Nasze dzieła i starania czyli rozpiski brodaczy
Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer
Re: Nasze dzieła i starania czyli rozpiski brodaczy
masz wole 8 pkt więc możesz np gw dodać. Imo zmień 1 działo na organy
10 Miners-ów cannon do kosza masz za to 260 pkt = Gyrocopter 80 + organy z +1bs za 145 i zostaje jeszcze 35 pkt możesz na przykład wybić jeszcze staborn na BSB. Jak twoje longi będą miały staborna i masz dobrze złożonego lorda klepacza to możesz chodzić kreską ale tu się przydaje jeszcze run of slowness.
- Weatherwax
- "Nie jestem powergamerem"
Ktoś testował mały oddział brejków z lordem?
1 Cannon @ 150.0 Pts
Engineering Runes [30.0]
Rune of Burning
Rune of Forging
3 Crew @ [0.0] Pts
Light Armour
1 Cannon @ 145.0 Pts
Engineering Runes [25.0]
Rune of Forging
3 Crew @ [0.0] Pts
Light Armour
1 Organ Gun @ 145.0 Pts
Misfire Chart
Engineering Runes [25.0]
Rune of Accuracy
3 Crew @ [0.0] Pts
Light Armour
1 Master Engineer @ 70.0 Pts
Gromril Armour
1 Gyrocopter @ 80.0 Pts
Steam Gun
1 Gyrocopter @ 80.0 Pts
Steam Gun
1 Dwarf Lord @ 313.0 Pts
General; Shieldbearers; Gromril Armour; Shield
Runic Talisman [45.0]
Rune of Warding x3
Runic Weapon [60.0]
Rune of Might x2
Runic Armour [20.0]
Rune of Iron
1 2 Shield Bearers @ [0.0] Pts
1 Thane @ 156.0 Pts
Great Weapon; Gromril Armour; Battle Standard
Runic Banner [60.0]
Master Rune of Grugni
1 Runesmith @ 118.0 Pts
Gromril Armour; Shield
Runic Armour [5.0]
Rune of Stone
Runic Talisman [50.0]
Rune of Spellbreaking x2
Rune of the Furnace
1 Runesmith @ 113.0 Pts
Gromril Armour; Shield
Runic Talisman [45.0]
Rune of Spellbreaking x2
Runic Armour [5.0]
Rune of Stone
29 Longbeards @ 426.0 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Standard; Musician
15 Ironbreakers @ 265.0 Pts
Gromril Armour; Shield; Standard; Musician
Runic Banner [35.0]
Rune of Stoicism
13 Quarrellers @ 179.0 Pts
Dwarf Crossbow; Heavy Armour; Shield; Musician
10 Irondrakes @ 160.0 Pts
Drakegun; Forge-proven Gromril Armour; Musician
Models in Army: 81
Total Army Cost: 2400.0
1 Cannon @ 150.0 Pts
Engineering Runes [30.0]
Rune of Burning
Rune of Forging
3 Crew @ [0.0] Pts
Light Armour
1 Cannon @ 145.0 Pts
Engineering Runes [25.0]
Rune of Forging
3 Crew @ [0.0] Pts
Light Armour
1 Organ Gun @ 145.0 Pts
Misfire Chart
Engineering Runes [25.0]
Rune of Accuracy
3 Crew @ [0.0] Pts
Light Armour
1 Master Engineer @ 70.0 Pts
Gromril Armour
1 Gyrocopter @ 80.0 Pts
Steam Gun
1 Gyrocopter @ 80.0 Pts
Steam Gun
1 Dwarf Lord @ 313.0 Pts
General; Shieldbearers; Gromril Armour; Shield
Runic Talisman [45.0]
Rune of Warding x3
Runic Weapon [60.0]
Rune of Might x2
Runic Armour [20.0]
Rune of Iron
1 2 Shield Bearers @ [0.0] Pts
1 Thane @ 156.0 Pts
Great Weapon; Gromril Armour; Battle Standard
Runic Banner [60.0]
Master Rune of Grugni
1 Runesmith @ 118.0 Pts
Gromril Armour; Shield
Runic Armour [5.0]
Rune of Stone
Runic Talisman [50.0]
Rune of Spellbreaking x2
Rune of the Furnace
1 Runesmith @ 113.0 Pts
Gromril Armour; Shield
Runic Talisman [45.0]
Rune of Spellbreaking x2
Runic Armour [5.0]
Rune of Stone
29 Longbeards @ 426.0 Pts
15 Ironbreakers @ 265.0 Pts
Gromril Armour; Shield; Standard; Musician
Runic Banner [35.0]
Rune of Stoicism
13 Quarrellers @ 179.0 Pts
