Nasze dzieła i starania czyli rozpiski brodaczy

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
przelas
Falubaz

Re: Nasze dzieła i starania czyli rozpiski brodaczy

Post autor: przelas »

masz wole 8 pkt więc możesz np gw dodać. Imo zmień 1 działo na organy

Witek
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Witek »

10 Miners-ów cannon do kosza masz za to 260 pkt = Gyrocopter 80 + organy z +1bs za 145 i zostaje jeszcze 35 pkt możesz na przykład wybić jeszcze staborn na BSB. Jak twoje longi będą miały staborna i masz dobrze złożonego lorda klepacza to możesz chodzić kreską ale tu się przydaje jeszcze run of slowness.

Awatar użytkownika
Weatherwax
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Weatherwax »

Ktoś testował mały oddział brejków z lordem?
1 Cannon @ 150.0 Pts
Engineering Runes [30.0]
Rune of Burning
Rune of Forging

3 Crew @ [0.0] Pts
Light Armour

1 Cannon @ 145.0 Pts
Engineering Runes [25.0]
Rune of Forging

3 Crew @ [0.0] Pts
Light Armour

1 Organ Gun @ 145.0 Pts
Misfire Chart
Engineering Runes [25.0]
Rune of Accuracy

3 Crew @ [0.0] Pts
Light Armour

1 Master Engineer @ 70.0 Pts
Gromril Armour

1 Gyrocopter @ 80.0 Pts
Steam Gun

1 Gyrocopter @ 80.0 Pts
Steam Gun

1 Dwarf Lord @ 313.0 Pts
General; Shieldbearers; Gromril Armour; Shield
Runic Talisman [45.0]
Rune of Warding x3
Runic Weapon [60.0]
Rune of Might x2
Runic Armour [20.0]
Rune of Iron

1 2 Shield Bearers @ [0.0] Pts

1 Thane @ 156.0 Pts
Great Weapon; Gromril Armour; Battle Standard
Runic Banner [60.0]
Master Rune of Grugni

1 Runesmith @ 118.0 Pts
Gromril Armour; Shield
Runic Armour [5.0]
Rune of Stone
Runic Talisman [50.0]
Rune of Spellbreaking x2
Rune of the Furnace

1 Runesmith @ 113.0 Pts
Gromril Armour; Shield
Runic Talisman [45.0]
Rune of Spellbreaking x2
Runic Armour [5.0]
Rune of Stone

29 Longbeards @ 426.0 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Standard; Musician

15 Ironbreakers @ 265.0 Pts
Gromril Armour; Shield; Standard; Musician
Runic Banner [35.0]
Rune of Stoicism

13 Quarrellers @ 179.0 Pts
Dwarf Crossbow; Heavy Armour; Shield; Musician

10 Irondrakes @ 160.0 Pts
Drakegun; Forge-proven Gromril Armour; Musician

Models in Army: 81
Total Army Cost: 2400.0
Światło wierzy, że przemieszcza się szybciej od wszystkiego, ale się myli. Nieważne, jak szybko pędzi, zawsze odkrywa, że ciemność dotarła na miejsce wcześniej i już na nie czeka.

Garland the Ironfart
Chuck Norris

Post autor: Garland the Ironfart »

Ja w pewnym sensie bo z Longami z tarczami. Lord taki sam i tez stuborn był. Myślę że fajna rozpiska - pomyśl o zastąpieniu jednego żyrka większą ilościa ironów. Ja zamiast BSB, i jednej armaty mam 10 Hamkow z obszarowym stubornem reszta prawie taka sama. Słabo działa więc daj znać jak Ci się chopacy spisali.

Garland

Awatar użytkownika
Kruszyna
Mudżahedin

Post autor: Kruszyna »

Gram w piątek pierwszą bitwę krasnalami ,gram z wochem na euro.
Zrobiłem taką rozpiskę :
Unnamed2400 Pts - Dwarfs Army

1 Thane @ 146.0 Pts
General; Great Weapon; Gromril Armour
Runic Armour [75.0]
Master Rune of Gromril
Rune of Iron x2

1 Thane @ 153.0 Pts
Gromril Armour; Shield; Battle Standard
Runic Banner [60.0]
Master Rune of Grugni

1 Runesmith @ 108.0 Pts
Gromril Armour; Shield
Runic Weapon [5.0]
Rune of Speed
Fiery Ring of Thori [35.0]
Runic Armour [5.0]
Rune of Stone

1 Runesmith @ 93.0 Pts
Gromril Armour; Shield
Runic Armour [5.0]
Rune of Stone
Runic Talisman [25.0]
Rune of Spellbreaking

