Zapytania o zielone zasady

Orcs and Goblins

Moderator: Kołata

ODPOWIEDZ
ślivek
Kretozord

Re: Zapytania o zielone zasady

Post autor: ślivek »

jeśli na kości z grzyba nie ma 1 to sumujesz to wyniku z kości mocy normalnie. W ten sposób z kości masz 18 + 6 z grzyba i +2 za poziom maga. Suma 26 > 25 wymagane do rzucenia czaru więc czar wyszedł bez żadnych miscastów czy czegoś.
Obrazek

PSz
Falubaz

Post autor: PSz »

Tak, z grzybami jest prosto. Traktuj je jak normalne PD z wyjątkami:
- gdy 1 to nieudany czar chyba że na pozostałych była IFa
- gdy na pozostałych kostkach (sumie) nie masz rzucone więcej niż 2 to wtedy czar też nie wychodzi.

diamo
Wałkarz

Post autor: diamo »

Dzięki za informacje :)

Awatar użytkownika
Aron_Banalny
Masakrator

Post autor: Aron_Banalny »

Dasz jakiegoś linka? Bo w uściśleniach tego nie ma ...
no właśnie
Obrazek

Karol N.
Pseudoklimaciarz

Post autor: Karol N. »

Dwa pytania odnośnie Doom Divera:
-Czy jeśli rzucam D6 by przesunąć templatke to muszę ją przesunąć o dokładny wynik rzutu, czy mogę o mniej?
-Jeśli na Misfire wylosuje Disabled, to jak rozumieć zasadę? Czy mogę wybrać w której turze Doom Diver nie będzie mógł strzelać i na przykład strzelać w tej samej turze w której wylosowałęm Misfire? Jeśli tak to czy mogę w taki wypadku wyrzucić kolejny Misfire?

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

@aron / fazik
Czyli skoro strzela jak katapa wiec moze zniesc normalnie na kombat wiec i gracz moze tam gobosa wyslac :)
przechodzi cos takiego turniejowo??

@karol n
Jest napisane w opisie dd ze przesuwasz o wynik rzutu a nie up to d6 inches
Nie strzelasz w tej i nastepnej turze
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Aron_Banalny
Masakrator

Post autor: Aron_Banalny »

przechodzi na luźno, Fazik. nie ma się co na zapas przejmować.
Obrazek

misha
Wielki Nieczysty Spamer

a jak ktoś ma wątpy i chce zasadę to powinien zobaczyć opis scattera katapy? :)

Awatar użytkownika
Misiek_LF
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Misiek_LF »

Jeśli mangler wpadnie w oddział stojący blisko krawędzi i nie ma miejsca ustawić się za nim (np. pół podstawki wystawałoby za stół), to?:
1. odbija się od krawędzi
2. wpada w ten sposób znów w oddział i wypłaca hity
3. ustawia się cal przed oddziałem
Dobrze myślę?

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Misiek_LF pisze:Jeśli mangler wpadnie w oddział stojący blisko krawędzi i nie ma miejsca ustawić się za nim (np. pół podstawki wystawałoby za stół), to?:
1. odbija się od krawędzi
2. wpada w ten sposób znów w oddział i wypłaca hity
3. ustawia się cal przed oddziałem
Dobrze myślę?
Jest w faq nad wyraz jasno i przejrzyście ta sytuacja opisana. 3d6 ginie.
Spróbuj lepszej gry: boltaction.pl

Awatar użytkownika
Szymu
Chuck Norris

Post autor: Szymu »

witam
mam takie pytanie- przeciwnik podchodzi na 8 cali od oddziału z fanatykami ,wypadaja dwaj fanatycy ,jeden zatrzymuje się cal przed przeciwnikiem drugi przechodzi przez niego ,zatrzymuje się cal za nim i w wyniku zadanych hitow panikuje przeciwnika - w którym kierunku ucieka przeciwnik ? przechodzi on wtedy przez ktoregos z fanatykow?

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Są tylko dwa przypadki kierunku ucieczki. Pierwszy (który tutaj ma zastosowanie) od oddziału który spowodował panikę, wszystkie pozostałe od najbliższego oddziału wroga. Nie ma innych.

Awatar użytkownika
Szymu
Chuck Norris

no tak ale tak sie podczas ostatniej bitwy zastanawialismy jak się to ma w przypadku fanatyka, bo on najpierw przechodzi przez jednostkę i potem wypłaca hity ,więc oddział przeciwnika powinien uciekac w kierunku oddziałów n.goblinów ,tym samym przechodząc przez drugiego fanatyka?

misha
Wielki Nieczysty Spamer

tylko po wypuszczeniu fanatyk jest osobnym oddziałem, sam się porusza, można do niego strzelać itd jest niezależny od nocnych goblinów

Awatar użytkownika
Szymu
Chuck Norris

tak jest traktowany jako osobny unit ale nie wiedzieliśmy ostatnio jak w prawidlowy sposob maja uciekac modele ktore zostaly spanikowane przez przechodzacego prze nie fanatyka , w podanym przeze mnie przykladzie jeden fanatyk nie przeszedl przez oddzial przeciwnika,zatrzymujac sie na cal od niego ,drugi (rownolegle do poprzedniego)przechodzi przez oddzial ,zadaje kostke hitow,przeciwnik panikuje i tu jest właśnie moje pytanie ,gdzie ucieka przeciwnik ?

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

grimir7 pisze:no tak ale tak sie podczas ostatniej bitwy zastanawialismy jak się to ma w przypadku fanatyka, bo on najpierw przechodzi przez jednostkę i potem wypłaca hity ,więc oddział przeciwnika powinien uciekac w kierunku oddziałów n.goblinów ,tym samym przechodząc przez drugiego fanatyka?
No oczywiście że tak. To bardzo dobry kierunek zresztą :mrgreen: Zadeptując drugiego fanatyka i otrzymując 2d6 dodatkowych hitów. Mniam.
Ostatnio zmieniony 5 sty 2014, o 13:22 przez Grolshek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Szymu
Chuck Norris

no i o taką odpowiedź właśnie mi chodziło :) co prawda zagralismy wtedy inaczej no ale teraz już będę mądrzejszy :)dzięki

ślivek
Kretozord

Nie zorientowałem się chyba którego oznaczasz jako pierwszego a którego jako drugiego. W twoim przypadku uciekają od fanatyka który spowodował rany czyli w stronę oddziału nocników - jeśli już przebiegną przez jakiegoś fanatyka to przynajmniej przez tego pomiędzy nimi a nocnikami - naturalnei w linii prostej przechodzącej przez środek fanatyka i spanikowanego oddziału.
Obrazek

Kharn
Wałkarz

Post autor: Kharn »

Pytanko o kipiący jad Pajonka. Jego zasadę rozumiem tak: mam 8 ataków, wybieram z nich jeden który będzie kipiący, jeśli nim trafię i zranię to wielokrotne rany k6, tak? Bo z książki polskiej wynika, że gdy robię rzut na zranienie to wtedy wybieram który będzie kipiący, a to za ładne by było prawdziwe.
We're Nudist Beach. It is the name of our organization. Nudist BEEEEAAAACH!

ślivek
Kretozord

Tak jak myślisz jest dobrze :)
Obrazek

ODPOWIEDZ