Dwarf Crossbow; Heavy Armour; Shield; Musician
10 Irondrakes @ 160.0 Pts
Drakegun; Forge-proven Gromril Armour; Musician
Models in Army: 81
Total Army Cost: 2400.0
Światło wierzy, że przemieszcza się szybciej od wszystkiego, ale się myli. Nieważne, jak szybko pędzi, zawsze odkrywa, że ciemność dotarła na miejsce wcześniej i już na nie czeka.
-
- Chuck Norris
Ja w pewnym sensie bo z Longami z tarczami. Lord taki sam i tez stuborn był. Myślę że fajna rozpiska - pomyśl o zastąpieniu jednego żyrka większą ilościa ironów. Ja zamiast BSB, i jednej armaty mam 10 Hamkow z obszarowym stubornem reszta prawie taka sama. Słabo działa więc daj znać jak Ci się chopacy spisali.
Garland
Garland
Gram w piątek pierwszą bitwę krasnalami ,gram z wochem na euro.
Zrobiłem taką rozpiskę :
Unnamed2400 Pts - Dwarfs Army
1 Thane @ 146.0 Pts
General; Great Weapon; Gromril Armour
Runic Armour [75.0]
Master Rune of Gromril
Rune of Iron x2
1 Thane @ 153.0 Pts
Gromril Armour; Shield; Battle Standard
Runic Banner [60.0]
Master Rune of Grugni
1 Runesmith @ 108.0 Pts
Gromril Armour; Shield
Runic Weapon [5.0]
Rune of Speed
Fiery Ring of Thori [35.0]
Runic Armour [5.0]
Rune of Stone
1 Runesmith @ 93.0 Pts
Gromril Armour; Shield
Runic Armour [5.0]
Rune of Stone
Runic Talisman [25.0]
Rune of Spellbreaking
26 Longbeards @ 443.0 Pts
Runic Banner [35.0]
Rune of Stoicism
1 Old Guard @ [10.0] Pts
12 Thunderers @ 166.0 Pts
Dwarf Handgun; Heavy Armour; Shield; Musician
29 Hammerers @ 450.0 Pts
1 Keeper of the Gate @ [10.0] Pts
1 Cannon @ 150.0 Pts
Engineering Runes [30.0]
Rune of Burning
Rune of Forging
1 Cannon @ 145.0 Pts
Engineering Runes [25.0]
Rune of Forging
1 Organ Gun @ 145.0 Pts
Misfire Chart
Engineering Runes [25.0]
Rune of Accuracy
20 Irondrakes @ 320.0 Pts
Drakegun; Forge-proven Gromril Armour; Standard; Musician
1 Gyrocopter @ 80.0 Pts
Steam Gun
Models in Army: 100
Total Army Cost: 2399.0
Nie wiem do końca co się sprawdza a co nie,liczę na radę odnośnie grania i robienia rozpisek
.
Zrobiłem taką rozpiskę :
Unnamed2400 Pts - Dwarfs Army
1 Thane @ 146.0 Pts
General; Great Weapon; Gromril Armour
Runic Armour [75.0]
Master Rune of Gromril
Rune of Iron x2
1 Thane @ 153.0 Pts
Gromril Armour; Shield; Battle Standard
Runic Banner [60.0]
Master Rune of Grugni
1 Runesmith @ 108.0 Pts
Gromril Armour; Shield
Runic Weapon [5.0]
Rune of Speed
Fiery Ring of Thori [35.0]
Runic Armour [5.0]
Rune of Stone
1 Runesmith @ 93.0 Pts
Gromril Armour; Shield
Runic Armour [5.0]
Rune of Stone
Runic Talisman [25.0]
Rune of Spellbreaking
26 Longbeards @ 443.0 Pts
Runic Banner [35.0]
Rune of Stoicism
1 Old Guard @ [10.0] Pts
12 Thunderers @ 166.0 Pts
Dwarf Handgun; Heavy Armour; Shield; Musician
29 Hammerers @ 450.0 Pts
1 Keeper of the Gate @ [10.0] Pts
1 Cannon @ 150.0 Pts
Engineering Runes [30.0]
Rune of Burning
Rune of Forging
1 Cannon @ 145.0 Pts
Engineering Runes [25.0]
Rune of Forging
1 Organ Gun @ 145.0 Pts
Misfire Chart
Engineering Runes [25.0]
Rune of Accuracy
20 Irondrakes @ 320.0 Pts
Drakegun; Forge-proven Gromril Armour; Standard; Musician
1 Gyrocopter @ 80.0 Pts
Steam Gun
Models in Army: 100
Total Army Cost: 2399.0
Nie wiem do końca co się sprawdza a co nie,liczę na radę odnośnie grania i robienia rozpisek