26 Longbeards @ 443.0 Pts
Runic Banner [35.0]
Rune of Stoicism

1 Old Guard @ [10.0] Pts

12 Thunderers @ 166.0 Pts
Dwarf Handgun; Heavy Armour; Shield; Musician

29 Hammerers @ 450.0 Pts

1 Keeper of the Gate @ [10.0] Pts

1 Cannon @ 150.0 Pts
Engineering Runes [30.0]
Rune of Burning
Rune of Forging

1 Cannon @ 145.0 Pts
Engineering Runes [25.0]
Rune of Forging

1 Organ Gun @ 145.0 Pts
Misfire Chart
Engineering Runes [25.0]
Rune of Accuracy

20 Irondrakes @ 320.0 Pts
Drakegun; Forge-proven Gromril Armour; Standard; Musician

1 Gyrocopter @ 80.0 Pts
Steam Gun

Models in Army: 100

Total Army Cost: 2399.0
Nie wiem do końca co się sprawdza a co nie,liczę na radę odnośnie grania i robienia rozpisek :) .
Krasnoludy, krzaty, Dorfy (znani też jako ważniacy ze złotem) – jedna z ras humanoidalnych, są to praktycznie niscy Żydzi zrobieni z mięśni, alkoholu, bród i zarąbistości.

Garland the Ironfart
Chuck Norris

rozpiskę masz prawie standardową poza tym że Thane rzadko bierze się na generała, ale spróbuj - LD 10 to cenna sprawa. A i kusznicy mają teraz wyższe notowania. Sam też brnę w thundów i słabo na tym wychodzę.

Przy okazji. W ramach różnorodności użyłem ostatnio balisty. Bo Imperium z as 1+, bo ładna, bo mam. No i została najlepszą jednostką gry. ściągnęła 5 rycerzy, demigryfa, 2 kuszników i wbiła trzy ostatnie rany na czołgu. :D

Garland

Awatar użytkownika
Kruszyna
Mudżahedin

Rozpiska okazała się dobra . 17-3 dla mnie . oddziałem gry zdecydowanie byli irondrakersi ,zabili 3 jeźdźców na molochach khorna i z 10 odrzuconych , resztę roboty załatwiły maszyny i hamki
wziąłem Thana na generała bo uważam ,że lord na tarczy w tej edycji jest na te punkty dobry ale nie jest bardzo konieczny ,gdyż Than ma Ld 10 i bije się nie dużo gorzej niż lord ( 1WS mniej i 1AT mniej mnie nie zbawi ) . Jedyna różnica widoczna to runy jakie można wziąć na lordzie . Trochę przez mój błąd w rozstawianiu szubko spadł helikopter ,a muszkiety musiały się poświęcić jako odgina-czk poza tym było dobrze :)
Krasnoludy, krzaty, Dorfy (znani też jako ważniacy ze złotem) – jedna z ras humanoidalnych, są to praktycznie niscy Żydzi zrobieni z mięśni, alkoholu, bród i zarąbistości.

Garland the Ironfart
Chuck Norris

Na ETC też była armia z Thanem jako generałem i chodzi mi z tyłu głowy (zwłaszcza, że za chwilę na urodziny przyjdzie ten piękny z pistoletem i opaską na oko :D ). Może jest to pomysł, bo ten tarczownik kosztuje strasznie, a bitwę tylko raz mi zrobił. Jak miałeś ustawionych hammerersów i longów - ilu w szeregu?

pozdrawiam

Garland

Awatar użytkownika
Kruszyna
Mudżahedin

oba oddziały piechoty były ustawione w hordzie
nie był to zły pomysł bo zasłaniały ładnie cały park maszynowy

Garland the Ironfart
Chuck Norris

Dzieki. Ja z uporem stosuję głębsze ustawienie, jako bardziej manewrowe, ale źle na tym wychodzę - od jutra Longi w hordzie. :D

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

Na WoCH ustawienie modeli po 5 w szeregu ma ten plus, że jak wpadnie cowboy to dłużej mamy premię za szeregi. Chyba jedyna możliwość aby utłuc tego skurczybyka to złamać szeregami i sztandarem.

Garland the Ironfart
Chuck Norris

Dlatego jutro Longi będą 30 w hordzie z lordem i kowalem, a Hammerersi 24 w pięciu szeregach. Zobaczymy jak działa.

Kolas111
Chuck Norris

Post autor: Kolas111 »

Witam

Dwarfs 1200

HEROES

Thane ( general, Gromril Armour, GW, rune of stone, 2x rune of iron, rune of luck) - 136
Runesmith ( Gromril Armour, GW, Master rune of Gromril, 2x rune of spellbreaking) - 141

CORE

Quarrelllers x15 (GW) - 210
Longbeards x15 (GW, FCG) - 240

SPECIAL

Gyrocopter ( Steam gun ) - 80
Hammerers x15 ( GW, FCG ) - 240

RARE

Organ Gun ( rune of forging, rune of burning ) - 150

Razem 1197, co myślicie ? To moja pierwsza rozpiska.
Kowal siedzi w longach,a Tan w hamkach.
Co zmienić, będę grał głównie przeciw orkom.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Post autor: Bearded Unclean 'Un »

Tan niewiele tu robi, lepiej gdyby był BSB z MRoGrungni.
2x Spellbreaker to delikatna przesada, juz pojedynczy spellbreaker na te punkty jest dyskusyjny.
MRoGromril to tez strata punktów, tarcza + Stone kosztuje 8pkt, i daje niemal to samo, a dodatkowo masz wolne punkty w puli runicznej, i mozesz zainwestowac w jakis magiczny atak, ward 2+ na ogień, albo FRoT.

