Jak zostać Generałem - czyli początkującego pytań kilka

High Elves

Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello

Zablokowany
Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Re: Jak zostać Generałem - czyli początkującego pytań kilka

Post autor: Asassello »

Proch pisze:nie grałem już HE za długo... BoH daje czy nie daje znajomość wszystkich czarów danego lora?
bo mogło mi się coś z Teclisem pokiełbasić :P
nie daje.
Obrazek

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Byłoby zajebiście, ale nie :)
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Faranel
Pseudoklimaciarz

Post autor: Faranel »

Jako że jestem zupełnym laikiem w Warhammer Fantasy Battle.
Zbierałem kiedyś armie HE, nieco później WE głównie ze względu na wygląd, nie przejmowałem się rolą strategiczną i robiłem to bardziej kolekcjonersko i teraz chciałbym powrócić do tego, z tym że rozpocząć również grę.
I tu pytanie jak się ma armia Elfów Wysokiego Rodu w porównaniu do innych armii Warhammera, czy jest ona w jakiś sposób wybrakowana? Czy ma jakieś szczególne problemy z pokonaniem innych armii? Słyszałem że niektóre armie są po prostu bardziej dopieszczone od innych i jak tutaj się mają HE? Oraz ogólnie czy ta armia polega jedynie na magii czy jednostki też bardziej się liczą?

A i takie pytanie innego typu. HE mają jakieś żeńskie jednostki w swoich szeregach? I gdzie można by znaleźć pełną listę jednostek HE, którymi można grać. :D
Ostatnio zmieniony 3 lis 2011, o 14:52 przez Faranel, łącznie zmieniany 1 raz.

Andrzej
Pan Spamu

HE są obecnie w środku stawki. Problemy mają głównie z imperium, lizakami i krasiami. Gra HE polega głównie na naporze piechoty ze wspomaganiem magii.
Polecam kupić army booka do HE :)
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Sevi »

Faranel pisze:HE mają jakieś żeńskie jednostki w swoich szeregach? I gdzie można by znaleźć pełną listę jednostek HE, którymi można grać. :D
Obecnie nie mamy żeńskiej jednostki :P
http://www.games-workshop.com/gws/catal ... cat440018a - tutaj masz wszystkie jednostki ;)
Wisła Kraków.

diuk
Falubaz

Post autor: diuk »

Ale możesz sobie zrobić konwersję i będziesz już miał żeńskie oddziały.

Osobiście planuje sobie zrobić czarkę, oddział łuczniczek też byłby fajny.
Szukam: zamienników do Silver Helmsów

Kontakt PM

Faranel
Pseudoklimaciarz

Konwersje czyli przeniesienie postaci z szeregów innych armii? Jeżeli tak to w jakiej armii jest dostępny oddział łuczniczek?

Jest pośrodku hmm, a powiedzcie mi czy WE lub DE sprawują się lepiej niż HE?

Andrzej
Pan Spamu

DE lepiej, WE gorzej

diuk
Falubaz

Co nie znaczy, że HE sobie nie radzą z DE ;)

Generalnie sugeruj się wyglądem armii - polecam pójść do sklepu lub pożyczyć od kogoś armię na jedną dwie bitwy i spróbować zagrać. Jak się okaże, że wolałbyś jednak grać na katapultach i armatach - wolisz Dwarfy, jak boli cię T3 i cena piechoty to może wolisz tańszych Skavenów :p , jak chcesz wystawić wielkie stwory - typu Sfinksy (Tomb Kings) etc. to się zastanów, bo w HE tego nie ma w ogóle. (a w DE jest Hydra :) )

Osobiście nie chciałbym grać WE - dla mnie Warhammer to jednak bitwa a nie partyzantka.
Dwarfy są dla mnie za mało mobilne i nie mają magii, i tak dalej...

Wybierz się do jakiegoś klubu i zapytaj czy nie daliby ci zagrać HE, bo rozważasz zakup.

Jako przeciwnika weź sobie właśnie np. Dark Elfy.

Ewentualnie popytaj na forum - np. jak jesteś z Poznania to mogę Ci udostępnić swoją armię High Elfów na jedną grę, sam chętnie zagram przeciwko tobie Dark Elfami kolegi :P

Pzdr.

