony, czy jednak stanąć b2b? czy jesli okazałoby się, że moge stanąc b2b, to jak to się ma do efektów, które opisywałem w poprzednim moim poście?

Czekam na rozwikłanie opisanego wyżej przykładu ;)

ajt
Kradziej

Post autor: ajt »

Co, gdy do jednostki ustawionej tak, że w pierwszym szeregu jest dzwon + 2 modele inne, dołącza Assasyn. Już nawet nie ma miejsca dla pełnego FCG, a co dopiero jeszcze postaci. Bo chyba FCG ma pierwszeństwo, przed Postacią w byciu w pierwszym szeregu i chyba nie mogę ich wypchać w drugi? Assasym musi walczyć z drugiego szeregu?

Edit. A make-wayem mogę zamienić się z FCG. To już jasne;)
Ostatnio zmieniony 8 gru 2013, o 13:18 przez ajt, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Bohaterowie stoją za command grupą, ale jeśli oddział wchodzi do CC to bohater może zrobić Make Way do pierwszego szeregu, kosztem człownka command grupy.

ajt
Kradziej

W Strength in Numbers maksymalny rank bonus to 3, czy może być więcej, ale tak by całkowity LD był równy 10?

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Maksymalnie 3, jest to jasno opisane.

ajt
Kradziej

A z działa możemy, tak jak z normalnego strzelania, celować w Slavy będące w CC? Jak wtedy rozpatrujemy trafienia? Tak jak normalnie z działa, czyli tam gdzie szła linia i placek, czy też coś w jakiś sposób losujemy? To samo pewnie tyczy katapulty.

A i jak to jest z czarami i walczącymi slavami? Tak samo możemy wyznaczać unity za cel, jak przy strzelaniu?

ODPOWIEDZ