Nie masz argumentów na zasięg powyzej 30", co będzie, jak trafisz na rywala z maszyną/ami, lub z zaklęciami rażącymi na wiekszy zasięg? Rywal się nie ruszy z miejsca, a Ty raczej nigdzie nie dojdziesz.
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

Obrazek

Garland the Ironfart
Chuck Norris

Bracia,

dziś po raz kolejny użyłem balisty. Była Bretka z Imperium i warto było. BSB zestrzelony z pegazem, a poza tym dwa razy wstrzeliła się w rycerzy dziurawiąc po trzech. pewnie miałem sporo szczęścia, ale to fajne urządzenie zwłaszcza vs katapulta, która mimo, że kosztuje u mnie 170 pkt. bardzo rzadko się osastnio spisuje. Poza tym bitwa była duża 5 tys pkt. - można było więcej zabawek wypróbować. I tak kowadło mimo, że łącznie 396 pkt zdjęło pegaza. Jednego i trzech halabardników. Dodatkowa kostka dispela fajna - Rune of Balance akurat fajny, bo zawsze 4+ nam wchodziło. Armaty ok ja zwykle. Działo płomieniowe - myślę że niedoceniane. Strzelało bardzo fajne. Był też mały oddział (11) zabójców z Dragon slayerem i dzięki niezłomności zblokował oddział jazdy na trzy tury. Organki jak zwykle masakrujące. Master Rune of Groth One Eye na hammererersach to już u mnie standard będzie - strasznie pożyteczne. Uwaga ogólna - krasnale na 5000 pkt robią się naprawdę groźne - 3 - 4 klocki Longów i młociarzy - 9 maszyn, draki thundy, kusznicy, slayersi i dwa żyrki - nie ma luk w linii i super zabawa :)

pozdrawiam

Garland

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Post autor: Slayer Zabójców »

2 Żyrki w bitwie na 5k? 12 Żyrków i 4 bombery - to jest zabawa, hiehie...
Obrazek

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Post autor: Bearded Unclean 'Un »

@Garland:
Piszesz, jak gdybyś odkrył coś niesamowitego, tymczasem wszyscy wiemy jak działają balisty, i o ile lepiej wydac te punkty (wieksze w tej edycji) na inne, bardziej efektywne jednostki, szczególnie w swiecie, gdzie maszyny sa pocięte, a slot special pęka w szwach.
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

Obrazek

Garland the Ironfart
Chuck Norris

@Bearded Unclean 'Un

Są to tylko moje przemyślenia. Staram się szukać dla nas, Krasnali alternatyw. Balisty są niedoceniane, a mają kilka ciekawych zastosowań (zwłaszcza na "maszynowych polowaczy" i ciężką drogą jazdę) - w temacie niewiele się dzieje, więc szukam inspiracji, które, później testuję i z Wami się dzielę.

@Slayer Zabójców

12 Żyrków i 4 bombery? Też chciałbym kiedyś spróbować, ale nawet gdybym córce wszystkie kucyki pony zabrał, to bym tylu modeli nie zebrał. :D Nasza luftwaffe jest super, ale jak się trafi Bretka, czy Imperium, gdzie wszystko ma as 1/2+ to nie ma komu walczyć. Ale przyznać muszę - teraz z żyrkami w miarę tanimi zyskaliśmy mobilność i to bardzo.

stosunkowo udanej nocy

Garland

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Post autor: Slayer Zabójców »

12 Zyrkow i 4 bombery to 1500 punktów, na 5000 zostaje jeszcze 3500 za które dajesz machiny, hammerersów i longów z dwurakami i stubbornem z którymi bretońska czy imperialna konnica może conajwyżej pograć chowanego, pozatym mimo save 1/2+ żyrki i tak mogą zabijać.
Obrazek

Garland the Ironfart
Chuck Norris

Z tego co widziałem Duńczycy na ETC wystawili 5 żyrków i dwa bombery - znaczy na świecie są goście, którzy podzielają Twoją pasję. :D Nie wiem jak im poszło, ale latacze mają u nas najlepszy stosunek ceny do wkdenerwowania przeciwników. Ja grając jednym (niestety) żyrkiem/bomberem zauważyłem, że najbardziej przydaje się jako rezerwa, straż pożarna jak park maszynowy za chwilę jednym obszczymurem będzie zajęty. :D

ODPOWIEDZ