Krasnoludy, krzaty, Dorfy (znani też jako ważniacy ze złotem) – jedna z ras humanoidalnych, są to praktycznie niscy Żydzi zrobieni z mięśni, alkoholu, bród i zarąbistości.
-
- Chuck Norris
rozpiskę masz prawie standardową poza tym że Thane rzadko bierze się na generała, ale spróbuj - LD 10 to cenna sprawa. A i kusznicy mają teraz wyższe notowania. Sam też brnę w thundów i słabo na tym wychodzę.
Przy okazji. W ramach różnorodności użyłem ostatnio balisty. Bo Imperium z as 1+, bo ładna, bo mam. No i została najlepszą jednostką gry. ściągnęła 5 rycerzy, demigryfa, 2 kuszników i wbiła trzy ostatnie rany na czołgu.
Garland
Przy okazji. W ramach różnorodności użyłem ostatnio balisty. Bo Imperium z as 1+, bo ładna, bo mam. No i została najlepszą jednostką gry. ściągnęła 5 rycerzy, demigryfa, 2 kuszników i wbiła trzy ostatnie rany na czołgu.

Garland
Rozpiska okazała się dobra . 17-3 dla mnie . oddziałem gry zdecydowanie byli irondrakersi ,zabili 3 jeźdźców na molochach khorna i z 10 odrzuconych , resztę roboty załatwiły maszyny i hamki
wziąłem Thana na generała bo uważam ,że lord na tarczy w tej edycji jest na te punkty dobry ale nie jest bardzo konieczny ,gdyż Than ma Ld 10 i bije się nie dużo gorzej niż lord ( 1WS mniej i 1AT mniej mnie nie zbawi ) . Jedyna różnica widoczna to runy jakie można wziąć na lordzie . Trochę przez mój błąd w rozstawianiu szubko spadł helikopter ,a muszkiety musiały się poświęcić jako odgina-czk poza tym było dobrze
wziąłem Thana na generała bo uważam ,że lord na tarczy w tej edycji jest na te punkty dobry ale nie jest bardzo konieczny ,gdyż Than ma Ld 10 i bije się nie dużo gorzej niż lord ( 1WS mniej i 1AT mniej mnie nie zbawi ) . Jedyna różnica widoczna to runy jakie można wziąć na lordzie . Trochę przez mój błąd w rozstawianiu szubko spadł helikopter ,a muszkiety musiały się poświęcić jako odgina-czk poza tym było dobrze

Krasnoludy, krzaty, Dorfy (znani też jako ważniacy ze złotem) – jedna z ras humanoidalnych, są to praktycznie niscy Żydzi zrobieni z mięśni, alkoholu, bród i zarąbistości.
-
- Chuck Norris
Na ETC też była armia z Thanem jako generałem i chodzi mi z tyłu głowy (zwłaszcza, że za chwilę na urodziny przyjdzie ten piękny z pistoletem i opaską na oko
). Może jest to pomysł, bo ten tarczownik kosztuje strasznie, a bitwę tylko raz mi zrobił. Jak miałeś ustawionych hammerersów i longów - ilu w szeregu?
pozdrawiam
Garland

pozdrawiam
Garland
oba oddziały piechoty były ustawione w hordzie
nie był to zły pomysł bo zasłaniały ładnie cały park maszynowy
nie był to zły pomysł bo zasłaniały ładnie cały park maszynowy
-
- Chuck Norris
Dzieki. Ja z uporem stosuję głębsze ustawienie, jako bardziej manewrowe, ale źle na tym wychodzę - od jutra Longi w hordzie. 