Na koniec dodam, że mi się zawsze w HE podobała magia! Dostęp do wszystkich Lorów i chyba najlepsze przedmioty do czarowania i dispellowania. Mega fajnie popatrzeć co potrafi zrobić dobre magiczne kombo z oddziałów przeciwnika. ;)

Kontakt PM

Faranel
Pseudoklimaciarz

Szczerze powiedziawszy to najbardziej klimatyczne wydają mi się High Elfy, z tym że też chciałbym zobaczyć jakieś kobiece jednostki w tej armii i zastanawiam się nad ewentualną konwersją. Nie wiem za bardzo jak to wygląda, czy jak np. wybiorę sobie http://www.games-workshop.com/gws/catal ... GameStyle= jako mojego maga to czy będzie miała ona takie same zdolności jak wybrany przeze mnie inny mag HE czy jak to działa?

I czy można np. przeprowadzać konwersję z innych firm niż GW? Jeżeli tak to czy znacie jakieś figurki elfek poza GW?

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

konwersje z innych jednostek możesz robić jak najbardziej. Cokolwiek, co będzie wyglądało jak mag HE może być wystawiane jako mag HE.

Jeśli chodzi o modeli innych firm to w Polsce nie ma żadnego problemu by ich używać (w Anglii GW zabrania używania produktów non-GW na swoich turniejach). W tym podforum jest temat o alternatywnych modelach do HE - przejrzyj go. Od razu możesz obejrzeć też co do zaoferowania mają takie firmy jak GameZone, Reaper, Mantic czy Avatars of War (tu mają świetny model kobiety maga HE).

Co do żeńskich modeli HE to kiedyś istniała taka jednostka jak HandMaindens of Everquen (czy jakoś bardzo podobnie :) ) - obecnie są one bardzo ciężko dostępne, ale samą Everquen można czasem znaleźć na allegro. Figurek tych można spokojnie używać jako LSG/Spearmanów, a Everquen jako maga.
Również w 6 edycji podczas kampanii Burza Chaosu były wyposzczone żeńskie modele magów HE (np. mag na kuli otoczonej przez 4 żywioły).

pozdrawiam
A.
Obrazek

Awatar użytkownika
Czcibor
Oszukista

Post autor: Czcibor »

Witam,

Rozważam zbiernia armi HE więc takie prozaiczne i pewnie wiele razy zadawane pytanie. Co kupić na początek ,podkreślam że większość bitew z kumplami gram na 1500 ? Jak oceniacie 1/2 boxy łuków no i WL'e?

Pozdr czcibor~
Fanatic pisze: ledwo savage ogarniam cała rodzina je maluje
już nie chcą do mnie przychodzić bo wiedzą, że pędzel i farbki na nich czekają
Obrazek

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

czcibor~ pisze:Witam,

Rozważam zbiernia armi HE więc takie prozaiczne i pewnie wiele razy zadawane pytanie. Co kupić na początek ,podkreślam że większość bitew z kumplami gram na 1500 ? Jak oceniacie 1/2 boxy łuków no i WL'e?

Pozdr czcibor~
łucznicy(30-35), WL(20-30), magowie(1-2), bsb i orły(1-2).
Na początek nic więcej nie potrzebujesz :)
Obrazek

Andrzej
Pan Spamu

Ewentualnie więcej WL :)

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

A dokładniej 50, wtedy masz specjale wypchane do oporu WL, pozostałe 50% punktów możesz wepchnąć w te pozostałe pingle, jak cory albo generał.
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Rabsp
Masakrator

Post autor: Rabsp »

ja bym Ci poleciłbym SM, ale to moja subiektywna opinia i pewnie zaraz sie na mnie rzucą z widłami że prawie herezje i Sm są niegrywalnie wogole 8)

Andrzej
Pan Spamu

Obrazek

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

Rabsp pisze:ja bym Ci poleciłbym SM, ale to moja subiektywna opinia i pewnie zaraz sie na mnie rzucą z widłami że prawie herezje i Sm są niegrywalnie wogole 8)
Ja to poprę: statystyka mówi, że jak walczysz z klockiem, powiedzmy, 100 niewolników, zarówno WL jak i SM trafiają większość celów na 3+ i ranią na 2+, tylko że SM mają więcej ataków, więc w tej sytuacji są lepsi. Dorzuć im jeszcze zwiększanie sejwa albo tafa, to lepiej sobie radzą z takim tłumem.
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Andrzej
Pan Spamu

Gdyby battl składałby się tylko z fazy ruchu i walki, podpisałbym się pod tym obydwoma rękoma :)

diuk
Falubaz

Andrzej pisze:obydwoma rękoma
niezłe kombo

Kontakt PM

Zablokowany