-
- Chuck Norris
Dlatego jutro Longi będą 30 w hordzie z lordem i kowalem, a Hammerersi 24 w pięciu szeregach. Zobaczymy jak działa.
Witam
Dwarfs 1200
HEROES
Thane ( general, Gromril Armour, GW, rune of stone, 2x rune of iron, rune of luck) - 136
Runesmith ( Gromril Armour, GW, Master rune of Gromril, 2x rune of spellbreaking) - 141
CORE
Quarrelllers x15 (GW) - 210
Longbeards x15 (GW, FCG) - 240
SPECIAL
Gyrocopter ( Steam gun ) - 80
Hammerers x15 ( GW, FCG ) - 240
RARE
Organ Gun ( rune of forging, rune of burning ) - 150
Razem 1197, co myślicie ? To moja pierwsza rozpiska.
Kowal siedzi w longach,a Tan w hamkach.
Co zmienić, będę grał głównie przeciw orkom.
Pozdrawiam
Dwarfs 1200
HEROES
Thane ( general, Gromril Armour, GW, rune of stone, 2x rune of iron, rune of luck) - 136
Runesmith ( Gromril Armour, GW, Master rune of Gromril, 2x rune of spellbreaking) - 141
CORE
Quarrelllers x15 (GW) - 210
Longbeards x15 (GW, FCG) - 240
SPECIAL
Gyrocopter ( Steam gun ) - 80
Hammerers x15 ( GW, FCG ) - 240
RARE
Organ Gun ( rune of forging, rune of burning ) - 150
Razem 1197, co myślicie ? To moja pierwsza rozpiska.
Kowal siedzi w longach,a Tan w hamkach.
Co zmienić, będę grał głównie przeciw orkom.
Pozdrawiam
- Bearded Unclean 'Un
- Kretozord
Tan niewiele tu robi, lepiej gdyby był BSB z MRoGrungni.
2x Spellbreaker to delikatna przesada, juz pojedynczy spellbreaker na te punkty jest dyskusyjny.
MRoGromril to tez strata punktów, tarcza + Stone kosztuje 8pkt, i daje niemal to samo, a dodatkowo masz wolne punkty w puli runicznej, i mozesz zainwestowac w jakis magiczny atak, ward 2+ na ogień, albo FRoT.
Nie masz argumentów na zasięg powyzej 30", co będzie, jak trafisz na rywala z maszyną/ami, lub z zaklęciami rażącymi na wiekszy zasięg? Rywal się nie ruszy z miejsca, a Ty raczej nigdzie nie dojdziesz.
2x Spellbreaker to delikatna przesada, juz pojedynczy spellbreaker na te punkty jest dyskusyjny.
MRoGromril to tez strata punktów, tarcza + Stone kosztuje 8pkt, i daje niemal to samo, a dodatkowo masz wolne punkty w puli runicznej, i mozesz zainwestowac w jakis magiczny atak, ward 2+ na ogień, albo FRoT.
Nie masz argumentów na zasięg powyzej 30", co będzie, jak trafisz na rywala z maszyną/ami, lub z zaklęciami rażącymi na wiekszy zasięg? Rywal się nie ruszy z miejsca, a Ty raczej nigdzie nie dojdziesz.
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

-
- Chuck Norris
Bracia,
dziś po raz kolejny użyłem balisty. Była Bretka z Imperium i warto było. BSB zestrzelony z pegazem, a poza tym dwa razy wstrzeliła się w rycerzy dziurawiąc po trzech. pewnie miałem sporo szczęścia, ale to fajne urządzenie zwłaszcza vs katapulta, która mimo, że kosztuje u mnie 170 pkt. bardzo rzadko się osastnio spisuje. Poza tym bitwa była duża 5 tys pkt. - można było więcej zabawek wypróbować. I tak kowadło mimo, że łącznie 396 pkt zdjęło pegaza. Jednego i trzech halabardników. Dodatkowa kostka dispela fajna - Rune of Balance akurat fajny, bo zawsze 4+ nam wchodziło. Armaty ok ja zwykle. Działo płomieniowe - myślę że niedoceniane. Strzelało bardzo fajne. Był też mały oddział (11) zabójców z Dragon slayerem i dzięki niezłomności zblokował oddział jazdy na trzy tury. Organki jak zwykle masakrujące. Master Rune of Groth One Eye na hammererersach to już u mnie standard będzie - strasznie pożyteczne. Uwaga ogólna - krasnale na 5000 pkt robią się naprawdę groźne - 3 - 4 klocki Longów i młociarzy - 9 maszyn, draki thundy, kusznicy, slayersi i dwa żyrki - nie ma luk w linii i super zabawa
pozdrawiam
Garland
dziś po raz kolejny użyłem balisty. Była Bretka z Imperium i warto było. BSB zestrzelony z pegazem, a poza tym dwa razy wstrzeliła się w rycerzy dziurawiąc po trzech. pewnie miałem sporo szczęścia, ale to fajne urządzenie zwłaszcza vs katapulta, która mimo, że kosztuje u mnie 170 pkt. bardzo rzadko się osastnio spisuje. Poza tym bitwa była duża 5 tys pkt. - można było więcej zabawek wypróbować. I tak kowadło mimo, że łącznie 396 pkt zdjęło pegaza. Jednego i trzech halabardników. Dodatkowa kostka dispela fajna - Rune of Balance akurat fajny, bo zawsze 4+ nam wchodziło. Armaty ok ja zwykle. Działo płomieniowe - myślę że niedoceniane. Strzelało bardzo fajne. Był też mały oddział (11) zabójców z Dragon slayerem i dzięki niezłomności zblokował oddział jazdy na trzy tury. Organki jak zwykle masakrujące. Master Rune of Groth One Eye na hammererersach to już u mnie standard będzie - strasznie pożyteczne. Uwaga ogólna - krasnale na 5000 pkt robią się naprawdę groźne - 3 - 4 klocki Longów i młociarzy - 9 maszyn, draki thundy, kusznicy, slayersi i dwa żyrki - nie ma luk w linii i super zabawa

pozdrawiam
Garland
- Slayer Zabójców
- Masakrator
2 Żyrki w bitwie na 5k? 12 Żyrków i 4 bombery - to jest zabawa, hiehie...

- Bearded Unclean 'Un
- Kretozord
@Garland:
Piszesz, jak gdybyś odkrył coś niesamowitego, tymczasem wszyscy wiemy jak działają balisty, i o ile lepiej wydac te punkty (wieksze w tej edycji) na inne, bardziej efektywne jednostki, szczególnie w swiecie, gdzie maszyny sa pocięte, a slot special pęka w szwach.
Piszesz, jak gdybyś odkrył coś niesamowitego, tymczasem wszyscy wiemy jak działają balisty, i o ile lepiej wydac te punkty (wieksze w tej edycji) na inne, bardziej efektywne jednostki, szczególnie w swiecie, gdzie maszyny sa pocięte, a slot special pęka w szwach.
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

-
- Chuck Norris
@Bearded Unclean 'Un
Są to tylko moje przemyślenia. Staram się szukać dla nas, Krasnali alternatyw. Balisty są niedoceniane, a mają kilka ciekawych zastosowań (zwłaszcza na "maszynowych polowaczy" i ciężką drogą jazdę) - w temacie niewiele się dzieje, więc szukam inspiracji, które, później testuję i z Wami się dzielę.
@Slayer Zabójców
12 Żyrków i 4 bombery? Też chciałbym kiedyś spróbować, ale nawet gdybym córce wszystkie kucyki pony zabrał, to bym tylu modeli nie zebrał.
Nasza luftwaffe jest super, ale jak się trafi Bretka, czy Imperium, gdzie wszystko ma as 1/2+ to nie ma komu walczyć. Ale przyznać muszę - teraz z żyrkami w miarę tanimi zyskaliśmy mobilność i to bardzo.
stosunkowo udanej nocy
Garland
Są to tylko moje przemyślenia. Staram się szukać dla nas, Krasnali alternatyw. Balisty są niedoceniane, a mają kilka ciekawych zastosowań (zwłaszcza na "maszynowych polowaczy" i ciężką drogą jazdę) - w temacie niewiele się dzieje, więc szukam inspiracji, które, później testuję i z Wami się dzielę.
@Slayer Zabójców
12 Żyrków i 4 bombery? Też chciałbym kiedyś spróbować, ale nawet gdybym córce wszystkie kucyki pony zabrał, to bym tylu modeli nie zebrał.

stosunkowo udanej nocy
Garland
- Slayer Zabójców
- Masakrator
12 Zyrkow i 4 bombery to 1500 punktów, na 5000 zostaje jeszcze 3500 za które dajesz machiny, hammerersów i longów z dwurakami i stubbornem z którymi bretońska czy imperialna konnica może conajwyżej pograć chowanego, pozatym mimo save 1/2+ żyrki i tak mogą zabijać.

-
- Chuck Norris
Z tego co widziałem Duńczycy na ETC wystawili 5 żyrków i dwa bombery - znaczy na świecie są goście, którzy podzielają Twoją pasję.
Nie wiem jak im poszło, ale latacze mają u nas najlepszy stosunek ceny do wkdenerwowania przeciwników. Ja grając jednym (niestety) żyrkiem/bomberem zauważyłem, że najbardziej przydaje się jako rezerwa, straż pożarna jak park maszynowy za chwilę jednym obszczymurem będzie zajęty.